Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Zdravje in prehrana


 • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
154 komentarjev na to temo

#151 amalija

amalija
 • Lunatik
 • Št. objav: 13 188

Objavljeno: 17. julij 2014, 19:30

Zamašene žile
27.11.2009, Jana
Mravjinčaste in pekoče noge so lahko znak, da imamo zamašene žile.
Arterioskleroza poteka tiho in počasi, brez kakšnih hudih znamenj, zato mislimo, da nas pač ne bo doletela. Ali pa razmišljamo takole: ko bodo prvi znaki, bomo že poskrbeli za dieto, gibanje in kar je še podobnih neprijetnosti. Žal so simptomi arterioskleroze največkrat že tudi usodni – možganska kap, infarkt, angina pektoris, odpoved ledvic in še bi se kaj našlo. Nekaj predznakov gotovo je, recimo previsok krvni tlak, mravljinčaste in pekoče okončine, ki so za povrh še hladne in pomodrele zaradi slabe prekrvitve, pa srčne težave, hitra upehanost, razdražljivost, slaba koncentracija, poleg tega težko opravljamo tako psihično kot fizično delo, žal pa takšnih znakov večinoma ne prepoznamo kot nevarn

 Je mogoče proces zadržati ali ožilje celo »očistiti«? Zadržati že, s posebno, zelo drastično dieto pa stanje tudi precej izboljšati, vendar tega brez zdravnikovega nadzora ne smemo početi, ker si lahko nakopljemo druge nevšečnosti. 
       Če imamo preveč holesterola, je to že znak za alarm; če težav še ni, še bodo. Kar najbolj bi morali omejiti živalske maščobe (tudi mastne mlečne izdelke) in meso;  večino dnevnih obrokov naj sestavljajo zelenjava (če je mogoče surova ali kuhana na pari) in žita, ki naj bodo ali v zrnju (neprečiščena) ali kot polnozrnati izdelki. Med zelenjavo, ki občutno znižuje maščobe v krvi, so med prvimi čebula in česen, por, korenje, med sadjem pa jabolka. Priporočljivi so žitni kosmiči. 
       Gibanje? Saj ni treba, da tečemo, plezamo v visoke hribe in se potimo v fitnesu, dovolj je polurni sprehod dnevno, ki nam poviša srčni utrip. Ko se bomo počutili bolje, si lahko privoščimo nekoliko več napora. 
         Krvni obtok poživimo z izmeničnim toplo-hladnim (ne mrzlim!) prhanjem, pa tudi v domači lekarni je nekaj priporočljivih zdravil. Vsako jutro spijmo pol kozarčka razsola (sok kislega zelja, ponekod ga imajo na tržnicah) ali pa enako količino soka, ki ga stisnemo iz svežega zelja – oboje pomaga tudi krotiti sladkorno. V zeliščni lekarni kupimo omelino tinkturo in jo jemljimo po navodilih, od čajev pa so primerni glogov, žajbljev in pleščev. Pomaga tudi žlica jabolčnega kisa v jutranjem čaju.

 

uvodna.jpg#152 amalija

amalija
 • Lunatik
 • Št. objav: 13 188

Objavljeno: 10. avgust 2014, 17:30

tudi mačke zdravijo!

 

http://www.jana.si/2...acke-zdravijo-/#153 amalija

amalija
 • Lunatik
 • Št. objav: 13 188

Objavljeno: 30. oktober 2014, 15:55

'Sirup proti kašlju ni učinkovit, gre za stran vržen denar'

 #154 gold

gold
 • Lunatik
 • Št. objav: 6 843

Objavljeno: 30. oktober 2014, 16:08

'Sirup proti kašlju ni učinkovit, gre za stran vržen denar'

 

 

'Sirup proti kašlju ni učinkovit, gre za stran vržen denar'

 

proti kašlju ali vnetem grlu zelo učinkovito pomaga ;

mala žlička mletega popra pomešana v slabem decilitru šnopsa

spije se na ex, najbolje pred spanjem

zjutraj boste zdravi k dren

 

kdor ne verjame, naj poskusi

in ne, to ni zajebancija wink.png#155 amalija

amalija
 • Lunatik
 • Št. objav: 13 188

Objavljeno: 30. oktober 2014, 16:33

Kaj je cistična fibroza?

 

Cistična fibroza (CF) je redka dedna bolezen, ki se izrazi, kadar genski zapis obolelega vsebuje dva poškodovana gena. Ker je zdrava oseba lahko že nosilec enega okvarjenega gena, lahko zboli tudi otrok dveh zdravih staršev. V Sloveniji vsako leto zboli od 5 do 7 otrok, njihova povprečna življenjska doba pa naj bi bila 37 let.

Osnovna okvara pri CF je moteno prehajanje natrijevih in kloridnih ionov v celicah vrhnjice, ki prekriva zunanje in notranje površine organov ter moteno delovanje žlez, ki izločajo sluz. Zaradi te motnje v pljučih pride do pomanjkanja vode v sluznici dihalnih poti in do zmanjšanega učinkovitega odstranjevanja sluzi z migetalkami sluznice. Namesto redke sluzi, ki dihala čisti, tako v pljuča priteka gosta sluz, ki jih lahko zamaši. Posledica tega so lahko sesedanje pljuč, različne okužbe pljuč in razvoj kronične okužbe.

Bolezen prizadene tudi trebušno slinavko, ki ne izloča prebavnih encimov, potrebnih za razgradnjo hrane in absorpcijo hranilnih snovi. Hrana se takrat slabše prebavlja, kar se kaže s slabo formiranim in smrdečim blatom. Zaradi pomanjkanja vitaminov in drugih hranilnih snovi, imajo otroci s CF nizko telesno težo in zaostajajo v rasti.

Zdravljenje

Zdravila za CF zaenkrat še ni, je pa izjemno pomembno, da se bolezen odkrije v zgodnji fazi, saj je na ta način mogoče preprečiti trajne poškodbe pljučnega tkiva.

Ker je CF bolezen, ki prizadene več organskih sistemov, je pri zdravljenju bolnika potrebna celostna oskrba. Pri njegovem zdravljenju sodelujejo številni specialisti, od pediatrov, internistov, pulmologov, infektologov ter mikrobiologov, do specializiranih sester, fizioterapevtov, dietetikov, socialnih delavcev, farmacevtov in kliničnih psihologov, če pride do drugih zapletov pa je potrebno sodelovanje gastroenterologov, endokrinologov, otorinolaringologov in drugih.

Zdravljenje obolelega je usmerjeno v preprečevanje pljučnih okvar in podhranjenosti ter ohranjanje kakovosti življenja. Za zdravljenje pljuč ugodno vpliva zgodnje uvajanje čiščenja dihalnih poti, saj se s tem načinom olajša izkašljevanje goste sluzi, ki se nabira v pljučih. Ker so okvare pljuč pri bolnikih s CF izjeno pogoste, je zdravljenje z antibiotiki potrebno začeti že v otroštvu. Ko pljučna okužba napreduje, je v kronično, je potrebno pričeti zdravljenje z intravenskimi antibiotiki.

Ker pri bolnikih s CF pride do okvarjene prebave hranil v prebavilih in nepopolne absorpcije hranil v črevesju, mora prehrana bolnikov temeljiti na povečanem energijskem vnosu. Nekateri otroci namreč potrebujejo tudi do 60 odstotkov večji vnos energije kot njihovi zdravi vrstniki. Potrebni so visokokalorični napitki, bogati z vitamini in minerali.

Eden od možnih načinov zdravljenja je tudi presaditev pljuč, ki izboljša kvaliteto življenja, vendar pa se zanjo ne odloča veliko bolnikov, saj je težko najti ustreznega darovalca pljuč, poleg tega pa so bolniki po presaditvi še vedno ogroženi zaradi zapletov, možne zavrnitve organa in okužb.

Glavni vzrok obolevanja in umrljivosti bolnikov predstavljajo bolezni pljuč. Pogosto so prisotni tudi simptomi bolezni prebavil, jeter in žolčnika, kot sekundarna bolezen pa se pojavljata tudi sladkorna bolezen in zmanjšana gostota kostnega mozga, zaradi česar se poveča tveganje za zlome kosti in reber. Bolniki s CF imajo poleg tega lahko prizadet tudi nosni organ, kar se kaže kot oteženo dihanje, poslabšanje voha, kronični sinuzitis ali nosna polipoza.

Če pride do okvare jeter, ki je posledica zapore žolčnih vodov, lahko pride do odpovedi oziroma ciroze jeter, zato je v primeru napredovanja bolezni potrebna presaditev jeter.


Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0