Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Vse stvari so pomembne, a molitev najpomembnejša


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
26 komentarjev na to temo

#1 Prijatelj

Prijatelj
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 12. julij 2002, 01:00

Molitev je najvišja dobrina. Molitev je duhovna hrana. Dan brez hrane nam ne more škoditi, toda en sam dan brez molitve pomeni, da smo zamudili veliko priložnost. Mahatma Gandhi je rekel: "Telesno se lahko postim, duhovnega posta pa ne prenesem." Molitev je odgovor na vsa naša vprašanja, je ključ za rešitev vseh naših težav. Molitev je pot, po kateri hitro prispemo na cilj.

Celo živali vsako jutro in vsak večer molijo v svojem lastnem jeziku. Ob sončnem vzhodu in zahodu ptički pojejo hvalnice svojemu Stvarniku. Ali ni človek, ki ne moli niti misli na Boga, nižje od teh živali ? Kjer manjka molitev, manjka tudi ljubezen; tam vladajo ponos, ego in neznanje. Molitev naj prihaja iz srca in naj ne bo samo pretvarjanje navzven, da bi drugi videli, kako smo pobožni. Koleno je lažje upogniti kot srce. Molitev srca se ne da niti naučiti, niti naštudirati, molitev srca se da le živeti.

Molitev je naš osebni posvet z Bogom. V tem času lahko začutiš prisotnost Boga. Moliti ne pomeni prosjačiti, ne, takrat objemaš svojega ljubljenega Gospoda, ki je povsod in živi v vseh. On je eden in isti v vseh živih bitjih. On edini se manifestira v vsaki živali in vsakem človek. Kdor ima zdrave oči, bo videl jasno. Bolne in šibke oči bodo videle le delčke resničnosti. Modreci imajo jasno videnje, čisto zavest, predanost in ljubezen do Boga.

Molimo vsak dan. Molitev pa ne sme biti iz navade, temveč mora prihajati iz srca, ne samo ob določenem času, temveč noč in dan. Ni dovolj, da dvigamo duha k Bogu samo v času globoke molitve, temveč tudi ko opravljamo kakršno koli dolžnost. Če komu Bog nameni tako molitveno stanje, je to bogastvo, ki ga je treba znati ceniti; je nebeška jed, ki nasičuje duha. Kdor jo okusi, se vname v neugašljivem hrepenenju po Bogu, ki mu razvnema dušo kot najbolj žareči ogenj …

Molitev je odgovor in rešitev vseh tvojih težav. Molimo zase in za druge. Molimo za vse, potem bomo tudi sami dobili pomoč.

In kakšno je vaše mnenje, izkušnje… o molitvi ?

#2 teja

teja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 717

Objavljeno: 12. julij 2002, 01:00

O molitvi smo se že nekaj razpisali, malo pobrskaj.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#3 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 12. julij 2002, 01:00

hoj, sej ni treba da je molitev kot samo ime molitev, sej to je lahko le pogovor s samim seboj. iščeš rešitve, grutnaš ideje...sej ni treba da v tem momentu rabiš nekoga, ki je tradicionalno ovekovečen v Idejo, n o

pokowc

#4 Marko

Marko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 18. julij 2002, 01:00

Molitev je nasa najvecja dobrina. Molitev je duhovna hrana.... s tema dvema stavoma je "Prijatelj" nacel temo o molitvi. ... in nadaljeval: "clovek, ki ne moli niti ne misli na Boga, nizje od zivali...".

"Dan brez hrane nam ne more skoditi, dan brez molitve pomeni, da smo izgubili veliko priloznost," je tudi povedal. Katero veliko priloznost? Opcij je veliko. Ce se postavimo na popolnoma drugo stran: pa kdo je ta Bog, o katerem tako veliko govorijo? Ga je kdo ze videl? Se je kdo ze z njim pogovarjal? Kako izgleda? Kje stanuje (pustimo tisto o nebesih)? No, ja... vse to se je morda pripetilo vaskim posebnezem, vendar pa je to ze druga zgodba.

Kako lahko opisemo osebnost tega cloveka, ki se skriva za imenom "Prijatelj". Vsekakor gre za zafrustrirano bitje, ki so mu od otrostva vcepljali v glavo o vsemogocnosti Boga, o molitvah in tako naprej. Gre za cloveka, katerega zrelost je na nivoju jabolke, ki docveti in pade iz jablane. Oz. vsaj tam nekje. Upam, da nisem rekel prevec. Ko sem prebral njegov clanek, me je kar razjezilo. Saj ne bi odgovoril na njegove besede, pa kaj, ko me naravnost prisilil v to. Mogoce je bila njegova objava 'vsesplosna provokacija' in se za "Prijateljem" skriva kaksen anonimnez, kaksen saljivec, ki je vrgel kost in ki se bo skril v kot in tam ostal... kdo ve? Reva, strahopetec. Kakorkoli ze - dokoncal bom to moje besedilo in povedal, kar imam za povedati.

Ocitno "Prijatelj" ne ve, da ima vsak clovek tudi PRAVICO DO RAZMISLJANJA Z LASTNO GLAVO. To pa v tem kontekstu pomeni, da se svobodno odloca o obstoju Boga in teh receh.... in ne, da tako kot "Prijatelj" pravi, da je to NUJNO in tako MORA BITI. Ne, "Prijatelj", tako ni. Vsak ima svojo pravico, da izbere, kar pac zeli. Clovek ni zival, ce ne moli in ne verjame v Boga - clovek se pac tako odloci. Svobodna volja, pac. Ocitno ta tebi, "Prijatelj", ni bila dana. Ocitno si imel od zgodnje mladosti taksno vzgojo, ki ti ni dopuscala, da bi razmisljal s svojo glavo, da bi se sam odlocal. Nisi imel izbire. Ocitno so ti vsiljevali in ti vsilili vsemogocnost Boga, vse tisto o bogabojecnosti..... Napacno! Napacna vzgoja! Iz tega si nastal ti, "Prijatelj". ... in se veliko vec! Postal si brezkompromisnez, ki zaudarja po vsem, kar ni verskega, vsakomur, ki ne verjame v Boga, je po tvoje brezboznik... to je BOLNO! Ti si BOLAN!

"Molitev je odgovor in resitev vseh tvojih tezav." "Prijatelj", resitev mojih tezav, ki jih imam, je pogovor z dekletom, s prijatelji, s starsi, s sodelavci... s CLOVEKOM, ne pa z Bogom. Le clovek ti lahko pomaga. Mogoce je to zate kruto, ampak to je dejstvo.

Predlagam ti, da se dodobra seznanis s stanjem cerkve, ki je veliko bolj liberarna, kot so tvoje misli. Ocitno je cerkev spoznala, da bi s tvojim nacinom razmisljanja ostala sama in se je prilagodila.... v odprtem svetu se je odprla. Pohvalno! Predlagam ti tudi, da se seznanis se z veliko drugimi stvarmi, iz vsakdanjega zivljenja, npr. miselnostjo povprecnega vernika, ki je odprt do vseh ljudi, ki je CLOVESKI.... "Prijatelj", predlagam ti, da postanes CLOVEK! In ce vsega tega ne zmores sam, poisci pomoc strokovnjaka, psihiatra. To niti ni vec grozno in tega se ni potrebno sramovat. Ce si clovek zlomi nogo, gre k zdravniku na urgenco, ce je clovek bolan v glavi, gre k zdravniku psihiatru. V vsakem primeru mu zdravnik pomaga (oz. poskusa pomagati) in sedaj v casu moderne medicine in vedno novih odkritij so zdravljenja zelo uspesna! Ne bo slabo, ce bos razmislil tudi v tej smeri.

Jaz nisem vernik, ne verjamem v Boga, vendar pa sem odprtih misli. Dopuscam drugacnost po nacelu 'vsi drugacni - vsi enakopravni'. Popolnoma se strinjam s tezo, da se vsak odloca po lastni volji, da ce verjame v Boga, verjame, ce mu molitev pri tem pomaga, naj moli... vsakdo naj ima svoje misljenje, vendar pa naj tega ne vsiljuje drugim... se najmanj pa ne na nacin, kot to pocnes ti! Vsiljivec, ki bos na svetu verjetno ostal sam.

"Prijatelj", kdorkoli ze si, od kjerkoli ze si... primi se v roke, ce ne, bos postal paradoks: v roke te bo prijela tvoje lastno neumno razmisljanje. In tudi, ce ne "Prijatelj" ne obstaja, ce je posiljatelj tega clanka, le dim, naj moje mnenje preberejo ostali. Nekdo se bo strinjal, nekdo ne - stvar prepricanja, stvar odlocitve - svobodna stvar.

Lahko bi napisal se veliko, vendar pa mislim, da sem bil dovolj razumljiv.

Marko Tome

Marko

#5 andrej

andrej
  • D član
  • Št. objav: 696

Objavljeno: 18. julij 2002, 01:00

Res ima vsak svoje mnenje, bi bil pa vseno previden v izjavah kot so "to je dejstvo...", in podobno. V življenju sem imel kar precej takih prepričan to je dejstvo, tako je in nič drugače, pa so se mi vse prevečkrat porušili.

Sedaj si take izjave ne upam več podati. Vse je relativno, edina stalnica so spremembe. Malo oguljena fraza ampak resnična.

Upam da je tale Marko samo štos, zato se ne bom preveč razpisal.

andrej

#6 Marko

Marko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 18. julij 2002, 01:00


Ne, Andrej, Marko ni stos... Marko je oz. sem zivo bitje, ki razmislja z odprto glavo... In... prosim... kar razpisi se. Zanima me tvoje mnenje. Zanima me, zakaj naj bi bil jaz stos, kot si me imenoval? Zakaj naj bi negiral dejstvo, da ima vsakdo pravico do odlocitve: ali je Bog? Ali ni Boga? Vsakdo se pac odloca po svoji miselnosti, ne? Andrej, tudi ti si se odlocil po svoji glavi... in ravno tako vsi ostali. Spostujem tvojo odlocitev - si pac vernik - toda lepo prosim - tebe, "Prijatelja" in vse podobno mislece - ne vsiljevat svojim mnenj drugim. To je pa ze visek.

Sem ateist. Nisem vernik in nisem antiteist! Ateist in antiteist - dva razlicna pojma, to verjetno veste. Odlocno zavracam ekstremizem... in razni "Prijatelji" so ze zelo blizu tega. Na zalost.

Razpisi se! Naj se razpisejo vsi, ki zelijo karkoli povedat. Naj se 'tepejo' argumenti, ljudje pa bodimo prijatelji.

Lep pozdrav vsem.

Marko Tome

Marko

#7 andrej

andrej
  • D član
  • Št. objav: 696

Objavljeno: 18. julij 2002, 01:00

Veliko tega sem že napisal po celem forumu, zato ne mislim tu pisati moje cele filozofije.

Je pa v tebi veliko jeze, saj ti nič nočem. Spoštujem tvoje mnenje. Tudi jaz ne verujem v bogo po nevem kakšni religiji ali dogmi, vse te institucije so mi tuje, tudi jaz ne maram, če mi kdo kaj vsiljuje, vendar pa v pisanju Prijatelja nisem zaznal nič takega, se mi zdi čisto dobronamerno pisanje, zato me čudi tvoja jeza, zato sem mislil da je štos. Toliko jeze čutim, v tvojem pisanju da sem se moral kar malo nasmejati, pa brez zamere.

Konec koncev si pa bil kar malo žaljiv, to pa mi ni všeč, je pa to tvoj način.

Da te mogoče še malo razvnamem, kljub temu da ne pripadam nobeni religiji (na popisu sem se deklariral kot ateist) pa se tudi jaz pogovarjam z bogom.

Sploh pa, malo pobrskaj po forumu, tudi tema vera je nekje tam je tudi delček mojega mišlenja.

andrej

#8 Marko

Marko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 18. julij 2002, 01:00

Pozdravljen, Andrej.

Jezen sem samo v toliksni meri, ker se mi zdi absurdno, da se o tem tukaj govori, kot da absolutno obstaja. Samo v toliksni meri in nic vec.

Ocitno se bova, Andrej, midva tukaj na dolgo in siroko razpisala, kost pa je vrgel "Prijatelj", ki verjetno niti ne obstaja in se iz kota smehlja. Zanimivo, ne?

... in me nisi prav nic razvnel s tistim, ko si rekel, da si ateist in si se tako tudi deklariral ob popisu prebivalstva. Tvoja odlocitev pac.

Zelim ti lep dan.

Marko Tome

Marko

#9 andrej

andrej
  • D član
  • Št. objav: 696

Objavljeno: 18. julij 2002, 01:00

No ni ravno samo odločitev, tudi izkušnje. Sploh pa nisem mislil tisto o ateistu, to so samo nalepke o katerih bi se dalo na dolgo in široko razpravljati, ampak o pogovoru z bogom.

Če smo odprti svetu spoznamo marsikaj.

Tudi tebi Marko želim en lep dan, pa tudi Prijatelju.

andrej

#10 lunca

lunca
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 059

Objavljeno: 18. julij 2002, 01:00

Koliko jeze v nekaj stavkih dragi Marko, le ta škoduje samo tebi in ne prijatelju, ki je svoj prvi prispevek napisal z veseljem,da vrže na papir svoje najvišje vrednote, tako kot nekdo svoje znanje. Ampak, če bi se vedno razjezila ob članku, ki ga popolnoma ne razumem potem bi vedela,da je problem v meni, ne o nekom, ki je nekaj napisal, saj kočno sploh ni potrebno stvari prebrati do konca, če nekoga nekaj zares ne zanima, sploh pa, če ga še razjezi po vrhu vsega.
Verjemi, da se človeku v življenju dogajajo samo tiste stvari ,ki jih človek obsoja in zato ti prijateljsko svetujem,da nikoli ne pošiljaš nekoga k psihiatru, kajti to so stvari, ki lahko doletijo vsakega izmed nas še prehitro brez napotnice drugih.
Zanimajo pa me kakšne stvari v življenju so ti svete? Verjamem,da se lahko pogovarjaš o vseh stvareh s svojim dekletom, prijatelji, družbo nasploh, ampak na koncu opaziš večkrat,da nisi dobil pravega odgovora, oziroma, da na koncu ostaneš prazen.Če si ti bo to kdaj zgodilo, ti svetujem, da se pogovarjaš z nekom, ki ga lahko poimenuješ kakorkoli, ampak vedi,da ti bo nekdo ponudil ogromno moč, ki jo med mesenimi in preveč materialno usmerjenimi ljudmi ni moč prejeti. Verjamem,da si zelo plemenit človek in boš razumel,da tu ne gre za to, kdo bo koga, ampak zato, da človek skuša razumet vsako dušo, čeprav je drugačna od njegove.

#11 teja

teja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 717

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

ja, Marko tukaj smo, da povemo svoje mnenje, lahko tudi komentiramo druge, tudi kritiziramo, se strinjamo, ne strinjamo. Vprašaj se zakaj takšen odziv na Prijatelja Kaj v tebi je tako podobnega, da si ga kar tako na suho skritiziral Veš, tukaj ne sodimo o drugih. Le podajamo mnenja. In tale Prijatelj im ačudovite možnosti v življenju, da mu uspe, ker verjame v nekaj. Pa naj bo to bog, gospod, kakorkoli že to imenuje. Vse to nosimo mi v sebi in to je le ime za tisti naš del, ki je neviden, ki ni ego. In prav je, da vsak verjame v karkoli in moli prosi ali kakorkoli že to imenuje, ker vsaka dobra misel le pomaga.
In Marko ne sodim in kritiziram te, le povabim te, da pogledaš vase in ugotoviš zakaj tak napad. Drugi so naše ogledalo. In če si priznaš kaj te moti, veš da je vzrok v tebi ne pa v osebi, ki te moti.
Vsak odziv je dober. Potem pa je potrebno stvar le opazovati.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#12 Marko

Marko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

Spostovani Lunca in Teja, spostovani vsi bralci teh vrstic!

Najprej vas lepo pozdravljam in se vam zahvaljujem za mnenje. Sedaj pa bi, ce mi dovolite, malce pokomentiral. Morda se bo to komu zdela kot kritika, morda ne... to bo pac moje mnenje in miselnost in tudi ne pricakujem, da bi se kar vsakdo strinjal z mano. Svet je velik, svet je sirok... veliko nas je na tem svetu.

Najprej, Lunca, ocitno me nisi dobro prebrala: jezen sem samo v tisti meri, ko nekdo govori o absolutnosti necesa in to se na vsiljiv nacin. Samo toliko. Prosim, beri podrobneje.

Katere stvari so mi svete? Najbolj cenim prijatelja, cloveka - nekoga, ki ga vidim, ki ga lahko otipam. Nekoga, ki je pred mano in reagira na moje besede, na moja dejanja. Ce se s kom pogovarjam, se to pogovarjam s clovekom - iz oci v oci. Le ta clovek, prijatelj, mi namrec lahko pomaga... in mi je ze pomagal... kakor tudi jaz njemu. Clovek. Po pogovoru s clovekom nisem nikoli postal prazen. Nikoli! il sem vesel - vesel, da poznam cloveka, prijatelja, ki mu ni vseeno, ki se z menoj pogovarja, druzi... ki je Z MANO, OB MENI - vidim ga, tipam ga...

Teja. Ze zdavnaj sem pogledal vase. To ni bil napad... to je bilo samo moje mnenje, da naj se ne govori o necem, kot absolutnem. Moje mnenje, kar se tice Boga, in to je: ni ga. Preprosto. Tako jaz mislim.... in ne mislim, da je clovek zival, ce ne moli, ce ne verjame v Boga, kot je to napisal "Prijatelj" v uvodnem clanku. S tem zali vso clovesko raso, s tem zali vaju, Lunca in Teja, s tem zali samega sebe.

Se to. Ne verjamem v nadnaravne sile, kje bi svoje mesto lahko tudi bog nasel. Verjamem pa v cloveka, prijatelja. Vem, da so na svetu dobri ljudje... pa ne zato, ker jih je taksne naredil Bog, pac pa zato, ker so dobri, ker zelijo dobro.... in to spet ni v kontekstu z Bogom, kot to pise v Svetem pismu. Nekaj sem prelistal tudi to knjigo, bolj pavsalno, pa vendar. Moje mnenje (ponavljam: moje mnenje) je, da je bila vecina stvari iz Svetega pisma vzetih iz zivljenja ljudi (kar je razumljivo), da bi se pac 'bogosluzje' cim bolj priblizalo ljudem in jih v dolocenem pomenu besede podredilo. Po moje (ponavljam: po moje) je bil to 'mehanizem' za podjarmljanje ljudi brez sile, pac pa s pomocjo nevednosti ljudi.

Kot firbec sem sel tudi v cerkev, ker me je pac zanimalo, kako to izgleda.... in ze, ko je zupnik rekel "... no, moje ovcke...", mi je bilo vse jasno. Kaj vec pa ne bi komentiral.

No, to je moje mnenje. Ni se potrebno strinjat. Zase lahko recem, da sem realen clovek in gledam na svet realno: TO, KAR VIDIM, JE... TO, KAR NE VIDIM, NI. VSE MORA IMETI NEKO REALNO OSNOVO IN NE ISCEM RESITEV V NEBESIH. ISCEM JO NA ZEMLJI, PRI PRIJATELJIH.... PRI LJUDEH. Taksen pac sem.... in zaradi tega nisem nic prazen... pravzaprav imam veliko znancev, prijateljev, eni so tudi verni... vsak ima pac svoje mnenje... to spostujem. Nihce pa ne govori o vsemogocnosti oz. se huje - da, clovek, ki ne moli, ki ne verjame, je zival. Prosim lepo!

... in kje je ta "Prijatelj"? Nic se ne oglasi, nic ne komentira.

Lepo pozdravljeni!

Marko

Marko

#13 andrej

andrej
  • D član
  • Št. objav: 696

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

Saj mi je v bistvu kar všeč še eno tako mnenje kot je tvoje. Se mi zdi da prihaja iz čisto drugega sveta. Tudi tvoja resnica je prava, zate.

Vem pa kaj hočeš povedati (se mi vsaj zdi). Tudi jaz ne maram, ko mi pride kdo, ki je veren in mi začne pridigati vse mogoče. vedno pomislim, koliko pa sploh si veren, saj poznam krščanski nauk in take pridige in netolerantost sigurno niso del nje. Večkrat opazim, da so v bistvu neverni bolj tolerantni kot verniki. Čeprav pa nisem tega začutil v Prijateljevem pisanju, se mi zdi samo izraženo osebno mnenje ne pa prepričevanje v svoje prav.

andrej

#14 teja

teja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 717

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

Ja marko, si pač tak. Razumem. Samo malo pregrob si bil na začetku, vsaj meni se je tako zdelo. Pač verjameš v svoje. Imam doma tak primer.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#15 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

Takole bi rekla...
Kot ste že povedali pred mano, ima seveda vsakdo pravico in možnost v življenju si izbirati svoje poti, svojo ideologijo in filozofijo in se sam odločati.
Prav tako ima tule tudi vsakdo pravico povedati svoje mnenje.
Razumem Prijateljev post, toda v bistvu prav tako lahko razumem Markovo "reakcijo" oz. "jezen" komentar. Sama sem poštekala, da najbrž Marko sodi samo v tako iskrene ljudi z začrtano svojo potjo in z realnejšim pogledom na življenje, ki jih podobno "soljenje pameti" (kakor to najbrž jemlje) moti in celo razjezi.
Tudi sama ne maram poveličevanja, prav tako pa ne fanatizma in podobnega.
Čeprav ni bilo v Prijateljevem postu pravzaprav nič takšnega, pa je vseeno tudi mene zmotil stavek, kjer primerja ljudi, ki ne molijo (in to - če sem prav razumela - tega enega in edinega Gospoda), z nižjimi od živali. To se tudi meni zdi žaljivo - kajti obstaja torej nekakšna absolutna resnica in če je mi ne vidimo kot take, smo avtomatično zahojeni, če ne kaj hujšega?
Vsakdo ima svojo vero - kajti ne verjamem, da obstaja kdo, ki ni VEREN - kakor si to predstavljam sama.
Najbrž bi me opredelili za ateista, vendar se v popisu pravzaprav nisem hotela deklarirati tako - tako sem izjavila, da nisem verna, nisem pa tudi ateist.
Razumem obe stališči in podpiram posameznikovo vero.
Podpiram pa tudi posameznika in zdrav razum in torej svobodo njegovega mnenja in odločanja.

Prav je, da si povedal, kar si misliš, Marko.
Ne bodi pa prekritičen do Prijatelja in prestrog - s takšno gorečnostjo najbrž o tem "govori" zato, ker je njemu to pomenilo toliko in ker se je najbrž sam nekako "prepričal" v to resnico. To, da pa ne komentira, pa ne moreš vedeti, zakaj - morda nima dostopa do interneta, morda ga ima samo v službi, morda je celo sedaj na dopustu, morda se mu ne da, morda noče, morda pa je res samo "kdo vrgel kost" kot praviš.


Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#16 andrej

andrej
  • D član
  • Št. objav: 696

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

Marsa spet glas razuma (mislim strogo pozitivno). Mi je pa vse skupaj tule dokaz, da se z jezo nikamor ne pride, šele ko se jeza umiri se da normalno komunicirat.

andrej

#17 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

Če se hočemo ali začnemo poglabljati, je vedno nešteto aspektov.
Seveda jeza ni dober predpogoj za komunikacijo - vendar je včasih morda vseeno dober začetek za razmislek o čem.
Tudi bo ponavadi tisti, ki zavzema nasprotno mnenje, vedno deloval nekako v opoziciji in že zato morda malo "jezno", potem pa se navadno, kot ugotavljaš, temperament pogovora v tem smislu malo umiri.
Kajti najbrž nihče ne razmišlja o tem (in o vsem drugem) povsem črnobelo in nima vsakdo čisto in popolnoma izoblikovanega mnenja o stvareh. Tako se pogovoru pridruži še ta in oni, pa se potem v zadeve poglobimo večplastneje.

Ko sem kliknila na post, sem videla, da je to prispevek, na katerega pravzaprav nimam kaj pripominjati in odgovarjati (razen da napotim v drugo temo) - kar je na srečo storila Teja.
In če gledamo s tega stališča, potem je res na mestu, da objaviš pripombico, glede na to, da si odpiral temo in postavljal stvari zelo dokončno in absolutno, če je na tvojo objavo odgovorilo več ljudi.
Kajti če objavljaš, pomeni, da najbrž hočeš tudi odziv oz. ga pričakuješ.
Kot pa sem rekla, nikoli ne moremo vedeti (sploh v začetku), v kakšnih intervalih lahko pričakujemo odgovore spraševalca/objavljalca.



Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#18 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

Še nekaj - predtem me je zanimalo nekako predvsem, kaj (in ne toliko s katerimi besedami) je kdo povedal, vzdušje pogovora oz. za kaj naj bi šlo v pogovoru oz. kaj naj bi bilo tisto bistvo, ki ga je hotel vsak objavljalec zajeti s svojim komentarjem oz. objavo..
Zdajle pa sem šla še enkrat pozorno prebrati, pa vidim, da mi tudi nekaj Markovih primerjav ni nič všeč in jih vidim kot žaljive (predvsem o nivojih in jabolkih, čeprav se mi zdi, da vem, zakaj je to podal tako - če je že šel Prijatelj dajati primerjave, in to z živaljo, je pač Marko dal primerjavo, in to z rastlino). In Lunca ima prav, ko pravi, da bodimo previdni in zmerni pri pošiljanju drugih k psihiatru. To je pač zelo res. Tudi pa to, da je nekdo zafrustriran, pravzaprav nekako ni naš problem.

Tako jasno (in tudi glasno, če je treba oz. se nam tako zdi) povejmo svoje mnenje, vendar se res izognimo prehitri presoji objavljavčevega značaja in duševnosti, žaljivkam ali celo zmerjanju (čeprav to na srečo tule nikakor ni praksa).

Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#19 Tjazy

Tjazy
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 112

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

quote:



Katere stvari so mi svete? Najbolj cenim prijatelja, cloveka - nekoga, ki ga vidim, ki ga lahko otipam. Nekoga, ki je pred mano in reagira na moje besede, na moja dejanja. Ce se s kom pogovarjam, se to pogovarjam s clovekom - iz oci v oci. Le ta clovek, prijatelj, mi namrec lahko pomaga... in mi je ze pomagal... kakor tudi jaz njemu. Clovek. Po pogovoru s clovekom nisem nikoli postal prazen. Nikoli! il sem vesel - vesel, da poznam cloveka, prijatelja, ki mu ni vseeno, ki se z menoj pogovarja, druzi... ki je Z MANO, OB MENI - vidim ga, tipam ga...

Marko



Vse to kar lahko tipas.. je zelo minljivo in po mojem mnenju, docela nepomembno. Nikje sem bral, da je narejeno iz nica.. to je samo nasa iluzija.. neresnicna resnicnost. Prepricaj se da zidu ni.. in zate ga ne bo. Lahko bos hodil skozi zid.. potem ti vse to, kar lahko tipas, ne bo veliko ali nic pomenilo. Clovek, ki ga tipamo, je pomemen samo toliko, ker imamo na zemlji pac razvite te cute.. tudi tipanje.. in s tem da nekoga bozas.. mu lahko tudi naklonis ljubezen.. ker marsikdaj drugace ne znamo.. oziroma se nam, zdi, da nas ne cuti, ce ga ne objamemo in ce smo na zemlji je objem in tipanje zelo v redu, tudi izmenjava energije, ki jo pac res ne mores tako tipati. Ko zemeljsko umres.. postane to nepommebno.. potem vec nic ne tipas.. izgubi pomen.

Pa se nekaj.. Vedno.. kadar zalis.. zalis samo sebe.. in clovek, ki se poslozuje zalitvi, izraza svoj strah in EGO. Mislim da sta ti Andrej in Teja dala mnogo uporabnih nasvetov.. predvsem pa je teja rekla.. GLEJ VASE!! Ce je znotraj tebe vse v redu... potem te ni strah, potem ne hrepenis za svoj prav in nikoli ne zalis. Samo sprejemas!
Pozdravcek
Tjazy

*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy

#20 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00

No, to je spet nov aspekt in seveda imaš prav, Tjazy...
Tisto, kar lahko primeš, je bolje ne preveč častiti... Se ne zanašati na to.
Jasno, da je to, kar "šteje", notranja vera človeka.
Vendar - saj je vseeno, kajne? Marko pač verjame v to. Prijatelj pa v Boga Gospoda - kaj pa je glavno? Da sta oba zadovoljna - če sta in koliko sta, pa sama vesta.
Morda pa še kaj novega odkrijeta -in vsi mi- (pri sebi in v odnosu na druge), pa ima potem vse skupaj smisel in namen.

Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#21 Marko

Marko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 20. julij 2002, 01:00

Spostovani vsi skupaj!

Hvala Tjazy, hvala vsem skupaj za mnenja. Prebral sem jih... zanimiva, ni kaj. Ocitno zivimo vsak v svojem svetu, na istem planetu, kar mene sploh ne moti.

Tjazy, tvojih izjav o tem, da "vse kar lahko tipam, je minljivo in docela nepomembno...." in "clovek, ki ga tipamo, je pomemben le toliko, ker imamo na zemlji pac razvite cute..." in "mu naklonis ljubezen, ker marsikdaj drugace ne znamo..." ne bom nikoli razumel. Zanima me, ce si v zivljenju sam? Imas punco? Imas prijatelje? Ali si zaprt v svoj svet s svojimi duhovi in fascinacijami? Pa saj ne rabis odgovoriti meni in bralcem foruma. Ce bos odkrito razcistil samo pri sebi, bo ze dovolj.

Nocem te zaliti, samo sprasujem te. Oprosti, ampak po moje si zafrustriran... pa to ni zaljivka. Kako naj drugace povem cloveku, za katerega mislim, da ima komplekse?

Ponavljam: nikogar nisem hotel uzaliti, le sprasujem. Drugace, kot tako, pac nisem mogel oblikovati stavkov. Sploh pa moj namen ni bila zaljitev... moj namen je bil, da odprto povem kaj mislim... povem svoje mnenje. Se pac ne strinjam s taksnimi izjavami.

Neposrednost je bila ze od nekdaj moja lastnost. Povedati tisto, kar imam na jeziku. Ponovno sem prebral moj sestavek s ciljem, da ja ne bom zalil. ... in sem res direkten! In taksen tudi zelim biti!

... in se to. Kdor se zaletava v zid (pa karkoli ta zid ze predstavlja), ga prej ali slej zacne boleti glava. Problem je samo v tem, ce ta clovek ne cuti bolecin in se se kar naprej zaletava. Tedaj potrebuje strokovno pomoc.

Pa srecno!

Marko

Marko

#22 teja

teja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 717

Objavljeno: 22. julij 2002, 01:00

o, Marko, Marko, ti ne moreš iz svoje kože. Vidiš kako se človek počuti, če nekdo komentira njegovo mnenje. Napadenega. Dobro, da imamo ta forum, da se lahko naučimo strpnosti, sprejemanja in neobsojanja. "Človeku, za katerega mislim, da ima komplekse..." Tukaj nismo, zato da sodimo o drugih, saj Tyazija sploh ne poznaš. Kritiziraj , komentiraj, samo ne etiketiraj drugih. Podaj mnenje, tisto o žaljenju pa je itak stvar posametnikovega dojemanja.
Sicer pa se je tema obrnila v čisto drugo stran, kot je bila predstavljena. BOm odprla še temo za tole, področje, ki ga obdelujemo tukaj.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#23 Bojante

Bojante
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 257

Objavljeno: 23. oktober 2012, 19:46

Gandi je bil zelooo napredna Duša, ... škoda da dandanes ni več takih kot so bili nekoč :sori:

#24 mayan

mayan
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 999

Objavljeno: 24. oktober 2012, 09:10

Gandi je bil zelooo napredna Duša, ... škoda da dandanes ni več takih kot so bili nekoč :sori:



Zakaj misliš, da jih ni?

In če jih zares ne vidiš, a ni prav Ghandi rekel: "Sami bodite sprememba, ki jo želite videti v svetu." xrainbowx Da to poskušamo, je itak največja molitev, imo.
~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

#25 Bojante

Bojante
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 257

Objavljeno: 24. oktober 2012, 20:35

Zakaj misliš, da jih ni?

In če jih zares ne vidiš, a ni prav Ghandi rekel: "Sami bodite sprememba, ki jo želite videti v svetu." xrainbowx Da to poskušamo, je itak največja molitev, imo.


Nooo, Vidiš, Spet Je Dobr' Povedu Objavljena slika xDDx Objavljena slika

In, Kolk si jih kej vidu, da bi kaj podobnega rekli dandanes - iz sebe ( oziroma iz Stvarnikovega Duha v njihovih Srcih ) ??? x?x ???

Jaz še Nobenega, ... čeprav poznam nekaj precej dobrih "bratov" , ki pa so žal preveč "napiflani" , znotraj Duše pa še zmer preveč mrtvi, tko, da, ... jih Ni, ... Jih Žal - Ni , ... žal jih Ni .Objavljena slika

Lp + #




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0