Kakšna je vaša omaka gospodična?
#126 Gost_sstane_*
Objavljeno: 10. julij 2004, 12:14
#127
Objavljeno: 12. julij 2004, 09:21
Tole se da instinktivno narobe brati.Ne pozabi, da Italijani instinktivno narobe pripravljeno jed kodirajo z vinom
Nisem razumel
ali instiktivno narobe pripravljajo jedi
ali instinktivno narobe kodirajo z vinom
Kaj delajo narobe?
Hvala za odgovor!
#128 Gost_sstane_*
Objavljeno: 12. julij 2004, 09:40
BIOKODA
Vsako surovo živilo nosi v sebi kodo potencialne bioenergije, ki jo organizem zazna in pripravi presnovo.
Pasteriziranje, kuhanje, pečenje, tudi pogrevanje z mikrovalovi, kodo spremeni.
Če te energije ne kodiraš na novo, se presnova poruši in organizem zboli.
Nosilec biokode presnove in žive narave pa je x-ionski par soli in biovitamina – C.
#129
Objavljeno: 7. avgust 2004, 13:37
Še ena preprosta in odlična omaka, a kot vedno - bistvo je v podrobnostih
Pristavimo vodo za pašto,
400g bučk razrežemo na majhne kocke,
100g pečene hamburške slanine pa na mini kockice,
voda je zavrela in vržemo vanjo pašto (penne rigate),
slanino in bučke pražimo na mešanici masla in olja, na močnem ognju 10 minut,
4-6 strokov česna in šopek peteršilja medtem sesekljamo, oboje posebej,
sedaj pa bistveno – dobro sesekljamo še enkrat oboje skupaj – mešanje okusov da novo vsebino!
Ogenj pod bučkami smo že ugasnili. Ko je kuhana še pašta,
popopramo bučke, vmešamo še mešanico sesekljanega česna in peteršilja in čisto na koncu posolimo z dobro soljo (lahko tudi z zdravo).
Premešamo in vse skupaj zamešamo med pašto.
V kolikor zares solimo šele na koncu, koščki bučk ostanejo čvrsto popečeni in še ne začnejo izgubljati vode.
Ko je jed na krožnikih, jo kodiramo še s parmezanom. Sam uporabljam tudi »Grana Padano« (naj reče Ruby72 karkoli) zato pa ga sveže naribam izdatneje. Pozor: riban parmezan v vrečkah od Sirele, Tine itd. jed samo pokvarijo! Enkrat moram poskusiti še z Zbrincem.
Če ob zadnjih grižljajih še vedno premišljujemo o okusu, si lahko pomagamo s kozarcem briškega Sauvignona.
Opomba - v originalnem italijanskem receptu ni česna.
#130 Gost_sstane_*
Objavljeno: 7. avgust 2004, 13:50
#131
Objavljeno: 7. avgust 2004, 14:10
Andres
#132 Gost_sstane_*
Objavljeno: 7. avgust 2004, 14:15
#133
Objavljeno: 10. avgust 2004, 14:02
-malo olja ali masla, moka, ki ne sme zarumenet, zaliješ z mlekom...dodaš ali grah ali korenje ali samo narezan koper ali....na koncu soliš
-na olju prepražiš česen, dodaš poljubno zelenjavo(bučke, kumare,grah, fižol...) premešaš, malo moke, paradižnik, dodaš vodo..kuhaš...osoliš...
-prepražiš čebulo, dodaš gobe, vodo..soliš in popopraš...
To so nekako tri osnovne.....pogledaš v hladilnik, prepustiš se domišljiji....Veliko uspeha in dober tek
#134
Objavljeno: 10. avgust 2004, 18:45
To bo verjetno dobra omaka. Kadar se jo bom spravil delat seveda.Omake:
-malo olja ali masla, moka, ki ne sme zarumenet, zaliješ z mlekom...dodaš ali grah ali korenje ali samo narezan koper ali....na koncu soliš
-na olju prepražiš česen, dodaš poljubno zelenjavo(bučke, kumare,grah, fižol...) premešaš, malo moke, paradižnik, dodaš vodo..kuhaš...osoliš...
-prepražiš čebulo, dodaš gobe, vodo..soliš in popopraš...
To so nekako tri osnovne.....pogledaš v hladilnik, prepustiš se domišljiji....Veliko uspeha in dober tek
Ampak bo šlo, če ne bo spet kak sataraž ratal.
Andres
#135
Objavljeno: 10. avgust 2004, 18:59
To so trije načini priprave:))
Prva je bolj..sladka...otroci imajo radi..jaz tudi:))
ostali dve....odvisno od okusa in kaj imaš v hladilniku...in vsaka uspe...samo malo domišljije:))
...koruza, brokoli, cvetača, brstični ohrovt.......samo malo olja, drobtine, da zlato zarumenijo....odstaviš, dodaš malo masla...in preliješ zelenjavo...tudi to lahko namesto omake:))
dober tek
#136
Objavljeno: 10. avgust 2004, 19:06
bi mogu za presenečenje prpravt (makaroni so pa skor obvezni, ker je uživalka nora na pašto)
#137
Objavljeno: 10. avgust 2004, 20:01
Enostavna omaka je tale: malo olja, česen in šunka(ali pršut ali slanina)..prepražiš, dodaš paradižnik, ko zavre..še nariban sir(jošt, edamec) in parmezan, origano...preliješ čez špagete....
Lahko pa narediš pašto, daš v pekač, posuješ z naribanim sirom in zapečeš v pečici....
Apak, kot že rečeno, upaj, da se ti oglasi primorec:))
#138
Objavljeno: 10. avgust 2004, 20:36
hvala pa za nasvet
#139
Objavljeno: 10. avgust 2004, 22:16
V ponvi segrej olje, dodaj čebulo, da porumeni, in prepraži mleto meso (recimo 10 dkg). Dodaj paradižnik (5-6 olupljenih in narezanih na koščke, lahko kar iz pločevinke), sol (Stane me bo spet oštel ), poper in 1 žličko origana. Pusti, da počasi vre enih 20 minut.
(Lahko pa upoštevaš Stanetov nasvet in soliš omako na koncu! )
Medtem skuhaš špagete na "al dente" - da ostanejo še malo trdi. Ponavadi ustreza čas kuhanja, ki je napisan na vrečki. Niti minutko več!
Špagete nato odcediš in preliješ z omako.
#140 Gost_sstane_*
Objavljeno: 10. avgust 2004, 22:17
Primorci bi lahko bili specialisti, če bi imeli vsaj dobro sol, z zdravo bi lahko bili dr. specialisti, z jedilno so pa slabši od Gorenjcev, ki že zaradi varčnosti malo jedo :o|o:Za makarone so primorci specialisti.....
Enostavna omaka je tale: malo olja, česen in šunka(ali pršut ali slanina)..prepražiš, dodaš paradižnik, ko zavre..še nariban sir(jošt, edamec) in parmezan, origano...preliješ čez špagete....
Lahko pa narediš pašto, daš v pekač, posuješ z naribanim sirom in zapečeš v pečici....
Apak, kot že rečeno, upaj, da se ti oglasi primorec:))
#141
Objavljeno: 10. avgust 2004, 22:20
#142
Objavljeno: 10. avgust 2004, 22:22
#143
Objavljeno: 10. avgust 2004, 22:24
#144
Objavljeno: 10. avgust 2004, 22:44
na olivnem olju prepražim eno manjšo čebulo in z nekaj vode dušim (dodam žličko jabolčnega kisa, da se čebula razpusti), dodam na koščke narezano slanino, nato pa mleto meso (mešano), lovorjev list, tri paradižnike in eno papriko (vse narezano na kockice), en strt česen in malo sesekljanega peteršilja. Dušim kar nekaj časa, na koncu dodam žlico kisle smetane, v katero zamešam malo mlete sladke paprike in sol. Včasih dodam tudi nekaj, na koščke narezanih, oliv.
#145
Objavljeno: 10. avgust 2004, 23:00
#146
Objavljeno: 10. avgust 2004, 23:06
Upam, da bom čim več tudi od tvoje omake potegnil.
Andres
#147
Objavljeno: 10. avgust 2004, 23:11
Sstane, bom vso noč razmišljala ali je to poklon ali graja...Primorci bi lahko bili specialisti, če bi imeli vsaj dobro sol, z zdravo bi lahko bili dr. specialisti, z jedilno so pa slabši od Gorenjcev, ki že zaradi varčnosti malo jedo :o|o:Za makarone so primorci specialisti.....
Enostavna omaka je tale: malo olja, česen in šunka(ali pršut ali slanina)..prepražiš, dodaš paradižnik, ko zavre..še nariban sir(jošt, edamec) in parmezan, origano...preliješ čez špagete....
Lahko pa narediš pašto, daš v pekač, posuješ z naribanim sirom in zapečeš v pečici....
Apak, kot že rečeno, upaj, da se ti oglasi primorec:))
Primorci imajo bolj veliko zelenjave, sadja, olivno olje..gorenjci jedo malo- zaseke, špeha:))....kam bi se nagnila tehtnica?
#148
Objavljeno: 10. avgust 2004, 23:15
Če sem ti kakorkoli pomagala, me veseli:))praksa dela mojstra...in domišljija....zato veselo na delo..iz drobtinic lahko narediš potico- samo pogum:))Mene pa Enja preseneča. Prava omakarica, topic ti je na kožo pisan in nekako opažam, da imaš resnično sočno omako. Omake seveda.
Upam, da bom čim več tudi od tvoje omake potegnil.
Andres
#149
Objavljeno: 10. avgust 2004, 23:29
#150
Objavljeno: 10. avgust 2004, 23:39
Iz drobtinic tudi sataraž narediš, če nisi za potico dovolj zrel. Tako da. hmm . Tako da kamen pa še vedno nisem.Če sem ti kakorkoli pomagala, me veseli:))praksa dela mojstra...in domišljija....zato veselo na delo..iz drobtinic lahko narediš potico- samo pogum:))Mene pa Enja preseneča. Prava omakarica, topic ti je na kožo pisan in nekako opažam, da imaš resnično sočno omako. Omake seveda.
Upam, da bom čim več tudi od tvoje omake potegnil.
Andres
Hvala za tvoje nasvete Enja.
Andres
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0