Naše SPECIALITETE
#51
Objavljeno: 24. september 2003, 09:47
Dodaj še kakšnega podobnega-neobičajnega?
LP!
#52
Objavljeno: 24. september 2003, 09:59
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#53
Objavljeno: 24. september 2003, 10:13
#54
Objavljeno: 24. september 2003, 10:25
Ker namesto ful dobrega recepta, ki bi zanj mislili, da ga je objavila marsa, ker bi pac postnila, bi bil en navdusen: , ali pa pac...
Pol sem se pa vzdrzala komentarjev...
Pa tele moje razne kashe in kosmiceve juhe so sicer res nad in zame ze specialitete, ne tretirajo pa se ravno kot take...
Pa da ne bi v tak izbran seznam zdaj jaz s kashami uletela...
Picasso
#55
Objavljeno: 24. september 2003, 10:55
Sicer je pa vec receptov in vec raznovrstnih vafljev. Meni so najboljsi bruseljski.
Imam en recept, ki mi ga je dala prijateljica:
1/2l mleka
30dag moke
10dag masla
8 dag sladkorja
2 jajca
1 dag pecilnega praska
1 vanilij sladkor
olje po okusu
Zmesaj vse sestavine in pusti pocivati 15-20 min. Lahko ji h zacnes peci v **vaflarju**.
Meni je se dobra kupljena zmes od Dr. Oetkerja. Ne vem ce se kje dobi pri nas.
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#56
Objavljeno: 25. september 2003, 08:07
Marsa kašo sem včeraj skuhala v pol ure brez namakanja s šampinjoni seveda: hitro-dobro !
LP!
#57
Objavljeno: 29. september 2003, 08:27
to mi deli,...Prigrizek za h kozarcu vina...
Očisti veliiiiko strokov česna, prelij z dobrim olivnim oljem, dodaj celi poper, lovorov list in nekaj očiščenih inčunov...
Pokriješ in daš v pečico, kjer se "cmari" pri 120 stopinjah kakšno uro in pol...
Kruh rahlo opeci...in dober tek...
Mi smo zraven pili cabernet sauvignon...in koščke kruha pomakali v dišečo zmes...
Astra
#58
Objavljeno: 29. september 2003, 08:48
1.)
Sestavine:
-nekaj večjih krompirjev
-koščki mesa od rebrc(lahko tudi mesnata slanina)
-sir(po želji,tak da se raztopi)
-provansalske začimbe,poper
-navadno olje(sončično)
Krompir z olupki vred skuhamo.Ko se malce pohladi ga razrežemo na polovico in previdno izdolbemo sredico.To sredico denemo v posodo in zmešamo z mesom začimbami ter pokapamo z oljem(tako da pride masa voljna).Sir narežemo na tanke rezine.Najprej obložimo sir po notranjosti krompirja,potem ga nafilamo z maso ter pokrijemo s sirom.Pečico segrejemo na 200 st.C in pečemo toliko časa dokler se sir ne raztopi in malce zapeče.Bober tek.
2.
Eneko kot zgoraj samo polnilo je drugačno:
Polnilo:
-ribji fileti(lahku tudi inčuni);na drobno narezani
-česen(na drobno nasekljan)
-rožmarin
-poper
-olivno olje
-sredica krompirja
Dodatek:
-sir(obvezno parmezan)
Vse naredimo kot v zgornjem primeru,samo da uporabimo parmezan.
Za zraven pa mešana solata:zelena solata,mlada koruzica,kitajsko zelje,paradižnik in trdo kuhan jajček,zabeljeno z olivnim oljem in jabolčnim kisom.
Dober tek
#59
Objavljeno: 29. september 2003, 08:51
Nisem se nikoli polnila krompirja... Njami mora bit tole... predvsem 'drugi nacin'...
Picasso
#60
Objavljeno: 29. september 2003, 09:18
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#61
Objavljeno: 29. september 2003, 09:20
Picasso
#62
Objavljeno: 29. september 2003, 12:22
Recept potrebujem, za znance iz Armenije, ki so bili na Bledu in so bili cisto ocarani od nasih kremsnit, prosili so me za recept in sem rekla, da jim ga seveda pomejlam ASAP.
Zdaj pa sprasujem na forumu, ker vidim, da je kar nekaj dobrih kuharic oz. kar nekaj hedonistov pri hrani....
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#63
Objavljeno: 1. oktober 2003, 07:47
-spečem biskvit malo debelejši in ga prerežem na polovico, da dobim dve plasti
-kremo naredim kar iz pudinga
-smetano stepem običajno
V pekač položim eno plast biskvita, ki jo malo natopim z mešanico mleka in ruma, malo sladkorja
namažem plast pudinga (če hočeš kremo dodaš stepeno smetano in miksaš)
dodam še plast smetane
položim na vrh še drugo plast biskvita, ki jo ravno tako malo natopim
in še prelijem s topljeno čokolado.
Lahko narediš plasti kreme oz. podinga kolikor hočeš, dve -tri.(vanilija,čokolada)
LP!
#64
Objavljeno: 2. oktober 2003, 10:21
KREMNE REZINEIma kdo dober recept za Kremsnite?
3 jajca
14 dag sladkorja
8-10 dag ostre moke
5 dcl mleka
strok vanilije
žlička ruma
Rumenjake in 1/2 sladkorja penasto umešamo, dodamo moko, 1/2 dcl mrzlega mleka in razmešamo. Prilijemo še ostalih 4,5 dcl vrelega mleka in kuhamo, da se zgosti. Pri tem moramo ves čas mešati, da se zmes ne prismodi. Kuhano kremo odstranimo in ji dodamo rum in sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor in narahlo premešamo s kuhalnico in nikakor ne z električnim mešalnikom, ker je tudi najmanjša hitrost še vedno prevelika in nam bo krema "padla skupaj".
Recept je iz kuharske knjige za srednje izobraževanje KUHARSTVO, Pepika Levstek, Andreja Grum, DZS, Ljubljana 1995 in sem ga že neštetokrat uporabila - za kremne rezine, največkrat pa za izdelavo princes krofov. Nekoč sem jih za sorodnico pripravila 127 in za to, če me spomin ne vara, naredila kremo iz 5-ih ali 6-ih mas, princeske pa so bile takšne velikosti, da so jih lahko povabljeni prijeli v roke in tisti z velikimi usti in apetitom pojedli v enem njamu, ostali pa v dveh.
Predvidevam, da te je zanimala samo krema, zato sem ti napisala samo recept zanjo. Listnato testo navadno kupim, sem ga pa že delala tudi sama, ampak ne tega običajnega, ampak tistega za salove rogljičke, ker ga ne dobiš v trgovini. Vsekakor je najhitreje, če kupiš listnato testo (jaz ga kupim v Celem svetu, kjer je Pečjakovo listnato testo 199,00 SIT, v drugih trgovinah pa je povsod čez 300,00 SIT, razlike pa - preizkušeno - nobene). Razvaljaj ga na pomokanem prtu ali deski, vendar bodi previdna in ga razvaljaj za kakšen cm ali dva (na vsakem robu) dlje, kot je dolg in širok pekač, ker se bo med peko skrčilo. Jaz ga navadno zvaljam za večji pekač, kjer ga potem tudi pečem, potem pa ga dam v manjšega, v katerem pripravljam rezine.
Še nekaj. Če boste rezine pojedli še isti dan, uporabi "normalno" smetano (mi imamo najraje alpsko), drugače pa je za pripravo za naslednji dan boljša rastlinska, ker obdrži obliko in ne "teče". Če nimaš vanilijevega stroka, uporabi vanilijev sladkor, kar ponavadi naredim tudi jaz, poleg tega imamo raje malo bolj izrazit okus po rumu, tako da ga ne merim na žličko ampak ga vlijem po okusu.
Naslov knjige sem omenila zato, ker je ena izmed tistih, v kateri sem našla nekatere "ta prave" recepte, "finte" in "fintice" ... , ki jih v vseh ne-vem-koliko knjigah, ki jih imam doma, ne najdem. Konkretno - recept za španske vetrce, ki je v njej, je najboljši od vseh, kar sem jih preizkusila, pa sem jih naredila že na tisoče in to različnih okusov in barv ... pa masleni žličniki (tisti pravi, ki se meni "dopadejo"), ki sem jih doslej našla samo v knjigi za madžarsko kuhinjo.
Mimogrede, v neki knjigi z madžarsko kuhinjo (pojma nimam, kakšen je njen naslov, ker sem jo imela v rokah pred kakšnimi 10-imi leti) sem našla takšne žličnike (če me spomin ne vara, je šlo za solnograške žličnike, pa nisem prepričana). Spomnim se, da sem pripravila paljeno testo, potem pa sem jih skuhala in bili so takšni, da bi jih jedli tudi angelčki. Ali mogoče katera izmed vas ve recept zanje. Poskusila sem že marsikaj, ampak takšnih ne naredim nikoli več, ker so pri njih najbolj pomembna točna razmerja med sestavinami.
Milena
#65
Objavljeno: 6. oktober 2003, 20:55
Najhitrejše in najenostavnejše kremšnite so kar iz Oetkerjeve škatle (za kremo- listnato testo pa tudi kupljeno, kot je napisala Milena). Res so dobre!
Ker obljuba dela dolg (še posebno, če je "Peklenska obljuba !") pa še za Contesso:
GRATINIRANI NJOKI
Recept je iz revije Lisa- čarovnija okusa in je sprobano dober!
Na sploh so v Lisi dobri recepti, ravno danes sem kupila novo in se mi že cedijo sline!
Torej:
Krompirjevi njoki (svaljki - najbolj enostavno kar Pečjakovi) - cca 1 kg
Šopek mlade čebule / alil dve srednji čebuli
150 g prekajene slanine
pločevinka paradižnikov - pelatov (425 ml)
40 g naribanega parmezana
150 g gorgonzole
2 žlici surovega masla
olje, sol, poper...
Na olju popečeš slanino, dodaš in popečeš čebulo, nato še paradižnik. Dodaš sveže mlet poper, sol, parmezan.
Kuhane njoke daš v nepregorno posodo in jih zaliješ z omako ter premešaš.
Potreseš z koščki gorgonzole (jaz dodam še mozarello) in koščki masla.
Pečeš na 175 C (ventilatorsko na 150) 25 minut.
NJAM !
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#67
Objavljeno: 6. oktober 2003, 21:17
... a ne bi mi tele teme zvečer zaklenil na en način...
Nocne pticke - tudi tu, a ne, Mateja?
Picasso
#68
Objavljeno: 6. oktober 2003, 21:30
#69
Objavljeno: 6. oktober 2003, 21:39
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#71
Objavljeno: 6. oktober 2003, 22:11
Sam akcija!
Picasso
#72
Objavljeno: 6. oktober 2003, 22:17
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#73
Objavljeno: 11. oktober 2003, 20:48
POLNJENA TELEČJA PRSA
Z mesarjem se zmeni, da ti v prsa naredi žep in izlušči kosti.
Nadev:star bel kruh nareži na kocke, popari z mlekom.Dodaj jajca, peteršilj, poper, česen, malo majarona.
Na dno pekača naloži kosti...na njih daj z nadevom napolnjena tečlečja prsa.Poliješ z vročo maščobo...in pečeš, pečeš...
Med peko večkrat zaliješ.
Pečena nareži na rezine, omako od pečenja zaliješ z juho in pokuhaš, da se izloči maščoba.
Pa še eno rulado sem nardila...tako, bolj po moji domišljiji.naredila sem čokoladno biskvitno testo za rulado.
Nadev: kostanjev pire, malo pokuhala z vanilijevo palčko v mleku, dodala želatino v lističih in rahlo vmešala stepeno sladko smetano.S to zmesjo namazala biskvit in zvila.Jutri jo bom oblila še s čokolado.
Zaenkrat zgleda dobro...kako bo v resnici...pa poročam...
Astra
#74
Objavljeno: 11. oktober 2003, 20:56
Kolk je dobro, ker ste.
Pa tko fino podate tole, vse si lahko predstavljas, se malo teh 'vmesnih' nasvetov in to...
Ma, res, kul, ko imamo tole in ko shefice totalne (in shefi, sevedke) delite tole z nami
Picasso
#75
Objavljeno: 11. oktober 2003, 21:35
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0