Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Joga


  • Prijavi se, če želiš komentirati
1 komentarjev na to temo

#1 Lunin net

Lunin net
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 272

Objavljeno: 26. februar 2002, 01:00

Imel sem vec tezav, med drugim tezave s hrbtenico in hude bolecine v kolenu, zato sem se odlocil, da se bom zacel ukvarjati z jogo.
Na vasi strani sem zasledil Pozdrav Soncu, nekaj vaj pa sem si ogledal tudi v medicinskem prirocniku.
Kaj mi svetujete - kako naj zacnem in kako naj se lotim tega?

#2 Lunin net

Lunin net
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 272

Objavljeno: 26. februar 2002, 01:00

Zelo pametna odlocitev.
Joga ne zahteva nekih tezkih polozajev in je povsem neskodljiva - seveda, ce jo izvajamo pravilno. Prav tako je bistveno pri jogi, da vse polozaje oz. vaje izvajamo do tocke, ko se dobro pocutimo oz. brez naprezanja.

Osebno menim, da ni nujno obiskovati tecajev, seveda pa si morate v tem primeru nabaviti kaksne primerne knjige in dosledno slediti navodilom.

Joga ni zelo zahtevna rec; potrebujete samo sebe, mir, sprostitev in popolno posvetitev.

Svetujem vam, da si v knjiznici izberete in sposodite cimvec od tega in si potem v miru doma ogledate in se potem odlocite, katero knjigo od vseh se dejansko tudi splaca kupiti.

Tistih knjig, ki so mene vpeljevale v jogo, v glavnem vec ne tiskajo oz. jih je tezko dobiti - avtorjev npr. Jasmine Puljo (Npr. Minijoga za svakoga itd.).

Prav tako je zelo kvalitetna knjiga A.van Lysebetha (naslov in zalozbo si oglejte pri "virih").

Obstaja veliko dobrih knjig - izberite si tako s cimvec vajami in tudi z opisi in po moznosti fotkami vaj - najpomembneje pri jogi je dosledno upostevati potek dihanja.

Prav tako vam svetujem, da si ogledate Pozdrav soncu in 5 tibetanskih vaj in za zacetek izvajate le-te. Ene so z drugimi zdruzljive, ceprav je res, da je potek dihanja pri vsaki nekoliko drugacen.

Na tak nacin se boste najlazje malo vpeljali v jogo - pa hitro boste cutili spremembe na bolje.

Ker imate tezave s kolenom, vam tudi svetujem, da vaje, ki bi bile kakorkoli naporne, tezke ali celo bolece, izvajate do stopnje obcutljivosti ali pa jih opustite in nadomestite z drugo primerno vajo.

Jogijske vaje pa so sicer zelo blage za telo in nanj tudi blagodejno vplivajo.

Mislim, da je pri vsem skupaj najbolje si izbrati sebi primerne vaje, zelisca, kamne, afirmacije, meditacije... - svoj nacin.

Vsak od nas je "ukrojen" nekoliko drugace...

Eni dobro funkcionirajo v skupini, eno individualno, eni se radi dodobra seznanijo s teoreticnim delom, predno se lotijo prakticnega, itd. ipd. itn. ...

Vsak ima svojo pot, filozofijo in strategijo, katere se oprime ponavadi v vsaki situaciji v zivljenju, najpomembneje pa je najti "svojo" in ji potem tudi slediti.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0