Naše SPECIALITETE
#26
Objavljeno: 13. marec 2003, 01:00
skuhamo 5 kosov lazanje v osoljenem kropu 30 min
nadev 1 : skuhamo olupljen krompir na rezine 1 cm debele (4-5 srednje)
nadev 2 : na oje damo čebulo 2-3 in prepražimo
tanke rezine narezano pomarančo ali mandarino, prepražimo
dodamo še narezan na rezine ohrovt
dcl belega vina
vodo,dušimo in prilivamo do mehkega
ko skuhamo dodamo strt česen po okusu
V pekač damo 1. podlogo lazanje in nanjo krompih kuhan ter potrosimo z naribanim sirom ter malo polijemo z:
1 jajco zmešamo z 2 žlici majoneze, 3 žlice kisle smetane, pol žlice gorčice
damo 2. podlogo in nanjo damo nadev z ohrovtom in tako izmenično dokler ne zmanjka vsega.(ohrovta ne mažemo z omakico)
Vse skupaj povrhu in okrog namažemo še z ostankom omakice, damo v pečico na 200 stopinj in pečemo od 30-45 min (glej kaj se dogaja)
Zraven pa kašen zrezek,piščanca ali pa brez zrezka in s solato.
LP ! V!
#27
Objavljeno: 13. maj 2003, 21:01
Sestavine: sesekljana čebula, na tanke trakove narezana paprika,(lahko dodaš na trakove narezan korenček), paradižnik (lahko
pelati), morski sadeži, česen, peteršilj, sol, olivno olje,belo vino po okusu,veliko ljubezni, testenine
Čebulo, papriko,(korenček), paradižnik dušiš na olivnem olju več kot 20 minut (paradižnik lahko dodaš kasneje), nato dodaš morske sadeže, vino in vse skupaj dušiš še 5 minut (po občutku). Na koncu dodaš stisnjen česen in sesekljan peteršilj.
to omako zmešaš v testenine, ki si jih seveda skuhal v tem času.
dober tek
P.S. Minute so približne (kuhaš po občutku).
Ne pozabi na veliko ljubezni, tako pravijo in drži.
#28
Objavljeno: 20. maj 2003, 09:20
1 kom. zajčjih jeter
1 srednja čebula
2 jajci
česen (1-2 stroka), kumina v prahu, sol, lahko tudi peteršilj - vse po okusu
Rahlo zarumenimo čebulo, dodamo narezana jetrca in jih prepražimo. Zajčja jetra (še sploh, če so mlada), so hitro pražena, tako da moramo paziti, da jih ne delamo predolgo. Na koncu dodamo jajci, ki ju zmešamo z jetrci. Ko zakrknejo, vse skupaj solimo, dodamo kumino v prahu in nasekljan česen (po želji tudi peteršilj) ter dobro premešamo. Počakamo, da zadiši, odstavimo in ......... dober tek.
Če jetrca niso prevelika (stvar se nam zdi kar precej nasitna), omenjen recept zadošča za samostojen obrok (zajtrk ali večerja) za eno osebo. Lahko pa jih skupaj s solato jemo tudi za kosilo.
Milena
#29
Objavljeno: 21. maj 2003, 08:10
RIBJI FILE Z MANDLJI
Vzamemo file katerekoli ribice (tudi sami ga lahko naredimo) - ostriž, morski list, postrv,.... osolimo, malo stisnjenega česna in obvezno limonin sok. Popečemo na popularni teflonski ponvi na olivnem olju, predenemo na krožnik, na ostanku olja pa na hitro popražimo lističe mandljev... Zraven lahko samo solatka (motovilc, berivka ali radiček), lahko pa mladi krompir v koščkih potresen s peteršiljem....
Sedaj ko bo sezona jagod vam priporočam JAGODNI DŽEM!
Ker sem ljubiteljica zdrave prehrane priporočam malo sladkorja (cca 20 - 30 dkg na kg jagod, diabetiki ga lahko naredijo z natrenom....
Operem in očistim jagode, večje zrežem na kose, potresem s sladkorjem zmešanim z vrečko za želiranje in zavrem v posodi, ki ima debelo dno. Kuham cca 15 minut oz. da se dovolj zgosti.
No, kaj vam še izdam! ČOKOLADNO KREMO za biskvite ali torte? To a ne!
Zavrem nesladkano smetano (za eno torto en liter) v kateri je nadrobljena jedilna čokolada (cca 30 dkg) na majhni temperaturi, da se ne prime. Na koncu dobro premešam z ročno metlico in močno ohladim.
Priporočam en dan, preden potrebujete nadev. Čez noč naj bo v hladilniku.
Tik pred uporabo stepem kot smetano in krema je nared... Lahko jo kombinirate s sadjem, specialisti pa se bodo mogoče naučili če to kremo preliti s čokoladnim prelivom. Težko ampak gre!!!!
No naj bo to uvod v kuharske dobrote z moje strani.. Lahko vam izdam še recept za zelenjavno pizzo, dobro in preprosto paradižnikovo omako za testenine ali njoke, sirovo omako, dobre pečene ribe v pečici (tud kako se čistijo), polnjene bučke brez mesa!!!!, nadevane palačinke na hitro, paradižnikovo, špinačno ali blitvino juho, bučke v omaki, zelenjavno rižoto.....
Pozdravček vsem ....
#30
Objavljeno: 21. maj 2003, 10:40
Milena
#31
Objavljeno: 21. maj 2003, 10:48
Drugače pa biskvit navlažim s kakšnim sokom, tudi premaz z džemom se obnese, potresem s sadjem ( jagodičevje.....) in kremo..
#32
Objavljeno: 22. maj 2003, 20:14
Na olivnem olju čisto malo popražim žafraniko in drobnjak...v vse to vlijem dve žlici sojine omake..popražim in v to dam makarone(ne špagete)...ko je dobro prepraženo ,lepo obarvano ,dodam skuto...še malce solim ,premešam in serviram.....poleg se prileže dober motovilec s fižolom v zrnju,zabeljen z bučnim oljem mmmmnjam
HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.
#33
Objavljeno: 23. maj 2003, 15:40
2 cokoladna pudinga
1/2 pecilnega praska
1 jajce
12 zlic sladkorja
12 zlic moke
12 zlic mleka
10 zlic olja
1 vanilij sladkor
Pekac rahlo namastite z maslom ali margarino in ga potresete s krusnimi drobtinicami. Vse navedene sestavine zmesate/zmiksate v gosto maso, ki jo predenete v pekac. Pecete v pecici na cca 180 stopinj priblizno 20 minut. Jaz prebodem z nozem in ce se nic ne prime, je peceno. Se toplo potresete s sladkorno sipo in razrezete na kocke. Ponudite lahko toplo ali hladno, s smetano, sladoledom, vlozenim sadjem ipd.
Sestavine lahko podvojite, potem pa potrebujete malo vecji pekac.
#34
Objavljeno: 2. julij 2003, 11:54
Trixi, sedaj sem tudi jaz "naletela" na problematično rastlinsko smetano. Vedno sem uporabljala samo Hulala, s katero resnično ni nobenega problema, poleg tega ji lahko celo dodamo nekaj mleka ali soka ipd. Prejšnji teden pa sem vzela rastlinsko smetano od Pomurskih mlekarn in je skoraj nisem mogla stepsti, ker sem jo stepala potem, ko sem jo imela že eno uro izven hladilnika.Meni se je namreč zgodilo, da stepanje ni bilo uspešno.
#35
Objavljeno: 25. julij 2003, 12:02
Najboljša je kakšna bolj mesnata kot je brancin,orada,...
no v glavnem ribi ne smemo odstraniti lusk,jaz ji tudi drobovine ne odstranim,ker ko je pečena celotno drobovje zakrkne in ga preprosto odstraniš.Pečico segreješ na 150 st.C, medtem položiš ribico na alu-folijo po kateri si posipal na centimeter na debelo grobo mleto sol.S soljo ravno tako prekriješ še zgornjo stran ribe in jo zaviješ kot bonbonček,na vrhu pusti za centimeter široko in 4-5 cm dolgo režo,da se ribica zrači.Tako preparirano jo daš v pečico in jo na tej temperaturi pečeš 15 min,potem temperaturo povečaš na 180 st.C in pečeš nadaljnjih 15 min,potem temp.daš na 220 st.C in pečeš dokler ne zadiši (cca.15 min.).Ribo ven iz rora,odvit iz folije,sol odstraniš in kožico olupiš stran-ni užitna je preveč slana in uživaš v ribici.
Kot prilogo sem pripravil maslen krompir v kosih potresen s svežim peteršiljem in pokapan z olivnim oljem + zelena solata s paradajzom in olivnim oljem pa brez kisa,ker ga paradajz za moj okus dovolj spusti.Polivka:sesekljan česen s peteršiljem in olivnim oljem.Pijača:vino po okusu posameznika ali belo ali pa črno.Desert:polsuhi šampanjček z ledeno mrzlo melono.
Bon apetit
#36
Objavljeno: 25. julij 2003, 13:45
LP!
#38
Objavljeno: 25. julij 2003, 18:51
Pa glih zelo sta mi vsec tako orada kot brancin (a orada se bolj).
Ja, mora biti res njami...
Pa ce zraven res se vse takole spedenckas...
Picasso
#39
Objavljeno: 29. julij 2003, 12:19
#40
Objavljeno: 29. julij 2003, 12:30
#41
Objavljeno: 29. julij 2003, 12:43
#42
Objavljeno: 29. julij 2003, 21:18
#43
Objavljeno: 5. september 2003, 13:25
Predjed : Ribja juha
glavna jed: hobotnica na krompirju pečeno v pekaču (ker nimam peke), ki se pokrije tudi zgoraj (Hobotnica pod peko je recept )
Solata: mešana
Sladica: kremne rezine prelite s čokolado (krema čokoladnega okusa)
Aperitiv: domač višnjev liker (sem brala, da se ne postreže z žganimi kot to nekateri radi počno)
Vino: domače belo iz muškata/rizling, ravno prav sladko-suho.
LP!
#44
Objavljeno: 8. september 2003, 09:16
in hobotnica ne sme manjkati. Vreješ počasi 15-20 min, hobotnica malo več, ostalo pobereš ven. Ohladiš in iz rib pobereš vse koščice, ribe mora biti za takšno količino 1 kg. Ko ven pobiraš potrebuješ za to 2 uri časa in še več. Vso zelenjavo razen korenčka pobereš iz juhe in daš notri koščke ribe,lovor,baziliko,origano,eno kocko goveje juhe,eno zelenjavno, belo vino, 500 g pelatov ali mletega paradižnika in ker imam rada pekoče en pekoči feferon ali dva-prej poskusi, ker je že eden za večino dovolj. Vse prevreješ in seveda hobotnico poješ posebaj kot predjed.
Krompir sem olupila narezala na podolgovate kose ,posolila, dala vseh začimb in hobotnico tudi začinila z baziliko, origanom,mediteranske začimbe in jo dala na krompir, pokrila pekač s pokrovom (lahko je jena posoda s pokrovom) in pekla na 230 stopinj približno dve uri.
Vsi so si prste zraven skoraj pojedli !
Vse narediš po svojem okusu, eksperimentiraš, daš notri tisto kar je tebi všeč...recepti so na kulinarika.net , jaz pa sem jih malo prikrojila.
LP!
Poskusi, samo časa za juho moraš imeti veliko, se pa splača narediti cel lonec in dati malo zmrznat za drugič.
#45
Objavljeno: 12. september 2003, 13:01
Osnovne sestavine:150ml moke
100 ml sladke smetane
1 ščepec soli
250ml mleka
3 jajca
Po pripravi osnovnega recepta slana različica:150g prekajene pancete zrezane na koščke
150g narbanega parmezana
2 žlici sesekljanega peteršilja
Sladka različica:100ml sladkorja
1 vrečko vanili sladkorja
1 konzervo sadja iz kompota,ali sveže sadje,ali kandirano-suho sadje
namočeno v rum
Vse sestavine zmešamo in jim dodamo ostale sestavine glede na to za katero različico se odločite. Zmes(zelo tekoča)daste v okrogel ali pravokotni namaščen pekač in že v segreti pečici 200 oC, pečete 30 minut! Lahko postrežete vroče ali hladno!
Pa dober tek!
HONORE DE BALZAC
#46
Objavljeno: 12. september 2003, 14:09
LP!
#47
Objavljeno: 23. september 2003, 18:47
Očisti veliiiiko strokov česna, prelij z dobrim olivnim oljem, dodaj celi poper, lovorov list in nekaj očiščenih inčunov...
Pokriješ in daš v pečico, kjer se "cmari" pri 120 stopinjah kakšno uro in pol...
Kruh rahlo opeci...in dober tek...
Mi smo zraven pili cabernet sauvignon...in koščke kruha pomakali v dišečo zmes...
Astra
#48
Objavljeno: 24. september 2003, 07:10
#49
Objavljeno: 24. september 2003, 07:21
Astra
#50
Objavljeno: 24. september 2003, 07:29
Kwa so dobre specialitete...
Jaz nic takega ne stimam, da bi to zdaj bila specialiteta... ne maram tort in sladkarij, najraje imam preproste jedi, pa ne morem postniti recimo za Naso specialiteto spinacnih spagetov...
Pa tudi nocem, da bi bilo ful enih komentarjev, ki samo komentirajo; da ne bi imeli teme 'Nase specialitete', notri pa bi bila dva recepta, pa 30 brezveznih postov, kimanj, strinjanj, navdusenj etc...
Sicer pa sem bila zelo navdusena, ko ste na prejsnjih straneh za moj rojstni dan objavili ravno taksne jedi, ki jaz najbolj shizim... Pa, kot receno, nisem hotla samo tega komentirat... zdaj ko sem se pa ze vtaknila...
Picasso
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0