Azijska hrana
#1
Objavljeno: 3. november 2007, 16:18
Zanima me, če je že kdo poskusil pripravit kakšno korejsko jed in sicer me podrobneje zanima kimbab [kimbap]. Ena izmed sestavin pri kimbabu je tudi morski plevel (ima črno-zeleno barvo), ki se uporablja tudi pri zvijanju sušija. Povedali so mi, da se ta plevel da dobit v kakšni azijski trgovini, pa bi rada vedela, če kdo pozna kakšno ali pa če se kje drugje v Sloveniji to da kupit?
Upam, da mi bo kdo znal pomagat
#2
Objavljeno: 3. november 2007, 17:11
#3
Objavljeno: 5. november 2007, 13:55
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#4
Objavljeno: 6. november 2007, 11:18
ki verjamejo v svoje sanje ...
#5
Objavljeno: 6. november 2007, 13:43
kaj te zanima
za sladice npr. ne bi vedla, za kako corbico ali kaj podobnega bi pa morda znala kaj povedat
Kdo lahko spremeni svet?
#6
Objavljeno: 6. november 2007, 13:58
Tale RIŽ S ŠPINAČO (PALAK ČAVAL) sem zadnjič skuhala.jaz bi se pa priporočala za kak fajni recept
Indijski recept, pravzaprav kar Hare Krišna kuhinja
Verjetno ni neka kestremno azijska jed, ampak meni je bil .
Potrebuješ (za 4 osebe):
350 g riža basmati ( ali drug kakovosten vendar ne predkuhan riž)
700 ml vode
250 g sveže špinače (meni je bilje, če je več špinače)
1 žlica ghija (ali masla)
1 žlička zmletega koriandra (najbolje cela semena, ki jih sama zmelješ ali zdrobiš)
2 lovorova lista
100 g opranih nesoljenih arašidov (po želji)
1 ščepec zmletega črnega popra
1,5 žličke soli
Riž opereš in ga za 15 min. namočiš in odcediš. Vodo zavreš. Oprano špinačo popariš z vrelo vodo in izpereš z mrzlo vodo, potem jo drobno narežeš.
V srednje veliki kozici segreješ maslo na katerem med stalnim mešanjem opražiš zmleti koriander in lovor, da zadiši. Dodaš dobro odcejen riž in ga pražiš dokler zrna ne vpijejo masla in postanejo prosojna. Dodaš špinačo in mešaš eno minuto. Zraven vliješ vročo vodo in ponovno zavreš.
Pokrito kuhaš 20 minut (brez odkrivanja in mešanja!) na šibkem ognju. Če boš uporabila arašide, jih dodaš brez mešanja, 5 minut pred koncem kuhanja. Ko je kuhano dodaš poper in sol in premešaš z vilicami.
Namakanje: 15 min.
Prprava: 30-40 min.
Po knjigi Krišnova kuhinja.
Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.
by Tony Samara
NAGAJIVA USTVARJALKA
RECEPTKI
#7
Objavljeno: 6. november 2007, 14:42
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#8
Objavljeno: 6. november 2007, 17:25
Ja pa lahko. Pač mal prirediš recept.ampak vsega človek ne more zmer imeti an
Jaz to (skoraj) vedno delam.
Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.
by Tony Samara
NAGAJIVA USTVARJALKA
RECEPTKI
#9
Objavljeno: 7. november 2007, 10:45
hvala. bom sprobala.Tale RIŽ S ŠPINAČO (PALAK ČAVAL) sem zadnjič skuhala.
pa si me spomnila tudi, da imam tole knjigo tudi sama doma.
ki verjamejo v svoje sanje ...
#10
Objavljeno: 8. november 2007, 11:29
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#11
Objavljeno: 8. november 2007, 16:14
Tale RIŽ S ŠPINAČO (PALAK ČAVAL) sem zadnjič skuhala.
Indijski recept, pravzaprav kar Hare Krišna kuhinja
Verjetno ni neka kestremno azijska jed, ampak meni je bil .
Potrebuješ (za 4 osebe):
350 g riža basmati ( ali drug kakovosten vendar ne predkuhan riž)
700 ml vode
250 g sveže špinače (meni je bilje, če je več špinače)
1 žlica ghija (ali masla)
1 žlička zmletega koriandra (najbolje cela semena, ki jih sama zmelješ ali zdrobiš)
2 lovorova lista
100 g opranih nesoljenih arašidov (po želji)
1 ščepec zmletega črnega popra
1,5 žličke soli
Riž opereš in ga za 15 min. namočiš in odcediš. Vodo zavreš. Oprano špinačo popariš z vrelo vodo in izpereš z mrzlo vodo, potem jo drobno narežeš.
V srednje veliki kozici segreješ maslo na katerem med stalnim mešanjem opražiš zmleti koriander in lovor, da zadiši. Dodaš dobro odcejen riž in ga pražiš dokler zrna ne vpijejo masla in postanejo prosojna. Dodaš špinačo in mešaš eno minuto. Zraven vliješ vročo vodo in ponovno zavreš.
Pokrito kuhaš 20 minut (brez odkrivanja in mešanja!) na šibkem ognju. Če boš uporabila arašide, jih dodaš brez mešanja, 5 minut pred koncem kuhanja. Ko je kuhano dodaš poper in sol in premešaš z vilicami.
Namakanje: 15 min.
Prprava: 30-40 min.
Po knjigi Krišnova kuhinja.
ravnokar prezikusam!
genialno!
malo spremenila:
nisem vsega skup takoj kuhala, ker mi je skoda spinacko 2o min kuhat,
pa sem dodala se malo janeza inu pretiravala z gheejem,na koncu pa obilno sezama gor, ker mi je
super, bolj kot arasidi...skratka: vse spremenila (sori Krisna), ampak je se vedno super!
drugic dodam se bucke naskrivaj, pa malo ingverja, ampak hvala za idejo!
Kdo lahko spremeni svet?
#12
Objavljeno: 19. junij 2010, 21:45
Pa me zanima če ma kdo kakšno koristno stran z recepti? Lahko tudi tujo ker naše nisem našel...
Predvsem me zanimajo njihovi špageti in vse ostalo kar zraven paše v vok...
#13 Gost_sstane_*
Objavljeno: 19. junij 2010, 23:14
Ni zdrava stran voka v tem, kaj vržeš vanj, pač pa v tem, da se nad 65°C pregreje samo površina živila.Azijska kuhinja je zakon, vsaj meni.. Predvsem njihove omakce so super
Pa me zanima če ma kdo kakšno koristno stran z recepti? Lahko tudi tujo ker naše nisem našel...
Predvsem me zanimajo njihovi špageti in vse ostalo kar zraven paše v vok...
Ni nobene potrebe, da uporabljaš živila iz Azije, namesto od svoje branjevke na tržnici
#14
Objavljeno: 19. junij 2010, 23:21
Ni zdrava stran voka v tem, kaj vržeš vanj, pač pa v tem, da se nad 65°C pregreje samo površina živila.
Ni nobene potrebe, da uporabljaš živila iz Azije, namesto od svoje branjevke na tržnici
Že, že... Ampak vseeno bi kakšen recept, kaj vse dati notr... Nikol se nisem spravil še delat azijskega kosila, niti nobeden drug v hiši... pa bi probal kaj sami nardit... ne vem pa kako točno in kaj vse dati na kup
#15 Gost_sstane_*
Objavljeno: 19. junij 2010, 23:44
Težko boš pri nas našel sveža azijska živila, konzervirana so pa ravno tako slaba, kot naša.Že, že... Ampak vseeno bi kakšen recept, kaj vse dati notr... Nikol se nisem spravil še delat azijskega kosila, niti nobeden drug v hiši... pa bi probal kaj sami nardit... ne vem pa kako točno in kaj vse dati na kup
Kar se splača uporabljati, je kitajski naravno posušen čili in ko ga boš dodal pod 65° v svoje omakce, se ti bo vse zdelo azijsko
#16
Objavljeno: 20. junij 2010, 05:37
Že, že... Ampak vseeno bi kakšen recept, kaj vse dati notr...
jup. lajf je žurka. usak dan kej nouga
ampak predno se lotiš kuhanja, 3x preweri sestavine, k jih po receptu rabiš, ker nisem ziher, da imaš sesekljana pasja jetra in ledvička vedno u špajzi na zalogi
#17
Objavljeno: 20. junij 2010, 06:48
Azijska kuhinja je zakon, vsaj meni.. Predvsem njihove omakce so super
Pa me zanima če ma kdo kakšno koristno stran z recepti? Lahko tudi tujo ker naše nisem našel...
Predvsem me zanimajo njihovi špageti in vse ostalo kar zraven paše v vok...
Kam si pa gledal?
Indijska kuhinja
Poleg indijske imaš tukaj od azijskih še japonsko, indonezijsko, kitajsko, tajsko...
Od ostalih pa mehiško, italijansko, sredozemsko itd...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#18 Gost_sstane_*
Objavljeno: 20. junij 2010, 07:24
Mater, ko sem malo poguglal okrog azijske hrane, se mi je še riž zasraljup. lajf je žurka. usak dan kej nouga
ampak predno se lotiš kuhanja, 3x preweri sestavine, k jih po receptu rabiš, ker nisem ziher, da imaš sesekljana pasja jetra in ledvička vedno u špajzi na zalogi
http://zadovoljna.si...2&p_all_items=9
#19
Objavljeno: 20. junij 2010, 07:42
Kam si pa gledal?
Indijska kuhinja
Poleg indijske imaš tukaj od azijskih še japonsko, indonezijsko, kitajsko, tajsko...
Od ostalih pa mehiško, italijansko, sredozemsko itd...
OK, ne vem kam sem gledal
Hvala
#20
Objavljeno: 20. junij 2010, 11:34
Azijska kuhinja je zakon, vsaj meni.. Predvsem njihove omakce so super
Joj, meni pa zelo redko.
Kitajske sploh ne maram, sploh pa v Sloveniji, kjer je vse tako mastnooo. Še zelenjava je čisto mastna.
V New Yorku sta pa prijateljici naročili piščanca, pa sta ga dobili skupaj z glavo vred Meni to resnično ne gre.
Tajska.... Po restavraciji Da Buda sodeče, mi tudi ni kaj preveč všeč (sicer pa tudi nima kaj preveč dobrega ugleda, kar se tiče čistoče).
Indijska... Vegedrom... ne hvala. Najprej mi je bila po moje celo všeč, potem pa vedno manj... pa tudi odnos ljudi tam ni na nivoju.
Sicer sem pa indijsko jedla tudi v Londonu in je bila čisto druga zgodba. Mogoče malce preveč začinjeno zame, ampak vseeno dobro.
Če bi že morala izbirati bi med japonsko (tudi Sushimama mi je všeč v Lj, čeprav je daleč od tega, kar delajo drugod.. se mi zdi, da je suši narjen bolj na slovenski način. Imajo pa super sladice ) in indijsko...
#21 Gost_razlika_*
Objavljeno: 20. junij 2010, 12:36
Soba (zdajle sem gledala po internetu.... je kup enih receptov, no jaz sem delala po tem): ajdove rezance skuhaš, popražiš sezamova semena (nič olja ali začimb ne dodaš), na malem ognju in zelo na hitro. Narežeš nori alge na tanke rezine, vržeš gor na rezance(vodo seveda prej odcediš), skupaj s sezamom. Potem zmešaš sojino omako z wasabijem in v to namakaš te rezance. Zelo okusno.
#22
Objavljeno: 20. junij 2010, 14:13
Maram azijsko hrano, še posebej japonsko. No tud indijska mi je všeč (indonezijska itd.), kitajska pravzaprav še najmanj, ker (kot je že omenila Michelle), je prvič premastna, prezagatna, pa preveč ima teh natrijevih glutaminatov in tega vsega, pa mi potem kar srce razbija in čist sem nasičena in kar duši me od vseh teh snovi.
Je pa res tudi, da je, podobno kot pri japonski hrani oz. japonskih restavracijah, jedilnik zelo prilagojen našemu okusu, tako da morda smo tud *potrošniki sami krivi*, da je potem ponudba taka.
Ker če greš v japonsko restavracijo in hočeš dunajski zrezek recimo, potem je trapast, da laziš v japonsko, a možnost, da bodo kaj podobnega vključili v svoj jedilnik - pač skladno s povpraševanjem.
Picasso
#23 Gost_sstane_*
Objavljeno: 20. junij 2010, 16:04
Pri voku gre pa za zdrav način priprave, ne pa za vsebino.
#24 Gost_razlika_*
Objavljeno: 20. junij 2010, 16:34
Nekaj je dejstvo, hrano moraš uživati tam, kjer je doma, kajti samo tam je pripravljena maksimalno zdravo, vse ostalo je preseravanje in rizik za zdravje.
Pri voku gre pa za zdrav način priprave, ne pa za vsebino.
Zdaj pa ti to argumentiraj. Pa ne z enovrstičnico, ampak konkretno. Kje je hrana doma? A tam, kjer so izključno z vozovi in s konjsko vprego sebe in hrano in ideje selili po svetu? Kaj ti je to zaena nostalgija?
#25
Objavljeno: 20. junij 2010, 16:39
Saj ti včasih zadišijo tudi kake *izredne snovi*, ki jih morda rabiš in dobiš na tak način.
Picasso
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0