Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Numerologija, indijska astrologija, točke polovice


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
241 komentarjev na to temo

#1 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 12. junij 2002, 01:00

Zdravo,

Zanima me, kaj si mislite o numerologiji, indijski astrologiji in pa poltočkah.

Kar se numerologije tiče, a je to priznani del astrologije, ali pa jo pač štejete za čisto drugo vedo.,

Kar se tiče indijske astrologije; pred leti sem prvič preverjal lastnosti svoje natalne karte po zahodnem pristopu. In bile so stvari s katerimi se nikakor nisem mogel strinjati. pa tudi take, s katerimi sem se. Potem pa sem spoznal še svojo indijsko natalno karto. In sem se spet lahko strinjal z marsičem, pa sem spet naletel tudi na nekatere stvari, s katerimi se nisem mogel strinjati (je pa res, da zahodno astrologijo poznam veliko bolje...). Kakšno je vaše mnenje- znamenja se v indijski astrologiji razlikujejo tudi do 24 stopinj, ker oni delajo z ozvezdji samimi in ne s sistemom pomladišča...

Nazadnje pa še vprašanje o točkah polovice (Witte, Ebertin). Zanima me predvsem kako je s temi točkami pri Južnem luninem vozlu. Sam imam namreč kar nekaj planetov, ki ležijo na polovici med tem vozlom in še kakim planetom.

#2 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 12. junij 2002, 01:00

O.K.
Ker vidim, da niste prav zgovorni na tej deski:
psihologi so delali neke raziskave, ali obstajajo povezave med sončevimi znamenji in poklici. Pa so ugotovili, da neke korelacije sicer so, a prav čudne: Ribe so npr. odlični vojaki itd. Po indijski astrologiji bi bili ti odlični vojaki Vodnarji in ne Ribe.

Pa še numerologija. Števila so arhetipi, ki ustrezajo planetom.
Tako dobimo:
1=Sonce
2=Mesec
3=Jupiter
4=Severni vozel (Uran, Pluton)
5=Merkur
6=Venera
7=Južni vozel (Neptun)
8=Saturn
9=Mars

Po Cheiru vsaki črki pripada neko število in s tem planet:
1=A,I, J, Y, Q
2=B, K, R
3=C, Ć, Č, L, S, Š
4=D, M, T
5=E, H, N
6=U, V, W
7=Z, Ž, O
8=P, F

#3 TAYRA17

TAYRA17
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 53

Objavljeno: 13. junij 2002, 01:00

Živjo!
Ja numerologija se mi pa zelo dopade. Sama sem računala zase in moram rečt, da se res veliko stvari ujema.
Tako kot si se ti poglabljal, se jaz še nisem. Me pa zanima, tako da mi lah kej o teh planetih poveš; recimo 1=sonce, in kaj zdaj to pomeni? Jst mam veliko enic. Razlož mi prosm, jaz preprosto numerologijo bolj obvladam. :)

Z numerologijo sem se seznanila s knjigo, k sm jo u knjiž. dobila-ABECEDA NUMEROLOGIJE.
A mi lah še ti kakšno predlagaš?

LP
M*
"Kam gredo ptice umret?"

#4 teja

teja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 717

Objavljeno: 13. junij 2002, 01:00

živjo! Jaz sem pobrskala po cobissu za nekaj knjig o numerologiji.JERMANJ NACA:NUMEROLOGIJA in NOVO ŽIVLJENJE PO NUMEROLOŠKI SPREMEMBI,, BONO BARŠEK: RESNICE ŽIVLJENJA.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#5 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 13. junij 2002, 01:00

1
je število enosti, celovitosti, izhodišča, svetlobe, prve zavesti, abstraktnega, molitve. Je solarno število in pomeni začetek kreacije.
Je število vztrajnosti, temeljitosti, dovršenosti, raziskovalnega duha in pogosto tudi smisla za finance. Omogoča vitalnost in samonadzor. Je število vodje, ambicij in je zelo individualno število. Pomeni nove začetke, nove dogodke, nove možnosti. Do materialnih dobrin ima 1 pogosto materialistični odnos- če pa v njem prevlada duhovno iskanje, lahko postane vzor za svojo okolico. Kljub svoji individualistični naravi je število praviloma tudi družinski človek in kljub materialističnemu vidiku, se v njem skriva poduhovljeno bitje.
Če pa prevladajo negativne strani, 1 pomeni sebičnost, trmo, zaverovanost vase, preveliko gospodovalnost, prevelike ambicije in/ali zavrta čustva neuspeha; tak človek pa vso močno energijo števila 1 lahko porabi za uničevalnost ali za pomilovanje samega sebe.

Literatura, ki jo je navedla Teja, je dovolj O.K. Tale opis pa sem nekako sestavil skupaj iz različnih virov, slovenskih, nemških in angleških...

Če te še kaj zanima, povej. Namreč tole tukaj je le opis osnovnega števila. Če pa imaš v seštevku 10, 19, 28 itd, ti lahko povem tudi za pomen teh števil.

#6 andrej

andrej
  • D član
  • Št. objav: 696

Objavljeno: 13. junij 2002, 01:00

Mene pa zanima kako je z različnimi razlagami števil. Nekaj namreč vem o številih pri feng-shuju, in ko sem prebiral o številih pri numerologiji so kar precejšna odstopanja. Kako je s tem? Jaz si predstavljam da ima vsako število neko svojo vibracijo ki privablja določene druge stvari podobne vibracije, vendar če je tako bi moralo biti pri vseh enako.

andrej

#7 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 13. junij 2002, 01:00

Mislim podobno kot Andrej...

Sama zelo verjamem v številke in njihove simbole, vendar sem si bila prisiljena razviti svoj sistem - razlog je ta, ki ga je navedel Andrej.

Nekoč sem neki obiskovalki (ki mi je na uredništvo poslala vprašanje v zvezi z izbiro imena na podlagi numerologije) odgovorila, kaj si mislim o tem: Numeroloska analiza.

Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#8 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 13. junij 2002, 01:00

Posebnega pomena za razvoj in razumevanje numerologije je njena povezava z astrologijo in koledarjem. Ta veda je bila že v antiki povezana z astrologijo in planeti.
Poglejmo si čisto preprosto filozofijo števil: 1 = enost in eden, torej ego, svetloba. 2= dvojnost, odsev, druga plat, odnos, tema. 3= 1 +2. Je združitev svetlega in temnega in je v različnih kulturah število sreče. 4= 2+2 in 2*2, je število sveta, število orientacije in miselnega vzorca. 5= središčno število. Pogosto predstavlja človeka (pentagram), je združitev ega in misli (1+4) in sreče in sence (2+3). 6= število sreče v odnosu oziroma odnos v sreči(3=sreča, 2=odnos; 2*3=6). 7= zelo pogosto število modrosti in skrivnosti. 8= 2*2*2, torej prepredenost odnosov in materializacija. 9= 3*3, torej sreča, plodnost, energija.

1 (jaz) in 2 (odnos, odsev) sta postali števili za Sonce in Mesec. 3 kot število sreče, rasti in uspeha je pridobil Jupiter, vrhovni bog. Števila 3,6 in 9 imajo posebne lastnosti (seštevajo se v 3,6,9 in množijo se v 9). To je takoimenovana »Linija moči«. 6 kot število sreče v odnosu je pridobila Afrodita- Ištar- Venera, 9 pa so dodelili Marsu (rast pomnožena z rastjo je simbol energije; kljub temu pa ima število pogosto višjo, poduhovljeno naravo, podobno Neptunu). Število 8 je postalo družabnik teh treh števil in je simbol Saturna, dovršitve, stabilnosti (2x svet, odnos v svetu).
»Sončevo« ali »Apolonovo linijo« poleg 1 in 2 predstavljata še 4 in 7. Slednjim dvem številom v starih časih niso pripisali planetov. 4 je drugi vidik Sonca (orientacija iz jedra: naprej in nazaj, levo in desno), 7 pa drugi vidik Meseca (2 pomeni razpršitev iz 1, 7 pa pomeni število magije, skrivnosti, je razpršitev, ki ne vodi v podvajanje in temo, ujetost; »Linija razvoja« teče od 1 in nato 1+1=2, 2+2=4 do 4+3=7; torej je 7 število, ki ni sodo, ki simbolizira nasprotovanje, dvojnost, ampak je liho, zato popolno). Števili 4 in 7 obravnavamo tudi kot Mesečevi števili- kasneje je 4 postala simbol Severnega mesečevega vozla (vodenje), 7 pa Južnega mesečevega vozla (sledenje). V 19.-em in 20.-em stoletju so nekoliko mračno 4 pripisali še Uranu (pa kasneje obenem tudi Plutonu), mistično 7 pa predvsem Neptunu.
Število 5, ki je število sredine, je postalo povezovalec in s tem dobilo simboliko Merkurja, šibkega, prilagodljivega božjega sla.

Obstajajo sicer še drugačne šole. Npr. Židje so s qabbalo sefirotom pripisali drugačna števila, črkam pa spet drugačna… Vendar pa so ti sistemi zakomplicirani, vprašljive kakovosti.
Feng shui pa ima res povsem drugačen pristop, a se vanj nisem poglabljal. Zanimivo pa je, da se Naca Kaja Jermanj, menda najbolj priznana numerologinja v Sloveniji, ukvarja tudi s feng shuijem.

Marsa, a lahko svoj sistem malo razložiš?
Tayra17, samo še eno informacijo. Upam, da enic nisi nabrala tako, da si gledala le posamezne črke. Te naj ne bi imele nobenega posebnega vpliva... Števila imena npr. moraš sešteti v skupno število. Npr, da dobiš 13- to je sestavljeno število. Če pa hočeš priti do enomestnega, moraš sešteti 3 in 1 in dobiš 4...

#9 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 13. junij 2002, 01:00

14-prepiri in zmote
16-žalost, zmeda, otožnost
21 ..-srečno in naivno
18-pripirljivost
12-uslužnost
..

... pozna še kdo iz svojih bližnjih poznanstev.. kako vibrirajo cifre, ki jih srečujete v layfu?

pokowc

#10 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

Numnum - svoj sistem v bistvu težko "razložim" - lahko samo malo poskušam in orišem vse skupaj.
Point mojega sistema je v bistvu na - kakor ste se že pred mano izrazili - VIBRACIJI TRENUTKA.
Seveda izhajam iz nekih splošnih znanj in že obstoječe simbolike, tudi astrološko (btw - moj astro sistem je drugačen kot tvoj, ne vključuje npr. vozlov).
Gre za to, da ima v bistvu 1 - enica - včasih značaj Sonca, drugič pa spet Marsa.
Dvojka je Luna - lahko pa ima tudi delno značaj Venere (kot Svečenica v tarotu).
3 je lahko Jupiter, lahko pa je tudi Merkur.
Itd.
Potem vzemimo št. 9 - ni vseeno npr., iz katerih števil je "sestavljena" (če gre za vsoto) - drugače je, če je sestavljena iz 1 in 8, kot pa iz 2 in 7...

Tod potem upoštevam SVOJ moment - vibracijo trenutka.
Vključujoč tudi druge "zunanje" povezave, asociacije...

Sama sem npr. 13-ica (za 4-ico povsod najdem drugačne razlage) (dan rojstva) in/ali 9-ica (vsota števil mojega rojstnega datuma).
Dosti povezav imam s temi števili tudi v življenju.

Kot nekakšno "zanimivost" ti podajam nekaj linkov - kjer pa sem dobila čisto različne razlage in končne cifre.

http://members.aol.c...eA1/index2.html
http://www.numberque...logy/index.html
http://www.numberque...erology/report/
http://www.spiritlink.com/names.html


Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#11 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

Hvala Marsa za tvoje linke. V glavnem gre za tim. zahodno ali moderno pitagorejsko numerologijo.
Sistem, ki sem ga predstavil pa spada v tip moderne kaldejske numerologije. Tim. kaldejski numerologi (res se sliši smešno poimenovanje) se sicer včasih razlikujejo glede določenih podrobnosti (npr Cheiro: C=3, H=5, X=5, Gibbson: C=2, H=8, CH=8, TH= 9, X=6)

Praviš, da si 13 in 4.
13 v kaldejski numerologiji spada med dokaj srečna števila. Predstavlja regeneracijo, saj 1 kljub težavam združi trojno energijo 3. Zato 13 simbolizira neobičajno, tisto, kar presega običajne meje. Je število nenadnih napetosti, revolucionarnosti in sprememb, eksplozije. Dostikrat prinaša neke vrste ambicij, vendar to ni tako dobro. Ljudje s tem številom bi morali živeti za ljubezen, duhovnost in prijateljstvo, ker bodo le tako iz tega števila dobili največ. Število je dobro za fotografijo, glasbo, okultno, govorništvo, načrtovanje, organiziranje, znanstveno delo, raziskovanje, detektivstvo, pionirstvo, pisanje znanstvene fantastike in za zabavo.
Srečo prinaša ljudem, ki so imajo števili 1 ali 7, ljudem s števili 3, 6, 8 in 9, pa tudi z drugo 4, pa prinaša nenadne spremembe, stres in napore. To je dobro znana »nesrečna 13«, ki prinaša udarce usode, nesreče, nevarnost, povezana pa je z različnimi odkloni kot so lahko pohlep, oblastiželjnost, osama, nesloga, nepravičnost, pretirana skepsa, predsodki, cinizem.
4 je število tega sveta in število trpljenja, štirih dimenzij, štirih strani neba, je Sonce stvarnega, fizičnega, strategije, načrtov, predstavlja ga simbolika križa.
4 je karmično število in zato praviloma ni srečno. Včasih podari velik uspeh, praviloma pa pomeni vrsto križev in težav. Po eni strani je ukleščeno v obliko in strukturo, zato je nagnjeno k izgradnji in k preseganju. Po drugi strani pogosto daje zanimanje za raziskovanje- je število raziskovalcev in inovatorjev. Je število udejanjanja projektov. Nasploh pomeni novosti; pogosto so te nehotene. Pomeni graditelja, ki se uči postavljati hišo po načelu poskusov, napak in uvida. Avtoriteti se upira, včasih je osamljeno in nerazumljeno, včasih ima vse polno prijateljev, vedno pa ima polno nasprotnikov, ki jim gre na živce; vsekakor je to nekonvencionalno in originalno število. Dostikrat v svoji naprednosti živi pred svojim časom. Veliko opazi in ima praviloma dober spomin in visoko inteligenco. Za vse 4 praviloma velja, da imajo v življenju nek veliki izziv, veliko težavo- lekcijo, ki jo morajo v svoj prid in v prid skupnosti razrešiti.
V slabih učinkih lahko pomeni zaletavost, obsedenost, lahko celo nizko inteligenco, spremlja ga še več udarcev usode. Hkrati je lahko revolucionaren in razdiralen, obenem pa sam sebe sploh ni sposoben spremeniti. Lahko pomeni celo nasilje in kriminal.

In pa še nekaj opisov Irene Siekloča Milerjeve (delo: Numerologija):
Pitagorina načela in št. 4: desno in levo
in število 9: dobro in slabo, pokvarjeno
Aristotelova pranačela in število 4: odnos
in število 9:govoriti
helenistična tabela in število 4: dom
in število 9: modrost, akcija, znanje

In prav tako po Milerjevi (dve interpretaciji Tore):
1= Sonce/ zrak
2= Mesec/ Merkur
3= Zemlja/ mesec
4= Jupiter/ Venera
5= Merkur/ Vodnar
6= Strelec/ Bik
7= Strelec/ Dvojčka
8= Tehtnica/ Rak
9= Neptun/ Lev

Dodamo lahko še Agrippino tabelo iz iste knjige (str. 176)
1= Sonce/ Lev
2= Mesec/ Vodnar
3= Jupiter/ Kozorog
4= Sonce/ Strelec
5= Merkur/ Rak
6= Venera/ Bik
7= Mesec/ Oven
8= Saturn/ Tehtnica
9= Mars/ Škorpijon

Sicer pa raje ostajam pri svoji razlagi števil, ki pa očitno ima tudi nekaj podobnosti s tvojo. Namreč 2 pomeni med drugim odnos in to ni le značilnost lunarnega, ampak tudi veneričnega. 1 je svetloba, enost. Je torej Sonce, a tudi ogenj, torej vitalnost in energija...
Števila 3,6,9 so v numerologiji zelo močna, ker se medsebojni seštevki in produkti teh števil vrnejo v eno od teh treh števil.
3 velja za močno število (je seštevek osnovnih 1 in 2), ki je liho, je torej drugo Sonce.

#12 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

namreč- 3 se mi nekako težko zdi, da bi bila merkurjeva...
Ker bolj ko gremo po lihi liniji, več je razgubljanja: 1 kot enost, 3 kot sreča in širitev, 5 kot lahkotna komunikacija, 7 kot skrivnost.

#13 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

Numnum - hvala ti za tole. :)
Ja - o 13-ici smo že nekaj govorili (predvsem v povezavi s petkom - to je namreč moj rojstni datum) - in tudi jaz si jo razlagam nekako Uranovsko/Plutonovsko (*no, to je pa potem spet "moj" sistem).
In ja, predvsem vidim to kot nenehne spremembe in rast, ne povezujem s "slabim".

Res - imaš prav - morda je asociacija z Jupitrom res boljša kot z Merkurjem - pri trojki.
Vendar sama sem razmišljala nekako takole: enka smo mi sami, se pravi ascendent, dvojka je Luna, naša mati, drugi najpomembnejši človek, trojka pa je že bližnje okolje - komunikacija - že večji krog ljudi - če vzameš enico kot začetek, dojenčka, otroka.... Trigon - trojnost, da vse lepo TEČE - zato sem asociirala Merkur.

Fino, da si sploh odprl tole temo, ker, kot pravim, v številkah vidim ogromno simbolike (nenazadnje sem rojena na petek 13. ;)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#14 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

vem ,da tudi židovski in hebrejski sistem obstajata, glede numerološkega izražanja.
Katiri pa je za vas bel pristen, k ste jih tule slišali? katiremu se zaupate; koliko je sploh razlike v njih?

pokowc

#15 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

Števila 3,6,9 so v numerologiji zelo močna, ker se medsebojni seštevki in produkti teh števil vrnejo v eno od teh treh števil.


Ja - a ni zanimivo?
Ugotovila sem, da je vsota števila, ki mu prištejemo število 9, enaka temu številu.....
Npr.:
2 - 2 + 9 = 11 (=2)
3 - 3 + 9 = 12 (=3)
4 - 4 + 9 = 13 (=4) ... ...

Tamle pa si štirico zelo dobro opisal - res je kar po "mojem sistemu" - Uran/Pluton (tadva pa imam tudi v konjunkciji z MC) - in sta torej kulminantna planeta.
Nenavadno se mi zdi, ko si omenil dober spomin (imam neverjeten spomin, ki že skoraj malo meji na avtizem, zapomnim si namreč na tisoče podatkov, še posebej pa imam smisel za številke in številčne kombinacije). To sem sicer pripisovala konjunkcijam Merkurja (predvsem z Luno) in Luni v 4. hiši v Ribah.

Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#16 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

... vem ,da tudi židovski in hebrejski sistem obstajata, glede numerološkega izražanja.
Katiri pa je za vas bel pristen, k ste jih tule slišali? katiremu se zaupate; koliko je sploh razlike v njih?

pokowc


Ja, saj - enega si pač očitno privzameš..

Po horoskopu sem to in to, asc je na tej in tej stopinji tega in tega znaka, Luna je tukaj, in to je to - povsod je tako, ne glede na to, kateri sistem vzameš.
Pri numerologiji pa se vse skupaj prepleta in najdemo povsem drugačne povezave in tudi razlage. In to me je nekako motilo in me zato ni v celoti prepričalo, hkrati pa me je prisililo, da sem si priredila svoj sistemček - kajti če se ne morem prilagoditi jaz sistemom, pač prilagodim sisteme sebi. :)

Tudi karta Lune v tarotu (18) je morda posebna v tem smislu, saj jo pripisujemo Ribam in ne npr. Raku... Poleg tega pa tu dobimo št. 9 - vseeno pa gre za Lunine energije, samo z višjimi vibracijami.


Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#17 El Nino

El Nino
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 745

Objavljeno: 15. junij 2002, 01:00

Glede na to da povsod vtaknem svoj nos... ga bom pa se sem.

Jaz sem bil pod vtisom da se crke prevaja po sistemu

1-a,j,s,š
2-b,k,t
3-c,č,l,u
.
.
.
9-i,r

Aries-Libra-Scorpio
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

#18 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 19. junij 2002, 01:00

No, židovski in hebrejski sistem sta v osnovi eno in isto, pa tudi arabske različice izhajajo iz tega.

na kratko:
alef (podobno a, a soglasnik)= 1
bet (B)= 2
Gimel (g)= 3
daleth (d)= 4
he (h)= 5
vau (nekaj podobnega w, v, u, tudi o)= 6
zayin (z)= 7
cheth (grleni h)= 8
thet (zobni t)=9
yod (y, j, i) =10/1
kaph (k)=20/2
lamed (l)= 30/3
mem (m)= 40/4
nun (n)= 50/5
ssamekh (poseben s)=60/6
ayin (nekaj podobnega h in o)= 70/7
phe (p, f)= 80/8
tssade (nekak grleni s, na videz se sliši kot slovanski c, a ni)= 90/9
Khoph (q)= 100/1
reš ®= 200/2
šin (š, s)= 300/3
tau (t)= 400/4
Potem pa imajo (Izraelci) še sistem, ki nekaterim končnim vrednostim dodaja nove vrednosti
npr: kaph= 500, mem=600, nun=700, phe= 800, tssade=900

No, skoraj isto zaporedje so sprva imeli tudi Grki in Pitagora ga je verjetno poznal. med grškim pi in koppa je bil poseben glas sampi namesto tssade. v glavnem je šlo za hebrejsko verzijo.

Rimljani pa so pod vplivom etruščanov in grkov spet svoje zaporedje dobili in danes npr. moderna pitagorejska abeceda (navaja jo tamle pred mano tudi El Nino) dela po tem konceptu. Oni preprosto oštevilčijo abecedo. samo je čudno, da slovenski pitagorejci oštevilčijo po angleški abecedi; če hoćemo biti pristni, moramo oštevilčiti kar našo.

Drug koncept pa zagovarjajo moderni "kaldejci". Oni skušajo prilagoditi semitsko zaporedje (ohranjeno pri feničanih, prvih grških pisavah in v etruščanščini), ob tem, da upoštevajo, da so Židje znake nad 500 dodali šele kasneje.

"Kaldejci" so adaptirali semitsko numerologijo, tako, da so iz črke "g" izvedli še c (izvorno je res glas med g in k, s in slovanski c pa sta tudi 3- čeprav pri slovanščini nekateri upoštevajo tudi C=9.

H in E izpeljujejo iz he (5). tako dobijo moderno kaldejsko abecedo, s katero delajo po enomestnih številih (medtem ko Židje delajo še z deseticami in stoticami).

Ponavljam pa eno vprašanje. Kaj je kdo od vas že sprobal indijsko astrologijo? Namreč meni pride tako pri zahodni kot pri indijski astrologiji obakrat tko ven, da se z nekaterimi stvarmi strinjam, z nekaterimi pa ne toliko, pa tudi drugi so menili, da se me da nekako videti v obeh opisih. poznam pa folk, ki je sprobal indijsko astrologijo in se mu zdi čist zanič in folk, ki je sprobal indijsko, pa se mu to zdi edina prava stvar. Kakšne izkušnje imate ostali?

#19 El Nino

El Nino
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 745

Objavljeno: 20. junij 2002, 01:00

Z drugimi besedami v vsakem jeziku isto ime(stevilka, itd..) pomeni drugo rec.

Aries-Libra-Scorpio
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

#20 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Na splošno: točno tako je.

Problem je, kako bi znakom ali glasovom pripisali ustrezna števila.

V glavnem imaš dve šoli:
PITAGOREJSKA šola uči, da je potrebno oštevilčiti moderno abecedo. Tako naj bi imeli Izraelci svoje zaporedje, Rimljani svoje, Zahodnjaki svoje, pravzaprav tudi Slovenci svoje (namreč A=1, B=2. C=3, Č=4, D=5...)

KALDEJSKA
V ožjem smislu gre za Cheirovo tradicijo. V širšem zajema hebrejsko zaporedje, na Zahodu poznamo poskuse adaptacij te numerologije (ker zahodnjaki včasih imajo črke, ki ne označujejo le enega glasu- in to je problem). Tako nekateri kaldejci delajo samo z glasovi: npr. Jean bodo ocenili kot Ž+O. In bi dobili 14 (oz. 77). Drugi pa pripisujejo poseben omen tudi samim črkam. V glavnem je tu najbolj razširjena Cheirova verzija.
Kaldejska šola naj bi se po izročilu razvila v Kaldeji (južni Irak in Kuvajt); vendar pa bi se prav tako lahko razvila že v Egiptu. Semitske abecede namreč imajo vzporednice z egiptovskimi črkami.

#21 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Ja - to je tudi zanimivo, pa sem pozabila poudarit - namreč različnosti glede na jezik in zanimivo in točno ugotavlja Numnum, da imamo pravzaprav celo Slovenci svoj sistem.

Sicer sem tudi drugod dobivala druge cifre, vendar je seveda največ različnih variant prihajalo seveda pri črki č ali ć
Kajti ć ni ch ali tch ampak preprosto tj.


Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#22 vanja

vanja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 777

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Presneto !!
Vse ste obdelali in vse razčlenili. Jaz v svojem začetniškem ne-znanju sem to pridno računala po knjigi Nace Jermanj in potem sem v roke dobila še eno knjigo v kateri pa je razlika, da ena ima devet števeil ena pa samo osem. Pol mi je pa vse dol padl.No nevem kaj je prav odvisno od razpoloženja. Tako pa vzamem !!
ČAO ! Vanja

#23 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Ja, ć je res problem. Eni menijo, da je le varianta Č, drugi da ustreza Đ=1 in tretji spet da je Ć=4. Tu ne upam nič dodat...

#24 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Vanja, tvoj problem smo v bistvu že predebatirali. gre za razliko med moderno kaledjsko in moderno zahodnjaško pitagorejsko numerologijo. Kaldejska numerologija skuša ohraniti čimveč zvestobe stari numerologiji. Le- ta pa ima pri številu 9 glasova/ črki "Th" in "Tss", ki ju mi ne poznamo. Zato za število 9 nimamo črk... res pa je, da nekateri skušajo slovanski "c" imeti za 9, ker so tudi Etruščani imeli črko "ć- č" glede na zaporedje za 9.

#25 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Numnum, škoda, ker "ne upaš nič dodat" - zelo bi me zanimalo tvoje mnenje...
Gre namreč za ć - težko "kupim" že č, đ-ja pa nikakor - tu gre za D in J - kar je nekaj povsem drugega...
Po drugi strani pa se mi tudi različica č-ja ne zdi - saj dobiš drug zvok - č je v bistvu tš, ć pa je tj.
Se pravi je lahko celo tsch - in mislim, da tudi je - ponekod.


Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0