Recepti za kruh - nujno
#1
Objavljeno: 18. november 2007, 23:29
Aja, pa če dodate kšn recept za žemlje in makovke ipd., bi me tut nezimerno osrečl
#2
Objavljeno: 19. november 2007, 08:23
Spečem ga pa v modelčku.Ampak še vedno ni to tol
Samo pa, če govoriš o kruhu, kupljenemu v trgovini, pa veš, da je not kar nekaj dodatkov za boljši okus, bolj puhast videz, za daljšo svežino kruha...
#3
Objavljeno: 19. november 2007, 12:11
jaz bi pa tak mela kak recept za kruh od Cookie
ki verjamejo v svoje sanje ...
#4
Objavljeno: 22. november 2007, 08:22
no že nekaj časa nazaj sem gledala eno oddajo o peki kruha pri nas ...različne pokrajine različni recepti.
Brez kakršnih koli dodatkov...kruh kot perešček.
pa rečte, da kmečke gospodinje niso carice.....
No, sej o tem sm govorila, ne o industrijskem kruhu, seveda. Tistga grem lahko v štacuno kupt, če hočem jest kemikalije, a ne ?
Jest bi rada un ta dobr kruh, domač, PRIMORSKI!!! In zdej probavam vse možne stvari (iskala tut drugje po netu, po kuharskih knjigah, pol pa na veliko pekla in zdej mam prepoved peke, razn če najdem en res hud recept, k veliko obeta
No, mrbit mi bo pa ratal..., upanje umre zadnje, a ne?
#5
Objavljeno: 22. november 2007, 08:28
Tut ni nujno, da sam za primorski kruh - to temo sem odprla, ker komu pa pašejo štajerske variante, al pa koroške al pa kaj vem kakšne... zato na plan z recepti. Grem jest pogledat za našga Gorenca, pa ga bom napisala.
No, LP pa uživite v kruhu
#6
Objavljeno: 22. november 2007, 08:34
Meni ročno narejen nikoli ni uspel - probala sem vse možno, tudi vzhajanje v pečici (vendar potem odpade še eno mesenje, kar ga dela bolj rahlega).
Preprosto sem ugotovila, da imam prehladno stanovanje in da se lahko igraš z mesenjem in peko kruha, če imaš v kuhinji okrog 25 stopinj, da se testo ne "prehladi", ko ga mesiš. Videla sem, kako super vzhaja kruh eni pupi, ki ima doma vzidano peč in ko jo zakuri, se prostor tako segreje, da vzhaja kruh kar v košarici na mizi. Seveda je tudi potem pečen res "mnjami"..
Kupila sem kruhomat z dveme metlicama in od takrat pečemo kruh samo doma. BREZ DODATKOV. Samo moka iz bližnjega mlina, jogurt, voda, sol, olje, žlička sladkorja in kvas. Bolj naravno kot tako, ne vem kaj bi še bilo.
Upam, da ti kruh uspe...
LP, Mojca
#7
Objavljeno: 22. november 2007, 08:38
ma kak primorski kruh o čem ti to pričaš, koprski kruh se reče zato ker je pečen v Bertoški oz koprski pekarni, pa nič drugega ni kot francoska v 5 mesecu nosečnosti, ker ne znajo delat manjše in tanjše.
Kruh je pa dober Vrhniški, in tisti od privatnih pekarn, aja pa Poljčanski.
Tko da ti Englbengl pojma nimaš kaj je dobro, verjetno poslušaš Mišo Kovača
Sploh ne vem, kdo je Mišo Kovač , zato domnevam, da si ga vsaj enkar moral slišat ti in je to bolj tvoja domena kot moja...
Kar pa se tiče tega, kateri kruh je dober in kateri ne: okusi so različni, zato po mojem ne moreš soditi o okusu drugih na tak način, če pa že, pa pričakuj tudi kritiko tvojega okusa, a ne? Sto ljudi sto čudi - enim je dobr to, drugim to, zato ni treba bit grob/nesramen, taki pač smo.
Sploh pa, kdo pa si ti, da veš kolk mam oz. nimam jest o čem pojma? In kakšna logika se skriva v tvoji povezavi s kruhom, pojmom in Mišem Kovačem? Kej tacga se lahko porodi samo kakšnim čudakom, če se izrazim zelo milo
Poglej na kulinarika.net.
Meni ročno narejen nikoli ni uspel - probala sem vse možno, tudi vzhajanje v pečici (vendar potem odpade še eno mesenje, kar ga dela bolj rahlega).
Preprosto sem ugotovila, da imam prehladno stanovanje in da se lahko igraš z mesenjem in peko kruha, če imaš v kuhinji okrog 25 stopinj, da se testo ne "prehladi", ko ga mesiš. Videla sem, kako super vzhaja kruh eni pupi, ki ima doma vzidano peč in ko jo zakuri, se prostor tako segreje, da vzhaja kruh kar v košarici na mizi. Seveda je tudi potem pečen res "mnjami"..
Kupila sem kruhomat z dveme metlicama in od takrat pečemo kruh samo doma. BREZ DODATKOV. Samo moka iz bližnjega mlina, jogurt, voda, sol, olje, žlička sladkorja in kvas. Bolj naravno kot tako, ne vem kaj bi še bilo.
Upam, da ti kruh uspe...
LP, Mojca
Hvala, za nasvet, bom pa poskusla z vzidano pečjo, sam najprej mi jo more dragi postavt - evo ga grem kr zadužit
(če mi nau še lunin net prepovedu hihi )
#9
Objavljeno: 22. november 2007, 09:01
Reakcija familije? Skoraj bi dobila odpoved, ker oni hočejo konkreten kruh, pri katerem veš, da ješ KRUH. So mi rekli, da lahko takega rahlega kot iz trgovine dobijo tudi v trgovini in ni treba, da se matram doma...
EnglBengl - si ti imela v mislih kakšen konkreten hlebec ali kaj bolj belega?
Sem namreč s Primorske, ma ne vem, kaj točno je mišljeno pod "primorski kruh", ker smo vedno kupovali tistega iz Grajskih pekarn..
LP, M.
#10
Objavljeno: 22. november 2007, 09:50
Ja, pa sej ravno zato ga pečem raje doma in vem, kaj dam v testo..Mimogrede od neke lepe deklice sem dobil namig da grajskih pekarn kruh nima nobene energetske inu nutricionistične vrednosti, je predelan navaden kruh z kozmetičnimi popravki, poln Ejev in visokih Cjev
Ma ja, nisem nič foušna vam tam dol na obali, še posebno ob vikendih...medtem ko je motila s svojo prisotnostjo mir nas domačinov..
..
#11
Objavljeno: 22. november 2007, 09:58
jaz tudiJa, pa sej ravno zato ga pečem raje doma in vem, kaj dam v testo..
se mi zdi super iz kruhomata
dam zraven še ful semen in je njami
res mi ni jasno zakaj bi mogla kupovat kruh z 300% maržo za 3 evre
doma spečem polnozrnat kruh 800g , ki ga imava dva dni za 0.50 evra
#12
Objavljeno: 22. november 2007, 10:53
Tkole, ker so se izrazile želje, posredujem recept za peko kruha; na tem mestu moram povedat, da sem ga prejela od starejše sodelavke (k ma kuharijo v malem prstu), le-ta ga je nasledila od svoje pokojne babice.kruh
jaz bi pa tak mela kak recept za kruh od Cookie
Osnovni recept je spodaj; metoda dela je natančno ista, od mojega kruha se razlikuje zgolj v tem, da jaz koruzno moko (sodelavka prisega na koruzno moko Rangus-a - dobi se jo v mečkatorju, pa verjetn še kje) mirne duše zamenjam za ajdovo, pirino, celo ovsenimi kosmiči (le-te dodam, tako kot vsa semena, po vzhajanju in premešanju s kuhalnico, drugače se moka oprime kosmičev - za ovseni kruh). Če dodajam orehe (v ajdov kruh) jih poprej popražim na suho v teflon. posodi zgolj toliko, da zadišijo. Nekateri naredijo isto z bučnimi semeni - jaz ne. Za olje sem sprobala z repičnim, koruzni kalčki, celo bučnim (za da kruhu zeleno barvo), olivnim...osebno mi je najboljši z olivnim oljem, čeprav so vsa dobra.
Aja, pa jst ne tehtam natančno na tehtnico, temveč se držim razmerja 2 enoti bele na 1 enoto katere druge moke, tut razmerje 3:2 v prid beli, je še zmer dober rezultat, glede na rahlost.
KRUHEK
34 dag bele moke
12 dag koruzne Rangus
Dati v posodo, soliti – ravna jedilna žlica soli (jst je dam malce manj - dva ščepa solnega cveta)
Dodati kvasec
V ca. 1 dcl toplega mleka nadrobiti kocko kvasa, potresti z žličko sladkorja in z žličko moke, pustiti da naraste ca. 10’
S kuhalnico rahlo mešati, dodati 3 dcl mlačne tekočine (pol mleka pol vode)
S kuhalnico pregnesti parkrat
Dodati 0.5 olja, s kuhalnico pregnesti
Pokriti s prtom in v pečico pri 50°C za 30’
Vzeti ven, s kuhalnico 2-krat oblikovati, (tp, premešati)
Dati v pomaščen in z moko potresen pekač
V pečico in zviševati temperaturo, s tem pa tudi testo vzhaja in pri 190C peči ca. 1h.
Pečen kruh zvrniti na krpo, ga navlažiti z vodo z vseh strani (jaz-C. ga ne vlažim nič) in zaviti v krpo. (Raz)rezati ohlajenega. Izvrstno tekne tudi sam....kot dobra slaščica
Men je ta recept odličen zato, ker ni nobenega mesenja, gnetenja, nobene packarije z moko, testo...za mešanje testa (ki ni tako kompaktno kot bi si člowk predstavljal, je prej pocast kot ne, vendar spet ne tako zelo pocast) uporabljam vedno enainisto leseno kuhalnico.
Aja, pa še to: ko delam/pečem kruh zraven zmer poslušam tako smooth muziko (Diana Krall, Michael Buble), mal si še popevam zravn, da bojo kvasovke lepo nardile kruh, ne vem, mrbit sm sam smotana, sam kruh rata lepši, kadar mu pojem, kot kadar ne.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#13
Objavljeno: 23. november 2007, 18:32
Ti Englbengl jaz pa upam, da ti kruh ne sam ne uspe, ampak da ti ga še za nameček čist ožganga, pozobljejo škorci in ti za slovo še kuhinjo onečedijo, tak..
Pravjo, da tist, kar ti drugim želiš, se ti potem trikrat povrne hehe Bomo vidl kdo bo kuhno ribal
Ma ti bom jaz povedal, tile kekci gorenjski bi vsi radi Primorci postali, kot njihov najbolj eminenten lik ki sliši na ime Jan Plastelinjak, zato jim je vse kar diši na primorsko povšeči, seveda gospoda ne vedo, da Vrhnika ni na primorskem in verjetno jo je to malo zavedlo, ker je kruh kupila nekje na obali, medtem ko je motila s svojo prisotnostjo mir nas domačinov..
Mimogrede od neke lepe deklice sem dobil namig da grajskih pekarn kruh nima nobene energetske inu nutricionistične vrednosti, je predelan navaden kruh z kozmetičnimi popravki, poln Ejev in visokih Cjev
Ma, ja, kekci gorenjski so vsi tok butasti, da ne vidjo dlje kot do Save, a ne? Zato je pa svet poln Pornyjev in podobnih pametnjakovičev, ki vsedo vse o vsem in vsakomur in zato nam gre vsem tko fajn, ker nas le-ti razsvetljio s svojo pametjo... :-P
Kar pa se tiče motenja med vikendi, bi pa tut mi severni gorenjci lahko kšno mastno povedal, pa se bom vsaj jest raj zadržala...
#14
Objavljeno: 23. november 2007, 18:43
EnglBengl - si ti imela v mislih kakšen konkreten hlebec ali kaj bolj belega?
Sem namreč s Primorske, ma ne vem, kaj točno je mišljeno pod "primorski kruh", ker smo vedno kupovali tistega iz Grajskih pekarn..
LP, M.
Ne, ne gre za v trgovini (ali pekarni) kupljen kruh, ampak na tist domač kruhek, ki ga Primorci pečete doma... in se (vsaj meni) zdi drugačen od kruha, ki ga pečemo doma npr. Gorenjci. Ma sej ne vem več, mrbit pa res sam kompliciram neki (glede na to, da me je Porny tok skritiziral). No ampak dejstvo je, da na različnih koncih Slovenije pečejo kruh na različne načine in mene zanima samo kako ga pečete vi.
evo TUKAJ super recepti za res super kruh pa fora ko je res simpl, resnično brez gnetenja in s to emulzijo je kruh ko perešček
Bom pregledala, hvala Todika
#15
Objavljeno: 24. november 2007, 10:57
o, najlepša hvala, CookieTkole, ker so se izrazile želje, posredujem recept za peko kruha;
se ga bom spravla speči
pa poročam naslednji teden, kak mi uspel
ki verjamejo v svoje sanje ...
#16
Objavljeno: 24. november 2007, 13:17
Torej - je pa pa se ta šola dolgoročno zelo splačala, ker spečem res dobri kruh.
Sodim med tiste gospodinje, ki delajo vse po občutku..žal..
Torej moka, sol, raztopljen kvas, mlačna voda. Ostalo (semenke, kumina ali česen) po željah.
Moki dodaš sol in temeljito zmešaš - na suho, ker sol in kvas se ravno ne marata..
narediš jamico, not uliješ kvas, mlačno vodo - da začne hitreje rast..in mesiš. če dodajaš kaj je tole fino dodati proti koncu, sicer te bolijo roke(mene so vsaj)
Kdaj si gotov preveriš z nožem -prerežeš in niti ena sama grudica ne sme biti. Masa mora biti gladka, ne sme se prijemati za roke, skleda v kateri mesiš testo pa čista!!
Vse dobre gospodinje skrbijo zato, da imajo čisto skledo pri izdelavi kruha.
Pustiš rast.
Nato prižgeš pečico - sama se še vedo zanesem na roko (kakor v krušni peči - tam sem z roko preizkusila, če bila dovolj vroča), in daš pečt. jaz ga vedno zmočim z vodo in prerežem.
slabe 3/4 ure nekje..mogoče malo manj.
Kruh je fino pečen, če ti odtrka nazaj..mater govorim oslarije..ampak, ko potrkaš po kruhu pač veš..
potem pokriješ z čim več dekami, da je mehki in hrustljavo skorjico ima..
Aha - no jaz rada pečem še koruznega, rženi moki dodam prevret koruzni zdrob, samo pol ne rabiš mlačne vodo, je kar hladna vredu..
super kruh res. pa še počaka dalj časa
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#17
Objavljeno: 24. november 2007, 19:46
Svi me znajuuuuuuuuu, svi me znajuuuuu...u mom zavičajuuuuuuuuuuuuuuuma kak primorski kruh o čem ti to pričaš, koprski kruh se reče zato ker je pečen v Bertoški oz koprski pekarni, pa nič drugega ni kot francoska v 5 mesecu nosečnosti, ker ne znajo delat manjše in tanjše.
Kakšen sitnež
Klasično razmišljanje foreštov ali Pirančanov
Koprski kruh-štruce in bige so obče poznane kot prav posebno dobre.
Panin sz mortadelo in bevanda sz pinelo za merendo.
verjetno poslušaš Mišo Kovača
*
Trikrat al kolikokrat smo popravljali mašino za kruh, sedaj pa ga peče Velikan, in sicer- skromno rečeno - najboljšega daleč naokoli.
Velikanov koruzni kruh
Za 3 podolgovate plehe (tiste za potičke, marmorne kolače, plumcakeje...), 2,8 kg kruha
1,4 kg bele moke(boljše če je ostra)
320 g koruzne moke
24 g ali ena kocka kvasa
4 čajne žlice soli
4 jušne žlice sladkorja
4 jušne žlice olja
1,06 litra vode
Moko skupaj s soljo preseješ v dovolj veliko skledo ( kupili smo dovolj velik plastičen škaf in leseno kuhalnico, katera uporabljamo samo za to), narediš jamico.
Vanjo vliješ kvasec, ki ga narediš iz malo tople, ne vroče vode, kvasa in sladkorja, daš na radiator 10 min.
Počasi dodajaš vodo in olje in s kuhavnico mešaš.
Nato maso začneš mesiti z rokami. Kot je rekla Nat- skleda mora bit čista, brez ostankov moke. Slednjič pomokaš ravno površino in mesiš dokler ti roke ne odpadejo
Bolj mesiš, bolj bo kruh dober. Umesiti moraš gladko, voljno in ravno prav mehko/trdo testo.
Potem testo vrneš v skledo in pokriješ s prtičem in daš na toplo vzhajat eno uro.
Med tem namastiš s putrom ali drugo maščobo plehe - pekače in jih potreseš z drobtinami ali koruzno moko ali zdrobom...
Vzhajano testo potem ponovno premesiš in razdeliš na tri dele, v tri plehe.
Prižgeš pečico na 50.C in daš vzhajat kruh še pol ure.
Nato ga vzameš ven in naravnaš termostat na 220.C
Ko je pečica dovolj ogreta, daš pečt kruh 45 minut, in sicer po 20 min štruce pokriješ z alu folijo, jih pečeš še 20 min, nato jih vzameš iz pečice, jih na debelo premažeš z žlico moke razmešane v glažu vode in pečeš še 5 min, da se na kruhu zapeče zlato rumena skorica.
Je procedura, ampak se splača, tole dozo imamo za dva tedna, ker jemo kruh samo za zajtrk. Kruh ostane svež tudi tri dni in se ne drobi. Ohlajenega narežemo na šajbe, naložimo na pladenj, med sloje položimo peki papir, vtaknemo vse skupaj v mečkatorjevo vrečko in zamrznemo.
Vsako jutro fliknemo rezine direktno v toster.
#18
Objavljeno: 25. november 2007, 13:09
Svi me znajuuuuuuuuu, svi me znajuuuuu...u mom zavičajuuuuuuuuuuuuuuu
*
Trikrat al kolikokrat smo popravljali mašino za kruh, sedaj pa ga peče Velikan, in sicer- skromno rečeno - najboljšega daleč naokoli.
Velikanov koruzni kruh
Za 3 podolgovate plehe (tiste za potičke, marmorne kolače, plumcakeje...), 2,8 kg kruha
1,4 kg bele moke(boljše če je ostra)
320 g koruzne moke
24 g ali ena kocka kvasa
4 čajne žlice soli
4 jušne žlice sladkorja
4 jušne žlice olja
1,06 litra vode
Evo, dec je šu, kuhna je prosta, grem probat nardit... Pol k bo enkrat zamesen, se bo pač mogl spečt hehe Pridem pol povedat, kaj mi je uspel sčarat... Držte pesti
#19
Objavljeno: 2. december 2007, 13:49
Bertoški kruh delajo tko da mal not pljunejo, pa tko testo v steno vržejo pa mal fuzbala pol pa vi to jeste, vsi navdušeni nad kvaliteto, vse se vrača vse se plača, ti jeziš prodajalce prodajalci peke, peki pa pljuvajo v testo in pika, vem, ker sem tudi sam nekega daljnega dne delal v tisti pekarni prek študenta in vem kaj se je delalo.. Kruh koprski pa se drobi in je celo sranje, ne vem kakšen kruh imajo drugod, ker kruha bolj mal pojem. Ampak če je koprski kruh dober, pol sem jaz bodoči predsednik RS.
Tako da če česte jest kvaliteten kruh brez tujega dnk-ja not, delajte kruh doma
Al si tečn...
Glih zato je ta tema odprta, da si izmenjamo izkušnje in recepte, da se naučimo pečt kruh ipd. Kar ap se tiče predsedništva - pr ns bi bil itak že vsak vosu predsednik, to nam je vsem jasno
#20
Objavljeno: 14. januar 2008, 19:01
#21
Objavljeno: 14. januar 2008, 19:37
kruh peces s pecilnim praskom ( vinskim kamnom- ekoloskim )Obstaja kak nadomestek za kvas? Sem namreč na dieti proti kiandidi,pa kvasa ne smem:(:(POMAGAJTEEEEE
MOjca
#22
Objavljeno: 14. januar 2008, 19:37
(60% moke, 40% vode, kako žličko soli kavino, enako - mogoče tri četrt sode bikarbone jedilne).
Pri peki sem testo pokril s "peki" papirjem, da se ni skorja izsušila.
Vzhajanje ni bilo potrebno...
#23
Objavljeno: 14. januar 2008, 21:38
me zanima kaj bo ratal..
sem pa poskušala s poparjeno koruzno moko, baje je boljš... we'll see....
#24
Objavljeno: 14. januar 2008, 22:34
Vedno je bil zame ok.
Pekel na peki papirju, da ni bilo umivat treba pekača.
Avtomat za peko kruha je tudi bil ok.
Samo testo sem na roke umesil bolje sam kot mešalec v "kruho pekaču". )
#25
Objavljeno: 14. januar 2008, 23:10
Oooo Tantra, skriti talent ... mater bo srecna, kera te bo dobila ...Vedno sem delal kruh brez olja, maščob.
Vedno je bil zame ok.
Pekel na peki papirju, da ni bilo umivat treba pekača.
Avtomat za peko kruha je tudi bil ok.
Samo testo sem na roke umesil bolje sam kot mešalec v "kruho pekaču". )
uzivaj,
Mojca
ps: jaz tudi vedno pecem kruh brez mascobe
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0