Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Olja - rastlinska bolj zdrava jedilna olja


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
99 komentarjev na to temo

#1 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 10. marec 2007, 23:33

Ta tema je namenjena rastlinskim jedilnim oljem ter vprasanjih o njih.
Njihovi sestavi (vitamini, minerali, esencialne mascobe, etc...), pridelovanju, uporabi, proizvodnji, kje jih kupiti, dobiti, kako jih narediti, ipd...
Med njimi bi morda lahko nasli tudi kaksnega, ki se ga uporablja predvsem za masazne namene. v ta namen pa imamo opdrto posebno temo.

Nekaj jedilnih olj:

* arasidovo olje
* arganovo olje
* avokadovo olje
* brezkislinsko linolno olje
* bucno olje
* cedrino olje , cedrino olje
* cicerikino olje
* gorcicno olje
* grozdnih pesk
* kamelije
* kokosova mast
* konopljino olje
* koruzno olje
* laneno olje
* lesnikovo olje
* makadamija olje
* marelicnih pesk
* oljcno (olivno) olje
* oljcne repice
* oljne ogrscice

* orehovo olje
* osatovo olje
* palmino olje
* psenicnih kalckov
* sezamovo olje
* sipkovih semen
* sojino olje
* soncnicno olje
* svetlinovo olje
* totrovo olje
* razlicne mesanice olj razlicnih blagovnih znamk, meddrugih, ki se pojavljajo tudi kot dodatki prehrani...

---

(tema o etericnih oljih, ne spada v to temo, saj jih imamo vsaj 6 ali vec ze na forumu)

K temi bi lahko prikljucili sledece teme:

- Omega 3 in omega 6 maščobne kisline, zdrava olja in semena
- Bucno olje, dobro domace olje
- olje pšeničnih kalčkov


------------

Brezkislinsko linolno olje
Vedno vec medicinskih studij (menda!) kaze na to, da prevec rastlinskih mascob, oz. v njih vsebovanih Omega 6 kislinskih mascob (linol kislin), lahko negativno vpliva na zdravje. Alergije, vnetja, celo rakasta obeolenja niso izkjucena. Dietno Brezkislinsko linolno olje je prakticno brez linol kisline i s tem primerna alternativa margarinam in kalckovim oljem.
Je osnovano za dietno prehranjevanje pri multipli sklerozi, revmaticnim obolenjem, cirozi jeter kot tudi pri motnjah crevesne flore.


Vsebnost linolne kisline v mg v 100 g zivila:
olivno olje vsebuje 8.000 mg,
margarina 17.600 mg,
sojino olje 53.400 mg,
majoneza: 51.800 mg.
Brezkislinsko linolno olje pa ima samo 0,1 mg linolne kisline
Do 3000 mg je pri oljih recimo se priporocljivo, nad 3000 pa ze menda skodljivo.
Pri sirih ki imajo povprecno od 0 do 1300, pa se ne piporoca ze nad 500 mg.


#2 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 11. marec 2007, 01:23

Oljčno olje

Kakovost oljčnega olja - Oljčno olje je podobno materinemu mleku.
Pridelovalci, trgovci in kupci kakovostnega oljčnega olja so težko pričakovali novi pravilnik o oljčnem olju, ki ga je konec aprila izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Ur. list RS, š#. 30, 28. april 1999).
S pravilnikom je tržni inšpekciji ponujeno dokaj natančno orodje za nadzor kakovosti in pristnosti oljčnega olja. Zaradi visoke cene oljčnega olja - v primerjavi s preostalimi jedilnimi olji -je v trgovanju z oljčnim oljem navzoče potvarjanje oljčnega olja (dodajanje cenejših olj k oljčnim oljem, mešanje oljčnih olj z olji iz oljčnih tropin, dodatki ...). Prav zato je ugotavljanje pristnosti zelo pomembno merilo pri trgovanju z oljčnimi olji. Slovenski pravilnik o oljčnem olju je usklajen z evropskim normativom 2568/91, ki opredeljuje kriterije za razvrščanje in ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnih olj.
Oljčna olja se razvrščajo v štiri kategorije in sedem pod kategorij, kar omogoča potrošniku kar široko paleto kakovostnega izbora. V najvišji kakovostni razred se uvrščajo ekstra deviška oljčna olja. Oljčno olje je edino iz plodu iztisnjeno olje, ki ga lahko užijemo v deviški obliki (v taki, kot nam ga ponuja narava).
Ekstra deviška oljčna olja so v prometu z olji edinstven primer, kjer je poleg kemijske analize zahtevana tudi senzorična ocena olja (podobno kot to velja pri vinih). Senzorično ocenjevanje poteka po predpisani metodi, ki je navedena v prilogi slovenskega pravilnika o oljčnem olju. Omejuje se na razvrščanje deviškega oljčnega olja po številčni lestvici dražljajev, kot jih oceni skupina izbranih pokuševalcev (degustatorjev). Priporoča se, da pri degustaciji sodeluje od osem do dvanajst pokuševalcev.
Dandanes so cenjena oljčna olja z bogatimi aromami sadežev, oljčna olja po vonju in okusu spominjajo na zdrave in sveže zrele plodove oljk, jabolk, svežih mandljev, artičok, paradižnikov in sveže pokošeno travo. Širok spekter prijetne arome imajo lahko olja, ki so pridobljena iz zdravih, v optimalni zrelosti obranih in popolnoma nepoškodovanih plodov. Potrošnik lahko izbira med različnimi aromami ekstra deviških oljčnih olj: izmed takih blagega vonja in sladkega okusa do pikantnih olj. Pikantna olja so cenjena zaradi visokih vsebnosti bifenolnih substanc, ki v našem telesu preprečujejo oksidacijske procese. Žal številni potrošniki žarkost olja zamenjujejo za pikantnost in celo tipičnost oljčnega olja. Oljčno olje sveže arome je cenjeno predvsem zato, ker povezovanje različnih arom ponuja neverjetne kulinarične užitke, ki jih z blagimi, po navadi že starimi olji vendarle ne moremo dosegati. Sladkobna olja so v večini primerov pridelana iz že preveč zrelih plodov, v redkih primerih je to značilnost sorte.
Rafinirana olja pri postopku rafinacije izgubijo skoraj vse snovi, ki so bile v plodu pred predelavo (različni vitamini, bifenoli, aromatične substance), zato po kakovosti niso primerljiva z dobrimi ekstra deviškimi olji. Rafinirajo se tista deviška olja, ki zaradi neustreznega skladiščenja, slabe kakovosti plodov in staranja niso primerna za prehrano.
Mogoče je za potrošnike nekoliko zavajajoče imenovanje kategorije oljčno olje. Ker razmerje olj ni opredeljeno, je to v večini primerov predvsem rafinirano oljčno olje z nekaj dodane svežine deviškega oljčnega olja.
Olje iz oljčnih tropin je olje, s topili pridobljeno iz oljčnih tropin. Na kakovost oljčnega olja vplivajo številni dejavniki (klima, sestava tal, lega, agrotehnika, sorta, shranjevanje plodov, primerna dozorelost plodov, način obiranja, predelava plodov in shranjevanje olja).
Pri naštetih dejavnikih ima predelava pomembno vlogo, ker lahko z neprimerno predelavo uničimo večji del tistih sestavin, ki so pomembna za zdravo in prijetno živilo.
Hladno iztiskana olja so olja, kjer temperature pri vseh fazah predelave ne presegajo indikativne temperature človeškega telesa, ki naj bi bila mejna temperatura, pri kateri še ni sprememb biološko aktivnih snovi (vitaminov, bifenolov). Vsa dodana voda, ki je pri predelavi potrebna, ne sme presegati 30 stopinj Celzija. Iz zdravih in nepoškodovanih plodov na tak način predelana olja vsebujejo celo paleto biološko dejavnih sestavin, ki dajejo olju tudi prijetno aromo po svežem sadežu. Zaradi večje vsebnosti antioksidantov so taka olja dlje časa obstojna.
Z višanjem temperature v fazah iztiskanja (predelave) se olje hitro siromaši s količino zdravju koristnih sestavin in postaja počasi brez vonja in okusa, pozneje pa postane tudi žarko.
Pogosto uporabljamo izraz "hladno stiskano"; ni nujno, da so vsa "hladno stiskana olja" tudi kakovostna. Iz poškodovanih, preveč zrelih plodov tudi s hladnim stiskanjem ne moremo pridobiti vitaminov in bifenolov.
Oljčno olje vsebuje - tako kot preostala olja - triglicerole in v manjših količinah (od 0,5 do 1,0 %), t. i. negliceridne sestavine, ki sestavIjajo široko paleto raznovrstnih sestavin. Prav po teh sestavinah se to olje razlikuje od drugih. Zelo pomembne sestavine oljčnega olja so v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K in visoke vsebnosti biofenolnih sestavin, ki jih včasih poimenujejo kar polifenoli (v novejšem času biofenoli). Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu.
Prav zato ima oljčno olje pomembno vlogo pri zdravem prehranjevanju, saj je dokazano, da omogoča zmanjšanje količine redkega holesterola (LDL, slabega) in hkrati ne spreminja količin gostega holesterola (HDL, dobrega).
Prednost oljčnega olja je tudi v njegovi triglicerolni sestavi, saj vsebuje zelo visok delež enkratnenasičene oleinske kisline (do 82 %) - v primerjavi s koruznimi, sojinimi in sončničnimi olji, ki vsebujejo od 20 do 35 % oleinske kisline in večji delež večkratnenasičenihkislin. Znano je, da je stabilnost olj i višjim deležem oleinske kisline veliko večja od večkratnenasičenih kislin, zato so začeli pridelovanje sončničnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki pa ne vsebuje preostalih sestavin, ki vplivajo na zdravo prehranjevanje. Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.

Milena Bučar Miklavčič, dipl. inž, kem

(Avtorica sodeluje pri raziskavah ojčnega oja, ki potekajo v okviru Znanstveno-raziskovalnega središča RS Koper, je direktorica LA85-a (kemijskega laboratorija, ki se ukvarja z analizo oljčnih olj).


(vir: MedOverNet - Za srce št.7 dec. 1999)

Vec informacij: Društvo Za srce

Objavljena slika

#3 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 13. marec 2007, 12:37

Free, zelo dobro :palec:
Veš kaj bi pa jst (pa sm prelena, dab sama poiskala):
kake povezave na ta raznorazna olja, ki bi bla taka kt si najdu za oljčno olje, ne samo za to, kej se lah po kaki ceni kupi.

Če se ti da :inocent: ni pa muss :8):
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#4 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 3. april 2007, 13:59

Veliko zadnje čase slišim pohval za kokosovo mast. A kdo kuha z njo. Jst razmišljam, da bi probala.
Tole sem za enkrat našla na netu - moram se še mal pozanimat naokrog:

Omega & More Kokosovo olje je izredno zdrava maščoba, saj vsebuje v glavnem le srednjeverižne maščobne kisline, od tega 50 % lavrinske, zato je kokosovo olje hitreje in lažje prebavljivo kot ostale nasičene maščobe z dolgo verigo molekul. Je odlično za praženje, peko, cvrenje ali kot namaz. Jedi pripravljene na kokosovi masti/olju dobijo poseben okus. Ker pospeši metabolizem, pomaga pri izgubi odvečne teže.
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#5 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 3. april 2007, 19:52

Tole mi ni jasno...

Znano je, da je stabilnost olj i višjim deležem oleinske kisline veliko večja od večkratnenasičenih kislin, zato so začeli pridelovanje sončničnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki pa ne vsebuje preostalih sestavin, ki vplivajo na zdravo prehranjevanje. Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).

katero olje zdaj to, oljčno al sončnično?
se spomnim, da so me skoz prepričevali, da olivno ni primerno za visoke temperature (sam itak se nisem strinjala, glede na to da španci drugih skor ne uporabljajo..)



Drugače pa...

Koruzno olje

Koruza je rastlina, ki so jo gojili v južni Mehiki že pred 7000 leti, v jugozahodnem predelu USA pa pred 3000 leti. Znanstveno se ji pravi Zea mays, ter poznamo več sort, ki se ločijo med seboj po obliki semen. Ko so odkrili 1933 leta v dolini Tehnuacan v Mehiki še divjo sorto stare koruze, so pričeli z razvojem hibridnih vrst. Delilo se jo je po trdoti ovojnice,vsebnosti in oblike sladkorja . V ZDA gojijo veliko sladke koruze, ki se uporablja kot zelenjava. Seme vsebuje veliko ogljikovih hidratov, a tudi minerale olje in beljakovine, ki pa so slabe kvalitete. Stare sorte so vsebovale malo aminokisline lizina in arginina, s selekcijo pa so vzgojili bogatejše sorte. Iz kalčkov s stiska olje, ki vsebuje nasičene in nenasičene maščobne kisline. Vsebuje precej magnezija, fosforja in kalija. Vsebnost vitamina E je nižja kot v olju žitnih kalčkov ali v sončničnem olju, vsebuje pa dosti vitamina B. Je pa uporabno za kuho, pripravo solat in margarine. Zaradi bogatega doprinosa na hektar je olje relativno poceni. Tako je danes dostopno tudi hladno stiskano olje, ki je bistveno višje kvalitete in ima visoko biološko bioaktivno vrednost.



Olje žitnih kalčkov

Olje žitnih kalčkov je eno najkvalitetnejših olj in se pridobiva s stiskanjem kalčkov pri tehnologiji priprave kosmičev iz biološko pridelanih žit. Olje vsebuje v 100 ml skoraj 70 % poli nezasičenih maščobnih kislin in 225 mg vitamina E.

Olje žitnih kalčkov pridobivamo iz pšeničnega zrna od leta 1940. Takšno olje vsebuje najbolj uravnoteženo sestavo antioksidantnih virtaminov E, ter 63% esencialnih maščobnih kislin. Od tega je 5 % omega 3 in 58 % omega 6 maščobnih kislin. Žitni kalček je energetsko in z življenjsko energijo najbogatejši del žitnega zrna. Vsebuje le 7-12% maščob in olje. Ki se stiska iz kalčkov je temno oranžne barve, lešnikastega vonja in okusa, vsebuje veliko vitaminaE, gama, beta, delta in theta tokoferola. Torej je kompleks vitamina E v olju žitnih kalčkov bolj potenten vitamin kot kjer koli drugje, zlasti pa kot sintetičen. Antioksidativna aktivnost pa je bolj stabilna kot drugih antioksidantov.

Poleg vitamina E vsebuje olje žitnih kalčkov še drugo aktivno snov in to je Octacosanol. To je naravi alkohol, ki je le redko prisoten v naravi in še to le v majhnih količinah. V kalčkih in v listih alfa alfe. Formula je CH3(CH2)26CH«OH in povečuje vitalnost oziroma življenjsko moč tako, da poveča vezavo in izkoristek kisika v krvi, zlasti v stresni situaciji, pri izrazitih naporih, in v višavah z nizkim barometrskim tlakom kisika. Pospeši tudi reakcijski čas, izkoristek energije med fizično aktivnostjo tet povečuje vzdržljivost (plezanje v višinah, maratoni, dolgotrajne intenzivne fizične in psihične obremenitve…) Ima pa tudi vpliv na presnovo holesterola in ga znižuje.

Vsebuje tudi fosfolipide in fitosterole, to so snovi, ki so pomembne v razgradnji olj in pospešujejo absorbcijo. Je bogat vir vitamina B, železa, cinka, bakra, magnezija, cinka, fsoforja in kalija.

Vendar vsa olja žitnih kalčkov niso enaka. Pomembna je tehnologija eksatrakcaje. Najbolj kvalitetna olja pridobimo s hladnim stiskanjem, največ pa z ekstrakcijo z heksanom in destilacijo. Vendar je to že kemijski proces, ki prinese v olje še snovi, ki se sproščajo pri rafinaciji nafte. Tako v takšnem olju najdemo prisotne benzene, heksan, n. pentan, cyclo-hexan,, methyl cyclopentane tako, da takšno olje vsebuje tudi snovi, ki so na prepovedanemu seznamu snovi, ki so kancerogene.

Zato se priporoča, da uporabljamo le olje, ki je hladno stiskano, ki nam kljub višji ceni zagotavlja vrhunsko kvaliteto v prehrani in v kozmetiki.

Uporaba: za prehrano priporočamo žličko hladno stiskanega olja, zvečer, ali med obrokom 1 uro pred obremenitvijo. Uživamo ga čistega, tako da ga zaužijemo na polnozrnatem kruhu ali na solatah. Uporaben je tudi v kozmetiki in v dietetiki saj je najbolj bogat vir naravnih vitaminov E, ki imajo številne pozitivne učinke pri preprečevanju oksidacije, mutacije in vpliv na tvorbo hormonov in obnovo celic.




Laneno olje

Je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, za ohranjanje celičnih struktur in tvorbo energije. Je največji rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin v naravi.Vsebuje tudi pomembne sestavine kot so fitosterol, sistosteri in fosfolilipide.

Zakaj priporočamo laneno olje? Organizem potrebuje preko 50 esencialnih snovi vsak dan. Te snovi potrebuje za obnovo celic in ohranjanja vitalnosti, ter dolgega, zdravega življenja. Imenujejo se esencialne, ker jih naš organizem ni sposoben ustvariti. Večina teh snovi so vitamini, minerali, aminokisline in dve maščobni kislini – omega 3 in omega 6. Raziskovalci in znanstveniki smatrajo laneno olje vrhunsko zdravilno olje saj omogoča obnovo celične strukture, izkoriščanje energije in imunske reakcije in odgovore. Rastlinsko laneno olje je bogat vir omega tri maščobnih kislin, a tudi fosfolipidov. Ki omogočajo obnovo membran, delovanje živčnih celic, so predhodniki hormonov. Iz sterolov nastajajo tudi hormoni estrogen in testosteron. Uživanje lanenega olja ima mnogoter ugodne učinke. Koža postane gladka, poveča se imunska odpornost, rane se celijo hitreje, poveča se energija življenja, zmanjša se občutljivost na stres, izboljša se hormonsko ravnovesje, padejo trigliceridi in še so drugi pozitivni učinki.



Sezamovo olje

Samo najboljše sezamovo seme je dobro za hladno stiskano olje. Seme vsebuje veliko aminokislin in maščobne kisline, ki so pomembne za prenos prenosa signala v živcih in za registracijo informacij v možganskih celicah. Vitamin E in maščobne kisline izboljšajo cirkulacijo krvi, preprečuje sivenje las in zmanjšuje pozabljivost. Kalcij v sezamu zaradi vezave na beljakovine deluje pomirjevalno. Ne vsebuje holesterola!

Sezamovo olje čudovito izboljša okus različni hrani in solatam, je tudi pomembno za zniževanje holesterola in ohranjanje zdravja. Če pa se sezamovo olje pridobiva pri višji temperaturi se pridobiva rafinirano olje, ki je tudi vrhunske kvalitete. Takšno olje se ne uporablja samo v prehrambene namene temveč se ga uporablja tudi v kozmetiki. To je eno najboljših olj, z veliko vsebnostjo antioksidantov in omogoča lastno zaščito pred kvarjenjem. Sezamovo seme vsebuje 21-26 % beljakovin, 54 do 59 % maščob, 9 do 17 % ogljikovih hidratov in 2.3 % vlaknin. Vsebuje aminokisline v velikih količinah zlasti metionina in triptofana, ki sta pomembni za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitamina B kompleksa. Vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B

Vsebuje tudi prostaglandin LEUKATRIN a tudi esencialne maščobne kisline, ki imajo vpliv na razmoževanje bakterij, virusov in celic. Dobre rezultate so imeli tudi pri zdravljenju kroničnega sinuzitisa, psoriaze, prhljaja v laseh. Služi tudi kot naravni zaščitni faktor pred UV žarki. Pozimi preprečuje ozebline , poleti pa opekline. Čudovito je za mlado kožo. Preprečuje nabiranje bakterij v lojnicah, ščiti pa tudi nežno kožo dojenčkov. Uporablja se za masažo in kot masažno olje stimulira čvrstost sklepov.






Bučno olje

Bučno olje se pridobiva iz buč, ki so prišle v Evropo po odkritju Amerike. Pridobiva se iz semena, ki je obdano z lupino. Najboljše olje se pridobiva iz Štajerske buče imenovane tudi Cucurbita pepo var. styrriaca. Semena vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin in nezasičenih maščobnih kislin. Vsebuje tudi veliko mineralov kot so magnezij, kalcij, silicij, selen, cink a tudi vitamine A, B1, B2, C, D, in E..Olje vsebuje skoraj 80 % nezasičenih maščobnih kislin. Največ je Linolenske. Kvalitetno olje vsebuje skoraj 60 % te esencialne maščobne kisline. Bučna olja vsebujejo veliko beljakovin. Redka Aminokislina KUKURBITIN ima posebne ugodne učinke saj preprečuje rast prostatične žleze. Zdravniki priporočajo bučno olje pri slabem delovanju mehurja, a tudi za zniževanje holesterola. Vitamini imajo ugoden vpliv na živčni sistem a tudi povečujejo mišično moč.

Priporoča se, da se zamenja v sladkarijah s sladkorje.

Otokom se ponuja že cela paleta nadomestkov za čokolado narejenih iz bučnih semen.Uporablja se kot solatno olje, a tudi kot začimba pri pripravi riža,omak in kolačev




(vse tole iz: zdravahrana.net )
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#6 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 3. april 2007, 19:58

Nordika...
Brezkislinsko linolno olje, o katerem zgoraj tudi pisem, je v vecini iz kokosovega olja. :vio: nad je! :palec:

Cookie...
hm.. ne da se mi glih iskat po netu kej je kaj ceneje no...
lahko pa ti povem, da jaz enostavno pogledam malo pri kalcku malo kje drugje in izberem.
sedaj sem narocil 6x0,5 l bucnega olja tukaj , ker praviji da je 100 % naraven! pa tudi cena ni pretirana (44 EUR s postnino)

nekaj pa sem napisal tudi v temi bucno olje

osebno najraje nakupim vec olj hrati... sicer jih en uporabljam veliko; zelo rad pa jih mesam v solatah...
ponavadi 2, 3 ali vec olj naenkrat + semena.
morda je to cenovni zalogaj, toda dobro se mi zdi olja mesati in uporabljati vec vrst naenkrat.

bucno in olivno sta mi nekak osnovna dva.
potem se brezkislinsko linolno za omega 3 mascobne kisline in laneno olje
malo drazje olje psenicnih kalckov za poseben okus
sojino olje za cez peceni tofu, namaze, ce jih delam sam, juhice ipd... ki je z brezkislinskim linolnim (vecinoma iz kokosa) zelo blag!

Olja (razen kdaj pa kdaj olivnega, ce pecem, pa brez olja ne gre, ceprav v vecini gre) uporabljam izkljucno tako, da ga dodam, zlijem k jedi sele nato, ko je jed servirana na krozniku!!

#7 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 4. april 2007, 15:43

x:px čist sem se vadušla. Naročila sem si kokosovo mast xDDx . Komi čakam, da jo sprobam :palec:
Pa bučnega moram spet nabavit :inocent: , pa še, pa še, pa še ..... x:Ix x;)x
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#8 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 5. april 2007, 15:19

oh, šele zdele vidla, Nordika :sori:
jst mam kokosovo mast: zgleda kot mast, na sobni temp. se utekočini svetlorumenoprozorne barve; brez okusa, vonja je.
Pekla z njim pečenice, blo v redu, sam kaj pa vem, nekak ga za drugo peko/kuho ne uporabljam; res pa je, da je embaliran v neugleden ponesrečen kozarec za vlaganje xrolleyesx mrbit mi tut zato ne potegne, k je ena "megla" kar se okusa/vonja tiče; jst mam rada intenzivne vonje in okuse x8Dx

večinoma uporabljam olje pšenič.kalčkov, sezamovo, olivno olje, pa bučno povsod turim; na koks.mast se pa nekak ne spomnim, čeprav jo mam na dohvat ruke xcivx
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#9 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 6. april 2007, 07:33

xDDx Thanx. Sej mi jo še niso poslal :o|o: , pa so rekli 2 dni xrolleyesx
Moram še kakšnega nabavt, ker men so tud všeč olja z okusom xyesx. U bistvu sem jo uočila, ker piše, da najboljš prenaša visoke tem., ker sem vsa leta pekla vse živo na olivcu, kar pa ni najboljš - sam sem nora na olivno olje xnckrivx , ne morm pomagat x:Ix x:)x
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#10 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 11. april 2007, 20:37

Biosi.si internetna trgovina je živ nateg :xx!: Še vedno niso poslali kokosove masti xrolleyesx
Prav napizdila jih bom, kaj se grejo :o|o:
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#11 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 12. april 2007, 09:00

Meni so poslali vse kmalu.

#12 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 11. maj 2007, 16:02

No, dobila kokosovo mast. Po več kot enem mesecu. :o|o:
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#13 Nejc-N

Nejc-N
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 135

Objavljeno: 11. maj 2007, 17:56

rekl so pa dva dni ... to bi jo mogla že zastonj dobit zato kr so tolk po rečenem roku poslal :)

#14 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 12. maj 2007, 11:39

Ja, sej sem jo že čist odpisala :o|o: pol se mi pa pojavi poštar na vratih xrolleyesx Sej mi je prišlo na misel, da je ne bi vzela :vragec: , sam kaj k jo hočem probat :sori: xrolleyesx
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#15 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 12. maj 2007, 14:07

xrolleyesx jst pa moj trener, sem šla s trenerjem, jst mam pa trenerja, moj trener je rekel . . . - OK we get it - maš osebnega trenerja za 600€ in zdej boš fit in lepa xg:Dx
Blagor :sori:
Ja, laneno olje mam tud xyesx :eek:
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#16 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 12. maj 2007, 14:20

To sem napisala zato, da povem vir in da je dejstvo, ki si ga nisem sama izmislila. Ceno si si zmislila ti in je škoda, da se spuščaš tja. Ja, sem ponosna, da neki naredim zase. Eni so na avtomobile, drugi so pa na skoke s padalom in podobno. Ne vem, kaj je fora. Lepa sem pa sama sebi in tistimu, ki mi je važen.

Zbrisala sem, ker se mi najprej ni dalo ukvarjati s tem. Skratka napisala sem, da se olivno olje naj ne bi uporabljalo za peko, ker se maščobe spremenijo iz nenasičenih v nasičene, kar ni dobro za telo. Za peko se pa uporabljajo naprimer kokosovo, kikirijevo, palmovo olje...Drugače je pa najboljše laneno olje...za solatke in to...pa še fajn okus ima.
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#17 Santosha

Santosha
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 122

Objavljeno: 14. maj 2007, 12:06

Ne reče se oljčno ampak olivno olje, tako govorimo tam kjer oljke rastejo in čeprav mi bo zdaj ena iz štajerske solila pamet kako ne znam sklanjat, bi bilo prav, da slovenski jezik uporablja besede iz kraja kjer se te besede govorijo.
Ne pa da zato ker v Ljubljani rečejo oljčno da pa to mora bit pravilno slovensko.
Sicer ima pa Michelle prav olivno olje ni za toplotno obdelavo in laneno olje je tudi zelo zdravo

#18 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 14. maj 2007, 12:35

Hej, hej ženskice, mal se umirimo vse skupaj, mlaj se bliža :inocent:

to me je vedno zanimalo: kaj je zdaj s tem oljem ali je oljčno ali olivno ali na oljkah zrastejo oljke ali olive? :inocent: jst sm od malega poslušala (LJ konc) o olivnem olju in olivah, baje je zdaj čisto nekaj drugega?
To, okoli topolotne (ne)obdelave (cvrenje, peka ipd.) o olivnem olju tudi jaz nekaj slišala, a vseeno, zakaj se potem ribe pečejo na olivnem/oljčnem olju? milsim zarad te škodljivosti? Osebno se mi zdi smrtni greh (škrtuh.press) uporabljat olivno/oljčno olje za cvrenje/peko česarkoli (ok, razn morskih zadevščin).

Nordi, si že sprobala kokosovo mast za peko/cvrenje? Men ima tako neapetitlih barvo, me spominja na svinjsko mast, k mi je pa sploh ogaba :xx!: pa mal me je razočaral vonj/okus, sem pričakovala lepo po kokosu, pol pa nič :eek: pa namazala sem se tudi že z njo, po tuširanju misleč, kako bom lepo dišala, tako diskretno, čiso majčkeno po kokosu, pol pa nič xrolleyesx
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#19 kukica

kukica
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 118

Objavljeno: 14. maj 2007, 12:41

Baje naj bi bila vsa olja ob toplotni obdelavi malo strupena, mapak olivno še najmanj.
Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.
Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.
by Tony Samara


NAGAJIVA USTVARJALKA
RECEPTKI

#20 Nejc-N

Nejc-N
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 135

Objavljeno: 15. maj 2007, 11:57

Ne reče se oljčno ampak olivno olje, tako govorimo tam kjer oljke rastejo in čeprav mi bo zdaj ena iz štajerske solila pamet kako ne znam sklanjat, bi bilo prav, da slovenski jezik uporablja besede iz kraja kjer se te besede govorijo.
Ne pa da zato ker v Ljubljani rečejo oljčno da pa to mora bit pravilno slovensko.
Sicer ima pa Michelle prav olivno olje ni za toplotno obdelavo in laneno olje je tudi zelo zdravo


če ne veš pol ne piš ... oba izraza, oljčno olje glih tak ko olivno olja sta slovnično pravilna
pa čist vseen je kak vi tam govorite, kr mi na štajerskem tud kej govorimo drgač pa to še ne pomeni da je tak slovnično prav

lp, nejc :)

#21 Nordika

Nordika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 042

Objavljeno: 16. maj 2007, 09:32

Nordi, si že sprobala kokosovo mast za peko/cvrenje? Men ima tako neapetitlih barvo, me spominja na svinjsko mast, k mi je pa sploh ogaba :xx!: pa mal me je razočaral vonj/okus, sem pričakovala lepo po kokosu, pol pa nič :eek: pa namazala sem se tudi že z njo, po tuširanju misleč, kako bom lepo dišala, tako diskretno, čiso majčkeno po kokosu, pol pa nič xrolleyesx


Nisem ga še neki velik uporabljala - zadnjič sem možu ocvrla jajca za zajtrk xrolleyesx , pa ni nič pripomnil - po moje niti ni porajtu x:Dx Je pa res čist prozorna mast in brez vonja in nekega izrazitega okusa, kar je včasih tudi u redu x;)x Zdajle kakšen mesec nazaj sem kupila laneno olje in ga velik uporabljam, tako da mi je ta kokosova mast res samo skrajna sila - itak probam kuhat s čim manj - čeprav čisto brez ne gre. Sicer pa , telo potrebuje tudi maščobo za pravilno delovanje x^x x:px
Support bacteria, they're the only culture some people have!

#22 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 16. maj 2007, 10:37

Za ledvice pe je dobro pouziti tudi kaj toplega. Vsaj tekocine. :palec:

#23 Boštjan77

Boštjan77
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 3

Objavljeno: 17. avgust 2007, 09:02

Priporočam še obisk strani http://www.sanus.si. Tam se dobi res kvalitetno hladno stiskano bučno in sončnično olje, ne le 100% ampak še pridobljeno s hladnim stiskanjem. Normalno bučno olje pridobivajo s praženjem semen in tako uničijo skoraj vse zdrave sestavine.

#24 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 14. september 2007, 18:58

Kokos- najbolj dragocen sadež na svetu? >>>
Deset razlogov, zakaj uživati kokosovo maslo


Slabe maščobe škodljive za delovanje srca

Večina ljudi se zaveda, da uživanje nepravih oziroma slabih maščob lahko povzroči srčni napad. Še slabše novice pa prihajajo iz univerze Alberta, kjer so odkrili, da trans maščobe lahko interferirajo z električnimi impulzi v srcu in pospešijo srčni infarkt ter povečujejo nevarnost smrtnega izida. Odkrili so, da trans maščobe poleg škodljivega vpliva na žile povzročajo tudi pretirano kopičenja kalcija v srčnih celicah in tako prekinjajo normalen pretok elektrike v srcu.

Zakaj naj bi se izogibali trans maščobam
Za te maščobne kisline je značilno, da mašijo žile. Nastanejo s strjevanjem rastlinskih olj v margarine in razne namaze, našli pa jih boste tudi v številnih izdelkih, npr. v ocvrtih piščancih, krompirčku, pripravljenih sladicah in keksih, instant juhah, čipsu in krekerjih ter krofih. Veliko jih je skritih v izdelkih, kjer jih ne pričakujete, kot npr.v majonezi, solatnih prelivih. Če na deklaraciji ni označena količina trans maščobnih kislin (pri nas to še ni obvezno), bodite pozorni na izraze, kot so strjene, delno strjene ali hidrogenirane rastlinske maščobe v specifikaciji sestavin. Tudi če na deklaraciji piše 0g trans maščob in če med sestavinami najdete zgoraj navedene sestavine, izdelek še vedno vsebuje trans maščobe. Proizvajalci imajo namreč možnost zaokrožiti količino navzdol, če npr. vsebuje izdelek 0,5 g trans maščob ali manj. Seveda pa je to količina na 1 odmerek in če pojeste več odmerkov, se količina trans maščob sešteva. Trans maščobe imajo tudi škodljiv učinek na naš srčno žilni sistem, saj zvišujejo slab holesterol in znižujejo dobrega (HDL).

Kaj je dobro vedeti o nasičenih maščobah
Na žalost zgornja študija ni naredila razlike med nasičenimi in trans maščobnimi kislinami. Nasičene maščobe so v normalnih količinah dejansko zdrave, medtem ko so trans maščobe škodljive že v majhnih količinah. V medijih in znanstveni literaturi je velika zmeda okoli nasičenih maščob, ki so jih dolgo označevali za slabe. Če ste tudi vi zmedeni glede nasičenih maščob, si je dobro prebrati kakšen članek neodvisnih znanstvenikov, ne tistih, ki so v službi raznih korporacij. Za vpogled v mite, ki so se nakopičili okoli nasičenih maščob, si lahko preberete The Truth about Saturated Fat.
Veliko raziskav obstaja o koristnosti nasičenih maščob, če omenimo samo eno, je ta odkrila, da prehrana z veliko nasičenih maščob dejansko preprečuje bolezni ožilja pri ženskah v post-menopavzi.
Neka druga raziskava pa je odkrila, da prehrana z veliko trans maščobnih kislin (to so ocvrta hrana, predelana hrana, piškoti, sladice in ocvrt krompirček) zmanjša učinkovitost krvnih žil za 30% in znižuje dobri holesterol za približno petino v primerjavi s prehrano, bogato z nasičenimi maščobami (meso, maslo, nekateri mlečni izdelki).


Kaj je varno uporabljati
Namesto margarine in rastlinskih olj uporabljajte maslo. To zdravo in polnovredno živilo je bilo na slabem glasu popolnoma brez razloga.
Za kuhanje, praženje in cvrtje uporabljajte kokosovo olje, ki je polno koristnih snovi za zdravje in pri segrevanju ne oksidira.
Jejte doma pripravljeno hrano iz naravnih sestavin.
Za solate uporabljajte hladno stisnjeno olivno olje, hladno stisnjeno sončnično olje ali bučno olje (na določenih solatah).
Vse maščobe, ki so jih uporabljale naše stare mame, so zdrave. Zakaj? Ker nasičene maščobe pri segrevanju ne oksidirajo, kot je to slučaj pri rastlinskih oljih z nenasičenim maščobnimi kislinami.

TD


vir >>>

#25 iztok 132

iztok 132
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 558

Objavljeno: 16. september 2007, 18:07

men je oljcno (olivno) olje najboljše p atud po moje je najblj zdravo




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0