kaj je to?
Čili ( extremely hot ) jutri bo jokal na WC - ju, če je res vse to pojedel
Objavljeno: 28. september 2012, 19:25
kaj je to?
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
Objavljeno: 28. september 2012, 23:52
aja ena sorta čilija. tenx.Čili ( extremely hot ) jutri bo jokal na WC - ju, če je res vse to pojedel
Objavljeno: 11. november 2012, 16:31
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
Objavljeno: 11. november 2012, 17:16
Objavljeno: 11. november 2012, 18:42
Objavljeno: 11. november 2012, 19:18
Super Beli lotos, sem že zadnjič gledala. Za recept za kislo smetano piše probiotik. Kaj pa je to? Ker če so veganski recepti, potem kak jogurt s probiotiki ne pride v poštev...
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
Objavljeno: 11. november 2012, 19:25
Objavljeno: 11. november 2012, 19:30
Bere se super!
Samo to je potem sladkasto?
Jabolko, pa že čebula je sladkasta?
pa še kokosova mast (ok, včas oz. katera je skoraj brez vonja in okusa oz. brez izrazitega)...
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
Objavljeno: 11. november 2012, 19:37
Objavljeno: 14. januar 2013, 20:26
Sem želela citat iz dnevnika, Pujsitin, recept za bananin kruh, prenesti sem, pa nisem znala . Na hitro pregledala nasvete v Nadgradnja, ampak nimam zdaj toliko časa.
No tako, dobre stare, nič veganske, z mlekom in jajci ter belim sladkorjem,
KREMŠNITE
Original recept:
Listnato testo
8 rumenjakov
25 dag sladkorja
10 dag gustina
10 dag moke (priporočam ostro)
2 l mleka (lahko 1 liter ali pol litra mleka nadomestiš z vodo).
Smetana za namaz
V večjem pekaču speci razvaljano listnato testo. To bo podlaga za kremšnite, če nimaš dveh pekačev, speci tudi vrhnjo plast pred pripravo kreme.
Nato pripravi osnovo za vanilijevo kremo. Zmiksaj rumenjake s sladkorjem, dodaj malo mleka, nato vmešaj moko in gustin. Po potrebi dodaj še malo mleka, da osnova ne bo pregosta. Tako kot recimo pripraviš prašek za puding, da je ravno prav tekoč, ko ga vlivaš v vrelo mleko. Če bo pregosto, bo prepočasi teklo in se bodo delale grudice.
Ostalo mleko zavri in vanj vkuhaj pripravljeno osnovo. Hitro mešaj, da ne bodo grudice, pa aneeeeee, da se ne, kot meni, prime na dno . Včasih imam pripravljen tudi mikser, da če se že morebiti delajo grudice, z nižjo hitrostjo razmešam. Kuhaš par minut, tako kot puding.
Še pred kuho mleka, zmiksaj beljake v sneg. Bolj ga miksaš, bolj je trd , lahko mu dodaš še malo sladkorja v prahu, da imaš strukturo, ki bo res ostala čvrsta. Sneg vmešaš v čim bolj vročo, skuhano kremo, da v tej vroči zmesi pravzaprav zakrkne in ne bo utekočinil kreme. Se mi je tudi že zgodilo . Jbg, če imaš daljšo kuharsko kariero.
Kremo nalij na pekač s podloženim listnatim testom. Ko se shladi, premažeš s stepeno smetano in pokriješ z zgornjo plastjo listnatega testa. Nam je najbolj všeč, če je na vrhu posuto samo s sladkorjem v prahu. Lahko pa stopiš maslo in čokolado, preliješ s tem in dobiš "zagrebške".
Osebno namesto 8 rumenjakov, vzamem ene 5 do 6 rumenjakov. Namesto gustina vzamem dva vanili pudinga (ta sta za cca 1 liter mleka). Ker sta dva litra mleka, poleg dveh pudingov dodam še par žlic ostre moke, recimo ene 5 - 6 kopastih žlic. Enkrat sem za hec zvagala, imam napisano cca 15 dag ostre moke, ampak ne dam roke v ogenj. Dodam tudi kakšno žlico rumčka in vanili sladkor. Naprej pa po napisanem postopku.
Pa še to. Pri nas so jedci in ni blema, če nas je pa manj, vzamem samo polovičko listnatega testa, spečem v večjem pekaču in ga previdno razrežem. Dobim dve polovici, glih za manjši pekač, kot za potico. Kremo naredim iz 1 litra mleka, pa recimo 3 jajca, 1 puding, pa cca 3 žlice ostre moke.
Voala
Pujsitka, ti pa prosim sama prekopiraj sem še recept za bananin kruh, da nam jz izpadla avtorica.
Objavljeno: 15. januar 2013, 03:15
Hvala Silvija , sem ze zvisela kot razkuhan makaron, Gustina namrec nimamo...
Tuñe kopiram recept za bananin kruh, iz iste mase lahko naredis bananine muffine.
125 g masla ali margarine, 1 jajce, 100g sladkorja, pecilni prasek, 1/2 zlicke soli, 200g moke in 250g pretlacenih banan. Zmiksas vse razn moke s pecilnim praskom, ki ju dodas pocasi nazadnje, zlijes v pomace´n pekac in peces 25 min na 200 stopinj.
Objavljeno: 15. januar 2013, 05:05
Pujsita poskusi s tole kremo:
1 l mleka
7 jajc
280 g sladkorja
160 - 180 g ostre moke
pol vanilijevega stroka
žlička ruma
Kremo skuham podobno kot Silvija.
V manjši kozici zavrem mleko (9 dl), vmes stepem beljake, ki jim dodam polovico sladkorja med stepanjem, da je sneg res čvrst. V veliki kozici zmešam rumenjake 1 dl mleka, rum vanili sladkor, (če imaš strok ga skuhaj v mleku), in moko. Ko mleko zavre ga med stalnim mešanjem prilijem k rumenjakovi zmesi, postavim na štedilnik in mešam, uporabim tudi mikser. Kuham nekaj minut,odstavim in takoj primešam sneg iz beljakov. S to vročo zmesjo obložim že prej pečeno listnato testo, pustim, da se dobro ohladi, premažem s stepeno sladko smetano, pokrijem z drugo plastjo listnatega testa in posipam s sladkorjem v prahu.
Potem pa
To je star, preverjen recept iz enega kuharskega učbenika in kremšnite so res odlične.
Preverjeno
Samo potem som 14 dni na sladičnem postu. Sam se splača...
Objavljeno: 15. januar 2013, 05:23
Super Zalaya, si kar mislim, da krema fajn "stoji", saj je en l mleka in 160 do 180 g moke. Ostre. Naš sine je tudi ugotovil, da je krema boljša, če je z ostro moko. Kot sem rekla, namesto gustina sta lahko za 1 l mleka, pri nas, 2 ali celo 3 vanilijevi pudingi. Je pa tako, da si je treba zapomnit, kako si delal. Bodisi, da naslednjič dodaš kaj več moke, da je bolj gosta krema, ali pa manj, če je bila preveč
In gotovo, da imate tudi "gustin". Samo verjetno piše samo fini škrob za kreme ter zgostitev jedi. Ali pa tud ne V Španiji recimo niso imeli kisle smetane. Pri vas je?
Objavljeno: 28. januar 2013, 12:49
Tega jst uporabljam že več let. Malo sem ga dopolnil s svojimi izkušnjami.
Pirin kruh brez kvasa >
Bom probala naslednjič tole, imam pa samo eno pripombo.... 1,5dl oz. 150 ml radenske, ne 150 dcl
Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.
Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?
~
This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.
Objavljeno: 28. januar 2013, 18:21
Pozdravljeni!
Smo skupina študentov na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. V okviru študijskega projekta skušamo izvesti tudi analizo anketnega vprašalnika, tu pa potrebujemo vašo pomoč. Tema je povezana z nakupovanjem sveže zelenjave.
Anketni vprašalnik je popolnoma anonimen, njegova tematika pa je povezana z nakupovanjem sveže zelenjave.
Hvala za vaš čas in prijetno reševanje.
dostop do anketnika:
Objavljeno: 20. april 2013, 08:50
Malo v nasprotju z naslovom, ampak ne najdem boljše teme. Gre za stari dolg do Lili (čeprav ima svoj recept, je obljube treba držati, čas je pa relativen).
DAMSKE KAPRICE (po sv. Feliciti Kalinšek, knjiga Slovenske praznične jedi - sladke, Cankarjeva založba 2008)
Testo:
35 dag moke
1/2 pecilnega praška
15 dag masla ali margarine
10 dag sladkorja
limonina lupina
2 rumenjaka
3 žlice smetane
Nadev:
do 2 kg jabolk
10 dag orehov ali kokosove moke
10 dag rozin
6 beljakov
20 dag sladkorja
Iz moke, pecilnega praška, masla, sladkorja, rumenjakov in smetane napravi krhko testo*. Počiva naj 15 minut, potem ga razvaljaj za prst debelo. Položi ga na pekač in napol speci. Na to položi razpolovljena, olupljena, kuhana in ohlajena jabolka. Potrosi jih z zmesjo rozin, orehov ali kokosove moke in sladkorja. Nad soparo stepi sneg 6 beljakov in 20 dag sladkorja, napravi beljakovo testo in s tem pomaži jabolka. Daj v pečico, da sneg svetlo zarumeni, ohladi in razreži.
* Vrste testa so v knjigi opisane prej z nekaj recepti za posameznega. Za krhko testo sta dva osnovna načina in nato pet receptov. Način priprave, ki bolj ali manj velja za vse: Vse sestavine daj v skledo. Z roko ali z nožem hitro ugneti testo. Preden ga oblikuješ, naj počiva pol ure na hladnem.
PS: Žal noben recept iz knjige še ni bil preizkušen (sem bolj za nekomplicirane zadeve ).
Life begins at the end of your comfort zone.
Objavljeno: 6. junij 2013, 20:47
Recept za meni daleč najbolj dobro baklavo najdete na kulinariki:
http://www.kulinarik...ki-in-sezamom-/
Oreške kombiniram po občutku, rada dam veliko pistacij. Preliva je dobro narediti več, jaz vanj kapnem še čisto malo limone. Za preliv sem nekje brala, da naj bi se dal vroč čez ohlajeno oziroma ohlajen čez vročo baklavo.
Vlečeno testo kupim od Kore v Mercatorju (delajo eni iz Maribora) in je meni odlično tudi za vse ostale pite in bureke, ki se delajo. Najbrž se na tržnici dobi kaj podobnega, a še nisem preskusila.
Life begins at the end of your comfort zone.
Objavljeno: 31. oktober 2013, 12:25
Pirini piškoti z mandlji
50 dag polnozrnate pirine moke
35 dag masla
15 dag mletih mandljev
15 dag rjavega sladkorja
1 jajce
1 vanili sladkor
1 naribana limonina lupina
Zamesiš testo in ga daš za nekaj časa na hladno. Razvaljaš in izrežeš poljubne oblike. Meni so najljubše rožice, v stilu linških piškotov. Vmes pride domača marmelada.
Objavljeno: 31. oktober 2013, 20:23
Pirini piškoti z mandlji
50 dag polnozrnate pirine moke
35 dag masla
15 dag mletih mandljev
15 dag rjavega sladkorja
1 jajce
1 vanili sladkor
1 naribana limonina lupina
Zamesiš testo in ga daš za nekaj časa na hladno. Razvaljaš in izrežeš poljubne oblike. Meni so najljubše rožice, v stilu linških piškotov. Vmes pride domača marmelada.
Keksi pečeni, zelo okusni. Ni treba prehudo tanko razvaljat. Vmes sem že razmišljala, če 3,5 dag ali 35 dag masla. In ja, 350 g, en cel zavitek masla, pa še skoraj pol zravn! Je kar lepljivo testo, tako da sem jemala manjše koščke testa in valjala manjše površine, ker je bilo tako mehko, da se je moka v hipu sprijela v testo in se je lepilo na mizo. Sproti treba "pomokavat", pa gre. Pekla sem vmes med 180 in 200 stopinj, torej 190 stopinj. Nisem gledala na uro, okrog 10 minut.
Objavljeno: 6. november 2013, 19:30
Sem študiral kam naj ubacim...ker ni glih primerne teme in je kao recept...pa neka bude ovdje...
Life is like a game...play it...
Objavljeno: 7. december 2013, 11:06
Interkontinental torta
http://www.coolinari.../recept/750916/
Ravnokar s pohoda iz Hoferja, kjer se da kar precej stvari najti ceneje, pa še vedno dovolj kvalitetnih. V bistvu pa pri tortah sploh ni treba komplicirat. Najenostavnejši je navaden biskvit, spečen v tortnem modelu. Navlažiš ga s kompotom in obložiš s sadjem, ter premažeš čez stepeno smetano. Pa drugo plast recimo v biskvit dodaš malo mletih orehov in lešnikov, nato narediš vanilijevo kremo in čez posuješ še malo lešnikov. Ali tretja varianta, biskvitu dodaš kakav, pa čokoladno kremo. To narediš tako, da stopiš čokolado, jo pustiš ohladit do mlačnega in jo nežno vmešaš v stepeno smetano.
Ok, no bodi dovolj, zdaj pa končno k receptu res fine torte. Osebno bom spekla dve plasti, druge dve bosta pa čokoladni biskvit in čokoladna krema.
Prilagojen recept Interkontinental moje sestre :
BISKVIT, za 1plast:
(potrebujemo 4 plasti biskvita, lahko se odločite tudi samo za 3, v tem primeru prilagoditi količine kreme)
4 beljaki
4 žlice sladkorja
6 žlic mletih orehov
2 žlici ostre moke
NADEV:
16 rumenjakov
12 žlic sladkorja
2 dcl mleka
2 vanilijeva pudinga
OSTALE POTREBNE SESTAVINE:
400 do 500 g jedilne čokolade
50 do 70 g mletih orehov
50 do 70 g nalistanih mandljev
50 do 70 g kokosove moke
300 g masla ali margarine
1 L mleka
sladkor kristalni in v prahu
2 vanilijeva pudinga
Nadev pripravimo podobno kot puding. Sestavine za nadev zmešamo ter vlijemo v 1 liter kipečega mleka ter zavremo, da se zgosti.
Posebej zmešamo 300 g masla ali margarine, da je penasto in 10 žlic sladkorja v prahu. Obe ohlajeni zmesi zmešamo med sabo.
Priprava:
Prvo plast biskvita položimo na pladenj in prelijemo z nadevom ter posujemo s 50 do 70 g mletih orehov, to pa prelijemo s čokoladno
omako.
Čokoladna omaka: V posodi stopimo 400 do 500 g čokolade, nekaj sladkorja in vode.
Položimo drugo plast biskvita, prelijemo z vanilijevim nadevom in posujemo s 50 do 70 g kokosove moke ter prelijemo s tekočo čokolado.
Položimo tretjo plast biskvita, prelijemo z vanilijevim nadevom in posujemo s 50 do 70 g lističev mandljev ter prelijemo s tekočo čokolado.
Še komentar: ko prelijem čez nadev stopljeno čokolado, je ne prelijem v celoti, da bi bilo čisto pokrit nadev. Z žlico kar prelivam gor in dol, tako da delno prekrijem. Ker čokoladi ni dodanega nič masla, se v bistvu potem skoraj strdi in je hrustljava, ko ješ torto. Pa tudi ni nujno, da prelivaš čokolado čez vsako plast. Lahko jo samo čez eno, dve, odvisno od okusa in kakšen ljubitelj čokolade je kdo. Jz sem je kupila samo 300 g.
Dobro peko in dober tek
Objavljeno: 7. december 2013, 11:20
Pa še zelo fin čokoladni biskvit:
175 g masla
175 g kristalnega sladkorja (bolje mleti sladkor)
3 jajca
40 g mletih mandljev
sladkorni sirup
175 g moke
1 ¾ čajne žličke pecilnega
40 g kakava
Priprava: Penasto umešajte maslo in sladkor. Postopoma dodajajte eno po eno jajco. Vsako prej malo zmiksajte. Če se maslo ob dodaji jajca kot sesiri, dodajte masi čisto malo moke. Dodajte kakšen sladkorni sirup (agavin, javorjev ali med malo razmešan z malo limoninega soka recimo). Posebej zmešajte moko kakav in pecilni ter nežno vmešajte v prej pripravljeno maso. Masa mora bit tekoča, vendar zelo gosta. Če je potrebno, dodajte še par žlic vode.
V receptu piše, da naj bi bila ta masa za dva enako velika okrogla pekača in pečete v vsakem posebej. Kdor želi. Sama niti nimam dveh pekačev in sem malo dalj časa pekla v enem. Prerezala. Nasveti za prerezat torte so na netu...z nitko...
Pečete na 180 stopinj 30 do 35 minut. Preizkus: zobotrebec, ki ga zapičite v biskvit, mora ostat čist.
Kremo kot sem napisala v prejšnjem postu: stepena sladka smetana in stopljena, ohlajena čokolada do mlačnega. Recimo: 250 g čokolade in 300 ml sladke smetane. Ne garantiram, ker delam "od oka".
Dobro peko in dober tek tudi tule.
Objavljeno: 7. december 2013, 18:16
Jaz pa nekaj pogrešam... Kje je rum ?!
Life begins at the end of your comfort zone.
Objavljeno: 7. december 2013, 18:21
Jaz pa nekaj pogrešam... Kje je rum ?!
u privzeti nastavitvi, kjer se kuha kej dobrega in ne zdravega
Objavljeno: 7. december 2013, 19:49
Jaz pa nekaj pogrešam... Kje je rum ?!
Na pa je odkrila mojo skrito sestavino. Sem ga prav pridno dodajala, samo v receptih ga pač ni
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0