Gomasio
#51
Objavljeno: 13. julij 2005, 21:28
#52
Objavljeno: 14. julij 2005, 08:14
<{POST_SNAPBACK}>ste me s temle zdaj cist ... jutr takoj
* aja - kako zdaj tole stanetovo sol dodam ...vmes, na konc, obakrat ...
Jaz sem jo prvic dala prazhit kar k sezamu, mal kasnej, zdaj sem pa vsakic posebej sol sprazhila. Ko je bila ze sprazhena in je mal odstala, sem jo stresla k sezamu, premesala, pokrila in pustila cez noc (ker to zmer zvecer packam ).
Zjutraj zmixam. Soli nic vec ne dodajam. Je je itak ze dost, sam tko mora bit, ker je to sezamova SOL in ne sezam z mal soli.
Aliana je mroda se na konc dodala, ker se ji je morda zazdelo, da je je mal mal - al kaj tacga...
Prvic pac mal poeksperimentiras.
Picasso
#53
Objavljeno: 14. julij 2005, 08:16
pa si, raznorazne sladice imajo sezam not, vse tele ploscice in tole, s tem da je tisto sladko (vendar tud tam mora ziher bit sol notri).<{POST_SNAPBACK}>mi je pa okus in tekstura ful znana... pa nimam pojma odkod.. jedla skor ziher se nisem tega..
Pa tudi - velik potujes, sezam je zlo prisoten v razlicnih kuhinjah. Sol je pa prakticno v vsaki jedi... pa pol dobis en tak znan okus.
Picasso
#54
Objavljeno: 18. julij 2005, 19:50
Jaz tudi, jaz tudi
Takoj jutri grem v akcijo, se pravi nabavo sezama
Že leta uporabljam sezamovo hladno stisnjeno olje za peko piščanca. Ma da bi si še angelci prstke oblizali!
#55
Objavljeno: 18. julij 2005, 22:20
<{POST_SNAPBACK}>ste me s temle zdaj cist ... jutr takoj
* aja - kako zdaj tole stanetovo sol dodam ...vmes, na konc, obakrat ...
Hej, Mateja, jaz sem jo na koncu se eno zlicko dodala za 'kodiranje'.. ce sem prav razumela Sstaneta, naj bi tko tud delovalo.. ce je pac hrana narobe posoljena, jo dodatno kodiras s Ssoljo.. in glede na to, da je tista vmes bila na previsoki temperaturi zazgana, sem sklepala...
(Sstane, ce beres tole.. a mam prav )
#56
Objavljeno: 21. julij 2005, 16:13
ma ni ratal tko fuuuul dobr kot sem se ufurala, da bo..
#58 Gost_sstane_*
Objavljeno: 22. julij 2005, 00:03
Imaš<{POST_SNAPBACK}>Hej, Mateja, jaz sem jo na koncu se eno zlicko dodala za 'kodiranje'.. ce sem prav razumela Sstaneta, naj bi tko tud delovalo.. ce je pac hrana narobe posoljena, jo dodatno kodiras s Ssoljo.. in glede na to, da je tista vmes bila na previsoki temperaturi zazgana, sem sklepala...
(Sstane, ce beres tole.. a mam prav )
#59
Objavljeno: 18. avgust 2005, 22:37
Samo... mal mastno pa nekako nič suho ne deluje. Kot arašidovo maslo. Ali drobtine pocvrte na maslu.
Zaprla sem ga v stekleno vazico oz v več majhnih, ena je na sliki.
In dala v hladilnik, ker imam občutek, da lahko glede na konsistenco še žarko postane .
Kako more izgledati tale gomasio?Mora biti prah?
Dober pa je
#60
Objavljeno: 18. avgust 2005, 23:05
uh jaz sem pa hotla pasto, 'tahini' nekaksen pol?
ne vem zakaj, morda sta dali vec sezama, sezam je masten....
drugac je bolj prasnat kot pastast, ja...
jaz ga ne dam v hladilnik, sam ga ne naredim naenkrat ful, nekje celo rpavijo da je sam 8 dni rok trajanja (sam se ne pustim motit, sem imela ga ze veckrat dlje), ker ja, lohk rata mal zharkast.
Picasso
#61
Objavljeno: 18. avgust 2005, 23:14
Ah ne, 8 dni trajanja? Kar nekaj sem ga naredila....
Razmerje pa 12:1, na 24 žlic sezama (vrečka 100g) 2 žlici soli, spražila vsako posebej, potem ohladila, oboje dala v mlinček in zmlela.
Lahko bi na kruh mazala.
#62
Objavljeno: 19. avgust 2005, 00:03
Me je presenetilo, ko sem to nekje prebrala (8 dni).
Pol ga pa po zlici jej, sam ne vec kot recimo 3 dnevno.
Pa kot darilo je dbest.
zdaj je tud kul, ko ni vec tko vroce - ker je zlo jang...
jaz sem ga na morje trockala, pac, kot za prvo pomoc, recimo kot med... pa mi sploh ni zadishal - ker je bilo prevroce.
tu mi je pa spet sedel.
naredila sem ga ze pred morjem, torej je ze vec kot mesec od tega, pa je se cist ok.
Picasso
#63
Objavljeno: 19. avgust 2005, 06:22
kar se pa mletja tiče, mislim, da je treba mlinček sam parkrat zavrtet, pa je že dovolj. če se ga preveč zmelje, pa jasno nastane pasta. kot pri kikirikijih. če jih zmelješ v kavnem mlinčku, dobiš čist navadno kikirikijevo maslo.
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#64
Objavljeno: 19. avgust 2005, 14:22
Danes sem za kosilo meddrugim naredila radič s pogretim fižolom, olivnim oljem, balzamskim kisom, posolila z sezamovo soljo in po vrhu malček poribala korenino hrena
Dobro za pošizit
#65
Objavljeno: 27. avgust 2005, 15:47
Bora
#66
Objavljeno: 27. avgust 2005, 15:58
Picasso
#67
Objavljeno: 27. avgust 2005, 16:03
Bora
#68
Objavljeno: 27. avgust 2005, 16:05
saj si vidla...
ce je super, je ze pravsnji pol itak.
Picasso
#69
Objavljeno: 16. oktober 2005, 22:57
ga nisem dala na hladno ampak na polico z začimbami...glede na to da je sol zraven sem bila popolnoma brez skrbi, da se mu nima kaj zgodit danes ga pa odprem pa je nekam čudn
#70
Objavljeno: 16. oktober 2005, 23:01
Jaz sem tud ravno danes vrgla stran eno posodico.. kaka 2 meseca starega..
#71
Objavljeno: 16. oktober 2005, 23:04
najprej sem hotla napisat, da nisem delala z maščobo, pa ma menda že seme samo dost v seb
#72
Objavljeno: 17. oktober 2005, 08:34
sem v zacetku nekje napisala, da bojda 8 dni, sam to je brez veze, ker sem ga ze veckrat imela precej dlje.
a ne vec kot mesec, recimo, to ziher ne.
Picasso
#73
Objavljeno: 17. oktober 2005, 08:38
ja menda ne!<{POST_SNAPBACK}>ma menda že seme samo dost v seb
ce OLJE delajo iz njega, iz cesa ce pa bit.
Picasso
#74
Objavljeno: 17. oktober 2005, 08:45
cel ne postane žaltav...menda če ga temeljito ne zdrobiš preživi celo prebavni trakt
#75
Objavljeno: 17. oktober 2005, 11:15
Sm ga preč zagnala.
Tko da, pomoje ga je dobro sproti pripravljati, al pa vsaj kokrtolkr sproti.
Ja, pa še neki: zadnč sm bla v Prekmurju in sm si zgrebla ful noro dobre bučnice golice (to so take bučnice k rastejo kr brez lupine in jih ni treba nič lupit) - iz njih delajo bučno olje.
Anyway, same bučnice so dobre kr tko mal zobat, sam pražene pa... ljudje moji, to je šele dobro
Sm jih kr tko na suho prepražila (kt sezam) v teflonski posodi, da so zadišale, pa odstavila. Nič solila. Paše skor povsod zraven, isto kt sezam.
No, k sm glih pr Prekmurju, so nam tam ponudili lokalno specialiteto: domače bučno olje, k so ga mal posolili, zrave pa narezali domač kruh. Pol pa pomakcaš kruh v olje in ješ - božansko dobro, res, pa kalorično da vzhajaš kt kvas tut . Je dobro piti zraven kak kisel vinček, če ne pomoje kozlaš kt vidra. Jst sm ga mal jedla, zarad kalorij, jasno.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0