<{POST_SNAPBACK}>Kaj pa je to za ena reč?
To je pijača, ki jo radi pijejo avstrijci-če se ne motim je pivo z jabolčnikom-oni majo to flaširano-je dobro za pit.
Objavljeno: 17. maj 2005, 20:17
<{POST_SNAPBACK}>Kaj pa je to za ena reč?
Objavljeno: 5. junij 2005, 07:43
<{POST_SNAPBACK}>A Almdudler misliš?
Objavljeno: 13. junij 2005, 05:55
Objavljeno: 11. junij 2010, 15:25
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
Objavljeno: 11. junij 2010, 16:58
jst sm zavrela vodo in raztopila sladkor in ko se je vseskup ohladilo, sm dala notr bezgove cvetove (30), limono (sam eno) in citronko... vse skup je pa stalo ene dva dneva. sam ko bom spet delala, bom dala raj več bezga, ker tole zdej je... ma sej je čist pitno, sam je bolj ko ena pocukrana voda z rahlim priokusom bezga
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
Objavljeno: 11. junij 2010, 17:25
30 cvetov namočim v 3l neprevrete vode.....čez 30 ur sok precedim skozi gazo, dodam 3 kg sladkorja, mešam nekaj minut in dodam citronko....obvezen tak vrstni red.Saj to je mene zanimalo, kako je z okusom.
Menda okus bezga pride bolj do izraza če se cvetovi namočijo v hladno vodo in to stoji namočeno dva dni, ostalo se pa doda pozneje.
Samo raztopit sladkor v hladni vodi pa traja...
Prebral tudi tole nekje na začetku te teme - če se sladkor in ostalo dodaja pozneje, ne dajat noter citronke in limone prej kot je sladkor raztopljen, drugače traja še precej dlje da se raztopi.
Objavljeno: 14. junij 2010, 08:01
Ker zdaj ravno cveti bezeg sem potegnil tole temo na svitlo...
Je že kar nekaj časa kar sem ga nazadnje delal in mi je v spominu ostalo samo to da se rabi bezgove cvetove, sladkor, citronko(citronsko kislino in(ali) limone.
Npr.
30 bezgovih cvetov
3 kg sladkorja
3 l vode
3 citronke
in
3 limone
Zanima me pa nekaj - našel sem kar nekaj receptov na netu, v glavnem podobni zgornjemu, se pa razlikujejo v eni stvari.
Pri nekaterih se najprej v vodo namoči cvetove za 48 ur, potem se v to zameša sladkor, citronka in limone(v nekaterih receptih je oboje, v nekaterih pa samo eno ali drugo)
Ker pa se sladkor v hladni vodi zelo dolgo raztaplja, nekateri priporočajo da se najprej voda zavre, v njej raztopi sladkor in se potem ko je ohlajeno, da noter cvetove za 48 ur in po tem času primeša še ostalo.
Torej - kaj je bolje, kako delate vi?
Na zdravje...
Objavljeno: 21. junij 2010, 18:48
po lastnih izkušnjah ne bi namakala 48 ur - največ 24 ur.
Pred leti sem namočila v pet zvečer bezgove cvetove v hladno vodo in v nedeljo popoldne je bila - gnila voda. Tp, voda je imela "duh" po gnilem. Jaz cvetove nič ne štejem, niti vode/sladkorja/citronke ne merim - delam po občutku in vmes seveda pokušam ali je že tapravega okusa in strukture.
A tale šabesa z belim vinom - milsm, a za pit ima pol notri mehurčke - rabim steklenice z močnim zamaškom (pluta?), ker pri odpiranju in hrambi lahko kaj eksplodira?
Nisem še nikoli pila ne šabese, ne krahlra, kamoli almdudlna?
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
Objavljeno: 21. junij 2010, 19:36
Objavljeno: 21. junij 2010, 20:46
Ne vem ali ima čas namakanja kaj pri tem da je imelo vse duh po gnilem.
Pravkar sprobal sirup - cvetovi so bili namočeni od sobote popoldan.
Verjetno je bilo krivo kaj drugega...
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0