Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Šentjanževo olje


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
31 komentarjev na to temo

#26 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 1. februar 2008, 11:37

Pozdravljen Tantra
Tamle sem si prebral članek s povezave -cool, le pri izdelavi bi naj bilo težnostno razmerje 1:1- zel sveže šentjanževke -enaka teža olivnega olja.Tako je koncentracija učinkovin pravšnja, kar je tudi predpogoj za izdelavo mazila. Je pa tako, tako olje zdrži dve leti le pri nekakšni manjši temperaturi , zanesljivo ne tam, kjer presega 30 st. Sam ga shranjujem najraje v hladilniku , zanesljivo pa mazilo, ki ga naredim iz šentjanževega olja.

xegox :palec:

Korak naprej od pok. zeliščarja Stanislava Erjavca iz Rožne doline v Lj.
Poznanega po odličnem t.i. "Erjavčevem olju" (šentjanževke v olivnem olju,jelkino olje;
vse bilo narejeno kot treba). Za zdravljenje, prekrvavitev, masažo hrbtenice, ...
Z mazili "šentjanževimi" se mi zdi, da se on ni ukvarjal.
Imel je še glog, odlično jelkino olje - posebej za savne, inhalacije, ...
(surovine bile iz Kočevskega Roga, kjer je imel proizvodni obrat...). :)

#27 Matjaž Bogdan

Matjaž Bogdan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 742

Objavljeno: 1. februar 2008, 17:10

Korak naprej od pok. zeliščarja Stanislava Erjavca iz Rožne doline v Lj.
Poznanega po odličnem t.i. "Erjavčevem olju" (šentjanževke v olivnem olju,jelkino olje;
vse bilo narejeno kot treba). Za zdravljenje, prekrvavitev, masažo hrbtenice, ...
Z mazili "šentjanževimi" se mi zdi, da se on ni ukvarjal.
Imel je še glog, odlično jelkino olje - posebej za savne, inhalacije, ...
(surovine bile iz Kočevskega Roga, kjer je imel proizvodni obrat...). :)




Veš- včasih je treba kakšno farmakopejo/ čeprav je starejša od naju- še iz SFRJ -cca 1956/, kakšno farmakognezijo, farmacevtsko zadevo predelat. pa še kaj inovativnega-razne novejše raziskave - pa prideš v povezavi z starodavnimi znanji do določenih spoznanj -teorija, stara praksa in osebna praksa - izvleček je navadno utemeljeno znanje . Kaj pa vem , nekdo se povsem opira na določene vire- meni to nikoli ni bil cilj, le določen delček do izgotovitve sestavljanke- razvoj znanja , ki zadosti mojim potrebam in potrebam človeka, ki rabi pomoč....

Lepo bodi
matjaž
Moja spletna stran
http://www.teate-reiki.com/


Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

#28 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 1. februar 2008, 17:52

Mimogrede;
Za masažo hrbtenice, "posedena vretenca" - lajšanje, prekrvavitev hrbtenice, ... je bilo Erjavčevo jelkino olje na bazi šentjanževega (narejenega z olivnim oljem) eno bolj kvalitetnih tovrstnih naravnih proizvodov. Poznano med ljudmi. )

#29 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 1. februar 2008, 18:01

"! ŠENTJANŽEVO OLJE ni primerno kot edino sredstvo za sončenje. Ne zaščiti nas namreč pred ultravijoličnimi žarki, ki predrejo ozračje. ...Drži pa, da ga tradicionalno še vedno uporabljamo za lajšanje sončnih opeklin."

Šentjanževo olje in sončenje Vprašanje:

Zanima me glede tega šentjanževega olja. Ali se je pametno namazati ter se nato oditi sončiti (seveda, ko si že porjavel). Kajti slišala sem, da ti da res lepo čokoladno barvo.
Farmacevt odgovarja:

Šentjanževo olje in drugi pripravki s šentjanževko so namenjeni nanosu na kožo po sončenju. Uporabljajo se za nego kože po sončenju ali za blažitev sončnih opeklin. Izpostavljanje soncu ni priporočljivo, saj v raziskavah ugotavljajo, da se ob uporabi izdelkov s šentjanževko na koži poveča občutljivost kože na svetlobo. Več o tem lahko preberete na http://www.gorenjske...arne.si/node/83 .
Pri sončenju je potrebno kožo zaščititi z izdelki z ustreznim zaščitnim faktorjem glede na tip kože, mesto izpostavljanja in stopnjo porjavelosti. Porjavelost kože le delno ščiti pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.
mag. Nina Pisk, mag. farm.
Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne

Šentjanževka
http://www.gorenjske...arne.si/node/83
"...ŠENTJANŽEVO OLJE

Šentjanževo olje je izvleček cvetov oz. zeli šentjanževke v maščobnem olju, običajno v olivnem olju, redkeje pa uporabimo druga rastlinska olja npr. olje pšeničnih kalčkov, sezamovo olje … Literatura navaja tudi etanolne, propilenglikolne, butilenglikolne izvlečke.
Najbolj znan postopek priprave šentjanževega olja je naslednji: sveže cvetove šentjanževke maceriramo oz. namakamo v olivnem olju na sončni svetlobi nekaj tednov.
S sodobnimi analitskimi metodami so ugotovili, da so za sijočo rdečo obarvanost in oranžno-rdečo fluorescenco tako pripravljenega olja odgovorne spojine, ki nastanejo ob razpadu hipericina med pripravo pod vplivom sončne svetlobe, majhen del pa verjetno že med cvetenjem. Če ob enakem načinu priprave olja izključimo vpliv sončne svetlobe, dobimo medeno-rjavo olje z bledo oranžno fluorescenco.
Glavna učinkovina v šentjanževem olju je hiperforin, ki pa je kemijsko zelo nestabilna snov. Najbolj učinkovito je sveže pripravljeno olje, ki ima najvišjo vsebnost hiperforina. Stabilnost hiperforina lahko izboljšamo z različnimi postopki priprave olja in s shranjevanjem v odsotnosti zraka; tako je šentjanževo olje lahko stabilno od nekaj tednov do pol leta.
Pri zdravljenju kožnih poškodb in obolenj lahko šentjanževo olje uporabimo v čisti obliki. Lahko pa ga vgradimo v različne mazilne podlage - tako pripravljena mazila vsebujejo manj hiperforina kot samo olje, vendar tudi same sestavine mazilne podlage ugodno delujejo na kožo.
Naša galenska izdelka sta Šentjanževo mleko, ki ga uporabljamo predvsem za nego kože po sončenju, in Šentjanževo olje, ki je dobro znano sredstvo za blažitev sončnih opeklin.

PREOBČUTLJIVOST NA SVETLOBO

Šentjanževka vsebuje rastlinsko barvilo oz. pigment hipericin. Ta snov naj bi bila fototoksična, kar pomeni da ob sočasnem izpostavljanju sončni svetlobi lahko povzroča škodljive reakcije.

Znano je, da se ob zaužitju velikih količin sveže šentjanževke s hrano ali ob dolgotrajnem krmljenju s to rastlino pri živalih (govedo, ovce, konji…), ki so sočasno izpostavljene sončni svetlobi, pojavi preobčutljivost na svetlobo ali fotosenzibilizacija. To reakcijo v primeru šentjanževke imenujemo hipericizem. Predvsem na nepigmentiranih, neporaščenih delih živali (npr. gobec, veke) se pojavijo kožne poškodbe, podobne sončnim opeklinam s pordelimi, oteklimi predeli kože, izpuščaji in tvorbo mehurčkov. Znaki se lahko stopnjujejo: slinjenje, nemir, motnje gibanja, kolaps in smrt.Velja ocena, da bi pri ljudeh prve znake škodljivega delovanja ob hkratnem izpostavljanju sončni svetlobi povzročili šele tridesetkrat višji odmerki od tistih, ki se uporabljajo pri zdravljenju. Zgornji podatki veljajo za notranjo uporabo pripravkov šentjanževke.
Z namenom, da bi ugotovili, kako je s preobčutljivostjo na svetlobo ob nanašanju pripravkov šentjanževke na kožo, so izvedli klinično študijo: šentjanževo mazilo in šentjanževo olje so nanesli na podlakt prostovoljcev in preizkušali, kakšen je vpliv sončnega sevanja na občutljivost kože po nanosu pripravka. Opazovali so, kakšen je najmanjši odmerek sevanja, da se na koži pojavi rdečina, in sicer na dva načina: s prostim očesom ter s posebno merilno napravo (fotometrično). Ugotovili so, da na koži ni sprememb oz. rdečina kože s prostim očesom ni bila opazna. Bolj občutljiva fotometrična metoda pa je pokazala trend k povečani občutljivosti kože na svetlobo s pojavom izpuščajev pri posameznikih s svetlejšo kožo, pri oboleli koži in po povečanemu sončnemu sevanju. V skladu z ugotovitvami te študije naj se osebe s svetlejšo poltjo ali s kožnimi obolenji ob zunanji uporabi pripravkov šentjanževke izogibajo sočasnemu izpostavljanju sončni svetlobi.
Tudi pri ostalih osebah je priporočljivo, da se nekaj ur po nanosu pripravka na kožo npr. pri sončnih opeklinah izogibajo sončenju."

#30 nosorog

nosorog
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 147

Objavljeno: 2. februar 2008, 10:53

Ql Tantra. Pr men raste šentjanževka k svina u buče. Bom letos tole mal testiral (izdelavo in uporabo).

lalala
http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

#31 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 2. februar 2008, 12:21

Pok. Stanislav Erjavec je šentjanževemu olju dodal jelkino eterično olje lastne proizvodnje
(brez drugih dodanih snovi).
V kakšnem razmerju, ne bi vedel. Verjetno NE preveč, da ni dražilo kože.
In ga poimenoval Jelkino olje
(bilo koristno pri "izsušeni" - slabo prekrvavljeni hrbtenici, "posedenih" vretencih ...).
Z njegovo smrtjo pred leti se je zgodba o temu olju se mi zdi zaključila.
Oz. ga ljudje ne poznajo kot so ga svoj čas.
Pa pazljivo treba najti razmerje mešanja, da ni draženja kože.

LP

#32 macasa

macasa
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 5

Objavljeno: 9. februar 2008, 22:50

Ej društvo hvala za izčrpne odgovore, zdaj pa je treba samo še pomlad pričakat in gremo v berbo. Šentjanževka raste tukaj okrog nas polno sem jo predlani nabrala za čaj, bo pa olje bolj prav prišlo x:)x




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0