Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Jogurt


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
104 komentarjev na to temo

#101 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 24. avgust 2007, 21:45

Al pa če prepišeš dobre recepte sem x:px
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#102 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 30. avgust 2007, 17:56

enja, imam recept za jogurt (dobila knjigo nazaj)...
Pa začnimo x;)x

DOMAČI JOGUT
(brez aparata)

Potrebuješ:
- 1 liter polnomastnega mleka ali posnetega mleka
- 2 žlici kupljene začetne kulture ali navadnega jogurta
- kozico, veliko skledo in manjšo skodelico

Potek:
1. Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para.

2. Mleko prelijte v veliko skledo in pustite, da se shladi toliko, da termometer pokaže temperaturo 45 stopinj. Če nimate termometra naredite kot domačini (Francozi, v tem primeru): temperatura je pravšnja, ko kazalec zlahka lahko držite v mleku 20 sekund.

3. Tako imenovano začetno kulturo dajte v skodelico, prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Mešanico iz manjše skodelice nato po tretjinah prelijte v veliko skledo, pri tem pazite, da vse skupaj dobro premešate, preden prilijete naslednjo tretjino. Pokrijte z debelo brisačo in za 6-8 ur ali pa čez noč postavite na toplo (primerna je že plinska pečica v kateri prižgete lučko, pomagala pa bo tudi kozica s toplo vodo, ki jo postavite v pečico, če v stanovanju ni dovolj toplo).

4. Ko je jogurt narejen, skledo pokrijte s folijo za živila in za 8 ur postavite v hladilnik. Če želite gostejši jogurt ohlajenega pretresite v vrečko iz muslina (gaze), obesite in pustite, da se odcedi.

To je baje stoletja star recept...
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#103 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 30. avgust 2007, 18:06

DOMAČI JOGURT
(pripravljen z aparatom)

Potrebuješ:
- 1 liter polnomastnega ali posnetega mleka
- 1 žlica navadnega jogurta ali žlica kupljene začetne kulture, ki jo prodajajo v trgovini z zdravo prehrano
- kozico in aparat za jogurt s kuhinjskim termometrom

Potek:
- Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para. Kozico odmaknite z ognja in v mleko dajte kuhinjski termometer. Ko temperatura doseže 45 stopinj v enega od lončkov dajte t.i. začetno kulturo. Prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Dobljeno mešanico po malem vlivajte v mleko v kozici in ves čas dobro mešajte.

2. Napolnite osem lončkov, nanje skrbno namestite pokrovčke ter lončke zložite v aparat za pripravo jogurta (ki je pravzaprav nekakšen grelnik z možnostjo naravnavanja temperature), od tod naprej pa se ravnajte po priloženih navodilih (odvisno od aparata). Jogurt po gotov po 6-10 urah (lahko ga naredite čez nč), odvisno od tega kako kislenag in kako čvrstega želite.

3. Ko je jogurt narejen, naj se še nekaj ur ohlaja v hladilniku, preden ga pojeste. Jogurt lahko v hladilniku hranite do dva tedna.
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#104 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 30. avgust 2007, 20:42

Michelle, hvala za trud :2src: , mislim, da bom kar kupila aparat za segrevanje.....bom sporočila kaj in kako mi bo uspelo......

#105 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 16. oktober 2007, 20:19

Jogurt narejen za aparatom za segrevanje je OK.Zaenkrat naredim le navaden jogurt, sadnega pa sčaramo z dodatkom malinove ali jagodne marmelade.....




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0