Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Imena planetov


  • Prijavi se, če želiš komentirati
1 komentarjev na to temo

#1 Lunin net

Lunin net
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 272

Objavljeno: 24. februar 2002, 01:00

Kdo si je sploh izmislil imena vseh planetov?

#2 Lunin net

Lunin net
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 272

Objavljeno: 24. februar 2002, 01:00

Imena planetov izvirajo ze od davno.
Ljudje so poimenovali bogove in bozanstva - s primerjavo in opazovanjem so pojave v naravi pripisali temu ali onemu bozanstvu.

Z odkritjem planetov so kasneje povezali te vplive in jih pripisali planetom, se vedno pa so poimenovani po bozanstvih. Tako je, npr., (rimski) Mars (ali grsko Ares) bog vojne (in v astrologiji res predstavlja akcijo, energijo in tudi borbenost etc), Venera (gr. Afrodita) boginja plodnosti, Merkur (gr. Hermes), ki je tudi v astrologiji nekaksen kurir, sel med planeti in predstavlja oz. ima vpliv na trgovino in komunikacije, Jupiter (Zevs), vrhovni bog, ki je povezoval vsa bozanstva. Saturn (gr. Kronos - vladar, ki se ne more prilagoditi razvoju zivljenja in druzbe), Uran (bog neba, ki pa nima rimskega ekvivalenta), Neptun (Pozejdon, bog morja) in Pluton (Hades, bog pekla oz. podzemlja).

Vec o tem - mitoloskih vplivih in povezavah boste nasli v literaturi, ki se s tem podrobneje ukvarja in to podrobneje obravnava (npr. Slovar simbolov ipd.).




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0