Bezgov sirup
#1
Objavljeno: 13. maj 2005, 19:33
Zdej bo bezeg kmalu cvetel in sem rekla, da si probam narest sirup iz njega. Bi pa neki vprašala. V receptu piše, da je potrebno dati kandirani sladkor, mene pa zanima, če lahko tudi navadnega. Če ne bo nič narobe s tem. Ker kandiran je ful drag. No, če je kandiran "mus", pol ga pač bom.
In še to, kaj je sploh razlika med navadnim (belim) sladkorjem, med kandiranim s. in med želirnim s.? Upam, da kdo kaj ve o tem.
#2
Objavljeno: 13. maj 2005, 21:09
#3 Gost_sstane_*
Objavljeno: 13. maj 2005, 21:37
Danes sem pil primorski brinjevec na Pohorju, imaš pozdrave od tam<{POST_SNAPBACK}>Moja mama ga dela z navadnim sladkorjem, prijateljica pa z rjavim. Lp
#4
Objavljeno: 14. maj 2005, 06:59
#5
Objavljeno: 14. maj 2005, 17:39
Kandirani sladkor dobijo s karameliziranjem..najbrž kaj tudi dodajo????( kakšen sirup,,javorjev mogoče...) Potem pa odvisno lahko je bel ali rjav.
Rjavi sladkor....ga pa pridobijo iz sladkornega trsta ali sladkorne pese.
Rjav ..ker je neprečiščen.
Pozdravček
#6
Objavljeno: 14. maj 2005, 17:57
30 cvetov
3l vode
..namočiš in pustiš 24-30 ur...precediš in dodaš
3kg sladkorja
6dkg citronske kisline( tri škatlice..lahko nadomestiš z limonami)
Pazi, da vedno dodaš najprej sladkor, mešaš, dokler se ne stopi, šele potem citronsko kislino!
P.S.: sama dodam malo manj citronke
#7
Objavljeno: 15. maj 2005, 11:48
#8
Objavljeno: 15. maj 2005, 11:51
Teh dveh stavkov ne razumem ...<{POST_SNAPBACK}>želirni sladkor dodajo pektin, citronsko kislino.
Rjav ..ker je neprečiščen.
#9
Objavljeno: 15. maj 2005, 12:19
Sama sem do sedaj vedno uporabila navaden bel sladkor.Če sirup natočiš v čiste steklenice, ga lahko uporabljaš vse leto.Veliko uspeha!<{POST_SNAPBACK}>No, hvala za odgovore. Če prav razumem, lahko torej ta sirup narediš tudi iz navadnega (belega) sladkorja in bo ravno tako v redu.
#10
Objavljeno: 15. maj 2005, 12:30
Zakaj pa to? Ker v "mojem" receptu piše, da daš citronsko kislino takoj?<{POST_SNAPBACK}>
Pazi, da vedno dodaš najprej sladkor, mešaš, dokler se ne stopi, šele potem citronsko kislino!
In piše tudi, da daš oboje: limone in citr. kislino.
#11
Objavljeno: 15. maj 2005, 12:34
A zamaške daš navadne? Al tiste, ki bolj tesnijo? Kolko steklenic si pa pripraviš? En liter se mi zdi, da je tako - za par tednov.<{POST_SNAPBACK}>Če sirup natočiš v čiste steklenice, ga lahko uporabljaš vse leto.
#12
Objavljeno: 15. maj 2005, 12:37
BEZGOV SIRUP:
za 5 l:
25 kobulov bezgovega cvetja
4 limone
2 kg kandis sladkorja
50 g citronske kisline
5 l vode
P.S. S kobuli so najbrž mišljeni kar cvetovi ...
#13
Objavljeno: 15. maj 2005, 12:55
Steklenice vzamem navadne in čisto običajne zamaške( konzervans sta itaq sladkor in limona)
Torej iz mojega osnovnega recepta( 3l vode) dobiš 4,5 l sirupa......Koliko ga naredim?Odvisno od volje in časa...zdi pa se mi, da je bil moj "rekord" 60l sirupa...
#14
Objavljeno: 15. maj 2005, 13:08
Uaaaau! No, hvala za pojasnila in veliko "pivskih" užitkov.<{POST_SNAPBACK}>Koliko ga naredim?Odvisno od volje in časa...zdi pa se mi, da je bil moj "rekord" 60l sirupa...
#15
Objavljeno: 16. maj 2005, 18:20
Postopek je enak kot pri bezgu
Pa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši
Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari Bi bil zelo hvaležen za recept
Na zdravje!
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#16 Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. maj 2005, 18:40
4 dl belega vina
4 l vode
400 g sladkorja
5 bezgovih cvetov
1 košček limone
Vse skupaj zmešamo v velikem loncu in ga pokrijemo ter pustimo stati 2-3 dni. Medtem večkrat premešamo in po 2-3 dnevih precedimo.
Tudi krahrl je bil dober
#17
Objavljeno: 16. maj 2005, 19:26
<{POST_SNAPBACK}>Šabesa
Tudi krahrl je bil dober
a to je uno k je bla kuglca not u flaši pokalica u bistvu al kk že
Bora
#18 Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. maj 2005, 19:30
Katera stara mama je pa tebi to povedala<{POST_SNAPBACK}>a to je uno k je bla kuglca not u flaši pokalica u bistvu al kk že
#19
Objavljeno: 16. maj 2005, 19:30
Bora
#20
Objavljeno: 16. maj 2005, 20:17
Hvala za recept za šabeso
Ka je to krahrl
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#21
Objavljeno: 16. maj 2005, 20:23
vse najboljše v času obledi....
še vedno si želim sanjariti
saj ženska sem ki več in bolj želi.......
#22
Objavljeno: 16. maj 2005, 20:31
<{POST_SNAPBACK}>mmmmmmm andudler..njamsiiiiiiii...)) jea jeaaaaaaaa yeeeeees:)))
A Almdudler misliš?
#24
Objavljeno: 17. maj 2005, 18:13
<{POST_SNAPBACK}>Teh dveh stavkov ne razumem ...
pektin (funkcija) ...želirno sredstvo. Največ ga je v jabolkih.
citronska kislina...kislina ....konzervans.
želirni....
Ta sladkorček največ uporabljajo za marmelade pa džeme....same dobre stvari.
neprečiščen sladkor....to sem hotela povedat, da sladkor pridobivamo iz sirupa sladkorne pese ali pa sladkornega trsta. V tem sirupu je še veliko drugih zdravilnih snovi..mislim da maščobe pa beljakovine ... torej ni čista saharoza ampak še veliko "sirupa"...zato je ta sladkor rjav.
Pozdarvček
pa mislim da čebelarji obožujejo rjavi saladkor...za čebelice
Pa naj ti sirup rata.
#25
Objavljeno: 17. maj 2005, 19:25
<{POST_SNAPBACK}>Namesto bezgovih cvetov lahko daš tudi kaj drugega: na kolobarje narezano grenivko, pomarančo...
Postopek je enak kot pri bezgu
Pa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši
Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari Bi bil zelo hvaležen za recept
Na zdravje!
Še en recept za šebeso...brez vina!
10l vode
9 velikih bezgovih cvetov
dodaš 1kg sladkorja
3 cele na rezine narezane limone
1/2 dcl jabolčnega kisa....lahko tudi vinskega bolje jabolčni!
to pustiš namočeno 3 dni.Vmes 3x na dan dobro premešaj.
Po treh dneh precedi in stekleniči. pijača mora v steklenicah vsaj še 7 dni počivati..da je šebesa ta prava , da zareže . Lahko pa pustiš tudi dalj časa. Še bolje.
Šebesa je najboljša mrzla.
Na zdravje
Pozdravček
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0