Likerji vseh vrst
#1
Objavljeno: 15. december 2004, 10:29
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#2
Objavljeno: 15. december 2004, 10:30
Picasso
#3
Objavljeno: 15. december 2004, 10:38
#4
Objavljeno: 15. december 2004, 10:43
1L domačega sadjevca
50 listkov žajblja (tj pol kozarca za vlaganje posušenega ali cel kozarec svežega žajblja)
cca. slabe 1/2L vode
1kg sladkorja
4 limone
Postopek
Cele limone čez noč namoči v močno osoljeni vodi. Naslednji dan jih zdrgni s krtačo, nato jih z lupino vred nareži na tanke rezine.
V vodi daj sladkor, večkrat premešaj. Nato v velik kozarec (najboljši je tisti, ki drži 5L zlij osladkano vodo, narezane limone in dodaj žajbelj (suh ali svež).
Na soncu pusti vsaj 40 dni (približno, boljše je dva meseca zaradi okusa). Vmes kozarec vsake toliko časa pretresi oz. premešaj. Nato ga precedi skozi cedilo (lahko tudi skozi lanen prtič, če ga maš, da je liker bister)v ustrezne stekleničke.
Deli s prijatelji
Liker je zdravilen (zdravilen ja, pa ne kot viski ) predvsem pri raznih vnetjih dihalnih poti, pač tam vse, kjer se uporablja žajbelj.
Je prijetno sladkokislega žajbljovega okusa.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#5
Objavljeno: 15. december 2004, 10:49
44 zrn kave,
1 veliko pomarančo,
1l močnega žganja,
44 kock sladkorja
Postopek
V velik steklen kozarec z širokim vratom (pomaranča mora cela not), damo sladkorne kocke in žganje. Pomarančo operemo (skrtačimo) in v njo zataknemo zrnja kave. Potisnemo jo v kozarec, ki ga tesno zapremo in postavimo na hladno in temno za 44 dni. Vsake toliko ga malo premešamo (potresemo) ne da bi kozarec odpirali. Shranimo v sterilizirani steklenici.
Delimo s prijatelji
To temo je popravil/a Cookie: 15. december 2004, 10:49
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#6
Objavljeno: 15. december 2004, 10:50
Astra
#7
Objavljeno: 15. december 2004, 10:54
500g šipkovih jagod
150g sladkorja
1L belega ruma
Postopek
Šipkove jagode operemo, očistimo muh in pecljev, ter obrišemo. Po dolgem jih razpolovimo in stresemo v široko kozico. Spasiramo (palični mešalnik, lahko tudi tolkač za krompir) in pomešamo z 150 g sladkorja. Vse skupaj preložimo v steklen kozarec in maso zalijemo z belim rumom (če damo drug alkohol, liker ni tako lepe barve), nalijemo ga toliko, da je masa dobro prekrita. Zapremo in damo na sonce za 14 dni, nato imamo kozarec vsaj 1 mesec na sobni temperaturi. Vmes večkrat pretresemo. Vsebino kozarca precedimo (gaza), nalijemo v steklenico in še za 1 mesec spravimo v hladilniku.
Starejši ko je bolj poln ima okus.
Delimo s prijatelji
Ma ful ima C vitamina, pogreje te (se težje prehladiš), pa še "mačka" imaš lahko, če vse naenkrat spiješ (he, he, he...). Ne resno; poleg vitamina šipek še vpliva na izločanje seča, čiščenje krvi in odpravlja utrujenost .
To temo je popravil/a Cookie: 15. december 2004, 10:57
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#8
Objavljeno: 15. december 2004, 11:07
1/2 l vina
1/2 kg sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 dl ruma ali žganja
sok 1 limone
Vino, sladkor in vanilijev sladkor skuhamo in nato dodamo še rum ali žganje in sok limone. To pustimo, da se ohladi in nato nalijemo v steklenico.
Sama ga vedno delam iz rdečega vina, iz tazga bolj pocen! Čeprav pravijo da je iz terana zelo, zelo dober!
#9
Objavljeno: 15. december 2004, 11:11
Zelišča v domažem žganju
1L žganja
1/2kg sladkorja (loh malo manj)
Postopek
Na L žganja damo pol kile cukra v kozarec s širokim vratom. Preko leta postopoma nabiramo navedena zelišča, ki jih operemo pod tekočo vodo in damo v kozarec z žganjem in sladkorjem. Od vsakega zelišča damo 10-15 cvetov ali listov. Nabiramo sam tiste, ki jih res poznaš!
Pijemo ob prehladu, slabem počutju..
Zelišča:
VIJOLICA -CVET,
TROBENTICA-CVET IN LIST,
MARJETICA-CVET,
LAPUH-CVET IN LIST,
KUMINA-PLOD,
SLADKI JANEŽ-PLOD,
KAMILICA-CVET, M
AJARON,
GOZDNA JAGODA-LIST IN PLOD,
ZELENO BRINJE IN JAGODE,
DIVJI KOSTANJ-CVET,
AKACIJA-CVET,
SMREKOVI VRŠIČKI,
RMAN,
ZELENI OREHI-DO 25.6. V LETU,
ŽAJBELJ-LIST,
POPROVA META,
MATERINA DUŠICA-CVET, DOBRA MISEL, BAZILIKA, DIŠEČA PERLA, DIVJA MAČEHA-CVET, HRMELIKA, LAKOTA, MELISA, BOROVNICE-LISTI IN PLOD, MALINE,ROBIDE,PELIN,TAVŽENT ROŽE, NJIVSKA PRESLICA, TRPOTEC-OZKOLISTNI IN ŠIROKO LISTNI, LIPOV CVET, ARNIKA-CVET, BEZGOV CVET,ŠENTJANŽEVE ROŽE,ROŽMARIN, VINSKA RUTICA-MALO, SRČNA MOČ, PEHTRAN, TIMIJAN, PLJUČNIK-LISTI IN CVET.
ČIM VEČ ZELIŠČ NABEREŠ, BOLJŠE BO!
Dober zeliščni liker lahko naredimo tudi v jeseni.
Potrebujemo:
pest plod gloga, jerebike, črnega trna, češmina, šipka in liste, poprove mete in melise.
5 žlic sladkorja
2L žganja
Postopek:
plodove stisnemo, vse skupaj denemo v kozarec s širokim grlom, dodamo 5 žlic sladkorja in prelijemo z 2 litra dobrega žganja (ne slivovka). Večkrat premešamo. Pustimo stati 40 dni, precedimo in prelijemo v čiste steklenice.
Delimo s prijatelji
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#10
Objavljeno: 15. december 2004, 11:12
V 1 l žganja dodamo:
5 orehov
20 dag sladkorja
noževa konica kumine
nekaj celih klinčkov
cimet v kosu
1-2 celi lupini od pomaranče
vse skupaj imamo 2 meseca na soncu in pogosto premešamo.
Delimo s prijatelji
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#11
Objavljeno: 15. december 2004, 11:15
1L sadjevca
1/2L destilirane vode
20dag sladkorja
5 žlic janeža
Postopek
1 liter dobrega sadjevca zmešamo s 1/2 litra destilirane vode, dodamo 20 dag sladkorja in 5 žlic zdrobljenega janeža. Zmes pustimo v temnem prostoru stati 1 mesec. Precedimo.
Pomaga pri prebavnih motnjah in napenjanju.
Delimo s prijatelji
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#12
Objavljeno: 15. december 2004, 11:19
1 kg sladkih vilijamovk
1L žganja
slabo kilo sladkorja
slabe 1/2L vode
Postopek
Hruške operemo in četrtinke narežemo na zelo tanke rezine. V vodi razmešamo cukr, zlijemo v kozarec s širokim vratom žganje, sladkano vodo, dodamo hruške. Premešamo večkrat, pustimo dober mesec na soncu. Precedimo.
Delimo s prijatelji
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#13
Objavljeno: 15. december 2004, 11:23
Picasso
#14
Objavljeno: 15. december 2004, 11:28
tale je od očeta sproban Je dal taprvič še mal vode zravn, k sm mu rekla, pa je bil zanič. No pol drugič ko ga je naredu je bil tko kt se šika
20 še zelenih orehov,
30 dag sladkorja,
1L sadjevca.
Postopek
Orehe na drobno narežemo in jih damo po plasteh s sladkorjem v kozarec. Kozarec za 40 dni postavimo na sonce, da se sladkor raztopi, nato dodamo še 1 liter sadjevca. Precedimo in vlijemo v steklenico.
Delimo s prijatelji
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#15
Objavljeno: 15. december 2004, 11:29
Sicer pa
Astra
#16
Objavljeno: 15. december 2004, 11:39
Men je ful všeč k se vse tko u izi paca na balkonu, vsi ti pisani kozarci
Zoprn mi je edin precejanje, pa iskanje raznih flašk po štacunah, sploh k so vse tok finančno precenjene.
Zdej sm v merkatoriju odkrila pocen frakeljčke in sem na lovu za plutovinastimi zamaški.
A kdo ve, kje se jih da dobit (za normalno ceno)?
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#17
Objavljeno: 15. december 2004, 11:50
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#18
Objavljeno: 15. december 2004, 23:05
Napoli: spagetti, pizza in limoncello
LIMONCELLO originalen recept z Amalfitanske obale
-6 nešpricanih limon
-eno manjšo cimetovo paličico
-1/2 l alkohola (prodajajo alkohol prav za take namene, ne žganje ali kak drugi domač zvarek!)
-1 liter vode in
-1/2 sladkorja
Procedura:
* Z zelo ostrim nožkom olupimo limone tako, da odstranimo samo rumeno kožico
* nalozimo v dovolj veliko stekleno vazo olupke limon, dodamo cimetovo paličico in zalijemo z alkoholom. Vazo dobro zapremo. Pustimo na miru 15 dni.
* v vodi stopimo sladkor in tako naredimo sirup. Ohladimo in dodamo v vazo z limoninimi olupki in alkoholom. Premešamo in spet zapremo. Čez teden dni čez gazo precedimo v steklenice ali manjše stekleničke. Hranimo v hladilniku.
Limoncello se vedno servira hladen. In sicer ne v kozarce za liker temveč v 'štamprle' , take kot za slivovico
#19 Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. december 2004, 08:42
#20
Objavljeno: 16. december 2004, 08:56
#21 Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. december 2004, 09:30
<{POST_SNAPBACK}>Moja mam nardi noro dobr jajčni liker sam recepta pa ne vem! Jo bom vprašu!
Ziher na ajeršpajz
#22
Objavljeno: 16. december 2004, 09:34
A si ti ziher da daš 1/2 L alkota pa 1 L vode?
Da ni slučajno obratno? Mislm, zato, ker je limoncello pol bolj voden kot alkoholen?
Ne zafrkavam, sam res me zanima, ker pr večini receptov za likerje je L žganja pa pol L vode?
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#23 Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. december 2004, 09:38
#24
Objavljeno: 16. december 2004, 10:29
#25 Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. december 2004, 10:36
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0