Kakšna je vaša omaka gospodična?
#101
Objavljeno: 7. julij 2004, 13:42
HONORE DE BALZAC
#102
Objavljeno: 7. julij 2004, 13:59
Sploh tvojih, ki so atraktivne in okusne, pa v vecini tudi preproste, pa se tako lepo pregledno podas recepte.
Edina pripomba (poleg omenjenega zame pretiranega masla, moke, smetan in tega) - je barva fontov... svetlo roza, za recept, nic ne vidis, daj, spremeni, pliz...
Da so pa barve, je pa dbest, samo boljse je, ce se vidi bolje.
Picasso
#103
Objavljeno: 7. julij 2004, 15:34
1 srednje velika čebula
50 g mesnate slanine
2 srednje velika paradižnika
1 vrečko zamrznjene jušne zelenjave
25 g masla
25 g moke
3/8 l vode
zdrava sol
limonin sok
sladkor
4 žlice madeire
Čebulo narežemo na drobne kocke, paradižnike operemo, ju razpolovimo,izrežemo peclje, nato pa ju narežemo na majhne koščke. V ponvi razpustimo kocke slanine in na njej zdušimo narezan paradižnik, čebulo in zmrznjeno zelenjavo. V drugi posodi razpustimo maslo in na njem opražimo moko, da postane skoraj temno rjava. Prilijemo vodo, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Nato damo v omako zdušene sestavine, omako zavremo in pustimo, da vre približno 15 minut, potem pa jo pretlačimo skozi cedilo in začinimo s sladkorjem in limoninim sokom, še malo prevremo, potem pa jo malce ohladimo, dodamo zdravo sol in madeiro.
POLJSKA OMAKA (to omako ponudimo h krapom,lahko pa tudi k drugim ribam)
30g medenjakov
2 srednje debeli čebuli
20 g masla
10 g moke
1/8 l vode
1/4 l piva
2 žlici drobno narezane jušne zelenjave
4 poprova zrna
2 pimentovi zrni
1 nageljnovo žbico
1 majhen lovorov list
zdrava sol
limonin sok
sladkor
3 žlice rdečega vina
Medenjake razdrobimo,olupimo čebuli in ju narežemo na rezine. V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo moko, da postane skoraj temno rjava, prilijemo vodo in pivo in stepemo z metlico za stepanje. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Primešamo medenjakove drobtine, narezano čebulo,zelenjavo in začimbe. Omako zavremo in pustimo da vre približno 30 minut, nato pa jo pretlačimo skozi cedilo, ohladimo na primerno temperaturo(65 stopinj)in dodamo še sol, limonin sok, sladkor in rdeče vino.
HONORE DE BALZAC
#104
Objavljeno: 7. julij 2004, 15:46
in , da se prilagodis in da ostajas vseeno sebi zvesta
(* ni vec roza, pac pa je magenta ali pac barvno mocnejsi font, a v -barvno- istem stosu ).
Picasso
#105
Objavljeno: 7. julij 2004, 15:56
1 srednje debela čebula
50 g mastne slanine
20 g bele moke
3/8 l juhe(telečja,kurja)
1/2 lovorovega lista
2 nageljnovi žbici
2 žlici jabolčnega kisa
zdrava sol
sladkor
Čebulo in slanino narežemo na drobne kocke in pražimo v ponvi tako dolgo, da porumeni, nato ju vzamemo iz posode. Na razpuščeni maščobi med mešanjem pražimo moko, da porjavi, prilijemo juho, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Dodamo nageljnovi žbici in lovor in prepraženo čebulo in slanino. Omako zavremo in kuhamo približno 5 minut. Nato jo ohladimo dodamo kis, sladkor in sol. Preden jo postrežemo vzamemo iz nje lovor in žbice.
GOBOVA OMAKA IZ JURČKOV IN LISIČK (k testeninam,krompirju,njokom,svaljkom...)
20 dag jurčkov
20 dag lisičk
1 srednje velika čebula
4 žlice masla
1 žlica moke
1 žlica sesekljanega peteršilja
2-3 stroke česna
pol žlice sesekljane bazilike
pol žlice sesekljanega drobnjaka
2-3 žlice kisle smetane
zdrava sol
Sesekljano čebulo prepražimo na maslu,da zarumeni, zatem dodamo očiščene,oprane in na lističe zrezane gobe, ter jih dušimo približno 15 minut, da voda izpari.Nato potresemo s peteršiljem,drobnjakom,baziliko in strtim česnom, pomokamo, ter vlijemo toliko vode, da so gobe pokrite. Ko zavre kuhamo vse še približno 15 minut.Malce ohladimo, dodamo zdravo sol in kislo smetano!
Moja najljubša omaka,če ji dodaš kruhove cmoke ali njoke, imaš dobro in nasitno kosilo!
HONORE DE BALZAC
#106
Objavljeno: 7. julij 2004, 20:35
Še bolj zanimivo, ker si ti ravno iz ta mlade generacije, tistih ta starejših ali pa vsaj takih v mojih letih, ki bi omake kar iz rokava stresale pa očitno ni.
Fino Contensa.
Andres
#107
Objavljeno: 7. julij 2004, 20:57
GOVEJI ZREZKI V OMAKI:
cel kos mesa posoliš (verjetno bi se dalo tudi po Stanetovo - na koncu) daš v pečico, skupaj z vso jušno zelenjavo, česnom, lovorjem, celim poprom, timijanom in koščkom slanine (pokrij s folijo in ves čas zalivaj - 2 uri na 180 st.). Ko je meso pečeno, ga nareži na kose (pribl. 1 cm debele), zelenjavo zalij, ko prevre, jo spasiraj, dodaj kislo smetano, senf in rdeče vino. (Ponudiš s kruhovimi cmoki, pečenimi svaljki ali dušenim rižem).
JETRCA V OMAKI:
čebulo prepraži, nareži jetrca, dodaj malo moke, sladke paprike, majaron, lovor, poper, zalij z vročo vodo in nakoncu dodaj kislo smetano in sol (njamsi, skupaj s pire krompirjem).
#108
Objavljeno: 7. julij 2004, 23:42
Hvala za dve omaki. Tista ta prva ni še za mene. (strokovna podkovanost )
Ta druga bi pa že bila. Bom enkrat to naredil. Sicer pa, še dobro da so mame nekaj naprej prenesle.
Kdo ve, morda vas čez deset let vprašam za recept za kako potico. Z receptrom od mam seveda.
Andres
#109
Objavljeno: 8. julij 2004, 05:36
Poleti zelo paše drobnjakova omaka, ker se ponudi hladna. Je pa se z govedino iz juhe.
DROBNJAKOVA OMAKA
2 jajci
olje, kis
drobnjak
Jajca skuhaj, pretlači rumenjake, beljake sesekljaj. Rumenjakom dodaj 2 - 3 žlice olja in dobro premešaj. Temu dodaj beljake, kis, sol in drobno sesekljan drobnjak.
Še ena mrzla! Ta pa paše z divjačino, pa tudi z ostalim mesom!
SADNA OMAKA
2 pomaranči
2 limoni
20 dkg ribezovega želeja
2 žlici gorčice
1 dl rdečega vina
Pomaranče in limone tanko olupi. Olupke zreži na tanke rezance in jih na slani pari skuhaj do mehkega. Stisnjen sok pomaranč in limon dodaj ribezovemu želeju in vinu. Dodaj še gorčico in mehke olupke. Vse skupaj pretlači. Omako ponudi ohlajeno!
Tale pa paše skoraj povsod! H krompirju, testeninam, govedini...
KUMARIČNA OMAKA
2 kumari
olje
sladkor
čebula
2 žlici moke
smetana
kis
Kumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane.
(Bob Dylan)
#110 Gost_sstane_*
Objavljeno: 8. julij 2004, 06:26
Kje je tu napakaKumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane.
#111
Objavljeno: 8. julij 2004, 07:30
HONORE DE BALZAC
#112
Objavljeno: 8. julij 2004, 08:38
Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino...
Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna.
Picasso
#113 Gost_sstane_*
Objavljeno: 8. julij 2004, 09:34
Zakaj pa odvzemati kumaram Cvitamin, ki ga je največ v tej vodi, saj je vodotopenNi napake, sol tule ni za 'kuhanje', pac pa, da odvzame kumaram vodo, to je mdr. tudi predppriprava kumar, da se ti kasneje ne bo spahovalo.
Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino...
Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna.
Kaj za obrazno masko jih tudi odcejaš
#114
Objavljeno: 8. julij 2004, 09:42
ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe.
p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim.
Picasso
#115
Objavljeno: 8. julij 2004, 18:49
Ampak mene pa zanima kaj je to sploh drobnjak. A je kakšna bolj preprosta beseda za. Menda ja ne gre za drobtine?
Andres
#116
Objavljeno: 8. julij 2004, 18:52
... tak zelen... hm, kot travica, samo da je okrogel in votel kot cisto stanjsan in zmanjsan zeleni del pora recimo.
Mislim, da ponekod temu recejo snitlof (lahko pa da sem se kaj zmotila, jaz uporabljam besedo drobnjak).
Picasso
#117 Gost_sstane_*
Objavljeno: 8. julij 2004, 18:55
A veš, da imaš prav. Če jih kuhaš, je bolje predhodno odstraniti C vitamin, da nastane čim manj konzervansaVerjamem, a zato pa dodas npr. petersilj, kjer je vec C vitamina kot v kumarah, pa se spahuje ne.
ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe.
p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim.
Bravo
#118
Objavljeno: 8. julij 2004, 18:58
A ves Stane, ko sem tamle rekla, da sem latinscino pisala minus dve?
Prav je pa tudi, da povem, da sem enkrat kemijo pisala + 5 in sploh sem bila kao 'nadarjena', imela ful tock pri kemiji, hecno v bistvu.
Picasso
#119 Gost_sstane_*
Objavljeno: 8. julij 2004, 19:04
#120
Objavljeno: 8. julij 2004, 19:07
Bom šel pogledat malo ven v štacuno.
Andres
#121
Objavljeno: 8. julij 2004, 19:09
Tudi alkimist je nasel doma, na svojem vrtu vse kar je rabil, najvecje in najbolj ucene resnice pa so bile zakodirane v smaragdu!!!
Dbest.
Picasso
#122
Objavljeno: 8. julij 2004, 19:10
Pomembno - to das ko je ze kuhano, natrosis po jedi, tega ne kuhas in ne cmaris.
Picasso
#123
Objavljeno: 8. julij 2004, 19:17
Nepogresljivo v kuhinji
Koristni nasveti za gospodinjstvo.
Picasso
#124
Objavljeno: 8. julij 2004, 21:14
Ampak sem po drugi strani razočaran, ker jaz sem vednarle delal neke vrste omako, ampak mi je šele sedaj jasno, da če mečeš v ponev 1 kvadratni centimeter velike kose paprike niti ne more biti tekoča omaka. Genij seveda nisem, a bo mogoče kdaj tudi omaka tekoča, ne le kisla kot zadnjič.
In seveda. Zdravo Stanetovo sol sem uporabil pod 65 stopinjami. Ravno tako ostale začimbe. Biokoda se nekako reformira v mojem trbuhu. Kot bi čutil, se mi zdi .
andres
#125
Objavljeno: 10. julij 2004, 11:50
Recept Sedani iz Margutte je iz ene meni najljubših kuharskih knjig o italijanskih omakah za testenine Sončna kuhinja. Nisem še delal po njem, a enkrat bo gotovo prišel na vrsto
400 g sedanov (tudi maniche, rigatoni, tortiglioni - skratka veliiiki!)
400 g pločevinka paradižnikovih koščkov v paradižnikovi omaki
100 g masla
100 g hamburške slanine
1,5 dl sladke smetane
nariban sir (parmezan)
2 kozarčka vodke (6-10cl)
Pristavimo vodo za testenine, hkrati pristavimo veliko ponev z maslom in na tanke rezine narezano slanino. Ko postekleni, dodamo paradižnik iz pločevinke in malo ukuhamo (10-15 min, lahko se malo potlači z ročajem za pire). Prilijemo smetano in prevremo. Testenine odcedimo, stresemo na omako, dodamo nariban sir in nekaj minut mešamo nad ognjem. Nazadnje polijemo z alkoholom in zažgemo (flambiramo - vodko bi upal zamenjati edino s kakim vinskim žganjem tipa konjak). Še malo premešamo in takoj postrežemo.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0