Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

manična depresija


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
116 komentarjev na to temo

#101 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 25. november 2006, 08:21

Depresija je tudi posledica tega, da ljudje, ki so depresivni doživljajo velikoooooooooo globlje kot "normalni ljudje.
In veliko umetniških del so nastala dejansko tako kot nastajajo biserji- iz trpljenja njihovih avtorjev.

Ja, in potem častimo to njihovo paranojo in depresijo kot ultra umetniške zadeve. A gre za njihova neravnovesja, resnična poezija pa ostane neopažena ali pa ni tako cenjena kot bi si zaslužila.
Possible—but highly unlikely.

#102 kukica

kukica
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 118

Objavljeno: 25. november 2006, 12:28

kako jo premagati?? ve kdo kaj vec o tej bolezni??

to je psihicna bolezen pri kateri se izmenjujeta manicna faza in depresivna faza. po maniji (ravno obratno kot depresija, privzdignjeno razpoloženje, povečana energija) nastopi depresija (huda). pri nobeni (maniji ali depresiji) ne obstaja nobenih casovnih omejitev, tako ena kot druga lahko trajate en dan ali pa pol leta. ponavadi, ne pa praviloma, mocnejsa ko je manija vecja je depresija. bolezen naj bi bila dedna. na zacetku naj bi jo celo zamenjavali s shizofrenijo.
Dve tretjini bolnikov imata malo epizod v življenju, tretjina bolnikov pa ima veliko epizod in posledično je njihova oviranost huda.

Po temle opisu nisem več daleč... x;)x
Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.
Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.
by Tony Samara


NAGAJIVA USTVARJALKA
RECEPTKI

#103 kukica

kukica
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 118

Objavljeno: 25. november 2006, 12:44

Preberii članek:
Depresija, moja usoda

:palec: Dober članek.
Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.
Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.
by Tony Samara


NAGAJIVA USTVARJALKA
RECEPTKI

#104 Gost_sheboom_*

Gost_sheboom_*
  • Gost

Objavljeno: 25. november 2006, 15:43

Ja, in potem častimo to njihovo paranojo in depresijo kot ultra umetniške zadeve. A gre za njihova neravnovesja, resnična poezija pa ostane neopažena ali pa ni tako cenjena kot bi si zaslužila.



Si prisiljen častit umetniško 'paranojo'?


"Sublimno obstaja torej po eni strani v razliki do lepega in po drugi strani kot eksces, kot vzmik in vpad tega, česar še ni in česar se do njegovega nastanka ni moglo zamislit in predstavljati."

To citiranje se mi zdi kot osnova za nadaljevanje o umetnosti (zlasti likovni), in očitno množice pritegne podzavest, ki ji je človek najbližje v času depresije. "Resnična umetnost" ni nikoli bila neopažena, le avtorji niso v (bojevniškem razpoloženju) stiski, in ne vztrajajo, da bi postali cenjeni.

#105 nols

nols
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 714

Objavljeno: 25. november 2006, 16:35

Ja, in potem častimo to njihovo paranojo in depresijo kot ultra umetniške zadeve. A gre za njihova neravnovesja, resnična poezija pa ostane neopažena ali pa ni tako cenjena kot bi si zaslužila.

am..ne. preber si kej v manični depresij najprej. sicer pa..če je neki lepo ustvarjeno..ne kvazi umetnost, ampak res na enem nivoju. zame je vse lepo..pa če je na tist izdelek vplivalo veselje al pa žalost.
sicer sta pa za manično depresijo značilni dve fazi - faza manije in faza depresije. umetniška dela ponavadi nastajajo v fazi manije, za katero je značilna tudi velika sreča, vznesenost..veselje do življenja..na hitro opisano..vse bi rad doživel takrat.
depresija pač glih nasprotno.

mislim, da sem mel to manično depresijo. pa se je nehalo. ljudje bi rekl, da samodejno. js pa vem, da ni blo tko.

#106 Indy

Indy
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 744

Objavljeno: 25. marec 2007, 10:11

zasledil sem tudi imena zelo znanih slikarjev, pisateljev, znanstvenikov (kateri naj bi imeli manicno deprsijo). njihova dela naj bi nastala ravno v casu manije. vendar pa mislim, da tega niso dokaz(ov)ali. zdi pa se mi cisto mogoce.


Kjere pa Nolsi.Čist tko me zanima.

#107 Indy

Indy
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 744

Objavljeno: 25. marec 2007, 10:20

Drgač ma pa en moj kolega manično depr. in bi reku da je kr jeba.Tip je ful na spidu, poln energije a naslednji trenutek zna nek sedet in rečt:"puste me primir".Seveda nobenmu ki ga ne pozna dovolj dobro ni jasn in tako pride lahko do zbadljivk itd, kar seveda njegovo stanje lahko še poslabša do te mere da se mu čust strga.Zato je take ljudi treba sprejet take kot so in z njimi delat kot z "celofanom" oziroma ker so bolani se pač podredit njihovemu stanju seveda pa se ti v nobenem primeru ne sme smilit ampak ga moreš obravnavat kot vsakega drugega sočloveka.Na ta način gojiva čudovito prijatelstvo, ker v njemu se skriva zelo uredu oseba.To morš pač vzet v zakup, tko kot ma en spet nekej druzga in te ne sme šokirat.Tko je pač, jebi ga.

#108 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 25. marec 2007, 16:32

vem za eno punco-al pa žensko, sej usen. ma diagnozo- manična depresija. sej učas je res naporna, morm priznat. in učasih, v njenih obdobjih, ona gladko odbluzi, pa ni nobenga pravila kam, za kolk časa... in njen brat, moj prijatelj, ko jo vidi, če jo uspe narajmat, jo naskrivaj zasleduje, ker ga pač skrbi, da se bo izgubila, al pa si kej nardila...
in je že blo tud tko, da je bluzila po gozdu. in k njej so pršle srnice. ona pa jih je božala, se z njimi igrala...
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#109 vicjo

vicjo
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 7. december 2007, 21:32

Zivjo,
sm nov na tem forumu in sm se prijavil izkljucno zaradi teme depresije. Bolezen ima v hujsi razlicici moja babica tako da nekaj ze vem o njej. kar me ne pusti spati pa je da se bojim da je tudi moja punca depresivna. v preteklosti je ze poskusala narediti samomor, zaradi fanta ki je ni hotel je bila celo leto kot walking dead, in nasplosno pri njej videvam da je zelo moody. ko je dobre volje mi dobesedno skace po glavi ko pa je slabe volje je ne spravis v dobro z takorekoc nicemer. pri njej pa se ta prememba raspolozenja dogaja bolj pogosto, vcasih vsak dan.

js bi se o vsem tem zelo rad pogovriu z njo me pa noce poslusat. ko ji omenim to se nekako razjezi name ces da kaj sploh sm z njo ce pa jo imam za psihopata:S

mene zanima samo ce je kje kasn forum kjer prisostvuje tudi kasen psiholog/psihiater ker bi ga rad vprasal kolko je pac hudo to z mojo punco. ker meni osebno je to zelo mucno. skupaj sva ze celo vecnost in vedno je zalostna.bilokaj nardim vem da bo konc konceu ju3 ali pa ze celo danes s5 zalostna in s5 bo krivila mene. in tax najde vse zive razloge zakaj sm jo spravu u slabo voljo...( ko je obratno pa je nemors ustaut pri govorjenji kouko sm js zlat itd.)

malo sm se zdej razpisau in se veliiko bi meu za povedat, sam zaenx bo to dovolj. hvala vnaprej za use predloge, pomoči

#110 doorwoman.p

doorwoman.p
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 729

Objavljeno: 7. december 2007, 22:16

Zdravo Vicjo!

mislim, da je najbolje, da se z njo pogovoriš na tak način, da si odkrit do nje in ji poveš, da te takšne stvari motijo. Takšne stvari niso 'normalne'.. sploh če se dogajajo kar naprej. Razumljivo je, da te takšni izpadi motijo in povem ti, da motijo tudi njo in da trpi že zaradi tega, ker tebe moti. Zato je najbolje, da ji poveš, da te to moti in da želiš (ker jo imaš rad, drugače ti bi bilo vseeno) najti rešitev. Poudarek je na 'najti rešitev' in zelo je važno, da ji to poveš na normalen, miren način.. vprašaj jo kako se ona počuti.. ali občuti te stvari tudi tako.. zakaj se ji zdi, da je kar naprej žalostna..

boš videl njen odziv.. enkrat si ga že.. če se bo zaprla po takšnem pogovoru.. pa ti povem, da ji ti ne moreš pomagat. Ker je ne moreš prisilit, da sprejme svoje stanje.. sama mora priti do tega. Če te ima rada.. se bo slej ko prej sama potrudila in si poskušala izboriti tvojo naklonjenost.. in potem moraš vztrajat.. ji stati ob strani kolikor se da, vendar z distanco češ: stvari so takšne.. mene moti.. zahtevam rešitev! in nič drugač.. x;)x

in na tvojem mestu bi malo potipala tudi njene starše kaj mislijo o njenem stanju (čisto tako previdno), ker starši znajo marsikatero stvar prikriti (v dobro svojega otroka seveda).

Lp x:)x

#111 vicjo

vicjo
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 8. december 2007, 15:43

hvala za odgovor. potrudil se bom po najboljsih moceh se pogovoriti z njo. vseeno pa nisem prevec optimisticen ker mnenje ''stvari so takšne.. mene moti.. zahtevam rešitev! in nič drugač.. '' bi bilo zanjo prevec, ker mislim da se sama zaveda tega problema ze dougo casa in je zato ona pri odnosu do mene podobnega mnenja ces: js sm taksna vem da sem zelo tezavna za prenasat ampak taka sem, ce te to moti bm nadla nekoga ki me bo imel dovolj rad:D vseeno hvala, mislim da sm ze s tam da sem prepoznau problem veliko napredoval.

#112 Bojante

Bojante
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 257

Objavljeno: 9. december 2010, 00:24

To je duhovna bolezen duše, ki je obsedena z najmanj enim, ali večimi zli duhovi , včasih tudi celo z demoni .

Včasih je trdovratnejša, včasih ne toliko .

Brez pomoči Stvarnika-Boga z molitvijo + (pravim) Postom ( ob vodi) se je pa žal neda odpraviti .

Lp + #

#113 Gost_Jeti_*

Gost_Jeti_*
  • Gost

Objavljeno: 5. november 2012, 18:59

kratek Test bipolarna motnja (manična depresija)... na strani je še nekaj drugih testov xcivx

#114 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 5. november 2012, 19:44

kratek Test bipolarna motnja (manična depresija)... na strani je še nekaj drugih testov xcivx


Rešil test...doseženo število točk- 10...zgleda da mi priporočajo pogovor z zdravnikom ali strokovno usposobljenim osebkom...Ajde bodimo realni taki psiho testi so pomankljivi, ker se je vsak človek kdaj tako počutil in lahko obkroži DA...Najbolj tricky vprašanja se pa začnejo "Ali se kdaj počutite...?"...Ja kdo se pa včasih ne počutil malo bolj otkačeno kot včasih al pa se ne more skoncentrirati, spati, ipd...zato so boljši tisti testi kjer se uporablja tudi številke (nikoli, včasih, pogosto, zelo pogosto, vedno)...Golderbergov test za depresijo je že dosti boljši, tam tudi 10 točk...anksioznost celo 3 točke- kažem znake generalizirane anksiozne motnje...potem sem pa nehal, ker itak vem, da sem malo psihič po takih in podobnih kriterijih...pa še malo se mi sanja kako se ocenjujejo taki testi...xg:Dx

By the way...beseda "manično" pomeni, da je neki človek včasih bolj vesel, drugič žalosten; včasih nekontrolirano zapravlja, drugič pa nič; skratka ima večja nihanja kot je to zaznati kao pri normalnih ljudeh...Ne vem pa če so pri temu upoštevali tudi dejavnik polne lune, vsiljevanje reklam na vseh koncih in te scene...x;)x

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#115 Bojante

Bojante
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 257

Objavljeno: 5. november 2012, 21:20

Heh, ... xDDx x:Dx xDDx

Ma, Brezo, Itak, da oni Nimajo Pojma xcivx xDDx

Za njih smo mi tisti "ta odpisani" x;)x x:Dx xDDx

Heh, keri slepci omejenokratkovidnošolani x;)x x8Dx x;)x

Lp + #

#116 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 5. november 2012, 23:15

Tenx Jeti. :palec:
(jaz se zdaj s tem mal *ukvarjam* :))

jaz imam pa 9 točk. :)
(ampak bistveno se mi zdi 15. vprašanje, pa še enih par vmes)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#117 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 5. november 2012, 23:34

Malo razmišljam o temle, teh raznih simtpomih ('ali imate bujno domišljijo?' xDDx x;)x) in sem ugotovila, da je totalno bistveno zame (in morda ključno v kdaj katerih situacijah), da nisem panik, se zelo hitro lahko zberem in imam ful dobro koncentracijo.
Ker drugače imam več teh simtpomov, recimo stiske.
Enkrat me je v eni trgovini (hipermarket merkator) začelo dobesedno dušit in samo malo je manjkalo xyesx, da nisem celega vozička z že nabrano robo kar tam na sredi pustila in skoraj zbežala.
Imam *obratno klavstrofobijo* - ful totalno nad se ne počutim dobro v ogromnih zabasanih prostorih.

al pa trema.
al pa tremorji. enkrat nisem mogla naredit izpita oz. ga pisat, ker se mi je tako roka začela trest. in pol sem kar zatrokirala. sem se pa znašla in sem vstala h katedru in sem rekla onemu, da se mi je to zgodilo in da znam, ampak če lahko odgovarjam, ustno, ker pač ne morem pisat. In mi je dovolil in sem naredila. :)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0