Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Doping


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
33 komentarjev na to temo

#1 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 29. avgust 2009, 14:53

Doping

Doping so snovi umetnega izvora in vplivajo na športnike, tako fizično kot psihično. To so snovi, ki po eni strani povečujejo mišično maso, vendar imajo tudi veliko hudih stranskih učinkov. Znano je, da jih uporabljajo predvsem profesionalni športniki, čeprav so v devetdesetih letih takšne snovi začeli uporabljati tudi pri amaterskih športih, kar je zelo zaskrbljujoče.
Doping je uporaba ali dajanje tekmovalcu snovi, ki bi lahko umetno izboljšale njegove fizične in mentalne sposobnosti, s katerimi se poveča vzdržljivost in moč. Tekmovalci po navadi trenirajo cele dneve, na tekmovanjih morajo dati od sebe vse, do onemoglosti, zato imajo fizioterapijo, razne masaže, točno predpisano hrano, pijačo in kljub vsemu temu je nekaterim potrebno pomagati tudi s prepovedanimi snovmi.
Najverjetneje je doping nastal s športom, to pomeni že zelo zgodaj in prvi, ki naj bi uporabil doping, je bil Filipide, ki je prinesel v Atene sporočilo o zmagi v Maratonu. Takrat je moral preteci zelo veliko razdaljo, zato je zaužil snov imenovano OOP- mešanico tobaka in drugih snovi, s katero so drogirali tekmovalne konje leta 800. Droga je tako močno vplivala nanj, da se ni zavedal, da mu odpoveduje srce, zato je predal sporočilo in takoj umrl.
Kot vsi vemo, je doping prepovedan ne samo zato, ker mora v športu veljati pravica o enakosti, ampak tudi zaradi želje po preprečitvi hudih zdravstvenih posledic na tekmovalcih. Seznam nedovoljenih snovi je iz dneva v dan daljši in iz dneva v dan je te snovi težje odkrivati, saj biotehnologija, ki odkriva nove snovi (doping), napreduje z izredno hitrostjo. Mogoče pa se bo v bodočnosti le spremenilo kaj na bolje.
Stranski učinki dopinga
Povzroči lahko infarkt, povečanje krvnega pritiska, nastanek strdkov v žilah, trombozo, razne vrste rakavih obolenj ali celo takojšnjo smrt, če je odmerek prevelik. Boj proti dopingu bi morali še bolj poostriti. Policijska pooblastila bi morala biti večja in policija bi morala delovati bolj neizprosno, tako kot se je to zgodilo v Franciji, ko so policisti dobesedno vdrli v hotelske sobe tekmovalcev in jih veliko zasačili pri jemanju nedovoljenih snovi z namenom izboljšanja kondicije. Na žalost veliko držav na tem področju nima dobro urejenih zakonov, zato se tekmovalci in njihovi zdravniki, zlahka izognejo kazenskim ovadbam in ostajajo nekaznovani. Žalostno je, da se doping počasi razširja tudi na amaterske športe, in da jih jemljejo že tudi mladoletniki po vzgledu njihovih "herojev", ki jih obožujejo. Pri tem nosijo velik del krivde tudi mediji, ki kljub temu, da je športnik spoznan za krivega in obsojen za kaznivo dejanje, še vedno trdijo nasprotno, ga zagovarjajo in še vedno prikazujejo kot super športnika, ki je bil samo žrtev spletk nasprotnikov. Prav bi bilo, da bi prikazali ljudem resnično zgodbo o športniku, ki je v preveliki želji po zmagah, slavi, denarju… in tudi pod pritiskom svoje ekipe in celotnega aparata, ki ga obdaja in ki na račun njegovih zmag ogromno zasluži, pripravljen žrtvovati svoje zdravje in tudi mlad umreti.


Ljubljana, 18.08.2006, 19:14

Atlet Boštjan Šimunič pozitiven na dopinškem testu na drostanolon v finalu atletskega pokala Slovenije (APS), ki je bil v Ljubljani.

Drostanolonom povečuje sintezo kolagena, sestavine tetiv.Povečuje mišični volumen pri tekmovalkah v body buildingu, ker zadržuje vodo v telesu, pri moških pa sestavina ne daje nobenega tekmovalnega pozitivnega učinka in je na seznamu le zaradi učinka pri ženskah.


Atletinja Helena Javornik pozitivna na dopinškem testu na rhEPO (rekombinantni eritropoetin, op. p.) v urinu na polmaratonu, ki je bil 9. marca 2008 na Dunaju (1:11:55).
Suspendirana za 2 leti.


26. julij 2007 ob 10:06,

Atletinja Jolanda Čeplak pozitivna na eritropoetin (EPO) na mitingu v Monaku.
Suspendirana za 2 leti.

EPO je telesni hormon, ki uravnava nastajanje eritrocitov v telesu, pomemben je predvsem, ko iz različnih razlogov začne primanjkovati aerobne kapacitete krvi. EPO se v medicini uporablja za zdravljenje nekaterih bolezni, kjer se pojavlja slabokrvnost. Omenjeni hormon je za športnike "zanimiv", ker umetno povečuje raven rdečih krvnih telesc, ki v kri s tem prenašajo večjo količino kisika, kar lahko privede do večje vzdržljivosti športnikov.

Tukaj še en zelo zanimiv intervju glede dopinga:

Angel Heredia, ki je bil pred leti glavni prekupčevalec nedovoljenih sredstev za številne atlete, zdaj pa sodeluje z FBI-jem, je razkril dih jemajoče podrobnosti.

Dve leti se je skrival v hotelu v teksaškem Laredu pod lažnim imenom, potem mu je FBI le prišel na sled. Vprašali so ga, ali pozna razvpitega trenerja Trevorja Grahama in kaj ve o nedovoljenih poživilih med atleti. Sprva je vse zanikal, a nato so mu agenti predložili transkript 160 telefonskih pogovorov, številno elektronsko pošto in celo njegove sumljive bančne izpiske. Mehičan je videl, da je v izgubljenem položaju.

Jonesovo je poslal v zapor
Privolil je v sodelovanje in prisegel, da bo govoril le resnico. Med olimpijskimi igrami je glavna priča ameriškega sodišča brez dlake na jeziku spregovoril za nemški časnik Spiegel. V času, ko je Usain Bolt z nezemeljsko močjo zrušil svetovna rekorda na 100 (9,69) in 200 m (19,30), so njegove ugotovitve še toliko bolj sočne. Pogovor je bil opravljen še pred finalom teka na 100 metrov.

33-letni Heredia se je rodil v Ciudad de Mexicu in se preizkusil tudi v metu diska. Sin profesorja kemije je devet let oskrboval atlete iz ZDA, z Jamajke, Bahamov in iz Mehike z vsemi mogočimi nedovoljenimi poživili. Njegove izjave na sodišču so poslale Marion Jones v zapor.

Ali si boste ogledali finale teka na 100 metrov v Pekingu?
Seveda. Čistega olimpijskega zmagovalca ne boste videli, tudi nobenega čistega finalista ne bo. Od osmih šprinterjev bo vseh osem dopingiranih!

To je nemogoče dokazati.
To lahko zatrdim brez najmanjšega dvoma. Razlika med 10,00 in 9,70 so nedovoljena poživila.

Ali lahko poživila iz vsakega človeka naredijo svetovnega rekorderja?
Ne, to je seveda popolnoma zmotno mišljenje. Ne moreš danes nekaj zaužiti, jutri pa boš kar letel. V resnici je treba izjemno trdo trenirati in imeti velik talent, poleg tega pa moraš imeti še sposobno trenersko ekipo. Šele nato naredijo najboljša nedovoljena poživila tisto želeno razliko. Vse skupaj se mora zliti v popolno celoto, vse je med seboj povezano. Poživila delujejo šele na daljši rok, precej hitreje si opomoreš. Odbojka na mivki je morda zdrava, vrhunski šport pa še je daleč od tega, saj si s tem uničuješ telo. Poznamo primer Marion Jones.

Američanka je osvojila pet medalj na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 ...
Ona je trenirala neverjetno trdo. Poživila so jo obvarovala pred poškodbami. Prišle so zmage in slava.

Ste ponosni na to, da ste sodelovali z njo?
Seveda, še vedno. Zame je dosegla ogromno, pa ne mislite, da so bile njene tekmice uboge poštene športnice, ki jih je prinesla okoli.

Torej ne govorimo le o ameriškem vprašanju?
Ne. Vse države, vse zveze, vsi vrhunski športniki so udeleženi. Veliko odgovornost nosita tudi Nike in Adidas. Poznam atlete, ki so tekli svetovni rekord, naslednje leto pa so se poškodovali. Poklicali so jih in jim rekli, da jim bodo za 50 odstotkov znižali dohodke. Kaj mislite, da so naredili taki športniki?

Pojasnite, kaj ste naredili za svoje stranke?
Športniki slišijo neke govorice in hitro postanejo zaskrbljeni. Mislijo, da imajo tekmeci v rokavu kakšen nov trik. Na potovanjih jih skrbi, da bi jih lahko zalotili. Tu ni prostora za napake, ena napaka in kariera se lahko konča.

Torej ste bili terapevt za športnike, ki se dopingirajo.
Neke vrste trener. Skupaj smo odkrili, kaj je dobro za katero telo. Delal sem načrte za posebne koktejle in terapije, vse je bilo seveda odvisno od denarja, ki mi ga je atlet ponudil. "Ulične droge" stanejo manj denarja, tiste dizajnerske pa seveda nekaj deset tisoč dolarjev. Včasih sem jim pošiljal poživila, kdaj pa so oni obiskali mene.

Kako je bilo z Marion Jones?
Pri njej se je vse vrtelo okoli regeneracije. Leta 2000 je nenehno tekmovala, potrebovala je nekoliko razbremenitve. Dobivala je EPO, rastne hormone, adrenalinske injekcije in inzulin, ki skupaj s proteinskimi napitki zelo pomaga pri treningu. Hitreje prenaša proteine in minerale po telesu.

Jonesova je imela strah pred injekcijami.
Da, zato smo ji s takratnim možem C. J. Hunterjem in trenerjem Trevorjem Grahamom zmešali tri substance v eno injekcijo. Jaz sem to odsvetoval, zdelo se mi je preveč tvegano.

Kakšen odnos ste imeli do vaših atletov?
Poslovnega. Z Marion sem redko govoril, vse smo odmerjali s trenerji.

Ste imeli kakšen ritem dopingiranja?
Da. Ko se je sezona oktobra končala, smo počakali nekaj tednov, da si je telo opomoglo. Novembra smo začeli vbrizgavati rastne hormone in EPO, dvakrat na teden pa smo pregledali telo. Prepričati smo se morali, da se v krvi niso naredili kakšni strdki. Sledile so še injekcije testosterona. Vse skupaj je trajalo od osem do deset tednov, nato je sledil odmor.

In nato ste določili cilje sezone?
Vse je bilo odvisno od atletov. Nekateri so želeli že aprila odteči dobre čase, da bi dobili povabila na velike mitinge. Drugi so mislili le na ameriške kvalifikacije za velika tekmovanja. Naredili smo urnik do tistega tekmovanja in naslednji ciklus se je začel. Zelo dobro sem moral poznati atlete, vedel sem za vsako zvezo posebej, kje in s kakšnimi metodami testira svoje športnike.

Od kje ste zvedeli vse te podatke?
Imel sem veliko informantov.

Sami ste bili dober metalec diska.
Zelo dober v Mehiki in sila povprečen v svetovnem merilu. Ukvarjal sem se še z nogometom, boksom, karatejem, na koncu pa sem pristal pri atletiki. S 14 leti sem še verjel v čist šport, doping je bil zame zločin. Očeta sem vprašal, ali lahko vzamem aspirin.

Zakaj ste se torej začeli dopingirati?
Zaradi tega, ker se tudi vsi drugi športniki dopingirajo. Kar naenkrat so fantje, ki sem jih redno premagoval, vrgli disk deset metrov dlje od mene. Poškodoval sem se, a sem se vseeno želel uvrstiti v olimpijsko ekipo. Doping je zame postal tako kot za večino drugih atletov del športa. Če danes treniraš 12 ur, jutri pa trener od tebe zahteva še 12 ur, potem se dopingiraš, ker drugače tega ne bi zdržal.

Kaj ste jemali?
Rastne hormone in testosteron.

Ampak vseeno se niste uvrstili na olimpijske igre.
Da, ampak prebral sem vse mogoče medicinske knjige, pogovarjal sem se z drugimi športniki. Kmalu so vsi začeli govoriti, da se spoznam na zadevo in da vem, kako se izogibati testom. Prvi so me že spraševali za nasvet. Tako se je začelo, kmalu pa je prišel tudi trener Trevor Graham. Razložil sem mu funkcijo EPA in hitro me je sprejel v svojo ekipo.

Kako ste se prebili do vloge največjega dobavljalca najboljših atletov?
Moj oče je profesor kemije, jaz ljubim kemijo, poleg tega pa sem bil še športnik. Postal sem obseden s svojo novo vlogo. Testosteron sem naštudiral do potankosti, poznamo neko vrsto, ki deluje dlje časa, in tako, ki deluje takoj. Delal sem z najboljšimi atleti sveta in naredil sem jih še boljše.

Kako ste postali najboljši v svojem poslu?
Z natančnostjo. Treba je vedeti, da EPO brez dovolj velike vrednosti železa ne deluje dobro. Imam posebno sestavino, ki za desetkrat poveča učinek EPA.

Ste imeli še kakšne skrivnosti?
Seveda. Uporabljali smo posebne tablete za ledvice, ki so blokirale steroide, zato so bili testi urina vsi negativni. Poznamo tudi poseben encim, ki počasi poje proteine, zato ima B-test povsem drugačne vrednosti od A-testa. Tu so še posebne substance, ki jih vzameš nekaj ur pred tekmo, učinkujejo pa na mišice. Skupaj z EPO-m delajo prave čudeže. Imam še vsaj 20 nedovoljenih poživil, ki jih laboratoriji ne zaznajo.

Sodelovali ste predvsem s Trevorjem Grahamom, ki ima dosmrtno prepoved, saj je pri nečednih poslih pomagal Marion Jones, Timu Montgomeryju, Justinu Gatlinu. S kom ste še sodelovali?
Z Wintropom Grahamom, njegovim bratrancem. Z Johnom Smithom, trenerjem Mauricea Greena. Z Jamajčanom Raymondom Stewartom, z Denisom Mitchellom ...

Kako ste prišli v stik z Mitchellom?
Vse skupaj je en majhen svet. Hitro se razve, kdo lahko priskrbi poživila in po kateri ceni ter zna držati jezik za zobmi. Dali so mi 15.000 ameriških dolarjev in prinesel sem jim prvo pošiljko.

Ste imeli kakšen poseben načrt?
Vedno sem kombiniral različne stvari. Imel sem substanco Actovison, ki je pospeševala prekrvitev in je ne morejo odkriti. Rastni hormoni in EPO sta dodala svoje. Atlet si želi hitro regenerirati, vseskozi si želi dosegati dobre izide.

Je sploh mogoče stalno dosegati dobre izide v svetovnem merilu brez dopinga?
Teči pod 44 sekund na 400 metrov - nemogoče. Vreči disk prek 71 metrov - "no way". Lahko se zgodi, da bi nekdo s pomočjo vetra tekel na 100 metrov 9,8. Desetkrat na sezono pod 10 sekund, ob dežju ali ob vročini - le z dopingom.

Vi ste torej kombinirali testosteron, rastne hormone in EPO?
Ja, posamezne variacije in potem so mogoče velike stvari. Jerome Young je bil leta 2002 šele na 39. mestu na svetovni lestvici izidov na 400 metrov, potem sva začela sodelovati. Leta 2003 je dobil skoraj vse večje tekme.

Kako so vas plačevali?
Dobival sem letni honorar. Pri velikih uspehih sem dobil 40.000 ameriških dolarjev bonusa.

Vaši atleti so osvojili 26 olimpijskih medalj. Koliko ste zaslužili?
Tega ne smem izdati, saj še potekajo preiskave. Od 16 do 18 športnikov mi je za svoje uspehe plačalo med 15.000 in 20.000 dolarjev. Zelo dobro mi je steklo, imel sem lepo življenje.

Ali niste živeli v senci športnikov, nihče vas ni videl.
Ne. Res je, da sem bil le redko prisoten na največjih tekmovanjih, to je bilo predvsem zaradi nevoščljivosti. Američani niso hoteli, da delam tudi za Jamajčane in nasprotno. Nisem bil v senci, vse skupaj je bila veriga, od športnikov preko agentov do pokroviteljev. Bil sem del tega posla, vsi so vedeli, kako stvari potekajo. Vsi so tako želeli, saj so s tem postali bogati.

Katere agente imate v mislih?
Menedžerji, kot je npr. Robert Wagner, ki je hotel svoje atlete na največje mitinge pripeljati v najboljši formi.

Wagner je hitro poslal elektronsko pošto na uredništvo Spiegla in zatrdil, da se njegovi atleti nikoli niso dopingirali.

Maurice Greene je bil veliki zvezdnik teka na 100 metrov. Prisegel je, da je bil čist, je vzor mnogim tudi pri olimpijskem gibanju.
Tu še potekajo preiskave. Kdor trdi, da je bil on čist laže!

Ste lahko bolj konkretni?
Jaz sem mu pomagal. Naredil sem načrt zanj in mu dostavil sredstva. Sodelovala sva v letih 2003 in 2004. Imam potrdilo, kjer mi je nakazal 10.000 ameriških dolarjev.

Greene zatrjuje, da je bil ta denar namenjen prijateljem.
Mislim, da jaz bolje vem, kaj je resnica.

Kaj ste dajali Greenu?
IGF-1 in IGF-2, EPo in ATP, ki pomaga pri razvoju mišic.

Na dopinških pregledih tega ne morejo odkriti?
Ne. Uporabljali smo tudi posebne preparate, ki ne pustijo nobene sledi, športnik pa ima vseskozi višjo raven testosterona.

Dopingira se torej na različnih športnih ravneh?
Da, razlike so le v kakovosti dopinga. Revni športniki jemljejo preproste steroide in upajo, da jih ne bodo pregledovali. Če spadaš med zvezde, zaslužiš 50.000 ameriških dolarjev na mesec, poleg tega pridejo še štartnine in pogodbe s proizvajalci športnih copat. Če si na vrhu, prispevaš 100.000 dolarjev, jaz pa ti naredim dizajnersko poživilo, ki ga je nemogoče odkriti.

Kako lahko to razložite?
Dizajnerska poživila so sestavljena iz več preparatov, ki na koncu poskrbijo za želene učinke. Na koncu verige zamenjam dve molekuli tako, da jih kontrolorji ne zaznajo.

Kako komentirate neuspešen boj proti dopingu?
Kontrolorji lovijo športnike, tudi to je neke vrste šport. Lov, ki daje adrenalin. Mi moramo biti vedno leto ali dve pred kontrolorji. Vedeti moramo, kateri preparat je v znanstveni raziskavi in ga preizkušajo na živalih. Poznati moramo testne metode.

Lahko kontrolorji to dirko zmagajo?
Teoretično lahko. Vse zveze, pokrovitelji, menedžerji, trenerji in športniki bi si morali biti enotni. Ves zasluženi denar bi se moral vložiti v boj proti dopingu. Športnike bi morali pregledovati dvakrat na teden. To, kar se dogaja zdaj, je smešno. Ta denar, ki zdaj vlaga v ta boj, bi lahko privarčevali, jaz bi ga raje razdelil med uboge mehiške otroke. Dokler se bo šport tako tržil in bodo tako visoke pogodbe s pokrovitelji in televizijskimi hišami, se bo nadaljevalo jemanje poživil, saj brez pravega izida nisi zanimiv.

Ideja o pravičnem boju v okviru vnaprej postavljenih pravil, je torej že dlje časa mrtva.
Točno tako, razen če se vrnemo k antičnemu športu, kjer ni bilo denarnih nagrad. Brez televizije, Adidasa, Nika. Saj je vsem dobro znano, da kdor je osmi, prejme okoli 5.000 dolarjev, zmagovalci največjih mitingov pa po 100.000. Vsak atlet seveda ve, da se tako ali tako vsi njegovi tekmeci dopingirajo in ima pri tem mišljenju seveda prav. Mislite, da športniki mislijo na moralo in ideje o čistem tekmovanju? Najbolje izid doseči čist - to je pravljica!

Si želite, da bi uzakonili nedovoljena poživila?
Ne, mislim pa, da bi lahko dovolili uporabo EPA, IGF-ja in testosterona, saj jih telo tudi samo producira. Nemogoče je popolnoma dokazati, da jih je nekdo jemal. Če bi uzakonili EPO, bi imeli vsi enake pogoje.

Ljudje smo si po naravi različni, vi bi pa radi z dopingom vse naredili enake.
Normalni atleti imajo tri nanograme testosterona na mililiter krvi, tak je npr. Tim Montgomery. Maurice Greene ima 9 nanogramov. Kaj lahko naredi Tim, narava je nepoštena.

Kaj bi pa prepovedali?
Vse preostalo, kar lahko telesu škoduje. Predvsem amfetamine in steroide.

Ali še obstajajo čisti športniki?
Atletika, plavanje, smučarski teki in kolesarstvo so športi, ki se jih ne da več rešiti. Tudi golfisti niso več čisti. Nogometaši pridejo k meni in rečejo, da morajo ob avt liniji zelo hitro teči, ne smejo pa se utruditi. Tekme igrajo vsake tri dni. Košarkarji jemljejo amfetamine in efedrin. V bejzbolu jemljejo steroide pred tekmo in amfetamine med tekmo. Še celo lokostrelci jemljejo pomirjevala, da je roka povsem mirna. Vsi se dopingirajo!

Ste tudi izdelovali dopinške preparate ali ste jih samo dostavljali?
Nisem imel svojega laboratorija, imel pa sem dostop do laboratorijev v Ciudad de Mexicu. V Avstraliji, Južnoafriški rebubliki, Avstriji, Bolgariji in na Kitajskem sem kupoval material, iz katerega so izdelali poživila. Rastne hormone sem dobival od švicarskega podjetja Serono. Uvoz v Mehiko ni bil težak, pri nas ni strogih pravil. V lekarnah lahko marsikaj kupiš. Če je bil kakšen preparat v testni fazi, smo takoj izvedeli in ga naročili, potem pa smo kombinirali.

Ste kontrolorje sploh kdaj jemali resno?
Ne, smejali smo se jim.

Od česa živite zdaj?
Imam še nekaj denarja. Spet študiram, saj bi rad delal v lekarni, to so moje sanje. Nevem, ali bom obtožen, potem bo težko dobiti službo. Nimam več pravega življenja. Ko se sprehajam naokoli, vseskozi gledam, da mi kdo ne sledi. V primerjavi z Jeromom Youngom mi gre še vedno zelo dobro.

Kaj dela svetovni prvak iz leta 2003?
Star je 31 let, v tovornjaku prevaža kruh. Uradno je zapisano, da je prekršil pravila športa, ampak to seveda ne drži. Jerome je le sledil pravilom.


Zdaj pa še moje osebno mnenje……

Ta problem je večplasten in precej bolj kompleksen kot zgleda.

Športniki so profesionalci.Celo življenje se podrejajo svoji športni panogi.Rezultati jim predstavljajo zaslužek (življenski kruh).

Npr imamo ekipe katerih obstoj je spet odvisen od rezultatov. Brez njih ni medijske podpore, kar pomeni da ni sponzorjev....ergo...brez rezultatov ekipa propade....

Torej je pritisk okoli doseganja rezultatov ogromen.
Meja med odličnim in vrhunskim rezultatom je zelo, zelo tanka.. včasih gre za stotinke, metre...

Dva zelo dobra (enako talentirana) športnika vložita enako dosti časa v kvaliteten trening.. rezultat bo verjetno podoben.Oba se zavedata, da lahko storita "korak naprej", kar v vrhunski konkurenci pomeni ogromno razliko v medijski razpoznavnosti,torej zaslužku... torej eksistenci...

Mediji, ki jih en dan kujejo v zvezde jih naslednji dan zakopljejo v gnojnico.
Ekipe si enostavno zaščitijo rit, odklonijo odgovornost in športnika postavijo na hladno.Športne zveze podobno in medtem farmacevtske družbe kujejo blazne dobičke na račun prepovedanih substanc.

To je začaran krog,kjer vsi profitirajo ampak le športnik, ki je paradoksalno talec sistema tvega in pri vseh okroglih mizah, kjer mediji, zdravniki, trenerji,asistenti,terapeuti filozofirajo o odpravi dopinga vedno manjka ključen sogovornik - športnik.

Njega nihče nič ne vpraša.. njegovo delo je,da se goni po treningih in tekmovanjih in skuša zagotoviti eksistenco!!

#2 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 29. avgust 2009, 20:11

fajn tema - in kako je podana (ne morem verjet da je se nimamo)! :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#3 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 30. avgust 2009, 09:18

Mene pa res zanima, kaj je s Kozmusom. Z njim dela Marjan Ogorevc, ki kombinira psihološke in bioenergijske pristope pa tud duhovne prakse. Čist jasno je (po tem, kar je objavila in napisala Čebelica pa sploh - BTW ful zanimiv prispevek :palec: ), da takih rezultatov na klasičen način ni možno doseči - a je Kozmus res nadomestil doping s pristopi alternativne medicine? In ali lahko na ta način varno priženeš telo čez meje "normalnih" zmogljivosti? Za nekaj časa že - saj to obstaja tud v naravi in je evolucijsko ful pomembno - ampak v naravi je to mišljeno za redke ekstremne situacije, pri vrhunskih športnikih pa je to redno in skoz več let. :?:
Sem slišala, da so dopingirani tud menedžerji, kirurgi, ki naprej opravijo svoje delo v javni bolnici, potem pa še svoji privatni, pa še kdo....
V družbi, kjer je vrednota višje, hitreje, dlje, več (zemlje, denarja, slave, moči, nadzora...) namesto harmonije in upoštevanja celote, je doping neizogiben del igre in je iluzija, da ga je možno kar ukiniti. Dopinga ne bi bilo več samo, če bi se sistem vrednot v družbi v temeljih spremenil.

#4 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 30. avgust 2009, 18:05

Mene pa res zanima, kaj je s Kozmusom. Z njim dela Marjan Ogorevc, ki kombinira psihološke in bioenergijske pristope pa tud duhovne prakse. Čist jasno je (po tem, kar je objavila in napisala Čebelica pa sploh - BTW ful zanimiv prispevek :palec: ), da takih rezultatov na klasičen način ni možno doseči - a je Kozmus res nadomestil doping s pristopi alternativne medicine? In ali lahko na ta način varno priženeš telo čez meje "normalnih" zmogljivosti? Za nekaj časa že - saj to obstaja tud v naravi in je evolucijsko ful pomembno - ampak v naravi je to mišljeno za redke ekstremne situacije, pri vrhunskih športnikih pa je to redno in skoz več let. :?:
Sem slišala, da so dopingirani tud menedžerji, kirurgi, ki naprej opravijo svoje delo v javni bolnici, potem pa še svoji privatni, pa še kdo....
V družbi, kjer je vrednota višje, hitreje, dlje, več (zemlje, denarja, slave, moči, nadzora...) namesto harmonije in upoštevanja celote, je doping neizogiben del igre in je iluzija, da ga je možno kar ukiniti. Dopinga ne bi bilo več samo, če bi se sistem vrednot v družbi v temeljih spremenil.

Jaz osebno o Kozmosu zelo težko kaj rečem,ker praktično več kot toliko tudi nevem o njemu!
Nevem kdo je pri njemu vse v ozadju v njegovi ekipi.Sigurno enega menedžerja,agenta ima tudi on,ker drugače atlet ne more nastopat na mitingih kot jaz vem.Zdaj koga ima pa nimam pojma....
Nevem zakaj ampak jaz imam skozi v glavi,da je imel tudi Kozmus neko afero z dopingom in sem iskala informacije glede tega in moram priznat,da nisem našla čisto nič,kar pomeni,da mogoče sem se zmotila.
Ma nevem no sam jaz imam skozi ta čip v glavi,da je imel tudi Kozmus neke pizdarije z dopingom sam pol je kar vse poniknilo in kot zgleda ni bilo nič iz tega....
A je mogoče komu poznana ta informacija,da je imel tudi Primož neko afero z dopingom ali je to samo na mojem zeljniku zraslo,kar je čisto možno?Čudno mi je,ker sem iskala informacije glede tega in nisem našla čisto nič tako,da res nevem....

#5 dayo

dayo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 234

Objavljeno: 30. avgust 2009, 23:41

Je pa neverjetno psihično stabilen.
Značilnost, povsem tuja slovenskim športnikom.
Meče kot robot, ob poslušanju himne je hladen kot robot, k da bi mu nekdo izklopil vse občutke, čutila, nevrone...
To mi je padlo v oko, ko sem ga gledal.

Ga je tai-chi umiril x8Dx

#6 tantric

tantric
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 139

Objavljeno: 31. avgust 2009, 06:15

Sam sem se prenehal ukvarjati s sportom, ko sem moral sprejeti odlocitev. Nadaljevati z dopingom ali prenehati. Odlocil sm se, da preneham.
Mozno bi bilo duhovno tako napredovati, da ne bi potrebovali dopinga. Ampak takrat ne bi potrebovali niti sporta.
Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah

#7 The Dude

The Dude
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 933

Objavljeno: 31. avgust 2009, 09:57

Primož Kozmus na dopingu?
Po moje, če se mene vpraša, nič več nič manj kot ostali.
Je pa neverjetno psihično stabilen.
Značilnost, povsem tuja slovenskim športnikom.
Meče kot robot, ob poslušanju himne je hladen kot robot, k da bi mu nekdo izklopil vse občutke, čutila, nevrone...
To mi je padlo v oko, ko sem ga gledal.


Psihična stabilnost je zgleda tako redka, da prav opaziš, da je drugačen. x:Dx Jaz sem vedno občudoval Samprasa,..pa zdaj recimo Nadala in Federerja. Pravi asi so, kako se znajo osredotočit na igro. Se pa da to komot naučit, da ne mečeš energije stran (preko nepotrebnih emocij, misli, gibov).

#8 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 31. avgust 2009, 10:34

Ful dober intervju (sem ga zdaj sele prebrala). :palec:
Sama ze skoz (od zacetka teh dopinskih afer oz. ko je to postalo bolj razvpito) mislim natancno tko kot on.
da pac je to zacaran krog, da se folk pocut onemogocen in v koncni fazi bebo, ce se ne gre te iste igre (saj v nasprotnem primeru nima sans).
vsec mi je njegova iskrenost in neposrednost in tud humor oz. duh (je vprasal fotra, ce lohk vzame aspirin xDDx).

Vseen pa en pikec mene hoce dopustit moznost, da je nekdo (recimo Usain Bolt) RES prisel do fantasticnega in neverjetnega rezultata zoglj zarad daljsih misic in gibcnejsih, ki naj bi ga imel folk s tega podrocja. xDDx x:)x

O Primozu Kozmusu bi tezko kej rekla okol tega, o tem nisem razmisljala. Pravzaprav sem menila, da je cist, ce je tako samozavesten.
In psihicna stabilnost je seveda velik point, skor ene tolk kot fizicna pripravljenost (saj ce bi delal tud na tem, bi nasi sportniki recimo tudi 2. tek odpeljali ok, tudi drugi polcas igrali dobro... itd.).
No in ze zato lahko dosega boljse rezultate.
ne vem pa, ce je pri metanju diska ali kladiva in pri podobnih sportih ravno psihicna stabilnost ta Glavni point. x:)x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#9 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 31. avgust 2009, 13:27

Psihična stabilnost je zgleda tako redka, da prav opaziš, da je drugačen. x:Dx Jaz sem vedno občudoval Samprasa,..pa zdaj recimo Nadala in Federerja. Pravi asi so, kako se znajo osredotočit na igro. Se pa da to komot naučit, da ne mečeš energije stran (preko nepotrebnih emocij, misli, gibov).


Psiha (in povezava psiha-telo) je v športu res ful pomembna, jaz sem tud vedno občudovala psihično stabilne tipe (v športu in nasploh x;)x ). Pri vrhunskem športu pa ženejo telo do takih skrajnosti, da se poškodbam ni možno izognit, telo pa nima časa niti za normalno regeneracijo, kaj šele za zdravljenje po poškodbah. Se bojim, da stabilnost in sposobnost koncentracij pri regeneraciji ni zadost (čeprav ima svojo vlogo) in so tisti na dopingu v prednosti (vsaj kratkoročno - dolgoročno pa se telo vrhunskih športnikov sesuje, itak). Ko sem se o tem pogovarjala z Ogorevcem, je rekel, da kombinacija pristopov alter-medicine in duhovnih praks tudi zelo zmanjša pogostost poškodb in poveča regenerativno sposobnost organizma. Možno. Upam, da res. In navijam za Kozmusa (vsaj dokler mu ne dokažejo dopinga)

#10 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 1. september 2009, 11:04

res je, tud za Ceplakovo.
(sam se je prec vidl po (njenem) odzivu...)
verjames pa tud, zato k HOCES (vsaj jaz). x:)x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#11 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 1. september 2009, 13:42

Zakaj se ti zdi...zato ker dosega dobre rezultate...
Po moje se motiš... x:)x

Ne ni zaradi tega ampak jaz imam skozi občutek,da sem to nekje prebrala samo zdaj trenutno čisto nič ne najdem glede tega tako,da sem se res najbrž zmotila!
Jaz resnišno upam,da je Primož čist in da dosega svoje uspehe na pošten način!
Je pa res,da je on neverjetno psihično stabilen,kar je zelo neobičajno za naše špotnike.Jaz se včasih prau vprašam,da če je on sploh naš...

#12 dayo

dayo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 234

Objavljeno: 1. september 2009, 14:23

Je pa res,da je on neverjetno psihično stabilen,kar je zelo neobičajno za naše špotnike.

Ja, res zelo redko... se pa spomnim še enga takega, iz starih cajtov - Rok Petrovič. Če se spomnite, preden se je dol pognal, zmeri bil čist miren in osrediščen.

#13 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 29. oktober 2009, 20:03

Agassi jemal metamfetamin!Za zabavo ali tenis?


28. oktober 2009 ob 11:45
New York - MMC RTV SLO

Andre Agassi je v prihajajoči avtobiografiji razkril, da je med aktivno teniško kariero jemal mamila in s tem poskrbel za razburjenje v ZDA.


Sloviti teniški virtuoz Andre Agassi, ki je na veliki teniški sceni v svoji bogati karieri osvojil vse mogoče lovorike, je znova v ospredju medijske pozornosti. Osvojil je osem naslovov na turnirjih za grand slam in je le eden izmed petih igralcev, ki so zmagali na prav vseh štirih največjih turnirjih. Kraljeval je na prvem mestu na lestvici ATP, osvojil pa tudi olimpijsko zlato kolajno (Atlanta 1996).

Ves svoj zvezdniški kapital je postavil pod vprašaj s priznanjem, da je užival prepovedano mamilo metamfetamin ("crystal meth") ter da je leta 1997 lagal v pismu teniškim funkcionarjem, ko je padel na dopinškem testu.

Lagal komisiji ATP-ja
Trdil je, da je mamilo vzel po nesreči, ko je spil kozarec gazirane pijače, pomešane z drogo, svojega pomočnika z vzdevkom Slim, kar pa je bila debela laž, kot je zdaj priznal. S to lažjo je preslepil protidopinško komisijo ATP, da bi si rešil kariero in dobro ime.
"Prosil sem za razumevanje in prizanesljivost ter pripisal iskreno. Seveda sem se počutil nelagodno. Obljubil sem si, da je to zadnja laž. Komisija ATP je pregledala primer in ovrgla postopek," je v knjigi, ki bo izšla 9.novembra, zapisal Agassi.

Ko je bil na dnu, je prekoračil Rubikon
Metamfetamin je rekreacijska droga, ki se uporablja za "dvig energije" ali občutek vznesenosti. V avtobiografiji je tudi zapisal, da je "Slim" oseba, ki ga je leta med silovitim igralskim padcem seznanila z drogo, ko je na mizico odložila majhno količino prepovedanega praška. "Nekaj sem ga zaužil in se ulegel na kavč in razmislil o Rubikonu, ki sem ga ravnokar prečkal," je dodal 39-letni Američan armensko-asirskega rodu.

Vprašljivi dosežki druge polovice kariere
Nekdanji prvi igralec sveta je svoj prvi grand slam osvojil v Wimbledonu leta 1992. Štirikrat je zmagal v Avstraliji, dvakrat na OP ZDA, leta 1999 pa je dobil še parški grand slam v Roland Garrosu. Ko je leta 1997 padel iz prve stoterice na skromno 141. mesto, je začel jemati metamfetamin in že čez dve leti je bil znova prvi igralec sveta. Agassi je od leta 1986, ko je začel profesionalno kariero, zbral 60 turnirskih zmag. Po dvajsetih letih je nato leta 2006 teniški lopar dokončno postavil v kot.

"Za trenutek sem bil celo zaskrbljen, toda ne za za dolgo," se Agassi ne namerava obremenjevati z reakcijami navijačev. "Srce sem nosil na rokah, obraz je vedno razkrival moja čustva. Pravzaprav sem navdušen, da svetu povem svojo zgodbo," je bil prvi komentar kljubovaljne teniške legende.

Doping je v svet tenisa prišel relativno pozno, saj prvi odmevnejši primer sega v leto 1998. Čeh Petr Korda je v začetku tega leta dosegel uspeh kariere, saj je v finalu Melbourna premagal Marcela Riosa, kar je bil njegov edini osvojeni turnir za grand slam. Le nekaj mesecev kasneje so ga v Wimbledonu ujeli pri jemanju nandrolona. Korda je bil kaznovan z enim letom nenastopanja. Korda se ni več vrnil, ampak je pri 30 letih končal kariero.

Eno najbolj zanimivih karier je gotovo spisala Martina Hingis.Slovakinja s švicarskih potnim listom je osvojila pet turnirjev za grand slam, na vrhu lestvice WTA pa prebila kar 209 tednov - in to vse še pred 23. rojstnim dnem, ko se je morala upokojiti zaradi kroničnih težav z gležnjem.Leta 2005 se je poskušala vrniti, leto kasneje pa se je dokončno vrnila v teniški svet.Njena kariera se je neslavno končala leta 2007.Ob koncu sezone je namreč priznala, da je bila v Wimbledonu istega leta pozitivna na kokainu.Hkrati je zatrdila, da te droge nikoli ni zaužila.

Zaradi kokaina je bil letos začasno suspendiran tudi Richard Gasquet.Francoz je bil testiran marca pred turnirjem v Miamiju. Gasquet je bil kasneje oproščen in je julija že lahko igral. Sporni dogodek je pojasnil s tem, da je na neki zabavi poljubil dekle, ki je pred tem uživala kokain.

Zgodbo s "srečnim koncem" pa je spisala Jennifer Capriati.Američanka je profesionalka postala še pred 14.rojstnim dnem. Vrhunec prvega dela kariere je požela v Barceloni 1992,ko je pri 16 letih postala olimpijska prvakinja.A prišel je padec.Aretirali so jo zaradi posedovanja marihuane,kar jo je za več kot dve leti oddaljilo od vrhunskega tenisa.Vrnitev je bila več kot uspešna, saj je nato osvojila tri turnirje za grand slam in se tudi zavihtela na vrh lestvice WTA.

Britanca Grega Rusedskega,sicer rojenega Kanadčana, so konec leta 2003 ujeli pri jemanju nandrolona.Teniški igralec je bil kmalu spoznan za nedolžnega, saj naj bi bil za sporne substance kriv fizioterapevt, ki ga je določila ATP.

Med tistimi teniškimi igralci, ki so bili ujeti več kot le enkrat, gre v prvi vrsti omeniti Mariana Puerta.Argentinca so prvič ujeli leta 2003,ker so v njegovem telesu našli clenbuterol.Igralec se je izgovoril s tem,da je omenjena snov v zdravilu za astmo, ki ga je pestila. ATP mu je kazen znižala z dveh let na devet mesecev. Leta 2005 se je uvrstil v finale Pariza,kmalu pa je bil spet kaznovan, saj so v njegovem telesu našli sledi etilefrina.Kakšen je bil tokrat njegov izgovor? Pil je iz istega kozarca kot njegova žena, ki je ravno v tistem obdobju uporabljala zdravila, ki so ravno vsebovala omenjeno snov.Sprva je bil kaznovan z osmimi leti nenastopanja,kasneje je bila kazen znižana na dve leti, tako da se je leta 2007 spet vrnil na teniška igrišča.

Zanimivo je, da zelo veliko ujetih teniških igralcev prihaja iz Argentine.Ob Marianu Puerti naj omenimo le še Guillerma Canasa (diuretik – kasneje je bil rehabilitiran, ATP mu je vrnil tudi ves zasluženi denar),Juan Ignacio Chela (testosteron –prepoved igranja za 3 mesece), Guillermo Coria (nandrolon – kazen 2 let neigranja so mu znižali na sedem mesecev) in specialista za dvojice Mariano Hood.

Ob dopinških aferah omenimo le še afere, ki so povezane s stavnicami. Leta 2007 je bil v ospredju Nikolaj Davidenko in njegova morebitna povezava z rusko mafijo. Davidenko je avgusta v Sopotu dobil uvodni niz proti Martinu Vassallu Argüellu s 6:2. Nato je angleška stavna hiša Betfair dobila relativno veliko stav v korist Argentinca. Slednji je kasneje res zmagal, saj je Davidenko v 3. nizu dvoboj zaradi poškodbe noge predal. ATP je uvedel preiskavo, ki je pokazala, da je devet ljudi iz Rusije skupaj stavilo kar 1,5 milijona dolarjev na poraz Davidenka. Na dvoboj je bilo vloženih skupaj kar 7 milijonov dolarjev, kar je približno desetkrat več kot običajno. Preiskava se je končala leto kasneje, ko je bil Davidenko spoznan za nedolžnega. A to ni edini nenavaden dogodek v povezavi z Davidenkom. Konec leta 2007 je igral na turnirju v St. Petersburgu, kjer je izpadel proti Marinu Čiliću. Sodnik je bil prepričan, da se Rus premalo trudi, zato je bil tudi kaznovan z eno točko.

Zadnji primer suma sodelovanja s stavnicami pa se je pripetil pred nekaj dnevi, ko je Danka Caroline Wozniacki v 1. krogu Luxemburga vodila proti domačinki Anne Kremer s 7:5 in 5:0, nato pa je dvoboj predala zaradi težave s kito v podkolenskem zgibu.

Mislim mene sploh več noben ne preseneča glede doping afer in šele leta 1998 je prvi tenisač padel na doping kontroli!To je pa zelo zelo pozno.Ma ne morem verjet.Nekak opažam,da se v tenisu zelo veliko pojavlja poživilo nandrolon....

Meni osebno se mi je od vedno zelo sumljiv zdel Sampras in to zato,ker je čisto vedno omahoval s tistim jezikom okoli ust med samo igro in isto je delal Maurice Greene....
Dobro se spomnem Maurice Greena na štartnem bloku s tistim njegovim pogledom in s tistim njegovim prepletanjem jezika okoli ust in sem si rekla " ta je zihr dopingiran " in kot zgleda sem imela še prau pa čeprau to on osebno negira....

No v glaunem jaz za nobenega atleta ne bi dala roko v ogenj glede dopinga,ker zdaj je čisto vse možno in čisto nič me več ne preseneča!!

#14 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 29. oktober 2009, 21:56

sem vidla ja, za agasija...

No v glaunem jaz za nobenega atleta ne bi dala roko v ogenj glede dopinga,ker zdaj je čisto vse možno in čisto nič me več ne preseneča!!

ja, mene tud ne.
ampak sej to dobr pise v tistem prvem intervjuju, ki si ga objavila (to je ta tip govoril, kar se zdej razkriva iz stevilnih strani)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#15 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 14. februar 2011, 13:23

http://www.siol.net/..._v_tezavah.aspx

http://www.siol.net/...ransfuzijo.aspx

http://www.siol.net/...uspendiran.aspx

Kot berem iz italijanskih spletnih strani,da bi zvedla kaj več glede tega si je biuši italijanski kolesar Riccardo Riccò delal avtotransfuzijo iz ene vrečke krvi,ki si jo je hranil 3 tedne v hladilniku in to doma.Baje,da si je vse to delal sam pod nobeno kontrolo.

Praktično si je vbrizgaval svojo lastno kri v žilo pred treningom pod nobeno kontrolo in sevede tukaj govorimo o totalnem pomanjkanju higiene.Pomanjkanje delovanje ledvic,vročina 41,rešilec…..

Sam ej pa,da greš to delat sam pa to moraš bit mona.In poleg tega po mojem,da si to delaš sam pa to je on mogel videt nešteto takšnih procedur.Sigurno se jaz ne bi spuščala v to,ker s tem načinom ogrožaš svoje življenje v primeru,da ne vidiš koga drugega kako se to izvaja.

Je pa možno,da ni bil sam,ker njegova punca Vania Rossi professional cyclocross bicycle racer iz Italije s katero,naj bi imel tudi enega otroka je bila tudi pozitiuna na začetku leta 2010 in sicer pri njej vzorec A naj bi bil pozitiven in vzorec B pa ne tako,da na koncu je bila negatiuna.

Me pa vse to zelo impresijonira in šokira v negatiuno.Čez kaj vse gre člouk sam,da zmaga.

Đizus.I do not believe!Objavljena slika

#16 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 14. februar 2011, 15:30

Zeljko Mavrović [2 x olimpijec (Seul, Barcelona)]:
"... svi su oni dopingirani."
... Svima je prije deset godina postalo jasno da se *klasično dopingiranje*
može vrlo lako otkriti. U vrhunskim sportovima u kojima nema mogućnosti da se osobnošću ili kreativnošću doskoči rezultatu puno je dopinga. ..."
http://www.jutarnji....ngirani/191555/

#17 čebelica01

čebelica01
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 288

Objavljeno: 14. februar 2011, 15:49

no jaz mislim,da veliko jih je dopingiranih.niso pa vsi.

recimo jaz sem prepričana,da naša olimpijska podprvakinja sara isaković ni dopingirana in sem mnenja,da je prišla do medalje na pošten način....

#18 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 14. februar 2011, 15:50

Na dopingu dobijo *reveže*,
ki nimajo sredstev za *vrhunski*, oz. že tudi genski doping.

"Borut Štrukelj. Predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo domneva,
da je genski doping v športu že nekaj let.
Za zdaj ga je zelo težko dokazati, zato je tudi znan le en primer." [25. 06. 2010]
http://www.zurnal24....e-175633/clanek

$24.000 za genski doping na kitajskem [23 07 2008]
http://maxximum-port...t=16106&start=0

Genski doping [obrazložitev]
[L. Ž., Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani] [.ppt (slike & tekst)]
http://tinyurl.com/4pjumg4

Genski doping [obrazložitev]
[L. Ž., Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani] [.html (tekst)]
http://tinyurl.com/66eeay5

#19 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 14. februar 2011, 20:40

Doping [zdravila razna, ...], prepovedane droge so že dolgo *zmagovalci*,
se širijo ne glede na sankcije. Vojna je vnaprej izgubljena.
Tako zgleda.

"Španska kolesarska zveza naj bi trikratnega zmagovalca kolesarske dirke po Franciji
Alberta Contadorja oprala suma jemanja prepovedanih sredstev, danes poroča večina
španskih medijev."
http://24ur.com/spor...nski-kazni.html

#20 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 15. februar 2011, 14:39

Disciplinska komisija tamkajšnje kolesarske zveze bo Alberta Contadorja oprostila dopinških obtožb
"Sodba še ni uradna, a za špansko sedmo silo ni več dvomov: disciplinska komisija tamkajšnje kolesarske zveze bo Alberta Contadorja oprostila dopinških obtožb, ki so se nanj zvalile, potem ko je bil 21. julija lani pozitiven na klembuterol. Contador bi se lahko že jutri vrnil v profesionalno karavano.
Tako bo 28-letni kapetan moštva Saxo bank (lani še Astana) obdržal svojo tretjo zmago na Touru
in se že jutri vrnil v profesionalno karavano. Razplet njegovega primera pa bo še dolgo dvigal prah.
Morda ne toliko zaradi oprostilne sodbe same, temveč zato, ker je za njo stalo veliko »botrov«, na čelu
s predsednikom španske vlade Zapaterom.
»Ni pravne podlage, da bi kaznovali Contadorja,« so besede, s katerimi je
Jose Luis Rodriguez Zapatero vrgel senco dvoma na obravnavo primera. ..."
http://delo.si/clanek/140381

Če pravi politik Zapatero, da dopinga NI, potem ga NI. -)
Zapatero je *strokovnjak -)* za doping.
Torej ima *prav*. J***š strokovnjake prave z njihovimi laboratoriji vred. -)

#21 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 17. februar 2011, 15:27

"Nekdanja vrhunska telovadka Dagmar Kersten, ki je na olimpijskih igrah leta 1988
v Seulu osvojila naslov olimpijske podprvakinje na dvovišinski bradlji v dresu
Nemške demokratične republike (NDR), je razkrila, da so ji do gimnastičnih uspehov
več let nevede v vzhodnonemški ekipi pomagali s prepovedanimi sredstvi."
http://www.sta.si/ve...?s=s&id=1607093

#22 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 24. avgust 2012, 15:14

Ste videli?

Armstrong bo ostal brez vseh sedmih zmag na Touru
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#23 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 24. avgust 2012, 15:47

prav, upam da bodo na mmc popravili naslov članka. :)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#24 Gost_Jeti_*

Gost_Jeti_*
  • Gost

Objavljeno: 24. avgust 2012, 23:39

pih ... berem zdajle tole reč od Lanca :palec:

jst mu dam prav, da je odnehal v borbi poti USADA :xx!:

dost bolj pametnih stvari ima za počet v življenju, kot se bosti z njimi xcivx ... kot je povedal sam :palec:

imam občutek, da marsikdo v Ameriki ne more "preboleti" uspešnosti njegove fondacije za boj proti raku ... posledično njegove priljubljenosti med ljudmi ... zdaj ne samo med privrženci kolesarstva
ja ... in komu bodo dodelili zmage francoske pentlje ( za ostale ne vem) ... skoraj vsem naslednikom so že dokazali uporabo nedovoljenih sredstev xcivx
Objavljena slika

#25 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 14. april 2013, 11:58

Tole o Armstrongu - najprej ga kujejo v zvezde, ko se izkaže, da mu je med zvezde pomagal doping (mimogrede - to so poznavalci dobro vedeli že pred nekaj leti, dr. Andrej Stare mi je to v pogovoru omenil že leta 2010), pa ga nekateri popolnoma poteptajo, drugi pa fantazirajo o zarotah, ker ne zmorejo  padca svojih idolov. V bistvu pa kaže realno stanje v današnjem športu. Tisti, ki imajo vpogled v zakulisje vrhunskega športa pravijo, da v vrhu zelo veliko športnih panog ni več nikogar, ki bi tja prišel brez dopinga. Verjamem. Vse, kar mi je dr. Stare govoril pred nekaj leti, pa čeprav mi je takrat zvenelo kar malo pretirano (ko smo se neformalno pogovarjali po predavanjih, ki smo jih organizirali za naše mlade športnike in njihove starše), prihaja na plan! Tudi to, da je Djordjević (doktorat iz biokemije) eden od vodilnih v svetu za doping, kot izjemno inteligenten, prebrisan in sposoben že leta par korakov pred protidopinškimi komisijami. Zdaj se je spet izmuznil Norvežanom. Tako kot smo lahko že večkrat videli v podobnih situacijah, pri nas nihče niti s prstom ne migne, čeprav se v športnih in športno-medicinskih krogih že leta VE, kaj počne Djordjević, zakaj je majhna Slovenija v tako kratkem času prišla v sam svetovni vrh atletike, zakaj si je atletska zvezdnica Otteyeva izbrala ravno neko zakotno Slovenijo! Ujeti ga bodo morali v tujini, pa še takrat bodo pri nas pristojni vtaknili glavo v pesek. Tako kot v aferi z anaboliki, kjer sta Slovenca ena glavnih organizatorjev težkega posla ilegalne preprodaje anabolikov, aferah s prevažanjem drog, nenazadnje se enako dogaja tudi v aferi Patria. Slovenija je meka za korupcijo, ilegalno trgovino s prepovedanimi substancami in orožjem. Ker naš sistem vse to preprosto dopušča ali celo aktivno podpira.    






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0