Objavljeno: 22. november 2006, 23:50
KUHANI SIROVI ŠTRUKLJI
Vlečeno testo:
25 dag moke (tip 500, pri tip 400 malo tekočine več)
½ žličke sol
1 žlica olja
1 jajce
topla voda ali mleko
Nadev:
90 dag skute
2 jajci
sol
2 rezini starega kruha
smetana
8 dag zmletih orehov
Zabela:
maslo
drobtine
sladkor
Moko stresemo v skledo, v jamico damo sol, olje, jajce in počasi prilivamo toplo vodo ali mleko. Z rokami mešamo in stiskamo, dan apravimo srednje krepko testo, bolj krepko kot za štrudelj. Nato damo testo na element, da se pregnete. Dati moramo dovolj tekočine, da ne bo testo pretrdo. Mora biti popolnoma enotno (preverimo tako, da z nožem prerežemo), sicer še gnetemo. Damo na pomokano leseno desko in pokrijemo s skledo, da dobro zapre (ne pokriti s prtičem - bo nastala skorja, ne mazati z oljem - bo preveč mastno). Počiva naj vsaj pol ure. Nadev: če nimamo dovolj skute, drobno narežemo kruh in to čim drobneje, da to povleče vlago skute. Nadev ne smebiti premoker, sicer bodo štruklji pacasti ko se bodo kuhali v vodi. Če nimamo starega kruha, lahko damo tudi suh vanilijev puding. Če je skuta suha, dodamo še malo smetane. Nadev lahko tudi stoji.
Mizo s prtom pokrijemo, pomokamo, testo prenesemo, z valjarjem potolčemo, raztegnemo in razvaljamo v dolžino dveh štrukljev. Namažemo z nadevom, po vrhu potresemo suhe zmlete orehe. Na drobno zavijemo najprej z rokami v en zavitek, nato pa s prtom - prt mora biti čim nižje, skoraj vodoravno. Štrukelj razdelimo na več delov in te prenesemo na mokre serviete, ki smo jih potresli z drobtinami. Ohlapno ovijemo, da se bodo lahko nakuhali, sicer bodo težki in zbiti, ne pa rahli. Povežemo z nitko, damo v vrelo vodo in kuhamo 30 min. Nato jih damo na pokrovko, čez nekaj minut odvežemo in odvijemo. Na krožniku jih zabelimo s prepraženimi drobtinami. Lahko jih pojemo samo s solato. Če pa potresemo po vrhu še sladkor, jih ponudimo s kompotom, čežano ali dušenim sadjem. Štruklje lahko naredimo en dan, drug dan pa jih damo kuhat. Lahko jih tudi zmrznemo. Možnost je, da jih kuhamo na sopari, na podstavek damo servieto, nič pa jih ne zavijamo vanjo. Čas kuhanja je isti. Ajdovi štruklji so neprimerno boljši, če so kuhani na sopari. Lahko so tudi zaviti v alu folijo, razlika je v okusu
NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO