kaj naj skuham za kosilo?
#51
Objavljeno: 25. februar 2009, 13:50
S SIROM IN PAPRIKO ZAPEČENI TORTILLA CHIPS
Na poljubno velik pekač raztreseš tortilla čipse (velikost odvisna od lakote - pokrito dno- ne debela plast - naj se prekrivajo le malo)
Čez njih potreseš na debelo nariban sir, na rezine narezano svežo papriko, sirovo omako (nacho ali pa kar navadno mehiško), lahko tudi kako drugo mehiško (paradajz, pekočo...)
Še karkoli po lastni želji...
In popečeš v pečici, toliko da se siri stopijo in paprika malo zapeče.
FUL DOBRO in hitro. Hrusta, je se lahko kar z roko (posamezne čipse oz. kar se jih drži skupaj)
Primerno tudi za obiske...
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#52
Objavljeno: 25. februar 2009, 14:23
V Mercatorju imajo testo za pico v ROLI - pakirnanje je podobno pakirani bageti (recimo tisti s česnom...).
Je zrolano s peki papirjem in sveže (ravno v tem je štos, da ni treba čakat da se odmrzne) in ga samo odrolaš in s papirjem vred položiš na pečico...
Debelo je za en prst, ga samo obložiš in porineš v pečico. Pečeno je takoj.
Moja najljubša obloga:
podlaga iz paradižnikovega redkega pireja (ali tanki koluti svežega), rezine sveže paprike, nariban sir , kapre in olive...
Ko je pečena pa potem čez še rukola, če jo imam (takrat brez paprike)
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#53
Objavljeno: 25. februar 2009, 18:58
0,5 kg špinače (špinača mora biti sveža)
2 jajci (lahko brez jajc)
1,5 lončka kisle smetane (??)
vlečeno testo (doma narejeno ali kupljeno)
muškatni orešček (??)
sol
olje
Špinačo nasekljamo in operemo.
Nato ji dodamo sol, muškatni orešček po okusu ter eno jajce.
Vse skupaj zmešamo kar z roko, saj se med mešanjem z roko tudi špinača malo poleže in temeljito premeša z ostalimi sestavinami.
Pripravimo pekač, torej ga namastimo in rahlo pomokamo. Če pripravljamo burek s testom iz trgovine je postopek naslednji: Na dno pekača položimo dva lista vlečenega testa ter ga premažemo (ne preveč) z mešanico vode in olja. Nato damo gor špinačno mešanico ter pokrijemo z listom vlečenega testa in spet damo gor špinačo. To ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Ne pozabimo vsak list malo premazati z mešanico vode in olja.
Na vrh prideta obvezno dva lista vlečenega testa. To damo v pečico na 180 stopinj in pečemo približno 30 min. Ko je burek pečen, naredimo mešanico enega jajca in žlice smetane ter s tem premažemo burek po vrhu. Pustimo ga malo stati (cca. 5 minut) ter ga postrežemo.
Če delamo burek iz doma pripravljenega vlečenega testa, pa ko testo razvlečemo, damo nanj špinačno mešanico in ga s pomočjo prta zrolamo. Nato ga v poljubni obliki položimo na pekač, postopek pečenja je enak.
http://www.kulinarik...ept.asp?ID=3291
#55
Objavljeno: 25. februar 2009, 21:24
Sestavine:
2 skodelici moke (skodelica = cup = 2,5 dl)
1 skodelica vode
1/2 skodelice olja
1 čajna žlička soli
3 pori
50 dag mletega mesa
1 žlica paradižnikove mezge
olje, sol, poper
3 cela jajca
1 skodelica kajmaka
1 skodelica belega sira
1 skodellica kisle smetane
Priprava:
Iz moke, vode, olja in soli zgnetemo prožno vlečeno testo, ga razdelimo na štiri dele, naoljimo in damo pokrito počivati za pol ure.
Por očistimo in tanko narežemo. Na malo olja ga malo prepražimo, rahlo osolimo (dodani bodo slani siri in utegne biti jed preslana, zato previdno s soljo!) in popramo.
Mleto meso popražimo na malo olja, rahlo solimo, popramo in dodamo paradižnikovo mezgo, nato ga dušimo 20 minut.
Jajca, kajmak, beli sir in kislo smetano zmešamo z vilicami (sir z vilico pretlačimo).
Ko je testo spočito, vzamemo en del od štirih, ga razvlečemo (ne pretanko) na velikost pekača (zunanji rob pekača), nanj namažemo 1/4 mesnega nadeva, 1/4 porovega nadeva in prelijemo z 1/4 sirovega nadeva. Robove ob strani in gornjo četrtino pustimo nenamazane. Najprej zvijemo stranske robove navznoter (do velikosti notranje širine pekača), da sirov nadev, ki je zelo tekoč, ne odteče. Potem zavijemo še navzgor - do konca, pri čemer pazimo, da s testom dobro zapremo zavitek, da nadev ne izteka. Zavitek previdno položimo v pekač, na katerega smo prej podložili peki papir.
Enako zavijemo preostale tri zavitke in jih položimo enega ob drugega v pekač.
Zavitke pečemo cca. 40 minut pri 200 stopinjah. Ko jih vzamemo iz pečice, jih navlažimo z mlekom, da skorja popusti.
Postrežemo po 1/2 zavitka na osebo (kar v enem kosu ali pa razrezano na manjše koščke), zraven ponudimo solato.
Namig:
Namesto pora lahko vzamemo tudi mlado čebulo ali kombiniramo oboje.
Poru po želji lahko dodate malo vegete.
Sirov nadev bo manj tekoč, če iz beljakov naredite sneg, vendar ob malo spretnejšem zavijanju to ni potrebno.
Zavitek je odličen tudi hladen, zato ga lahko brez skrbi pripravite iz celotnih količin.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#56
Objavljeno: 26. februar 2009, 12:02
POROVO MESNI ZAVITEK (upam, da ga nisem že enkrat objavila ?)
Sestavine:
2 skodelici moke (skodelica = cup = 2,5 dl)
1 skodelica vode
1/2 skodelice olja
1 čajna žlička soli
3 pori
50 dag mletega mesa
1 žlica paradižnikove mezge
olje, sol, poper
3 cela jajca
1 skodelica kajmaka
1 skodelica belega sira
1 skodellica kisle smetane
Priprava:
Iz moke, vode, olja in soli zgnetemo prožno vlečeno testo, ga razdelimo na štiri dele, naoljimo in damo pokrito počivati za pol ure.
Por očistimo in tanko narežemo. Na malo olja ga malo prepražimo, rahlo osolimo (dodani bodo slani siri in utegne biti jed preslana, zato previdno s soljo!) in popramo.
Mleto meso popražimo na malo olja, rahlo solimo, popramo in dodamo paradižnikovo mezgo, nato ga dušimo 20 minut.
Jajca, kajmak, beli sir in kislo smetano zmešamo z vilicami (sir z vilico pretlačimo).
Ko je testo spočito, vzamemo en del od štirih, ga razvlečemo (ne pretanko) na velikost pekača (zunanji rob pekača), nanj namažemo 1/4 mesnega nadeva, 1/4 porovega nadeva in prelijemo z 1/4 sirovega nadeva. Robove ob strani in gornjo četrtino pustimo nenamazane. Najprej zvijemo stranske robove navznoter (do velikosti notranje širine pekača), da sirov nadev, ki je zelo tekoč, ne odteče. Potem zavijemo še navzgor - do konca, pri čemer pazimo, da s testom dobro zapremo zavitek, da nadev ne izteka. Zavitek previdno položimo v pekač, na katerega smo prej podložili peki papir.
Enako zavijemo preostale tri zavitke in jih položimo enega ob drugega v pekač.
Zavitke pečemo cca. 40 minut pri 200 stopinjah. Ko jih vzamemo iz pečice, jih navlažimo z mlekom, da skorja popusti.
Postrežemo po 1/2 zavitka na osebo (kar v enem kosu ali pa razrezano na manjše koščke), zraven ponudimo solato.
Namig:
Namesto pora lahko vzamemo tudi mlado čebulo ali kombiniramo oboje.
Poru po želji lahko dodate malo vegete.
Sirov nadev bo manj tekoč, če iz beljakov naredite sneg, vendar ob malo spretnejšem zavijanju to ni potrebno.
Zavitek je odličen tudi hladen, zato ga lahko brez skrbi pripravite iz celotnih količin.
A tole je na hitr?
#57
Objavljeno: 26. februar 2009, 13:58
Je pa dobro
Chantall - kaj pa puran in mlinci ???
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#58
Objavljeno: 26. februar 2009, 14:39
kaj kuhaš pa ti danes za kosilo
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#59
Objavljeno: 26. februar 2009, 14:41
jaz ga tudi hotla skregat
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#60
Objavljeno: 26. februar 2009, 14:47
mene tut mika tale zelje, sam mam sam belega doma
ker pa me grabi ohrnija, bom najprej pomlatila ostanek mineštre, pol so pa palačinke
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#61
Objavljeno: 26. februar 2009, 15:15
A ne bi si že enkrat s kano pofarbala une lase da ne boš zgledala več kot ptičje strašilo, pa tut o kaki drugi stvari bi si lahko že enkrat uredila možgane, razen če tudi tam nimaš slame.
PORNY ?? Kaj ti pa je???
Dobro skuhaj in se fajn najej, da boš boljše volje
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#62
Objavljeno: 26. februar 2009, 20:08
Kako je ratalo rdeče zelje?
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#63
Objavljeno: 26. februar 2009, 21:25
Čas priprave: 30 minut od takrat, ko sem vzel pisker iz omare, do postrežbe na mizo.
V pisker sem dal žlico olivca, pržgal šporget, dal lonec na plato, vzel celo čebulo, jo olupil in sesekljal na dil z nožem, ploznil v lonec, vzel pet korenčkov rdečih in enga rumenga, opral pod pipo in ostrgal, ga narezal na dili z nožem, ploznil v lonec, dolil dva litra vroče vode, vzel pol ohrovta /tolk ga je blo/, ga opral pod pipo /ne list po list/ nasekljal blj na grobo in ploznil v lonec, vzel glavo brokolija, jo splaknil pod pipo, zrezal direkt v lonec cvetove, bet pa na dili sesekljal z nožem in ploznil v lonec, vzel eno glavo sladkega janeža, jo splaknil pod pipo, narezal na grobo na dili in ploznil v lonec, vzel eno steblo pora, odrezal beli del stebla, ga opral pod pipo, sesekljal na dili in ploznil v lonec, zelen del stebla razdelil na liste, opral vsakega posebej, sesekljal na dili in ploznil v lonec, vzel rebulo iz hladilnika, izvedel Lajtmanov manever, vlil cca dva deci rebule v lonc, dodal dva ščepca soli, dva lovorova lista, mal šetraja, mal več majarona, mal timijana, mal origana, kr nekej kumine, žličko mlete paprike, mal popra in ugasnil plato. Iz omare sem vzel krožnike, žlice, šeflo in eno malo žličko, jih dal na mizo, narezal sitarjev hlebec, ga dal na mizo, iz hladilnika vzel še eno kislo smetano, jo dal na mizo, vzel s šporgeta lonc z župo in jo takisto dal na mizo.
Pol smo pa jedl in pojedl župo. Vmes so jo hvalil.
#64
Objavljeno: 4. marec 2009, 08:25
#65
Objavljeno: 7. marec 2009, 09:07
Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.
Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.
Fernando Pessoa
#66
Objavljeno: 7. marec 2009, 09:17
V vseh, v redi stvarca, pa pocen!
super, bom donc probu tole. fajn je k niso čiste beljakovine ampak so zraven še hidrati.
Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.
Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.
Fernando Pessoa
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0