Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Zdrava prehrana


 • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
13 komentarjev na to temo

#1 prijateljstvo

prijateljstvo
 • NeČistZačetnik
 • Pip
 • Št. objav: 5

Objavljeno: 16. junij 2007, 20:50

1

.Zakaj je pravilno prehranjevanje tako pomembno?


Da je naše zdravje v veliki meri odvisno tudi od prehrane, nam dokazujejo bolezni, za katere so strokovnjaki ugotovili, da so neposredno povezane z načinom prehranjevanja (npr. skorbut,ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C). Naš način življenja nam je prinesel tako imenovane civilizacijske bolezni, kot so povišan krvni tlak , zobna gniloba ter bolezni srca in ožilja, ki so posledica preslane hrane ter prekomernega uživanja sladkorja.

Vedeti moramo, da na naše razvade telo ne reagira takoj, ampak se te razvade nekaj časa kopičijo, potem pa bolezen nenadoma privre na površje. Prav zaradi tega, moramo že danes poskrbeti, da bo naše prehranjevanje čim bolj urejeno.
#2 prijateljstvo

prijateljstvo
 • NeČistZačetnik
 • Pip
 • Št. objav: 5

Objavljeno: 16. junij 2007, 21:35

Herbalife so znanstveniki razvili kot nujo, zaradi iztrošenosti zemlje in velikih zdravstvenih problemov, ki se kažejo v svetu.
Vsak dan je za normalno delovanje organizma od 8 do 12 ur potrebno pojesti, kar obilico dobre hrane, da lahko normalno funkcioniramo.
Hrano ne moramo uživati na zalogo ampak je potrebno, da jo uživamo vsak dan sproti.
Nekaterim ljudem se zdi kar čudno, da je potrebno jesti vsak dan sproti.
To je zakonitost, ki jo ne moremo obiti, dokler živimo.
Stroji se izrabijo in so potrebni servisiranja, ravno tako je potrebna človeku prehrana za regeneracijo in obnovo organizma.
Iz priložene tabele si lahko preberemo, kaj vse potrebuje človek vsak dan, da lahko normalno funkcionira.

A vitamin (retinol) - vid, obrambni sistem, koža, akne, gube, dlesni, 1000 mikro g
B1(tiamin) – rast, prebava OH, živčni sistem, 1,5 mg
B2 (riboflavin) - presnova in rast, koža, nohti, lasje, vid, 1,5 mg
B3 (niacin) - presnova M, zmanjšuje krvni tlak, trigliceride v krvi, 20 mg
B6 (piridoksin) - presnova B, obrambni sistem, 5 mg
B12 (kobalamin) - tvorba eritrocitov, rast, živčni sistem, do 100 mikro g
H vitamin (biotin) - presnova M in B, zavira odpadanje las,kože, 100 mikro g
Holin-lipotropni vitamin, tvori maščobni prenašalec lecitin, živčevje(acetilholin), 500 mg
Folna kislina - tvorba rdečih krvničk, presnova B, 200 mikro g
C vitamin - močan antioksidant, absorbcija železa, celjenje ran, obrambni sistem, zmanjšuje preobčutljivosti, pomaga pri zdravljenju raka, krvnih strdkih, holesterolu, 30 mg
D vitamin (kalciferol) - izraba Ca in P, 10 mikro g
E vitamin (tokoferol) - antioksidant, zmanjšuje raka, utrujenost, holesterol, krvne strdke, pospešuje celjenje opeklin, 100 mg (1mg=1IU)
K vitamin - strjevanje krvi, pomaga pri notranjih krvavitvah, 50 mikro g

#3 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 17. junij 2007, 01:58

Unis, Ruby in ostale kuharce, ravno pripravljam tekst za zloženko o pripravi hrane, imaš kakšno boljšo idejo ali pripombo?
Ministrstvo za zdravje mi je dalo takšno nalogo :sori:

PRPIPRAVA HRANE
Živila za pripravo hrane po principu biodiete izbiramo kot običajno, le da jih za začetek količinsko kar razpolovimo. Ves postopek čiš-ččenja in ostalih opravil ostane nespremenjen, razen če želimo spremeniti kakšno navado, za katero smo ob prebiranju dobre kuharske knjige ugotovili, da ni najboljša. Sedaj je čas za vse spremembe, tudi za spremembo izbire živil, če se nam to zdi potrebno. Kakorkoli, pametno je, da izbiramo kvalitetna in sveža živila, če se le da. Strošek ne bo nič večji, saj bomo z novim načinom kuhanja porabili količinsko manj hrane. Edini strošek, ki bi se lahko povečal, je strošek za obnovo gar-derobe, toda tega ne smemo prištevati k prehrani. Tudi kuhanja, pečenja in cvrtja se lotimo na običajen način, le da ničesar ne solimo, niti pred, niti med termičnim ob-delovanjem. Tudi vseh začimb pred ali med kuhanjem ne dodajamo, za na konec pri-hranimo vsaj tiste najbolj aromatične in pi-kantne, ki jih bomo pozneje dodali istočasno z BIOCODE® soljo, pod 65°C. Najpogostejše take začimbe so poper, čili, olivno olje, limonin sok, listi peteršilja, vino itd. Sčasoma bomo sami ugotovili, katere začimbe za na konec nam najbolj teknejo, vsekakor pa v ta namen ne uporabljamo pasteriziranih ali kako drugače preko 65°C predhodno pregretih začimbnih pripravkov. Tudi če si sami pri-pravljamo začimbe za zimo, jih samo sili-rajmo z BIOCODE® soljo, to je enak postopek kot kisanje zelja in tudi ostalo zelenjavo, od paprike, kumaric, rdeče pese itd, si za zimo pripravimo na enak način. Seveda, kjer je potrebno, dodamo tudi kis ali olje. V starih kuharskih knjigah je takih receptov na pretek.
Tudi sardelice, ali druge primerne ribe, pa tudi salame in ostale mesne izdelke, če si jih sami pripravljamo, jih pripravljamo na surovo, pod 65°C. Posebej pozorni moramo biti pri prekajevanju, da temperatura dima in okolja nikoli ne preseže te temperature. Tudi zaseko pripravimo tako, da primerno slanino samo dobro posolimo, jo sušimo primeren čas na primerni temperaturi v ustreznem prostoru in po sušenju samo rahlo prekadimo, grobo zmeljemo, ali še bolje, ročno narežemo na majhne kockice in dobro pregnetemo. To je pomembno zato, da poškodujemo čim manj celic v tem smislu, da membrane popokajo in se celične in medcelične tekočine zlijejo že prej, ne šele med grizenjem v naših ustih. Enako je to pri uživanju sadja, če ga miksamo in pijemo, ne pa grizemo in jemo, dajemo preko jezika telesu nepopolno informacijo. Sicer pa to razliko čutimo že po okusu, enako kot čutimo razliko pri kuhanem mesu, ali je vrelo na maksimalni temperaturi in je zavrela tudi celična tekočina, se uparila in pretrgala membrano, ali se je kuhalo tako, da juha sploh ni brbotala in vrela in je meso ostalo sočno. Enako je na splošno pri vsaki termični obdelavi živil, predolgo kuhanje, pečenje in cvrtje na neprimerni temperaturi celice poškoduje, zato je najprimernejši način s stališča biodiete priprava hrane na kitajski način, v voku, na visokih temperaturah zelo kratek čas, kjer doseže temperatura površine živil temperaturo razpada C- vitamina, notranjost se pa ne pregreje preko 65°C. Seveda je pri tem pomembno, da uporabljamo olja, ki imajo vrelišče nad to temperaturo, recimo sezamovo je tako. Pa tudi pravilno pripravljena svinjska mast, ali v samemu sebi
kuhano maslo, imata tudi vrelišče nad to temperaturo in sta zato primernejša za pripravo nekaterih juh in omak od surovih olj. Morda se zdi paradoksalno, bolj kvalitetno je surovo olje, slabše je, ko ga skuhamo. Nikar ne pripravljajmo omak za špagete in rižote na veliko olivnega olja, ampak ga glavnino dodajmo špagetom in rižu, ki smo ju skuhali v neslani vodi, šele potem, ko ju odcedimo, posolimo in dodamo kakršnokoli že pravilno pripravljeno omako. Omake si pa pravilno pripravljamo tako, da na malo maščobe ali vode na hitro obdelamo kakšno zelenjavo, ribe, meso ali vse skupaj, odstavimo, zalijemo s koncentrirano BIOCODE® slanico, dodamo malo čilija, popra ali kakšno drugo začimbo, pretlačimo, da se malo zgosti, dolijemo nekaj surovega olivnega olja in če naj vleče omaka na rdeče, stisnemo z roko vanjo še surov paradižnik, in vse skupaj ponovno pretlačimo in premešamo. Enako je s kruhom, bolj polnozrnata je moka, slabši je s stališča biodiete kruh in če le moremo, si specimo neslan kruh iz najbolj navadne bele moke, ker takega v naših pekarnah žal še ni. Ni čudno, da je včasih veljal črn kruh za hrano siromakov, bel pa za hrano bogatašev, kajti res je črn težje prebavljiv zaradi visoke vsebnosti C vitamina v otrobih, ki se s pečenjem spremeni v konzervans, natrijev askorbat. Kar pa se vlaknin tiče, jih je pametneje uživati skozi surovo zelenjavo in sadje, kot preko pečenih otrobov, škrob pa preko testenin in krompirja, če si že kruha ne utegnemo sami pripravljati. Francozi in Italijani črnega kruha skoraj ne poznajo, jodirane soli pa tudi skorajda ne, bel neslan kruh pa imajo, špageti so pa večinoma beli.
Kaj pa beli sladkor, tudi ta je boljši, kot umetna sladila, ki dajejo organizmu napačno informacijo, da energija prihaja, slinavka brizgne v kri insulin in ker energije ni, sladkor v krvi pade, kar povzroči lakoto in moramo jesti, potem pa se ta ciklus ponavlja v nedogled. Toda, če tudi sladice s pravim sladkorjem osolimo z BIOCODE® soljo, bo informacija na jeziku pravilna in do namišljene lakote ne prihaja. Tudi pri pijačah je enako, umetno slajene dajejo napačno informacijo, tiste z resničnimi kalorijami pa bodo za svojo presnovo potrebovale tudi elektrolite, enako kot pečenka ali vege-tarijanski krompir. Torej, pivo in vino, tudi vodka, gredo k slanim jedem, k sladkim in močnatim pa slana limonada ali drugi osoljeni naravni sokovi, celo slana voda, ali kar morska bo komu tu in tam všeč. Tudi tistim, ki prisegajo na presno hrano in so na ta način najbolj radikalno pobegnili od običajne jedilne soli in si sol proizvajajo s sočenjem zelenjave, bo ščepec BIOCODE® soli lahko nadomestil manjkajoče elektrolite v prehrani. Biodieta je primerna tudi za vegetarijance, ki so ravno tako instiktivno pobegnili od dela običajne soli v mesni prehrani, kot presnojedci, se pa ne zavedajo, da so se na ta način tudi podsolili, se zato zredili in dodatno zboleli. Premalo slana hrana namreč redi in povzroča bolezni.
Torej, osnovni princip biodiete je v uživanju takšne hrane, ki v obroku vsebuje ravnotežno količino elektrolitov proti količini kalorij, to pa lahko dosežemo le na način, da začnemo poslušati sebe in svojo zdravo pamet, ne pa navodil in nasvetov, ki jih po navadi sploh ne razumemo, niti jih ne sprejema naše telo.

#4 alef

alef
 • Lunatik
 • Št. objav: 17 432

Objavljeno: 17. junij 2007, 06:42

Ugibam samo. A s herbalife? x:o)x


Seveda... :vragec:
Verjetno bo tudi povedano da SAMO in EDINO s Herbalife... xrolleyesx :vragec: x:o)x

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses


#5 alef

alef
 • Lunatik
 • Št. objav: 17 432

Objavljeno: 17. junij 2007, 15:29

Dobra tema!
Čista, odkrita! Vesel sem, da so taki ljudje na tem forumu, ki želijo pomagati!
Dobrodošel prijateljstvo !

Drugače pa sam se zelo malo spoznam o sami prehrani, si pa pomagam z različnimi tabletami, da lepo uravnavam normalno telesno težo in skrbim za zdravje.
Za zaščito mišic in volumen največkrat vzamem, relativno velike doze kalcijevega hidroksimetila butirata, s kombinacijo monokalijevega fosfata.
Seveda tukaj ne manjka dikalcijev fosfat.
seveda ne pozabimo na stearinsko kislino&magnezijev stearat!
Med pavzami pa vzamem čisto obične mhcpjke in seveda vsem dobro znani kreatin, ki skrbi za volumen in mišično napetost.

Prijateljstvo, sam ne držim toliko podatkov v glavi in dvomim, da so točni, ali bi lahko še zraven vsega napisal kolikšna je priporočena rda vrednost v %, da se nama ne bi kdo slučajno predoziral?


:palec: :palec: :palec:
Vsaka čast, vidim da se res zdravo prehranjuješ... x:o)x
Sem malo pregledal tvoj seznam dodatkov in ker se sam tudi kar precej razumem na te zadeve lahko samo rečem da je skoraj popoln... xsuperx
Manjka samo ricinus... :wOOt: :devil: xsmx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses


#6 janko

janko
 • Lunatik
 • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 17. junij 2007, 15:32

:palec: :palec: :palec:
Vsaka čast, vidim da se res zdravo prehranjuješ... x:o)x
Sem malo pregledal tvoj seznam dodatkov in ker se sam tudi kar precej razumem na te zadeve lahko samo rečem da je skoraj popoln... xsuperx
Manjka samo ricinus... :wOOt: :devil: xsmx


pa đin tonik tut :vragec:
mate srečo, da ni janko ministr za zdrauje, pa da pol vidte, kwa se priporoča x:Dx
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#7 alef

alef
 • Lunatik
 • Št. objav: 17 432

Objavljeno: 17. junij 2007, 16:28

alef, a ti sam vzameš ricinus pred drisko a po driski??

Nevem, kaj naj nardim?
Ne maram ricinusa in se mi gabi, da bi ga goltal cele dneve...Oprosti, ne želim dati ricinusa na jedilnik, kot mi priporočaš.
Sem pa vesel, da tebi pomaga!!

Meni denejo biškoti..njami


Jaz ne rabim ricinusa, rabiš ga ti da bi se že enkrat temeljito spucal... :vragec: x:o)x
Ne pa da stalno po malem serješ... :xx!: xrolleyesx x:Dx x:Xx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses


#8 alef

alef
 • Lunatik
 • Št. objav: 17 432

Objavljeno: 17. junij 2007, 18:15

Alef, to pa ni bilo prijazno od tebe!

Revni kot smo po srcu, lahko malo od sebe damo, in še tisto, imaš prav, pride stalno po malo!
Četudi ne veš, da s svojimi besedami lahko užališ koga, in si sam zmožen boljšega od nas skromnih, se te trudim doseči in te pri tem še vedno imam rad!! :palec:


x:Xx xsrcx :flower: xflowx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses


#9 yoxl

yoxl
 • NeČistZačetnik
 • Pip
 • Št. objav: 1

Objavljeno: 27. april 2011, 17:35

1

.Zakaj je pravilno prehranjevanje tako pomembno?


Da je naše zdravje v veliki meri odvisno tudi od prehrane, nam dokazujejo bolezni, za katere so strokovnjaki ugotovili, da so neposredno povezane z načinom prehranjevanja (npr. skorbut,ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C). Naš način življenja nam je prinesel tako imenovane civilizacijske bolezni, kot so povišan krvni tlak , zobna gniloba ter bolezni srca in ožilja, ki so posledica preslane hrane ter prekomernega uživanja sladkorja.

Vedeti moramo, da na naše razvade telo ne reagira takoj, ampak se te razvade nekaj časa kopičijo, potem pa bolezen nenadoma privre na površje. Prav zaradi tega, moramo že danes poskrbeti, da bo naše prehranjevanje čim bolj urejeno.
Hmmm, enkrat sem imel zobno gnilobo in ni blo fajn...To temo je popravil/a yoxl: 27. april 2011, 17:36


#10 Mario

Mario
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 459

Objavljeno: 27. april 2011, 19:08

pa đin tonik tut :vragec:
mate srečo, da ni janko ministr za zdrauje, pa da pol vidte, kwa se priporoča x:Dx

Ministri ne vejo, pa tud nimajo kaj za govort, bojo sam kot podaljšana roka unih tam. Vsak svojga potegne s seboj. Un janezki, k ostanejo, tist ga bolj serjejo.
dobr da nism jest un... mam vsaj mirno spanje in lepe sanje x:Dx
Čudezi se ne dogajajo v nasprotju z naravo, temveč v nasprotju s tem, kar nam je poznano o naravi.
Komplementarno zdravljenje raka: http://www.bela-omela.si

#11 mirko_77

mirko_77
 • NeČistZačetnik
 • PipPipPip
 • Št. objav: 31

Objavljeno: 26. avgust 2016, 09:45

Govora o tem kaj je in kaj ni zdrava prehrana je veliko. Vsak zase ve kaj mu najbolj paše oziroma se pozanima kaj je zdravo in kaj ne.

Sam najraje kupujem bio izdelke tukaj https://www.malinca.si/, ker je izbira zares velika, pa še cene so ugodne.#12 sakatumi

sakatumi
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 489

Objavljeno: 26. avgust 2016, 13:02

Videl nekje v tekstu herbalife in nehal brati naprej...


To the mind that is still, the whole universe surrenders. (Lao Tzu)


#13 gold

gold
 • Lunatik
 • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 26. avgust 2016, 16:18

herbažlajf laugh.pnglaugh.png#14 alef

alef
 • Lunatik
 • Št. objav: 17 432

Objavljeno: 27. april 2017, 07:48

Miti o zdravi prehrani - http://vizita.si/cla...i-prehrani.html

 

Sicer nič novega, tisočkrat prežvečene "resnice" in resnice.

Splača se pa prebrat, potem naj se pa vsak sam odloči... tongue.png biggrin.png


Videl nekje v tekstu herbalife in nehal brati naprej...

icon1_eek.gif wacko.png

 

A ta shit še obstaja? biggrin.png ylflower.gif


Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0