Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Odgovor na: OBJAVLJANJE


Na forumu lahko objavljajo le registrirani člani, ki so prijavljeni. V nekaterih forumih ni možno objavljati komentarjev, odpirati novih tem ali anket, prav tako lahko avtorji nekatere teme zaklenejo za komentiranje. V takih primerih seveda dobiš opozorilo o napaki in komentarja ne moreš objaviti.


ODPIRANJE NOVIH TEM IN KOMENTIRANJE

Za objavljanje imaš kar nekaj možnosti. Gumbek 'Objavi novo temo', ki se nahaja na vrhu in dnu vsakega foruma ter teme ti omogoča, da odpreš novo temo.

Pri ogledovanju teme imaš na vrhu in dnu še dodaten gumbek 'Dodaj komentiraj', ki ti omogoča objavo novega odgovora v tej temi. Na dnu vsake objave pa imaš na voljo tudi gumbek 'Citiraj', ki ti prav tako omogoča objavo novega komentarja, a je v obrazcu za nov komentar vključena tudi citirana objava. Gumbek 'Multi-citat', ki se prav tako nahaja na dnu vsake objave, ti omogoča multicitiranje - tako lahko izberes več citatov objav naenkrat in jih potem komentiraš v eni skupni objavi.

Poleg tega imaš na dnu vsake strani posamezne teme tudi možnost hitrega odgovora - klikni na vnosno polje in odpre se ti obrazec za direktno komentiranje.


OBLIKOVANJE OBJAVE

Pri objavljanju nove teme ali komentarja imaš na voljo urejevalnik besedila, ki je precej podoben WORD-u in tudi deluje na podoben način. Tako lahko poljubno oblikuješ svojo objavo in takoj vidiš, kako bo izgledala. Za pomoč pri oblikovanju klikni na gumbek , ki odpre novo okno z navodili.

SMEŠKOTI
V svojih objavah lahko uporabljaš smeškote (smilies), majhne ikone, s katerimi izražaš svoje počutje. Nekaj jih je na voljo že poleg samega obrazca za vpis sporočila - na te samo klikneš in jih dodaš. Še več smeškotov, ki jih prav tako klikaš, lahko dobiš v novem oknu, če klikneš link 'Prikaži vse'.

OBRAZEC ZA VNOS BESEDILA
Na voljo sta dve vrsti urejevalnika besedila: standardni in napreden urejevalnik. Sistemsko je nastavljen napredni urejevalnik, lahko pa ga kadarkoli zamenjaš v svojih nastavitvah (v oddelku "Objavljanje vsebine"). Pri naprednem urejevalniku že takoj vidiš, kako bo objava dejansko izgledala na forumu (kot predogled v živo).

Orodni gumbki so si v obeh urejevalnikih zelo podobni in v nadaljevanju je razložen vsak ukaz posebej:
 • To odstrani vso kodo za oblikovanje, ki je trenutno v uporabi (na voljo samo v naprednem urejevalniku).
 • Razni stili Ta meni vsebuje razne možnosti, ki nimajo svojega orodnega gumbka, kot na primer skrita objava, kratica itd.
 • Fonti Tukaj lahko izbereš različno tipografijo (oblika besedila) svoje objave.
 • Velikost Tukaj lahko izbiraš med sedmimi velikosti besedila (1 je zelo majhen, 7 je zelo velik).
 • To prikaže seznam različnih barv, s katerimi lahko v svoji objavi obarvaš določeno besedilo.
 • To ponovno izvede tvoje zadnje dejanje (Redo).
 • To prekliče tvoje zadnje dejanje (Undo).
 • To odpre novo okno z natančno razlago vsakega ukaza posebej.
 • S tem gumkom povečaš polje za vnos besedila.
 • S tem gumkom pomanjšaš polje za vnos besedila.
 • To odebeli označeno besedio (bold).
 • To nagne označeno besedilo (italic).
 • To podčrta označeno besedilo.
 • To prečrta označeno besedilo.
 • To zamakne besedilo navzdol.
 • To zamakne besedilo navzgor.
 • S tem ustvariš neoštevilčen seznam.
 • S tem ustvariš oštevilčen seznam.
 • Ta gumbek ti omogoča, da v svojo objavo dodaš smeškote s klikanjem (prikaže/skrije stranski meni s smeškoti).
 • S tem gumbkom lahko dodaš link - URL povezavo.
 • S tem gumbkom lahko dodaš sliko - vnesti moraš URL naslov slike.
 • S tem gumbkom dodaš email naslov.
 • S tem gumkom vneseš citirano objavo.
 • S tem gumbkom lahko dodaš formatirano kodo.
 • S tem gumbkom lahko dodaš povezavo do multi-medijske vsebine, npr. video, glasba itd.
 • To zamakne označeno besedilo. S tem gumkom lahko ustvarjaš tudi več nivojske sezname.
 • To poravna izbrano besedilo na levo stran.
 • To poravna izbrano besedilo na desno stran.
 • To poravna izbrano besedilo sredinsko.ODPIRANJE NOVE ANKETE
V nekaterih forumih je možno v posamezne objave dodajati tudi ankete, v katerih lahko člani glasujejo. V tem primeru se ti v obrazcu za novo objavo prikaže tudi gumb " Dodaj anketo". Klikni nanj za urejanje ankete.


Če želiš, lahko v polje "Naslov ankete" vpišeš poljuben naslov ankete. Prav tako imaš možnost, da jo označiš kot javno anketo - v javnih anketah lahko člani vidijo, kdo je glasoval za posamezno možnost.

V polje "Vprašenje" vpiši svoje prvo vprašanje. Nato označi, ali je v tej anketi možno glasovati za več možnosti hkrati ali pa lahko uporabniki izberejo samo en odgovor. Če želiš omogočiti več odgovorov, potem naredi kljukico pri "Dovoli več možnih odgovorov?"

Nato v spodnja polja vpiši vse možne odgovore na vprašanje. Če želiš dodati več odgovorov, klikni gumb " Dodaj še en odgovor". Če želiš odgovor odstraniti, klikni ikono na desni strani polja. Dodaš lahko največ 10 možnih odgovorov, kar tudi piše na dnu obrazca za anketo.

Če želiš v anketi postaviti več vprašanj, potem klikni gumb " Dodaj še eno vprašanje". V eni anketi lahko dodaš največ 3 vprašanja.

Če želiš odstraniti vprašanje, potem klikni na gumb " Odstrani vprašanje". Ali pa klikni gumb " Zapri obrazec za anketo", če sploh ne želiš dodati ankete.


PRIPONKE
Svoji objavi lahko (kjer je to dovoljeno in če imaš dovolj prostora) dodaš tudi slike ali druge priponke. Skupna količina možnih objavljenih slik je omejena glede na nivo tvojega članstva.

Na voljo sta dva sistema za dodajanje priponk: standardni in flash uploader. Sistemsko je nastavljen standardni uploader, lahko pa ga zamenjaš v svojih nastavitvah (v oddelku "Objavljanje vsebine").

Standardni uploader
Standardni uploader ti omogoča, da dodajaš slike in druge priponke eno za drugo.

Najprej klikni gumb . Odpre se okno, kjer lahko s svojega računalnika izbereš datoteko, ki jo želiš dodati v objavo. Izberi svojo datoteko. Če se premisliš, lahko pritisneš gumb in nato izbereš novo datoteko.

Ko enkrat izbereš datoteko, ki jo želiš dodati, klikni gumb Klikni in dodaj datoteko.
Če pride do kakšne napake pri prenašanju na strežnik, bo sistem prikazal opozorilo, drugače pa se prikaže tvoja priponka. Ko se prikaže priponka imaš na voljo dve možnosti. Lahko jo dodaš na določeno mesto v objavi (drugače se prikaže na dnu objave), lahko pa jo tudi izbrišeš.
Sedaj lahko (če imaš dovolj prostora za shranjevanje) dodaš še kakšno priponko.

Flash uploader
Flash uploader lahko izbereš v svojih nastavitvah. Omogoča ti enostavnejše dodajanje večih datotek hkrati.

Za začetek pritisni na gumb Klikni in dodaj datoteke. Odpre se okno, kjer lahko s svojega računalnika izbereš eno ali več datotek, ki jih želiš dodati v objavo. Izberi svojo datoteko. Več datotek naenkrat izbereš tako, da držiš tipko Ctrl (Windows) ali Command (Mac) in klikneš na datoteke.

Ko izbereš in potrdiš datoteke se začnejo prenašati na strežnik. Tudi vizualno je prikazano, kako shranjevanje poteka. Če pride do kakšne napake pri prenašanju na strežnik, bo sistem prikazal opozorilo, drugače pa se prikažejo tvoje priponke.

Urejanje priponk
Ne glede na to, kateri uploader uporabljaš, se po uspešnem prenosu datoteke prikažejo na ekranu in za vsako imaš na voljo dve možnosti.

Avtomatično se priponke prikazujejo na dnu objave, lahko pa jih dodaš na določeno mesto v svoji objavi. Klikni na izbrano mesto v objavi in pritisni link "Dodaj v objavo".

Če želiš priponko odstraniti, tako da se ne prikaže v tvoji objavi, potem klikni "Izbriši".


DODATNE MOŽNOSTI
Pri vsaki objavi imaš na voljo še nekaj dodatnih možnosti, na primer ali želiš skriti svoj podpis v objavi, ali želiš objavi dodati ikono, in drugo. Če želiš videti (in nastaviti) te možnosti, klikni link " Klikni za dodatne možnosti objave" in prikažejo se vse dodatne možnosti, ki so na voljo:
 • Prikaži smeškote?
  Če je ta možnost označena, potem bomo namesto znakov v objavi prikazali smeškote.
 • Prikaži podpis?
  Če je ta možnost označena, se bo pod tvojo objavo prikazoval tudi tvoj osebni podpis (ki ga urejaš na svojih nastavitvah).
 • Naroči se na email obveščanje o novih komentarjih?
  Če je ta možnost označena, dobiš avtomatično email obvestilo o vsaki novi objavi v tej temi.
  Preberi več v poglavju > Obveščanje o novih objavah'
 • Začetek in konec objavljanja
  Svoji objavi lahko določiš datum, ko se začne objavljati in/ali datum, ko se preneha objavljati (kjer je to možno).
 • Izberi ikono objave
  Prav tako lahko izbereš tudi ikono za svojo objavo - preprosto označiš eno izmed ikon na dnu obrazca za objavljanje. Ta ikona se potem prikazuje na vrhu objave, pri datumu.POPRAVLJANJE OBJAVE

Pri vsaki tvoji objavi se bo prikazal tudi gumbek ' Popravi'. S klikom nanj se ti odpre obrazec, ki ti omogoča hitro popravljanje svoje objave kar na strani, kjer si. Lahko pa odpreš cel urejevalnik, kjer lahko popravljaš in spreminjaš vsebino ter ostale možnosti svoje objave.

Vpišeš lahko tudi razlog popravlka in označiš, ali želiš prikazati vrstico 'Popravil' na dnu popravljene objave (če te možnosti ni, potem se bo vrstica avtomatično dodala na dnu vsake popravljene objave).

Če ne vidiš gumbka ' Popravi' potem pač nimaš dovoljenja za popravljanje svojih objav (to je odvisno od nivoja članstva).