Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Peticija PROTI kadilskemu zakonu v Sloveniji


  • Prijavi se, če želiš komentirati
547 komentarjev na to temo

#526 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 1. junij 2010, 15:56

morajo?

#527 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 1. junij 2010, 18:00

morajo/mo, ja. a nisi vedel, da so kadilci najboljšejša družba, same face, zmer za žur itd, tko da če nočeš sam samcat bogi (z)dolgočasen obsedet v kotu kot ena ovenela roža, enostavno moraš lazit za njimi. ker kjer so oni, se dogaja, stari x8Dx

ma ne, samo - saj jih NI (kadilcev kjer jih niste hoteli).

xnckrivx

ce si ZE DOSEGEL, ne rabis vec *lobirat*. Najpreprosteje mozno povedano.

Ostalo pa sebi govorite, ker imate sicer Prav - a tud *slabo vest*.

Ker nas se vedno prepricujete, da imate Prav, ker imate prav. x:o)x :vragec: x;)x

Kul. So what! x:Dx x;)x

a smetam kje s ciki?
ne.
torej?
(vec kot uspesno ste nas od/-iz-gnali... zakaj se dodatna prepucavanja?)

KAJ dokazujete pravzaprav (in kaj -se- hocete doseci)? x:)x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#528 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 1. junij 2010, 18:37

ojej... x:o)x

nimam slabe vesti

xokx

(:vragec: x;)x)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#529 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 1. junij 2010, 19:43

tema je... prepucavanja pa niso stvar tega zakona, ampak se nekaterih drugih zadev o katerih sem tule itaq ze pisal.
sama tema ni glavni razlog, temvec le sredstvom okoliscina, kot ponavadi, kot so mnoge oz. je v mnogo temah.

hkrati ne gre izkljucno za slabo vest, temvec gre za izkrastiliziranje mnenja ali tistega kar v nas pravi da si necesa ne zelimo ali zelimo.
posledicno ker se na neko tako mnenje obesajo protiagrumenti v smeri da naj imamo slabo vest, ker nekaj cutimo ali mislimo da je prav; ljudje prisluhnemo, se ukvarjamo s tem ali je nase mnenje res "na mestu", kljub temu, da smo se ze odlocili.
Se pogovarjamo tudi sami s seboj, kot ze veckrat. Namrec verjetno nihce od nas ne zeli komu delati krivico, kljub temu pa si zelimo hoditi v bare kjer ni zakajeno.

In verjetno mnogi ki ta zakon zagovarjamo, smo obenem tudi mnenja, da je pomanjkljiv in ob njem ni primerno poskrebljeno za kadilce.
Pravzaprav smo tako kot kadilci bili porinjeni v kot odlocati se na tak nacin (ceprav se nam ne bi bilo treba). Dali so na le izbire kot so jih.
Politicne finte bi lahko rekli, ali pa pac nacin kako funkcionira sodobna druzba v demokraciji, ki to v pravem pomenu besede lahko tudi ni.
Nekdo je napisal zakon, predlog, mi pa se moramo odlocati o tem ali ga bomo sprejeli ali ne. Obenem pa ne podajo/mo boljsega predloga in ga tudi zahtevamo.

In v vsem tem ni najbolj zalostno to, da ste kadilci deloma prikrajsani, temvec to, da nam je bila servirana le dolocena izbira, nihce od nas pa se zaradi tega kaj dosti ne pritozuje ali ne naredi. Med mnogimi se dosti bolj pomembnimi okoliscinami.
In morda gre najvec za ta prepad. Boj med kadilci in nekadilci je lahko zgolj le povrsna laicna igra, ki v tem ni bistvena, ceprav ste po vasem mnenju kadilci prikrajsani.

Kaksni pa so predlogi kadilcev in zakaj niso nic dosegli ter ne vztrajali? Ali pac, pa jaz s tem nisem seznanjen?
Kolikor razumem pa, ce bi bila tema res zgoca, bi se se vedno vrstila na dnevnem redu poslancev. In zal kot vemo, se v tej drzavi vcasih vrstijo dolocene teme predvsem z namero pridobivanja politicne nadmoci, ne pa zato ker si vecinsko ljudstvo zeli nekatere zadeve razresiti.
Toda kje je v tem vztrajno ljudstvo ki stoji za svojim prav? Torej morda niso krivi samo politiki, temvec predvsem mi sami!

ma ne, samo - saj jih NI (kadilcev kjer jih niste hoteli).

xnckrivx

ce si ZE DOSEGEL, ne rabis vec *lobirat*. Najpreprosteje mozno povedano.

Ostalo pa sebi govorite, ker imate sicer Prav - a tud *slabo vest*.

Ker nas se vedno prepricujete, da imate Prav, ker imate prav. x:o)x :vragec: x;)x

Kul. So what! x:Dx x;)x

a smetam kje s ciki?
ne.
torej?
(vec kot uspesno ste nas od/-iz-gnali... zakaj se dodatna prepucavanja?)

KAJ dokazujete pravzaprav (in kaj -se- hocete doseci)? x:)x



#530 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 1. junij 2010, 19:53

Evo, tole je bil moj prvi post v tej temi.
malo smesno sem se opredelil... ker zakon ne more biti vredu, ce je pomanjkljiv. Moral bi napisat da mi je vsec ideja o tem kar zakon prinasa za nekadilce in moznost zmanjesevanja nekih potencialnih bodocih kadilcev, ne pa sam zakon.

In s tako diktiranim predlogom ki napeljuje predvsem na nekadilcem prijazno idejo, se laicne ljudi "prinasa okoli" tudi v mnogocem drugem. To pa zato, ker to dopuscamo. Zal.
Dobra ideja zavita skozi zakone in birokracijo, za doseganje se cesa drugega. Koliko svobode je v tem se lahko vprasamo!?
Ko bomo sposobni dat boljsi predlog in ga vecinsko sprejet, bo drugace, Prej ne. Temu pravimo danasnja demokracija in to smo ustvarili.

Hvala bogu, da lahko obiscemo lokal ali morda restavracijo, kjer ni vec cigaretnega dima! :vio:
Kar se tice pa pomanjklivosti zakona in nastalih potreb pa je druga zadeva.
Sam zakon pa je, vsaj kar se mene tice cisto vredu.



#531 Anqet

Anqet
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 195

Objavljeno: 1. junij 2010, 23:26

To je bila diskriminacija do kadilcev, ko so uvedli ta zakon. Sem nekadilka, pa vseeno se mi zdi nepravično do kadilcev. Potem bi mogli prepovedati tudi, da se alkohol pije v gostilnah. Ker mene alkohol moti bolj kot dim. Ko se pijanci napijejo in so zelo nesramni ter te verbalno napadejo brez razloga pa nikome ništa. To je sam eden od primerov. 

Ne jokaj za soncem, ki je zašlo; zaradi solza ne boš videl zvezd.

PARRA


#532 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 1. junij 2010, 23:53

v tej druzbi vcasih ni diskriminacija tisto kar meni vecina, in to imenujemo demokracija. x:o)x
a je to v tem primeru dobro ali ne, pa so kot vidis mnenja razlicna.

#533 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 2. junij 2010, 10:12

Se strinjam, da je res fajn (celo kadilcem), da ti cote ne smrdijo po cikih, da zrak v lokalih ni cist zagiftan itd. xyesx

sam fajn pa je tud vse, kar te je motilo, ce zdaj tega ni vec.
Torej? x;)x (got it?)

Morda sem posplosila, ko sem napisala "vi" ipd., ampak saj tudi nekadilci mene ne obravnavate kot Marse (v tem primeru), pac pa kot kadilko (sami pravite: "kadilci niste upostevali zakona", a jaz sem recimo ga). Se pravi tudi "vi" posplosujete.

Tema je *spala* 1 leto, potem vidim da je nanovo osvezena (in sem tako pomislila, da je kak nov fact ali, verjetneje, da bo kdo naredil nekaksen povzetek, v smislu, no vidite, res je boljse ker ni zakajeno itd. - s cimer se, kot vidimo, vsi strinjamo).
No notri pa size 7 crke, bold, kar je bilo meni videti kot vznemirjeno vpitje in me je presenetilo, da je bilo to "vpitje" potrebno, da se pove, da je nekomu to stanje zdaj vsec.
Pa je tako morda tud moj komentar (oz. teh par komentarjev) mal bolj *napadalen* (al kaksen).

Salut! x:)x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#534 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 2. junij 2010, 10:55

Jaz mislim,da bo ta zakon še zelo dolgo trajal,ker baje,da so že bili predlogi o spremembi tega zakona kajti je bil folk,ki je protestiral samo ni bilo nobenega učinka in tako je zakon ostal takšen kot je brez nobene spremembe.

Lahko bi uvedli tak zakon, da bi moral gostinski lokal imet učinkovitejšo ventilacijo,kateri bi uničil cigaretni dim in obenem tudi smrad!V kolikor nima ta ustrezne ventilacije...nema pušenja!Takšen zakon imajo zdaj naši J sosedi in ta zakon se mi zdi zelo uredu in tako ne bi bil noben prikrajšan pa čeprau se mi zdi,da so ta predlog že obraunavali ampak na koncu je bil zavrnjen,če se ne motim....

Me pa rahlo moti,ko zdaj mnogim kadilcem ni uredu ta zakon in kaj pa bi mogli mi reč,ko se je včasih skozi kadilo vsepoprek?!Ja seveda to je bilo kadilcem uredu.....

Skratka šli smo iz enega ekstrema v drug ekstrem,kar seveda spet ni uredu pa čeprau meni je zdaj super!Najboljša rešiteu glede tega je pa po mojem zgoraj naveden zakon.....

#535 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. junij 2010, 11:40

Ce je najboljsa resitev ne vem, ker zakona ne poznam podrobno oz. se ga niti ne spomnim vec. Pravijo pa, da je najboljsa resitev tista, ko so vse strani zadovoljne, kar je vtem primeru tesko doseci s tem zakonom.

Kar se mi zdi po drugi strani pri vsem tem najboljs pa je, da se pa tudi ne ukvarjamo prevec s tem, ker je mnoho drugih pomembnih zadev uredit.
Spet pa, ravno pri malih zadevah se lahko odraza celotna slika in tudi te niso vedno zanemarljive.

#536 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 2. junij 2010, 12:20

Evo tukaj je obrazložena peticija proti kadilskemu zakonu,ki je bila predlagana nekaj mesecu po temu,ko so sprejeli zakon,da se v lokalih ne kadi!Ja očitno tega niso sprejeli....

Aleš Gulič poslanec LDS je za 24ur.com povedal, da se dogovarjajo tudi z Združenjem ponudnikov gostinskih storitev.

"Če jim bo naš predlog ustrezal, lahko skupaj pripravimo spremembe zakona,“ je povedal Gulič.Spremembe naj bi se nanašale predvsem na lastnike lokalov manjših od 75 kvadratnih metrov, ki ponujajo samo pijačo. Tako bi se ti lastniki po novem lahko sami odločili, ali bodo v svojem lokalu dovolili kaditi. "Želimo spremeniti predvsem asocialni del tega zakona, vendar ne za ceno zdravja zaposlenih. Zato bodo lokali morali poskrbeti za ustrezno prezračevanje.“

Za večje lokale in restavracije bi po Guličevem predlogu popolna prepoved kajenja ostala, ob tem, da bi lahko lastniki kadilcem zagotovili prostor, ki ne bi bil kadilnica, kjer bi lahko kadili, ne bi se pa tam streglo hrane ali pijače. "To bi bil normalen prostor, kamor bi si človek odnesel kavo ali čaj in poklepetal. Torej nekaj tistega, čemur se je včasih reklo kultura kajenja," je pojasnil poslanec.

Za drugačen način kaznovanja

Na naše vprašanje, če verjame, da jim bo uspelo, je povedal: "Mislim, da bo do spremembe zakona prišlo najkasneje do začetka predsedovanja Slovenije EU.“ Možnosti za spremembe zakona Gulič vidi predvsem v tem, da se zakon po njihovih predlogih ne bo ukinil, le spremenil. "Spremembam so naklonjeni tudi drugi poslanci, pa tudi oba predsedniška kandidata sta v svojih izjavah nakazala, da bi bila za spremembe,“ je še povedal Gulič.

Poleg tega želi Gulič spremeniti tudi način kaznovanja. Kot je pojasnil, bi se moralo kaznovati tistega, ki prekršek stori: se pravi, če nekdo kadi v nekadilskem prostoru, se kaznuje njega. Če pa lokal ni urejen za kajenje, pa naj se kaznuje lastnika, pravi poslanec.

Gostinci računajo na podporo poslancev

Esmeralda Canjuga Vidmar iz Združenja ponudnikov gostinskih storitev je za 24ur.com povedala, da so pripravljavci zakona premalo pozornosti namenili specifični strukturi slovenskega gostinskega sektorja. "Od 5.705 lokalov jih kar 75 odstotkov meri manj kot sto kvadratnih metrov, “ je povedala Canjugova in dodala, da te dni usklajujejo predloge za spremembe zakona s poslancem LDS, Alešem Gulučem. "Vidimo skupno pot pri spremembi zakona in upamo na podporo poslancev,“ je še povedala Esmeralda Canjuga

#537 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. junij 2010, 13:07

aha, fajn hvala! :palec:

no, meni so gulicevi predlogi kar zanimivi. a ne tudi povsem sprejemljivi.
namrec zakaj bi se lastnik lokala odlocal o tem ali se lahko kadi ali ne? ce je temu tako, se lahko nek lastnik lokala odloca tudi o tem ali bo prodajal teske droge ali ne. res da je to skrajnost a vseeno. samo zato, ker je kajenje postalo splosna druzbeno sprejmljiva zadeva se ne pomeni, da lahko nekdo odloca o tem ali bo v njegovem prostoru ki je javen lahko dovoljeval kar zeli.
na tem mestu je prav, da nastopi demokracija in javno mnenje.
seveda pa je problem sirsi kot le kajenje na javnem mestu.
danes bi vsi svobodo, a nihce ne bi nosil odgovornosti in posledic te svobode.

kar se kaznovanja tice se strinjam. je pa dejstvo, da ze za samo nadzorovanje lokalov treba nekoga placat. kdo to placa? gostinci? don't thing so.
placa se verjetno iz javnega proracuna. zakaj pa? zato ker imamo zakone ki jih treba nadzorovat. zakaj pa imamo zakone ki jih potrebno nadzorovat, v tem primeru zaradi kadilcev oz. pravic nekadilcev. torej kajenje stane vec kot se na prvi pogled zdi!
In ce je ze prejsnji zakon kot pravijo povsem ustrezal, ni pa se ga primerno izvajalo, se lahko vprasamo zakaj ne? Zaradi pomanjkanja sredstev?
Vsi govorimo kako prevec je birokracije, javnih sluzb in sluzb kamor odtekajo javna sredstva, ko pa je konkretno s strani ljudi kaj treba storiti v tej smeri pa...

ok, malo pikolovsko, a prakticno vsakdanje: ce se skupina kadilcev nahaja nekaj casa v majhen neprimerno zracnem zakajenem prostoru neke restavracije, in se potem prestavi v skupni javni nezakajen prostor, se posledice kajenja lahko se vedno obcutno zaznavajo. izolacija in prezracevanje takih prostorov, pa bi zahtevala precej denarja, kar mnogim gostincem tudi verjetno nebi bilo po volji.
sicer pa ja, z locenimi prostori bi bili tudi kadilci bolj zadovoljni.


Mislim da tule ne gre vec za sam zakon, temvec to ali lahko kajenje se vedno smatramo za splosno druzbeno sprejemljivo zadevo ali ne!
In ali smo kot vecina v druzbi prerasli te okvirje v katerih v vecini sprejemamo kajenje kot nekoristno pocetje.
To pa ni vec vprasanje samo kajenja, temvec mnogih okoliscin nasega zivljenja. Kajenje je le ena izmed njih. Alkohol, droge, pesticidi, strupi v hrani, itn pa druge-. Ampak kot sem ze pisal, nekje je treba "zacet".
Osebno sem proti ukinjanju te pravice, torej pravice da nekdo kadi na javnem mestu s pogojem da ne skoduje zdravju drugih.
Mislim, da so mnogi podobnega mnenja.

mislim da je zakon tudi posledica nekorektonosti mnogih kadilcev ki prejsnjega zakona pac niso upostevali.

pa se tole: ce ze zakon, je dobro da zakon ljudi zdruzuje in ne razdvaja. a zal v tej druzbi razlicnih interesov to ni vedno mozno.
nekadilci kot vecina so so vzeli pravico v svoje roke.

#538 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 2. junij 2010, 13:12

od kle naprej je fajn da se oba mal potrudiva pa bo. ce pa bo ze kaj "padlo" pa se vsaj spomniva na to. x:Dx a si za?

Če rabita mediatorja, evo mene x:Dx

#539 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. junij 2010, 13:26

sva dovolj pametna da od tebe ne bi kupila nic. tko da hvala za predlog. x:Dx

Če rabita mediatorja, evo mene x:Dx



#540 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 2. junij 2010, 13:38

sva dovolj pametna da od tebe ne bi kupila nic. tko da hvala za predlog. x:Dx

Saj ti ne ponujam medu, ampak mediacijo, ta je gratis x;)x

#541 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 703

Objavljeno: 2. junij 2010, 14:24

kadilski zakon je pač zakon. neko sranje na papirju, ki ga je treba nadzorovat in kršit. uglawnem brez veze.
tud korupcija je prepovedana, pa to najbolj obvladajo glih tisti, k so sprejel zakone proti korupciji.
kaj hočem rečt?
če hočeš nekej spremenit, to ne boš uspel z nibenim zakonom, ampkak s spremembo zavesti. x:)x lep primer se mi zdi pljuvanje. še v 60-ih letih je bilo pljuvanje nekaj vsakdanjega. tudi po čakalnicah so bili pljuvalniki. danes tega ni več. zakaj? ne zaradi nobenega zakona, ampak ker je pljuvanje kar naenkrat ogabno in se to pač ne počne, vsaj ne javno. ok, res so včasih žvečili tobak in se je pljuvalo več, ampak danes ga spet...
če je kajenje res tako mem, potem začnimo delati na tem, da se nekoč sploh ne bo več kadilo x:)x
spremeniti bi bilo treba veliko, vse pa se začne in konča z zavestjo. če so nam ucepli idejo, da je kajenje kul... filing swobode, ugodja, obilja... moramo najprej razčistiti sami s sabo in s to prewaro... ... ...
sploh pa je vse isti qurac. zdej sicerb govorimo o kajenju, lahko pa bi tudi o drogah, nasilju... moj irc je za vse čase in situacije in kot vedno žal le za izbrance x^x x:Dx
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#542 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 2. junij 2010, 14:35

To je pa zakon,ki so ga sprejeli naši J sosedi v mesecu aprilu glede kadilceu in nekadilceu!!

Kadilci na Hrvaškem se selijo na prosto

Zagreb - Opolnoči se bo izteklo prehodno obdobje, ki ga je hrvaška vlada dala lastnikom gostinskih objektov, ki so se odločili, da bodo kadilski, da opremijo svoje prostore z ustreznim prezračevanjem.

Kot so poročali hrvaški mediji, je dovoljenje dobilo nekaj več kot 150 gostincev, ki imajo lokale, manjše od 50 kvadratnih metrov.

Šestmesečno prehodno obdobje za gostince se je izteklo

Poslanci hrvaškega sabora so septembra lani namreč potrdili spremembe protikadilskega zakona, s katerimi so med drugim omogočili lastnikom lokalov, manjših od 50 kvadratnih metrov, da sami odločijo, ali bodo njihovi lokali kadilski ali nekadilski. Gostincem so pustili prehodno obdobje šestih mesecev za izpolnitev poostrenih tehničnih pogojev za obratovanje kadilskih lokalov.
Sabor je lansko jesen le pet mesecev po uveljavitvi popolne prepovedi kajenja v javnih prostorih omilil zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. V skladu z leta 2008 sprejetim strogim protikadilskim zakonom je bilo namreč kajenje prepovedano v vseh javnih prostorih.
Lastniki gostinskih lokalov so se ves čas pritoževali zaradi znižanja prometa, ki ga je povzročilo omejevanje kajenja, po intenzivnih pogovorih z vlado pa so lani jeseni dosegli omilitev zakona in dobili še šest mesecev za prilagoditev.

V oddelku za kadilce ne bo strežbe

Večji gostinski lokali lahko določijo prostor za kadilce, ki ne sme biti manjši od desetih kvadratnih metrov niti večji kot petina celotnega prostora, v katerem strežejo. V oddelku za kadilce pa ne bodo smeli streči niti hrane niti pijač.
Od sobote bo kajenje sicer dovoljeno le v tistih zaprtih javnih prostorih, ki so v skladu z zakonom o omejeni uporabi tobaka dobili dovoljenje za kajenje od ministrstva za zdravstvo. Od 16.000 gostincev, ki delujejo na Hrvaškem, pa je zahtevo za dovoljenje za kadilce do sredine tedna vložilo le nekaj več kot 350 lastnikov lokalov.

Previsoki stroški vlaganja v prezračevanje

Čeprav bi večina gostincev rada imela ponudbo za kadilce, pa si tega ne morejo privoščiti, ker so ocenili, da so vlaganja v prezračevanje previsoka. Za lokale s površino do 50 kvadratnih metrov namreč stane prezračevanje najmanj 3500 evrov, medtem ko morajo lastniki večjih lokalov odšteti tudi do 8000 evrov.
Zakon predvideva 137 evrov kazni za vsakega gosta, ki prižge cigareto v nekadilskem lokalu, natakarja, ki mu tega ni preprečil, pa lahko kaznuje z denarno kaznijo med 68,5 in 137 evrov. Kazni za gostince pa so med 4128 in 20.640 evrov.
Zaradi posledic kajenja vsako leto na Hrvaškem umre 10.000 oseb oziroma ena oseba vsakih 45 minut.

#543 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. junij 2010, 14:48

itaq. samo kljub temu a bi ti ukinu zakon da se ne sme ubijat ljudi? x;)x
hocem rect, ko ne bomo vec divjaki ki se moramo zascitit pred samim seboj, bomo tudi nekatere zakone lahko ukinjali. ker pac spet zadeve niso CB.

sej se dela na tem, da se ne bo vec kadilo. nekateri veliko delajo na tem ze celo zivljenje. a ob tem so tudi taki ki delajo in predvsem vzgajajo obratno.

da. sej o tem sem pisal. da je vprasanje sirse, da smo prisli do tega ali je druzbeno kajenje se sprejemljivo ali ne.

sej, o tem sem pisal, papiga, sam ponavljas neki. x:o)x

..
če hočeš nekej spremenit, to ne boš uspel z nibenim zakonom, ampkak s spremembo zavesti.
..
če je kajenje res tako mem, potem začnimo delati na tem, da se nekoč sploh ne bo več kadilo x:)x
...
spremeniti bi bilo treba veliko, vse pa se začne in konča z zavestjo. če so nam ucepli idejo, da je kajenje kul... filing swobode, ugodja, obilja... moramo najprej razčistiti sami s sabo in s to prewaro... ... ...
...
sploh pa je vse isti qurac. zdej sicerb govorimo o kajenju, lahko pa bi tudi o drogah, nasilju... moj irc je za vse čase in situacije in kot vedno žal le za izbrance x^x x:Dx



#544 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. junij 2010, 14:59

No, evo tocno potrjuje moje napisano, da se jim ocitno ni izplacalo vlagat v renovacijo prostorov s prezracevanjem itn, ker bi to prevec stalo!
Zato je za dovoljenje prosilo zgolj 350 lokalov od 16.000.
"Dobra" stran tega je, da se ne morejo razburjat, ker pac moznost imajo. x:o)x pri nas pa je nimajo.

...
Od sobote bo kajenje sicer dovoljeno le v tistih zaprtih javnih prostorih, ki so v skladu z zakonom o omejeni uporabi tobaka dobili dovoljenje za kajenje od ministrstva za zdravstvo. Od 16.000 gostincev, ki delujejo na Hrvaškem, pa je zahtevo za dovoljenje za kadilce do sredine tedna vložilo le nekaj več kot 350 lastnikov lokalov.

Previsoki stroški vlaganja v prezračevanje

Čeprav bi večina gostincev rada imela ponudbo za kadilce, pa si tega ne morejo privoščiti, ker so ocenili, da so vlaganja v prezračevanje previsoka. Za lokale s površino do 50 kvadratnih metrov namreč stane prezračevanje najmanj 3500 evrov, medtem ko morajo lastniki večjih lokalov odšteti tudi do 8000 evrov.
Zakon predvideva 137 evrov kazni za vsakega gosta, ki prižge cigareto v nekadilskem lokalu, natakarja, ki mu tega ni preprečil, pa lahko kaznuje z denarno kaznijo med 68,5 in 137 evrov. Kazni za gostince pa so med 4128 in 20.640 evrov.
Zaradi posledic kajenja vsako leto na Hrvaškem umre 10.000 oseb oziroma ena oseba vsakih 45 minut.



....ok, malo pikolovsko, a prakticno vsakdanje: ce se skupina kadilcev nahaja nekaj casa v majhen neprimerno zracnem zakajenem prostoru neke restavracije, in se potem prestavi v skupni javni nezakajen prostor, se posledice kajenja lahko se vedno obcutno zaznavajo. izolacija in prezracevanje takih prostorov, pa bi zahtevala precej denarja, kar mnogim gostincem tudi verjetno nebi bilo po volji....



#545 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 703

Objavljeno: 2. junij 2010, 15:00

itaq. samo kljub temu a bi ti ukinu zakon da se ne sme ubijat ljudi? x;)x
hocem rect, ko ne bomo vec divjaki ki se moramo zascitit pred samim seboj, bomo tudi nekatere zakone lahko ukinjali. ker pac spet zadeve niso CB.

sej se dela na tem, da se ne bo vec kadilo. nekateri veliko delajo na tem ze celo zivljenje. a ob tem so tudi taki ki delajo in predvsem vzgajajo obratno.

da. sej o tem sem pisal. da je vprasanje sirse, da smo prisli do tega ali je druzbeno kajenje se sprejemljivo ali ne.

sej, o tem sem pisal, papiga, sam ponavljas neki. x:o)x


a res? sori, nism vidu.
sej, pol pa nam niti komentirou več, ker si tut moj še nenapisani komentar zihr tut že kje napisou x:Dx
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#546 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. junij 2010, 15:19

cinizem ti je zgleda glavni moto. x:o)x

#547 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 703

Objavljeno: 2. junij 2010, 16:17

cinizem ti je zgleda glavni moto. x:o)x


ne.
glawni mi je kopiranje tebe x:px x:Dx
tole zdej pa je bil cinizem ja. x:o)x
ne domišljej pa si, da me loh potegneš v nadaljevanje x^x
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#548 bonika

bonika
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 3. junij 2010, 09:50

morajo?


Seveda, ne, da morajo. Nihče jim ne drži pištole na glavi: "bejž ven na mraz!" Tudi nisem mislila, da bi bili kadilci bolj zabavni ali pa bolj dolgočasni. Hotela sem rečt, da če je 1, ki ne kadi, gre seveda z nami ven, ker se mu ne sedi samemu not. Seveda je tudi obratno - če sem v nekadilski družbi, sem notri, na toplem in grem vsake toliko ven na čik. Mislila sem samo, da je meni vseeno lažje v primeru, če sem not, grem pač na čik in kot ste že dejali, še smrdim ne več. Če pa zunaj sedi nekadilec, ga samo zebe, pa še nič nima od tega (razen dobre družbe, seveda x;)x )




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0