Objavljeno: 8. avgust 2008, 08:38
(*sem zdruzila temi oz. novo prikljucila k obstojeci).
Sem sla mal pogledat, k se nenadoma spomnila, da mroda pa Asic kaj pravi o tem.
p. Simon Asic, Pomoc iz domace lekarne 2, Mohorjeva druzba, 1988, str. 210):
"Ali sploh poznamo kombuso?
Nekateri narodi ze stoletja poznajo Kombuso ali cajno gobo, imenovano tudi burmanska, indijska, kitajska, ruska ali spanska goba, sicer lat. Polyporus officinalis.
Dobimo jo tako, da zarezemo v starejse sipkovo deblo in smolo, ki se iz njega pocedi, vzamemo in damo na oslajen ruski caj.
Lahko jo damo tudi na caj iz borovnicevih listov, kamilicnih cvetov, listov leske ali robide ali pa iz sipkovih jagod. Dolijemo mu malo caja,
Aromaticne ratsline, kot so melisa, meta, zajbelj, pa niso primerne za kombusin caj.
Najbolje je, ce jo dobimo od tistih, ki jo ze imajo.
Kombusa pravzaprav ni goba, pravi dr. V. tasic v svojem clanku o kombusi, je le nekaksna debelejsa mrena, klobuk na caju. Je svetlo sivkaste barve, gojena na lipovem caju pa je rjavkasta.
Iz caja jemlje rastlinske snovi, sama pa izloca vanj zdravilne sestavine...
...
...
Dobro vpliva na srce in na celotno zdravstveno stanje... zmanjsuje krvni pristik, izboljsuje kri in krvni obtok, pomaga pri gnojnih turih in ranah in trdovratnih ekcemih, cisti kozo, preprecuje in zadrzuje poapnenje zil, gasi zejo, zdravi astmo, pospesuje tek in ureja prebavo, ugodno deluje pri zelodcnih in crevesnih vnetjih, nespecnosti... .... ...
..."
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso