Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Ajdova kaša z gobami


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
12 komentarjev na to temo

#1 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 5. avgust 2002, 01:00

Zadnjič mi je zadišalo kaj podobnega, kot je rižota, vendar ne z rižem. ;)
Pa sem naredila naslednjo jed:

Ajdovo kašo sem oprala in jo dala namakat v mrzlo vodo.
Potem sem ravnala tako kot bi pripravljala rižoto: naseckala sem čebulo, korenček, česen in šampinjone (te sem pač imela, ker mi jih je prinesla frendica, lahko pa bi uporabila druge gobe, najbrž pa bi najbolje zraven sodili jurčki) - po vrsti.
Ko se je to nekaj časa cmarilo, sem dodala ajdovo kašo (ki se je medtem zmehčala in nabreknila) in vse skupaj nekaj časa mešala.
Potem sem dodala paradižnik (ki sem ga predtem skoraj zavrela v posodi, mu odstranila kožico in ga narezala na manjše koščke).
Potem sem še nekaj časa pustila (malo), toliko, da je bila kaša povsem kuhana.
Ker ima ajda tak specifičen okus, je okus gob zelo pasal (kljub temu, da ne šizim preveč na gobe).

Aja - dodala pa sem šetraj (tega kar obožujem), majaron (tega povsod tlačim), timijan (ta je malo močnejši, tega sem dala manj), lahko pa bi seveda dodala baziliko (če bi jo imela), ki jo prav tako zelo maram ali karkoli drugega. Potem pa sem notri zmlela še malo mešanega popra.
Solim navadno s sojino omako ali z naravno, grobo soljo.

Takale preprosta jed, pa tako okusna.
To sem prvič zdaj naredila, pa bom še kdaj. :)

Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#2 teja

teja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 717

Objavljeno: 6. avgust 2002, 01:00

Bere se dobro, poskusim in komentiram.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#3 aquarius

aquarius
  • D član
  • Št. objav: 1 035

Objavljeno: 6. avgust 2002, 01:00

Mnjam,....
Glej naprej, če se le da,...

#4 Beli Mag

Beli Mag
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 60

Objavljeno: 30. avgust 2003, 21:00

Ajdova kaša z gobam in ostalim premesmi itaq rulla :) :palec: :palec: :palec:
I'love ajdova kasha x:Dx :2src: xsrcx

#5 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 30. avgust 2003, 21:20

Njami... jedla ajdovo kašo z jurčki pri Narobetu v Trzinu in je blo res špica dobro x8Dx :palec:

#6 Gost_sanjalica_*

Gost_sanjalica_*
  • Gost

Objavljeno: 30. avgust 2003, 21:59

Tedensko vsaj 1 x na jedilniku ajda pri naši hiši;
- mlečna ajdova juha
- ajdove zlejvanke
- ajdove palačinke
- ajda kot priloga
- ko delam prilogo iz riža...vzamem pol riža, pol ajde...
Mnjamsi je ajda; nenavsezadnje pa je moj vzglavnik tudi nadevan z ajdo.
(dobro, da mi ni ime Ajda)

#7 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 31. avgust 2003, 02:24

Pa ajde, da probamo! x;)x x:px

#8 Uma

Uma
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 310

Objavljeno: 31. avgust 2003, 12:28

Ajda je the best!

sanjalica, kaj pa so ajdove zlejvanke?


#9 Gost_sanjalica_*

Gost_sanjalica_*
  • Gost

Objavljeno: 31. avgust 2003, 16:42

Ajdova zlevanka z bučnim oljem in ocvirki

0,5 l mleka, 30 dag AJDOVE moke, 3 jajca, sol., 10 cl bučnega olja, 10 dag ocvirkov, 1 dcl kisle smetane

Razžvrkljamo mleko, moko, jajce, sol, da dobimo gladko testo (masa kot za palačinke). Pekač namažemo z bučnim oljem in segrejemo. Na pogreto olje vlijemo testo in pečemo. Ko je napol pečeno, potresemo z ocvirki, pokapljamo s kislo smetano in dobro zapečemo. Serviramo vroče.

možnosti:
a) pečemo v ponvi...
B) pečemo v pekaču v pečici...180 stopinj, 30 - 40 minut
c) lahko izpustimo bučno olje in spečemo v navadnem olju
d) lahko uporabimo samo kislo smetano brez ocvirkov


Možnosti še in še...je pa mnjamsi...


Ajdova solata

1/4 kg ajdove kaše, 2 jajci, 5 cl bučnega olja, kis, sol, poper

Ajdovo kašo v hladni vodi operemo in damo kuhat v slano vodo. Kuhano odcedimo, ohladimo. Jajce skuhamo in sesekljamo. Vse damo v skledo, solimo, popramo, prelijemo z razredčenim kisom in bučnim oljem...premešamo. Preden mnjamsnemo...dajmo za eno uro v hladilnik.

#10 MUCAMACA

MUCAMACA
  • D član
  • Št. objav: 1 056

Objavljeno: 1. september 2003, 10:59

Naredim enako kot Marsa, ampak dam večkrat namesto ajde tudi piro. Pa mogoče pustim, da je še malo al dente.
(Sanjalica, x;)x imajo tudi pirine vzglavnike..).

V poletni vročini pa sem dala dostikrat ajdovo kašo ali piro na zeleno (ali drugo solato) in je vse skupaj samostojen obrok.
Dober tek!

xsrcx xsrcx xsrcx MucaMaca

#11 kodrlajsa

kodrlajsa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 127

Objavljeno: 1. september 2003, 15:09

NJAM
kar zdaj bi tolele x^x
xokx Kodrlajsa

#12 mojcapu

mojcapu
  • Vajenček
  • PipPipPip
  • Št. objav: 49

Objavljeno: 2. september 2003, 08:20

Jaz sem pa pekla ajdov kruh. Kruh sem sploh delala prvič in je uspel, fulll, fulll je bil dober.
Dala pa sem polnozrnato in ajdovo moko, dodala pa sem tudi semena.
odlično!

#13 vanja

vanja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 777

Objavljeno: 5. september 2003, 12:45

Njam, sploh nisem vedela, da je ajdova kaša tako dobra, poskusila sem Marsin recept. 1 A !


LP!




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (1)

Člani: 0 - Gosti: 1 - Skriti člani: 0