Kostanj
#1
Objavljeno: 21. september 2005, 07:15
#2
Objavljeno: 21. september 2005, 09:45
Kdo lahko spremeni svet?
#3
Objavljeno: 21. september 2005, 10:04
#4
Objavljeno: 21. september 2005, 10:07
ful mi je vsec kostanj.. ne sam tko, za jest... ampak vse v zvezi s kostanjem... na otip kaksen je, barva, v onem jezhku da je najprej, njegov cas leta, ki mi je itak ze vsec ful, najbolj...
najrajs mam pecenega, jasno, a tud kuhan ni slab... mi je vsec njegov poseben okus in struktura, taka mokasta, vse zivo ma not.
Bojda prinasa sreco (in deluje clo proti revmi), ce ga vlacis okol v kakem zhepu al pa ga imas pod poushtrom ko spis.
Picasso
#5
Objavljeno: 21. september 2005, 10:15
Kdaj se začne sezona ?
#6
Objavljeno: 21. september 2005, 10:27
Kdo lahko spremeni svet?
#7
Objavljeno: 21. september 2005, 10:32
Picasso
#8
Objavljeno: 21. september 2005, 10:33
#9
Objavljeno: 21. september 2005, 12:00
Ja zdaj enkrat, ponavadi smo ga nabirali kak teden po trgatvi, samo letos je itak vse sfiženo, tako, da... bomo šli vgozd in prečekirali, drugega nam ne preostane....<{POST_SNAPBACK}>Ja res kostanj je zakon, tak poseben okus in vse to. Posebnost je ta, da ga lahko ješ samo nekaj mesecev v letu. Razen če ga vložiš ali zakoplješ ... z tem še nimam izkšenj.
Kdaj se začne sezona ?
Sem pa mislil tukaj vprašat, če ima kdo izkušnje s shranjevanjem, namreč, pri nas ga je ogromno, samo če ga ne poješ v tednu dveh izgubi okus, pa tudi pridobi na mesni masi. Poskušal sem že vse živo od zmrzovanja celega, do zmrzovanja olupljenega, pa skuhanega a vedno je popolnom izgubil okus... pa če ima kdo tu izkušnje, da mu ga je uspelo ohranit za nekaj časa, bi bil vesel nasveta...
#10
Objavljeno: 21. september 2005, 12:05
Morda kaj v tej smeri Ebor?
Picasso
#11
Objavljeno: 21. september 2005, 12:12
Ja kako se pa pride do te moke, mislim, kako se pripravi, obdela?<{POST_SNAPBACK}>Astra me je 'navadila' 'uporabljat' (*v resnici sem enkrat to mela, res pa da za dolgo) kostanjevo moko.
Morda kaj v tej smeri Ebor?
#12
Objavljeno: 21. september 2005, 12:15
sam najbrz pac ni tko... to bi blo zlo simple.
morda je treba kako foro poznat, da gre 'kaj ven' (npr. kot v primerih ko mormo razsolit), kaka snov, grenka oz. kakorkoli nezazelena....
Picasso
#13
Objavljeno: 21. september 2005, 12:16
Hmmm .. ja pa si ti to prakticirala ali si samo dobila moko?<{POST_SNAPBACK}>pojma nimam, lohk bi blo recimo tko, da bi olupljenega in posusenega zgolj zmleli?
sam najbrz pac ni tko... to bi blo zlo simple.
morda je treba kako foro poznat, da gre 'kaj ven' (npr. kot v primerih ko mormo razsolit), kaka snov, grenka oz. kakorkoli nezazelena....
Kdo bi pa vedel za postopek?
Astra mogoče?
#14
Objavljeno: 21. september 2005, 12:19
Morda ga Astra sicer pozna, sam nisem ziher, tedaj je bila ziher kupljena, torej jo je kupila, ne vem pa, ce se je ze kdaj lotila priprave, mislim da ne, vendar vseeno bo morda vedla.
saj dvomim, da ne bi vsaj pokukala v tole temo.
Picasso
#15
Objavljeno: 21. september 2005, 12:20
<{POST_SNAPBACK}>ne, ce bi prakticirala, pol bi postopek pac poznala
Morda ga Astra sicer pozna, sam nisem ziher, tedaj je bila ziher kupljena, torej jo je kupila, ne vem pa, ce se je ze kdaj lotila priprave, mislim da ne, vendar vseeno bo mroda vedla.
saj dvomim, da ne bi vsaj pokukala v tole temo.
Oki... torej Astra javi seeeeeeeeeee
#16
Objavljeno: 21. september 2005, 14:23
ne, nimam izkušenj, sori
Kostanjevo moko so me naučili uporabljati Brici, sam jo tut oni kupujejo v Italiji, kot jaz.
Kuhan in olupljen kostanj zamrznem, sam ga potem uporabljam sam za mineštre, sladice in tako...
Men se zdi, da sem pred leti poskusila naredit pire, pa sem ga potem konzervirala z vročino in je ostal.Sam kolk enga dela, se mi več ne da, priznam...
nekje med Jedi z žlico...je recept za kostanjevo mineštro z gobami, njami..
Astra
#17
Objavljeno: 22. september 2005, 06:23
Ja hvala za trud enivej Astra, nč bomo pač še eksperimentirali, ni vrag, da rata...<{POST_SNAPBACK}>Tukaj
ne, nimam izkušenj, sori
Kostanjevo moko so me naučili uporabljati Brici, sam jo tut oni kupujejo v Italiji, kot jaz.
Kuhan in olupljen kostanj zamrznem, sam ga potem uporabljam sam za mineštre, sladice in tako...
Men se zdi, da sem pred leti poskusila naredit pire, pa sem ga potem konzervirala z vročino in je ostal.Sam kolk enga dela, se mi več ne da, priznam...
nekje med Jedi z žlico...je recept za kostanjevo mineštro z gobami, njami..
Astra
A ta pire, ko si napisala, da si z vročino konzervirala, si vložila v kozarce tako kot sadje? Ma mi ga zmerm tolk naberemo, potem pa...
#18
Objavljeno: 22. september 2005, 06:49
ugotavljam, da je tole področje res onesnaženo - ko ste največ pisali o gobah, so pri nas gobarji zmigovali z glavo (malo), Nataly pisala o lešnikih, da jih je ogromno - jaz sem bila prav nekaj časa pozorna nanje (ker jih imam rada ) nič, bomo videli s kostanjem - sicer pa se mora tole igranje z naravo pri ans nekje poznat ane
#19
Objavljeno: 22. september 2005, 06:59
<{POST_SNAPBACK}>sej lahko posredujem svoj naslov, ga tule razdelim pa ne bo noben problem
ugotavljam, da je tole področje res onesnaženo - ko ste največ pisali o gobah, so pri nas gobarji zmigovali z glavo (malo), Nataly pisala o lešnikih, da jih je ogromno - jaz sem bila prav nekaj časa pozorna nanje (ker jih imam rada ) nič, bomo videli s kostanjem - sicer pa se mora tole igranje z naravo pri ans nekje poznat ane
Seli ne razumem, zakaj bi posredovala svoj naslov????
#20
Objavljeno: 22. september 2005, 07:56
#21
Objavljeno: 22. september 2005, 08:12
se ga da tudi kupit za male potrebe
Kdo lahko spremeni svet?
#22
Objavljeno: 22. september 2005, 08:45
Ajaaa to, ma ni problema, tam pri nas v Beli krajini jih je ogromno (pa še tisti debeli maroni so), tako, da jih vsako leto privlečem par košar, kaka vrečka se bo tudi zate našla, kar pusti naslov v uredništvu pa ti bom poslal po hitri pošti, hehehehe....<{POST_SNAPBACK}>za vsak sličaj če bo preveč kostanja
#23
Objavljeno: 22. september 2005, 08:47
#24
Objavljeno: 22. september 2005, 08:47
<{POST_SNAPBACK}>drugace je pa priprava pireja blazotno zamudna in ne vem, ce se splaca...
se ga da tudi kupit za male potrebe
mah Tinka ne moreš vse gledat samo skozi prizmo denarja no... lupljenje kostanja je lahko tudi družabni dogodek (če seveda znaš zmotivirat sodelujoče...)
#25
Objavljeno: 22. september 2005, 08:49
<{POST_SNAPBACK}>hm mam jaz boljšo idejo, dečko, ki tule vozi hitro pošto me pozna, tko da ti sam povej kam naj pride da ne boš imel še stroškov
Oki, ko bom kaj nabral ti javim Seli
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0