Al pa če prepišeš dobre recepte sem
Jogurt
Avtor teme:
Gost_mačona_*
, 18. avg 2006, 21:11
#101
Objavljeno: 24. avgust 2007, 21:45
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
#102
Objavljeno: 30. avgust 2007, 17:56
enja, imam recept za jogurt (dobila knjigo nazaj)...
Pa začnimo
DOMAČI JOGUT
(brez aparata)
Potrebuješ:
- 1 liter polnomastnega mleka ali posnetega mleka
- 2 žlici kupljene začetne kulture ali navadnega jogurta
- kozico, veliko skledo in manjšo skodelico
Potek:
1. Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para.
2. Mleko prelijte v veliko skledo in pustite, da se shladi toliko, da termometer pokaže temperaturo 45 stopinj. Če nimate termometra naredite kot domačini (Francozi, v tem primeru): temperatura je pravšnja, ko kazalec zlahka lahko držite v mleku 20 sekund.
3. Tako imenovano začetno kulturo dajte v skodelico, prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Mešanico iz manjše skodelice nato po tretjinah prelijte v veliko skledo, pri tem pazite, da vse skupaj dobro premešate, preden prilijete naslednjo tretjino. Pokrijte z debelo brisačo in za 6-8 ur ali pa čez noč postavite na toplo (primerna je že plinska pečica v kateri prižgete lučko, pomagala pa bo tudi kozica s toplo vodo, ki jo postavite v pečico, če v stanovanju ni dovolj toplo).
4. Ko je jogurt narejen, skledo pokrijte s folijo za živila in za 8 ur postavite v hladilnik. Če želite gostejši jogurt ohlajenega pretresite v vrečko iz muslina (gaze), obesite in pustite, da se odcedi.
To je baje stoletja star recept...
Pa začnimo
DOMAČI JOGUT
(brez aparata)
Potrebuješ:
- 1 liter polnomastnega mleka ali posnetega mleka
- 2 žlici kupljene začetne kulture ali navadnega jogurta
- kozico, veliko skledo in manjšo skodelico
Potek:
1. Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para.
2. Mleko prelijte v veliko skledo in pustite, da se shladi toliko, da termometer pokaže temperaturo 45 stopinj. Če nimate termometra naredite kot domačini (Francozi, v tem primeru): temperatura je pravšnja, ko kazalec zlahka lahko držite v mleku 20 sekund.
3. Tako imenovano začetno kulturo dajte v skodelico, prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Mešanico iz manjše skodelice nato po tretjinah prelijte v veliko skledo, pri tem pazite, da vse skupaj dobro premešate, preden prilijete naslednjo tretjino. Pokrijte z debelo brisačo in za 6-8 ur ali pa čez noč postavite na toplo (primerna je že plinska pečica v kateri prižgete lučko, pomagala pa bo tudi kozica s toplo vodo, ki jo postavite v pečico, če v stanovanju ni dovolj toplo).
4. Ko je jogurt narejen, skledo pokrijte s folijo za živila in za 8 ur postavite v hladilnik. Če želite gostejši jogurt ohlajenega pretresite v vrečko iz muslina (gaze), obesite in pustite, da se odcedi.
To je baje stoletja star recept...
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
#103
Objavljeno: 30. avgust 2007, 18:06
DOMAČI JOGURT
(pripravljen z aparatom)
Potrebuješ:
- 1 liter polnomastnega ali posnetega mleka
- 1 žlica navadnega jogurta ali žlica kupljene začetne kulture, ki jo prodajajo v trgovini z zdravo prehrano
- kozico in aparat za jogurt s kuhinjskim termometrom
Potek:
- Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para. Kozico odmaknite z ognja in v mleko dajte kuhinjski termometer. Ko temperatura doseže 45 stopinj v enega od lončkov dajte t.i. začetno kulturo. Prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Dobljeno mešanico po malem vlivajte v mleko v kozici in ves čas dobro mešajte.
2. Napolnite osem lončkov, nanje skrbno namestite pokrovčke ter lončke zložite v aparat za pripravo jogurta (ki je pravzaprav nekakšen grelnik z možnostjo naravnavanja temperature), od tod naprej pa se ravnajte po priloženih navodilih (odvisno od aparata). Jogurt po gotov po 6-10 urah (lahko ga naredite čez nč), odvisno od tega kako kislenag in kako čvrstega želite.
3. Ko je jogurt narejen, naj se še nekaj ur ohlaja v hladilniku, preden ga pojeste. Jogurt lahko v hladilniku hranite do dva tedna.
(pripravljen z aparatom)
Potrebuješ:
- 1 liter polnomastnega ali posnetega mleka
- 1 žlica navadnega jogurta ali žlica kupljene začetne kulture, ki jo prodajajo v trgovini z zdravo prehrano
- kozico in aparat za jogurt s kuhinjskim termometrom
Potek:
- Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para. Kozico odmaknite z ognja in v mleko dajte kuhinjski termometer. Ko temperatura doseže 45 stopinj v enega od lončkov dajte t.i. začetno kulturo. Prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Dobljeno mešanico po malem vlivajte v mleko v kozici in ves čas dobro mešajte.
2. Napolnite osem lončkov, nanje skrbno namestite pokrovčke ter lončke zložite v aparat za pripravo jogurta (ki je pravzaprav nekakšen grelnik z možnostjo naravnavanja temperature), od tod naprej pa se ravnajte po priloženih navodilih (odvisno od aparata). Jogurt po gotov po 6-10 urah (lahko ga naredite čez nč), odvisno od tega kako kislenag in kako čvrstega želite.
3. Ko je jogurt narejen, naj se še nekaj ur ohlaja v hladilniku, preden ga pojeste. Jogurt lahko v hladilniku hranite do dva tedna.
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
#104
Objavljeno: 30. avgust 2007, 20:42
Michelle, hvala za trud , mislim, da bom kar kupila aparat za segrevanje.....bom sporočila kaj in kako mi bo uspelo......
#105
Objavljeno: 16. oktober 2007, 20:19
Jogurt narejen za aparatom za segrevanje je OK.Zaenkrat naredim le navaden jogurt, sadnega pa sčaramo z dodatkom malinove ali jagodne marmelade.....
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0