Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Ashtanga joga


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
144 komentarjev na to temo

#76 Antoninus

Antoninus
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 207

Objavljeno: 12. marec 2008, 20:29

Ojla lep pozdrav vsem.Mene pa zanima za drišti ki je usmerjen na konico nosu do kolk je treba a do tolk da že škiliš v konico.Jois v knjigi v položaju samasthiti ne škili v nos ampak se mi zdi da bolj gleda v daljavo?
Objavljena slika

Izogibaj se škiljenju v nos. Koncentracija se izvaja na korenu nosu, med obrvmi. Konica nosu je ponesrečen prevod korena nosu in edini učinek gledanja vanjo je škilavost.

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.


#77 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 12. marec 2008, 23:28

Ojla lep pozdrav vsem.Mene pa zanima za drišti ki je usmerjen na konico nosu do kolk je treba a do tolk da že škiliš v konico.Jois v knjigi v položaju samasthiti ne škili v nos ampak se mi zdi da bolj gleda v daljavo?


Pozdravljen Marko12 x:)x
Drishti je sfokusiran pogled,...torej nič do kam ampak NA točno kaj.
Če je pri določeni vaji, drishti na konico nosu, je NA konico nosu in ne na koren,...npr.pri vajah za oči (nasikagra drishti...etc),...nč bat glede škiljenja,...nasprotno; x;)x
sicer najbolj "uporabljani" med različnimi jogijskimi stili in v različnih vajah so:
na konico nosu, na koren, nožni palec, palec na roki, točka, ki jo sami izberemo, kshetram agjna chakre (točka med obrvmi), popek,....pri asanah,...in etc če bi se lotili še kriy....
Omenjaš Joisa,...torej drishti pri ashtangi:jh, lažje pokazat, kot napisat :o|o:
fokus je na konico nosu, vendar ne tako kot pri vajah za oči, da oči obrneš not(škiliš),...pogled usmeriš na konico nosu in gledaš "skozi" konico,....zato imaš občutek, da gleda nekam v daljavo ,...ok,
to je zunanji drishti,....brez tega ni notranjega, kar pa je tisti "pravi" drishti,...to je notranji fokus na zvok-notranji zvok - vibracija ujjay-a(tehnika diha pri ashtangi - psihični dih), ali fokus na ashtanga mantro. Namreč ashtangina mantra je notranja vibracija ujjay-a.

ok, upam, da je razumljivo,
pa
lepo bodi x:)x
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#78 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 12. marec 2008, 23:51

V drugih praksah se lahko pri zaprtih očeh (ali polodprtih - priprtih) sede, leže, stoje osredotoči na izbrano lokacijo.
Občuti pretoke subtilne v njej, skozi njo.
Bistveno je "subtilno občutit" lokacijo naše osredotočenosti.
Yoga je "Duh"- vsaka misel, vibracija, katera vodi v Poenotenje z Resnico. V katero nekdo verjame. NE glede na njeno poimenovanje.
Kot tudi v notranje ravnovesje; notranji mir in spokojnost.
! Yoga NI gimnasticiranje telovadcev površinskih. Pa naj gre za hatha, kako drugo obliko "telesne" yoge, kake druge telesne & "Duhovne" vadbe - ali urjenja.)
Različne smeri Yoge, telesne vadbe - razne so za različne značaje ljudi. Ljudje se značajsko razlikujemo. )
V Yoga Nidra se na primer ujjay dihanje vzpostavi skozi leta samodejno ...
Takrat se lahko b.p. celo grleno - with throat vibrira posamezne bija, druge kratke zvoke - zvočne vibracije. Katerih vibriranje je lahko hudo močno.
Za "kdaj pa kdaj", da ni dolgčas. )

Marko12 iz knjige se subtilnih nians ne boš naučil kar tako. Knjiga je dopolnilo učenja pri znalcu, znalcih.
Prej "nakopal" kako poškodbo fizičnega pa tudi subtilnega nivoja. Ni pa nujno.
Sicer pa itak vsak sam vidi, kako in kaj. In se odloča vsak zase, kako iti naprej.

Glavno v zvezi s konico nosu (tudi korenom nosu) je razčiščeno - pojasnjeno.
Veliko ljudi ta dva pojma dejansko ne loči med seboj. To sem opazil tudi sam pri nekaterih osebah. )

Konica nosu je v orientalni diagnostiki poleg drugih "refleksnih con" drugače povezana s srcem.
Odraža energetsko (zdravstveno) stanje srca...
Več o tem v Orientalni Dijagnozi avtorja Michia Kushija.

LP

#79 Marko12

Marko12
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 13. marec 2008, 09:16

Hvala za odgovore.Ashtanga mi je kul lih zaradi fizisa ,mene pa to ne moti al je samo gimnastika ali je kaj drugega pač delaš...Kaj je duhovnost in kaj je znotraj človeka so pa zelo široke diskusije in velikokrat se ljudje pogovarjamo o tem kar preberemo in ne kar dejansko izkusimo
Še kaj bi povprašal.
Zanima me kdo v Sloveniji uči Ashtango in katere (series) in kje se je on učil oziroma ali so pri nas kvalificirani učitelji.
Sicer mam nekaj videov in sem dokaj redno v e-mail navezi z Davidom Williamsom,ampak mi je tukaj tudi fajn kaj podiskutirat in pokramljat.
Na Swensonovem videu je tudi prikazana Advanced Ain B je že kdo od vas to delal,..izkušnje?No pa Pattabhi prav v knjigi da se Ashtange ne dela zunaj čeprav vidim veliko videov in Williamson ,Swenson delata zunaj tko da ,kaj pa vi pravte?

Uglavnem še kakšno rečemo ane ,pa vsem veliko Ljubezni.Marko


P.S.Tole se mi zdi zlo kul link o Ashtangi http://ashtangayoga.info/index.html
Vsak dan je lep.

#80 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 13. marec 2008, 10:18

Ashstanga
http://www.jogastudi...vrsta_vadbe.htm

Kar se izvajanja posameznih položajev tiče;
sam delam svojih 4 - 6 asan (kampanjsko po potrebi) za relax, več energije in ravnovesja.
Polsveča, plug, kak predklon, ženska špaga, razgibovanje, most nazaj, ... zakooon.
Za fizis imam zase raje rekreativni boks na vreči in v sparingu, shadow boxing; z mentalnima vajama tiger, ognjeni zmaj. Za več fleksibilnosti v gibanju in v glavi. )

#81 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 13. marec 2008, 11:20

Hm, Marko12,...dokler si na stopnji fizičnega dojemanja,...oz telovadenja joge je praktično nemogoče kakrkoli pojasnevat,...ne da štartaš s tem, da joga ni gimnasticiranje.....ter začneš pisat elaborat.
Konkrektno glede ashtange; če si bral Joisa ti je to že jasno,...in dvomim, da ti Williams ni dal ustrezne razlage, tako, da ne vem kakšen odgovor tu pričajuješ.
Glede učenja preko knjig, dvd-jev ter e-mailov, forum,...ti je Tantra spodaj lepo napisal in popolnona drži.
Ashtangovske asane so precej hm,..kompleksne,...na videih je tu in tam prikazana tudi modificirana pripravljalna asana,...večinoma pa ne. Želela bi ti povedat sledeče,...eno je, ko ti telo postavljaš v asano preko knjig in dvd-ja, stremeč za tem, da telo zložiš v položaj čimmbolj podoben na sliki,.....povsem nekaj drugega pa, ko te učitel pravilno "naravna" in "potisne" v asano na tvojo "mejo"...ti pove kaj z "mejo" počet,... kje, kako, in do kje vztrajat,...presegat. Fajn, da vadiš, pa vendar ne morem iz svoje kože, da ne omenim,....spoštuj svoje telo, ne "tlači" ga na silo v asane, pač pa ga poslušaj, da ne tvegaš poškodb, pri ashtangi zaradi prej navedenega forsiranja na udaru predvsem kolena.
Par postov nazaj imaš navedena oba studia, kjer se vadi ashtanga, primarna in intermediate, torej prva in druga serija. Vadba je vodena, mysore stil se ne izvaja.
Glede prikazane Swensonove tretje serije pojasni kake izkušnje oz.izkušnje glede česa te zanimajo; izkušnje glede samega zavzemanja položaja ali kaj drugega?
Naj te ne moti, da so asane slikane ter videi posneti v naravi,....pač lepše je,...pa očesu mnogo bolj pritegljivo, ko vidiš Swensona "zloženega" na previsni skali, kakor pa v shala studiu, ko ti "pere mozak". x:px
Vadi se v prostoru, toplem prostoru, brez prepiha.
Glede učiteljev pa; Dianin seznam ne mislim spisavat,..maš link pa jo pobaraj sam, ali pa pojdi na njeno vadbo,...čas imaš do konca tega meseca, potem gre za 2leti učit v J Korejo.
Kar se mene tiče pa tudi ne bom klofala seznama,...poleg Gannona, Kai-ja mi je Swensson najljubši,....jeklena roka v mehki rokavički x:px x:Dx ..če te konkrektno kak učitelj zanima vprašaj x:)x

pa lepo bodi
x:)x
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#82 Marko12

Marko12
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 13. marec 2008, 12:15

Ne ne forsiram položajev ali kaj podobnega pa tut druga nefizična plat mi je jasna ampak sem samo rekel da se ne obremenjujem s tem ali je gimnastika ali kaj drugega..Tisto stran s studiem sem že videl kjer je na slikah res elegantna dama mislim da Biljana..Hvala pa še enkrat za debatko,marko
Vsak dan je lep.

#83 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 14. marec 2008, 08:45

Ne ne forsiram položajev ali kaj podobnega .....
Hvala pa še enkrat za debatko,marko


fajn :palec:
pa lepo vadi x:)x
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#84 Marko12

Marko12
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 16. marec 2008, 11:20

Torej Silki učiš pol ti v Dharmi? No kšno bomo pa še rekli o Ashtangi ane? No David W. je tut rekel da ni panike jo delat zunaj.Mogoče bi ga bilo fajn povabit kdaj sem ane? Misliš Silki da je Ujjayi uporaben tudi pri teku,pot v hribe ,kolesarjenju....kvihtanju..? No ajd se beremo,marko
Vsak dan je lep.

#85 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 16. marec 2008, 12:35

Ujjayi uporabljam pri boks udarcih. shadow boxingu, ...
Z njim so udarci bistveno močnejši in hitrejši.
V kombinatoriki s "plesom - miksanjem" z nogami.
V hribih z ujjayi ne rabim imet nobene kondicije. Porabi se manj tekočine (! kar pa ni zdravo zaradi možne dehidracije).
Ko delam prakse razne (yoga, chi kung oz. Tao Revitalizacije). Ujjay delam s kechari - polovično.
Pri fizičnih aktivnostih kechari - polovično prekinem, ko začne bindu izločat grenak okus. Namesto sladkobnega.
Kar se pri fizičnih aktivnostih - športnih včasih dogodi. )
Ujjayi ima pri meni direkten vpliv na ščitnico, preko ščitnice na ledvica, ...
Dvigne vitalni nivo telesa. Um pa mi vrže v Praznino, ko samo Sem.
Poenoten s tem, kar počnem. Ko (kadar) se osredotočim na to, kar delam.

#86 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 17. marec 2008, 05:01

Ashtanga Yoga The Practice First Series With ...,
Anatomy of Hatha Yoga, ...
(spodaj na dnu 9. strani)
http://www.tantra.rs...5c2986b08#12749

#87 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 17. marec 2008, 10:30

Oj, Marko12,
pa,ni panike glede vadbe zunaj, če je primerno toplo; v mrzlem in vetrovnem pa nikakor ni primerno; Williams je bil pri nas, hm kake pet let tega,...ja se strinjam, fajn bi ga bilo ponovno povabit x:)x
Glede vsestranskosti Ujjaya ti je Tantra podal svoje izkušnje,...fajn, zanimivo :palec:
No, v rosnih letih, kos sem še dirjala na atletski stezi še nisem jogirala, kasneje kosem za gušt vozila specialko, oz pri ostalih šprotih mi pa na kraj pameti ni "padel" ujjayi,...tak, da ne vem, je pa zanimivo.
Mi je pa v jogi ujjayi dobro poznan in je dejansko za vsakega naprednega jogija nepogrešljiv, ne glede na stil, ki ga prakticira.
Anatomy..pa priporočljivo, če že ne obvezno čtivo:)))
Kar se še tiče ujjaya: uporabljan v jogijski terapiji med drugim tudi za vse dhatu bolezni (fizično) ter psiho osvobaja odvisnosti,...psihični dih, ki vodi v subtilno stanje uma. Indijski zdravilci so "vezani" na njega, oz jim je predpisan.
V naprednih tehnikah se obezno uporablja skupaj z bandhami (jalandhara in moola bandha), pri ashtangi dodana še udhijana banda.
Jh, Kaj pa vem,....za polni efekt ujjaya pri teku in kolesarjenju,..jh, sam ujjay še gre (čeprav dih s pol priprtim grlom),..., da pa še bande držim, pa da se ne zvrnem, pa ne vem,...za probat... x:Dx
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#88 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 17. marec 2008, 11:01

"...za polni efekt ujjayi pri teku in kolesarjenju..."
Zadostuje ujjayi. S pozornostjo na to, kar se počne. )

#89 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 17. marec 2008, 12:59

"Zadostuje ujjayi"..

"hvalabogu" x:Dx
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#90 Marko12

Marko12
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 17. marec 2008, 17:03

David je reku da je na Kreti letos delavnica in da tam živi mislim da mož po imenu Cliff ki je star 77 let in že 40 let živi zunaj in prakticira jogo.Zanimivo ane ko tkole pomisliš da bi živel zunaj ..uf kolk smo se skozi nešteta življenja razvadli..se še spomnim ko sem bil muha,he, he...,hec
Vsak dan je lep.

#91 Marko12

Marko12
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 19. marec 2008, 21:43

Ojla aštangovci naletel sem na zanimivega moža ki je že pokojni, tukaj http://findarticles....28/ai_n14182492

To temo je popravil/a Marko12: 19. marec 2008, 21:44

Vsak dan je lep.

#92 Marko12

Marko12
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 28. marec 2008, 13:26

Je bil kdo od vas zadnje čase na kaki A.delavnici, kdo v kratkem odhaja kam na kakšen seminar?
Vsak dan je lep.

#93 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 29. marec 2008, 12:03

Pa, zadnji vikend smo imeli ashtangovsko delavnico pri nas (Stradonsky), zase letos še "balinam", ali zopet Sewnson ali Gilgoff, najverjetneje bom letos Swensona spustila, sem bila lani oktobra pet dni, tak, da najverjetneje avgusta k Nancy,...bomo videli. x:)x

In tvoj plan?,...Williams poletna delavnica?

lepo bodi
x:)x
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#94 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 7. avgust 2008, 12:03

evo, zopet ena jogijska delavnica pri nas, če koga zanima, ima čas in voljo:-))

pa lepo bodite x:)x


DELAVNICA S FRANCEM ARDINIJEM

Sobota, 9. avgusta 08 od 9:00 do 13:00
in
Nedelja, 10. avgusta 08 od 13:00 do 17:00

kje: suryasakti joga studio
cena: 20 evrov na dan
rezervacije in vprašanja: 041-862-716 (jana)

Franz Ardini bo predaval o skrivnostih joge (Yogarahasya), ki vas bodo pripeljale do razumevanja joge kot načina samouresničevanja. Skozi modrosti tradicionalne joga vadbe in načina življenja vas bo popeljal z izvajanjem asan (joga poz), pranayame (vadbe dihanja) bandh (energijskih zapor) in dhyane (meditacije), ki vas pripeljejo do notranjega miru in transcendence materialnega sveta. Za nameček vas bo popeljal tudi skozi Nada jogo (transcendentalni zvok joge), ki bo prava "poslastica" tega vikenda joge.

pridite in se prepričajte sami!

se malo o Franzu Ardiniju:
Franz vadi jogo že in druge duhovne veščine ze od 17 leta. Ko je dopolnil 20 let, leta 1992, je odšel v ashram v Nemčijo in zatem v Gurukulo v Indiji. (gurukula je tradicionalna indijska šola dunovnega znanja). Tam se je učil jogo, mantro, Sanskrt in druge jogijske veščine… 7 let je živel monastično življenje in se učil pri različnih joga mojstrih v Indiji, vendar je Jogavisharada Sri BNS Iyengar njegov najpomembnejši učitelj.

Franz je zivel v indiji 10 let in nabiral znanje joge, nato pa je začel učiti jogo in organizirati joga seminarje po celem svetu. Učil je na raznih krajih v indiji, turčiji, na tajskem, v sloveniji in nemčiji.

V svojih predavanjih ima dva pristopa k učenju: 1. jogaandrini – joga za zdravje, ki je uvodni pristop za boljše počutje, izgubo telesne teže in dvig energije… 2. jogarahasya – predavanje o globjih temah joge, kot so pomen asan, pranajame in meditacije.

Franz je bil januarja 08 predstavljen v modni reviji Marie Claire kot strokovni joga učitelj iz Istanbula, kjer trenutno tudi prebiva in uči.

Za več o Franzu pojdite na njegovo spletno stran: http://www.myspace.com/yogaandrini in stran za "wellness strokovnjake" http://www.zendle.com

Franc se trenutno nahaja v Sloveniji in za več informacij ga lahko pokličete na 070-208-900

nazaj

Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#95 Klančica

Klančica
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 304

Objavljeno: 19. avgust 2008, 07:36

silki, kako pa kaže urnik za letos?

sem pogledala na
http://www.jogastudi...vrsta_vadbe.htm
pa se mi zdi, da je še lanski
vaja dela mojstra, če mojster dela vajo

#96 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 21. avgust 2008, 10:25

silki, kako pa kaže urnik za letos?

sem pogledala na
http://www.jogastudi...vrsta_vadbe.htm
pa se mi zdi, da je še lanski


Osnovni urnik ostaja nespremenjen. Kar se tiče dodatnih vadb pa jih ni in jih tudi ne bo na spletu, so namenjene ciljnim skupinam kot dodatna vadba in je urnik za te bolj ko ne fleksibilen.
Ravno tako velja za vadbene ure z Franzem Ardinijem, v Darmi uči do konca septembra.


Porny, kaj je to kettlebells fitness?,.......ja, najverjetneje Anja x:)x
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#97 Klančica

Klančica
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 304

Objavljeno: 25. avgust 2008, 07:16

Osnovni urnik ostaja nespremenjen. Kar se tiče dodatnih vadb pa jih ni in jih tudi ne bo na spletu, so namenjene ciljnim skupinam kot dodatna vadba in je urnik za te bolj ko ne fleksibilen.
Ravno tako velja za vadbene ure z Franzem Ardinijem, v Darmi uči do konca septembra.


Silki, hvala. Sem bila malo odsotna (na lepšem čez vikend).
vaja dela mojstra, če mojster dela vajo

#98 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 25. avgust 2008, 11:43

http://www.kettlebells.si/pages/show/2

stran je trenutno še v obdelavi, so pa nekateri deli že narejeni.


thanks x:)x




Silki, hvala. Sem bila malo odsotna (na lepšem čez vikend).


Fajn :palec:
Sej yoga ni samo "delo" v studiu,...tudi to zgoraj v oklepaju spada "not",....kakorkoli obrneš, yoga je life... x;)x

lepo bodi x:)x
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#99 Klančica

Klančica
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 304

Objavljeno: 25. avgust 2008, 17:58

Fajn :palec:
Sej yoga ni samo "delo" v studiu,...tudi to zgoraj v oklepaju spada "not",....kakorkoli obrneš, yoga je life... x;)x

lepo bodi x:)x


to smo itak zgrešili v razvoju. prav iščemo, kam bi še kakšno ločnico postavli (delo:zabava ...)
vse skupaj je pa lajfObjavljena slika
vaja dela mojstra, če mojster dela vajo

#100 Marko12

Marko12
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 29. oktober 2008, 18:14

Silki a kdo v Sloveniji uči aštango privat. ena na ena(kje,kdaj,tarifa?)
Vsak dan je lep.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0