fajn!
pa se to:
jajca imajo od vse prehrane (razen kolostruma in materinega mleka) najboljso razmerje aminokislin, ki se izkoristijo po Anabolni poti
(glej sliko spodaj). Torej (samo celo jajce, torej rumenjak + beljak), se izkoristi cca. 45% po Anabolni poti, ki gradi celice, ipd...
Se vedno ostane 55% jajca, ki se razgradi po Katabolni poti (kalorije, odpadki, dusik, ipd...).
Meso ima najvec cca. 35% ali manj; mlecni izdelki, sojini izdelki najvec 18%; orescki tudi nekja takega.
Torej to pomeni, da se kljub temu, da je zivilo recimo sestavljeno iz 50% beljakovin , se ne pomeni, da jih bomo izkoristili za gradnjo telesa oz. celic in jih nahranili!! Cetudi uzijemo vecjo kolicino jajc ali mesa, se bomo se vedno soocali z veliko mero odpadnih snovi, ki so telesu skodljive, toksicne, ki telo zakisajo - mu znizujejo pH, ipd...
slika vir:
cokolada.net - MAP - Master Amino Acids Pattern (ProShape)--------
encimi, tako kot ostale beljakovine, koagulirajo že pri 42 stopinjah, zato pa človek te temperatute telesa, oziroma njegove sredice ne preživi,so pa v rumenjaku tudi ostale hranilne snovi,ki jih človek potrebuje, esencialne aminokisline, ki jih človek sam ne mora sintetizirat in jih lahko dobi le s hrano.....če pa kog amoti K-askorbat, pol pa ne vem kaj naj je, ker 98 procentov hrane ne more biti konservirane brez konservansov, ker bi se pokvarila, še preden bi prišla na police, razen vakumsko pakirane, ali pa konserve......lahko j ekonservans naraven, kot je vitamin c=askorbinska kislina, ki je antioksidant, pa beta karote iz korenja tudi........v kitajski kuhinji uporablajajo toliko glutamata in drugega sranja kot ojačevalcev okusa, da če bi ljudje to vedl in se šli neko zdravo prehrano, ne bi nikol šli tja jest.....vem iz druge roke, ker je en znanec tam kuhal in povedal, da imajo tega sranja, ojačevalce za boljši okus cele vreče.........