Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Odgovor na: FORUMI in TEME


Pregledovanje forumov
Seznam forumov dobiš, če klikneš zavihek "Forumi", ki se nahaja na vrhu vsake strani. Če želiš odpreti forum, klikni na njegovo ime.

Forumi so razdeljeni v kategorije. Na osrednji strani imaš možnost skriti posamezno kategorijo tako, da klikneš trikotnik, ki se nahaja na desni strani nad seznamom forumov. Za prikaz cele kategorije pa zopet klikneš obrnjeni trikotnik.

Nekateri forumi vsebujejo tudi podforume. V tem primeru se na strani takega foruma na vrhu pojavi seznam vseh podforumov (kliknite na ime in odpre se seznam tem), spodaj pa so lahko, ni pa nujno, nanizane teme v forumu,

Nekateri forumi so lahko dodatno označeni z ikonami, ki pomenijo:
:: Ta forum vsebuje nove objave, ki jih še nisi pogledal/a.
:: Arhivski forum - samo za branje.
:: Preusmerjen forum - s klikom te preusmerimo na drugo stran.


Pregledovanje tem
Vsak forum vsebuje seznam tem in vprašanj. Podobno kot forumi so tudi teme označene z ikonami, ki povejo, za kakšno temo gre:
:: Normalna tema, ne vsebuje neprebranih objav.
:: Normalna tema, ki vsebuje neprebrane objave.
:: Vroča tema, ne vsebuje neprebranih objav.
:: Vroča tema, ki vsebuje neprebrane objave.
:: Anketa, ne vsebuje neprebranih objav ali novih glasov od tvojega zadnjega obiska.
:: Anketa, ki vsebuje neprebrane objave ali nove glasove od tvojega zadnjega obiska.
:: Pomembna tema.
:: Ta tema je premaknjena v drug forum.
:: Zaključena tema v kateri ni možno komentirati.

Ikone tem, v katerih si že objavljal/a, se malce razlikujejo od zgornjih, nekako takole:

Posamezno temo odpreš tako, da klikneš na njen naslov.

Če želiš odpreti novo temo/vprašanje, potem klikni na gumb "Icon Objavi novo temo", ki se nahaja na vrhu in dnu strani vsakega foruma. V nekaterih forumih ta gumb ni na voljo. V tem primeru bo prikazano "Ne moreš objaviti nove teme".

Možnosti prikazovanja
Če želiš, lahko prilagodiš način, kako so prikazane teme. Klikni na "Klikni tukaj za možnosti filtriranja" v oranžni pasici, ki se nahaja na dnu seznama tem, in odpre se obrazec z več možnostmi:
  • Izberi, katere teme želiš prikazati (npr. samo ankete).
  • Izberi način razvrščanja teme. Sistemsko so razvrščene tako, da so najnovejše teme na vrhu, ampak lahko jih razvrstiš tudi po drugih kriterijih, npr. po avtorju ali številu objav.
  • Izberi še smer razvrščanja za zgornje nastavitve. Na primer, če izbereš način razvrščanja po številu komentarjev in izbereš tu "A-Z", potem se bodo na vrhu prikazale teme brez komentarjev, če pa izbereš "Z-A" se na vrhu prikažejo teme z največ komentarji.
  • Izbereš lahko tudi časovni okvir, torej da prikažeš samo teme, ki so objavljene v določenem času (npr.v zadnjih 7 dneh).


Možno je seveda, da ima forum več kot eno stran s temami. V tem primeru se na vrhu in na dnu seznama s temami prikažejo gumbki za navigiranje po posameznih straneh tem.


Prikaz objave

Članski podatki
Na levi strani vsake objave so prikazani podatki o avtorju. Ikona pred uporabniškim imenom označuje, ali je uporabnik trenutno na Forumu ali ne. pomeni, da se uporabnik trenutno nahaja na LNF, medtem ko pomeni, da je uporabnik offline.

Ikona na desni strani imena ti omogoča prikaz vizitke člana z več podatki o njemu in linki za prikaz njegovih tem ali objav, bloga itd.

Če klikneš na uporabniško ime ali avatar se odpre profil člana.

Pod uporabniškim imenom vidiš avatar, članski naziv in člansko ikono (ki prikazuje aktivnost člana).

Spodaj so nanizani še drugi gumbki (odvisno od nastavitev člana): z ikono dodaš člana med svoje frende, z ikono lahko članu pošlješ osebno sporočilo.

Ocena objave
V spodnjem desnem kotu vsake objave so prikazani gumbi za oceno in trenutna ocena za to objavo (ki je seštevek vseh dosedanjih ocen). Če želiš oceniti objavo pozitivno, klikni na ikono , za negativno oceno pa klikni .

Svojih objav ne moreš ocenjevati, možno pa je tudi, da ne moreš oceniti objav nekaterih članov. Prav tako je tvoje število ocen omejeno, zato skrbno premisli, katero objavo želiš oceniti.

Komentiranje
Če želiš dodati komentar oz. odgovor, potem klikni gumb " Dodaj komentar". To sicer ni na voljo, če je tema zaključena. V tem primeru je prikazan siv gumb " Ta tema je zaključena". Če pa nimaš dovoljenja za objavljanje v tem forumu, je prikazano "V tej temi ne moreš komentirati".

Za citiranje drugih objav v svojem komentarju klikni gumbek " Citiraj", ki se nahaja na dnu vsake objave, ali pa uporabi možnost multi citiranja. Multi-citat se uporablja, kadar želiš v svojem komentarju citirati več objav hkrati. Klikni gumbek " Multi-citat" na dnu objave, ki jo želiš citirati, in gumbek bo spremenil barvo. Za ukinitev še enkrat klikni na gumb. Ko tako označiš vse objave, ki jih želiš citirati, klikni gumb " Dodaj komentar" kot običajno.

Za komentiranje lahko uporabiš tudi možnost hitrega odgovora - vpiši svoj komentar v polje na dnu strani in pritisni gumb Objavi.

Možnosti objave
Poleg gumbka za citiranje lahko pri svojih objavaš vidiš tudi gumbka " Popravi" in " Izbriši". Če so, jih lahko uporabiš (kaj pa drugega) za popravljanje ali brisanje svoje objave. Možno pa je, seveda, da ti dve možnosti nista na voljo vedno in povsod.

Na desni strani so na voljo tudi dodatni gumbki: " Na vrh", ki te odpelje na vrh strani, ki jo trenutno gledaš in " Prijava", s katerim lahko prijaviš to objavo uredništvu. Možno je tudi, da se prkaže gumbek " Objavi na blogu", s katerim čisto enostavno objaviš to objavo na svojem blogu.

Deli temo z drugimi
Na dnu vsake teme imaš na desni strani "Deli z drugimi" in nekaj linkov s katerimi lahko pošlješ temo preko emaila, natisneš temo ali pa jo shraniš na svoj računalnik. Samo klikni na izbrani link in upoštevaj navodila na ekranu.

Ankete
Nekatere teme na LNF lahko vsebujejo tudi anketo. Če v anketi lahko sodeluješ, potem se ti prikaže vprašanje (ali več vprašanj) z možnimi odgovori. Najprej izberi svoj odgovor in nato pritisni gumb Glasuj!, če želiš oddati svoj glas. Po glasovanju se ti prikažejo rezultati in ikona poleg tvojega odgovora.

V nekaterih anketah je možno, da lahko svoj glas spreminjaš. V tem primeru se prikaže Izbriši moj glas. Če želiš spremeniti svoj glas, potem klikni na ta link in nato glasuj še enkrat.

Če želiš videti rezultate ankete brez da glasuješ, klikni gumb Prikaži rezultate. Če je to javna anketa, potem si lahko ogledaš, kdo je glasoval za posamezno možnost tako, da klikneš link "Poglej" pri posameznem možnem odgovoru.

Obveščanje o novi objavah
Če želiš, se lahko naročiš na spremljanje priljubljenih tem ali forumov, torej da dobiš obvestilo vsakič, ko je objavljena nova tema ali komentar.

Za spremljanje foruma klikni gumb " Spremljaj forum", ki se nahaja na vrhu vsake strani foruma. Podobno velja za spremljanje tem, kjer se na vrhu vsake strani prikaže gumb " Spremljaj temo". Na spremljanje teme se lahko naročiš tudi ob vpisovanju objave, in sicer tako, da označiš "Naroči se na email obveščanje o novih komentarjih?" (klikni " Klikni za dodatne možnosti objave" v oddelku "Dodatne možnosti" in prikazale se bodo možne nastavitve za tvojo objavo).

Na voljo je več načinov obveščanja o novih objavah. Za spremljanje teme ali foruma moraš tako tudi izbrati enega od možnih načinov obveščanja:
  • Brez email obveščanja: Ta možnost ne pošilja nobenih email obvestil ampak samo uvrsti forum na seznam tvojih prijav.
  • Email obveščanje z zakasnitvijo: Ta možnost pošlje email obvestilo o novi temi, če trenutno nisi aktiven na Forumu.
  • Takojšnje email obveščanje: Ta možnost pošlje email obvestilo takoj, ko je objavljena nova tema.
  • Dnevni email pregledt: Ta možnost pošlje email sporočilo z dnevnim pregledom vseh novih in spremenjenih tem za vsak dan.
  • Tedenski email pregled: Ta možnost pošlje email sporočilo s tedenskim pregledom vseh novih in spremenjenih tem za vsak teden.


Če želiš avtomatično spremljati vse teme, v katerih si komentiral/a, lahko to storiš na svojih nastavitvah. Označi "Spremljaj vsako temo, v kateri si komentiral/a" in izberi način obveščanja ter klikni gumb Shrani spremembe.

Svoja naročila na obveščanje lahko brišeš v svojih nastavitvah ali pa na sami vsebini (tema li forum) na katero si naročen/a: preprosto klikni gumb "Icon Prenehaj spremljati...", ki se nahaja na vrhu vsake strani ali foruma, ki ga spremljaš.