Nepogresljivo v kuhinji
#76
Objavljeno: 10. maj 2007, 13:01
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#77
Objavljeno: 10. maj 2007, 16:46
Ma nisem vedno tako natančna, ampak včasih sem pa res, recimo parmezan, ko ga narežem imam rada da je čist natankcan, pa še kaj bi se našlo.....
Parmezan REŽE
#78
Objavljeno: 10. maj 2007, 21:32
Parmezan REŽE
u pišuka Polde, zdele imam vtis, da sem storila enega izmed naglavnih grehov. Ker nisem pro forma človek, si ga pač rada nalistam natenkcano, recimo v rižotko ali pa kar tako za snack, pa na carpaccio si dam vedno nalistanega. Men tko paše
Drgač ga pa vestno meljemo na ribežnu.
Merlin pri koliko stopinjah salmonela crkne?
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#79
Objavljeno: 11. maj 2007, 10:02
šizim na teflon posodoFajn tema - skoraj ne morem verjet, da nisem komentirala tule nič
...mleko, Pa mleta kumina, ki jo radodarno tiščim vsepovsod, poper, Ašičev kis, bučno olje, testenine Barilla morajo biti vedno na zalogi, jajca tudi, pa moka.
V bistvu postajam pristaš zaloge..in enkrat mesečno grem v velik nakup..tako, da sicer smuknem po kakšno sadje ali kruh.
...
pa kislo smetano pogrešam kadar je ni.
Pa vedno kakšno sadje mora biti pri bajti - nič ne razumem ljudi, ki imajo sadje za okras..jaz ga požremo dobesedno v ogromnih količinah.
Pa dober nož jaz ga nosim s seboj v rentane apartmaje...Nimam mikrovalovke in je niti ne pogrešam.
ročna in električna stepalna metlica je obvezna.-metlica
Metlica (ročna) se mi zdi nepogrešljiva za delanje mase za palačinke. ',
pa mali sekljalnik in palični mešalnik tudi
pa pr men še sokovnik
jst imam 2 en velik in mali=oba sta hitro otopela, brušenje mi je užasOni od Fa*kermana, ki jih imajo v sosedu mi nekak ne potegnejo.
jst brez Provansalske začimbno solne mešanice ne grem nikamor.
Pa obvezno še balzamični kis, oljčno olje, solni cvet z možnarčkom, rožmarin v vseh oblikah, lovor, več vrst popra, Kiri sirček, filtrirni vrč za vodo, koprc, čebula, česen, parmezan v kosu (ga mrcvarim z nožem in ribežnem);
to je men "must have"
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#80
Objavljeno: 11. maj 2007, 12:26
Men tko paše
Men tud. Jaz ga VEDNO režem.
#81
Objavljeno: 18. januar 2010, 21:31
Zdravo punce moje
Dva pripomočka v kuhinji bi prav posebno omenila, ker ju drugi še niste;
-metlica in stiskalnik za krompir
Metlica (ročna) se mi zdi nepogrešljiva za delanje mase za palačinke. ', kajgan in podobnega.
Ko je Velikan prvič delal palačinke, sem opazila, da s kuhalnico muči testo , no, potem pa sem mu potisnila v dlan metlico
Stiskalnik za krompir; neobhoden za delanje njokov (svaljkov/lulčkov). Folk improvizira stiskanje krompirja z vilicami, pasirko in drugim neprimernim orodjem
Raba elektro zadev pri nas doma:
fiteza je(še pri starših) romala v smeti še v časih rajnke Juge. Sama uporabljam palični mešalec, mikser z lopaticami (za biskvitno testo-neobhoden), mikser za sadno/zelenjavne-krepčilne napitke (podolgovat), ožemalnik za agrume -vsako jutro, sokovnik nekaj mesecev na leto, multipraktik, kadar se mi ne da na roke zamesit testa za pasto, mašinico za tanjšanje testa ( za rezance, razne paste, ker mora bit testo enakomerno stanjšano ).
Moram si kupiti mali sekalec-mlinček, tak, ki lahko zmelje čisto male količine - pol čebule ali žlico cukra ali pest orehov. Smo ga že imeli in skurili.
Mašinina za kruh je že tretjič pokvarjena in Velikan osebno mesi najboljši kruh pod soncem. Štruce potem narežem in dam na pladenj, vmes peki papir, pladenj v merkatorjevo nakupovalno vrečko in hop v zmrzovalnik. Od tam vsako jutro zdirektno v toster (brez katerega bi razvajeni Velikani umrli ) za zajtrk.
Težko bi mi bilo brez dobrih nožev; 75% uporabljam ukrivljen nožiček -pipec, potem en srednji nož in nož-žago za kruh. Nože si brusim sama, znorim zaradi topih nožev pa mojega nonota se spomnim, ko je vedno rekel, da je ni bolj nevarne reči kot topi nož . Imam še vrsto pomožnih in specifičnih nožev: za lososa, za pršut, za tartuf-rezilce, za puter, okrogli za melonine kroglice, za lupljenje, za izdolbjanje in nekaj res dobrih ribežnikov.
Ne maram lesenih kuhalnic in ne 'plohov'-kuhinjskih desk. Rada imam plastične kuhalnice, ki so bolj higijenske in plastične deske, ki ne vpijajo raznih vonjev. Imam eno leseno desko za rezanje kruha in peciv, drugače pa plastične in še te ločene za čebulo, meso, sir in ribe.
Nat, kako shajaš brez plastičnih posod ? V čemu narediš testo, mešaš kreme, narežeš zelenjavo..ecc?
Od loncev uporabljam lahkega aluminijastega za pašto in riž. Potem imam majhno,srednjo in veliko neoprijemljivo ponev z debelim dnom za skoraj vse ostalo. Imam še en lončič iz nerjavečega jekla za male čaje.
Zelo bi pogrešala ročni ožemalnik-cetrifugo za solato, ker tega pri nas ogromno pojemo, očistim in operem tono solat in jih nato shranim v hladilniku v plastičnih posodah.
Jao, kakšna tema, še par strani bi lahko napisala...
Kafetjera za 3 in 1 osebo. Brez nadaljnega, fuj tuška kava
Malčič osvežujem , dajmo malo pogledati , kaj se je spremenilo v letih, me prav zanima.
V glavnem, po vsakem novem letu si nabavim kakšne kuhinjske pripomočke. Čeprav se je zadnje dve leti moja kuhinja precej spremenila,
sem še vedno pristaš kvalitetnih orodij.
No, letos sem vložila enega zelenega v 3 nove nože;
- enega kuhinjskega, 25cm rezilo, vsesplošen , od rezanja, do sekljanja...pravega francoskega Sabatierja, dlje časa nabavljala
-filejnik, za tanjšanje, precizne reze, kot britev, za sushi....
-ukrivjen lupilnik pipec, nepogrešljiv za skoraj vse
Silikonski pripomočki,
- prisotni nedolgo na tržišču.
Tu bi izpostavila kuhalnice, najboljše od najboljšega, za pomešat, umešat, zamešat.
So higijenske, dober občutek za manevriranje. Opereš in so kot nove, vonj se ne prime, toplotno odporne.
Silikonski pekači in modelčki- fenomenalni,
za muffine, kuglofe, modelčki za kutin želejček.
Ne morem prehvalit. Vse superlativno razen cene.
Po kuhalnik za vodo, brez njega bi tudi šlo težje. Za litre čaja vode zavrem z njim.
Pa vodo za v termofor
#82
Objavljeno: 19. januar 2010, 10:00
Tak, da vzamem tisto s plastiko nazaj , hudo sem zadovoljna z njimi.
sploh, ko gospodič napolni kakšno skledo z mandarinami ali jabolki in melje to pred tv.
Sicer pa zadnjič tudi jaz nabavila en hud nož - za meso bi naj bil in tudi je. Fino se dajo zrezki narezat. Za lupljenje krompira in takšno imam že leta ene take fine, ostre, majhne nožičke, ki jih kupila na Katarininem sejmu v mestu in se res dobro držijo (za lupljenje gore jabolk, koliko jih pojemo naenkrat).
In mama mi je za zadnji rojstni dan kupila dva res dobra in lepa lonca s pokrovko- je še jamrala poleg, da je za tota dva toliko dala, kot bi sicer lahko za cel komplet, ampak ker težim z dobrimi lonci, mi pa naj bo. Sama sem pred tem si tudi nabavila en tak lep lonec, ki je ravno pravšnje velikosti za nas štiri (za enolončnice kakšne recimo).
Kaj še?..aha -od sestre dobila multipraktik - ker je pri njej bil samo na počivanju - niti enkrat ga ni uporabila - jaz pa tudi samo takrat, ko sem delala ajvar, tak, da je v glavnem pospravljen .
Pa pridobitev od predlani -palični mešalnik. dobila kar dva..enega od frendice, drugega od gospodiča..tak, da bo en čas.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#83
Objavljeno: 19. januar 2010, 11:07
samo po drugi strani pa ne bi imela še ene mašince v hiši, ker guzvo dela...
v bistvu.. a kdo zamenja multipraktik za kruhomat? zadnje čase jemo tako malo kruha, da se skoraj ne splača imet tele mašince doma.
#84
Objavljeno: 19. januar 2010, 19:41
drgač pa ja, dobr nož...dobra mašina za brusit nože
grelnik vode, filter za vodo(mamo ful kamnito vodo in bi lahka grelnik pucala 1x mesečno )
metlca, lopatica, čopič, silikonska podlaga(božiček prinesel) za gnetenje testa....silionski pekači so pa itak zakon
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."
#85
Objavljeno: 20. januar 2010, 00:31
silionski pekači so pa itak zakon
Se strinjam.
Dober nož mora biti.
Rada imam še "vok", ki ga redno uporabljam za zelenjavico, saj ne daš nič olja (mogoče kapljico).
Multipraktik (rabim novega).
Tisto reč za dušenje zelenjave.
Palični mešalnik.
Te stvari se uporabljajo redno, ostalo pa...
Od hrane pa:
SADJE (jabolka in limone, ostalo je pa odvisno od letnega časa... paradižnik, kadar je tapravi).
ZAČIMBE (rožmarin, timijan, česen, bazilika... ma marsikaj... v prahu, imam pa tudi v kozarcih... samo tisto mi velikokrat umre).
ZELENJAVA (vedno je fajn imeti vsaj nekaj, iz česar lahko naredim solato.. vsaj zeleno solato ali kumare)
POLNOZRNATE TESTENINE
SOJINO MLEKO, JAJCA
PARADIŽNIKOVA OMAKA
TEMNA ČOKOLADA
PIRINA MOKA
Po pravici povedano imam ogromno sezonske zelenjave, pa veliko delam s pirino moko.
Pojem tudi veliko stročnic... pa zadnje čase imam tudi oreščke.
#86
Objavljeno: 22. januar 2010, 10:46
a v Lesnini na Brdu si že gledal? Zaenkrat sem tam našla vse kuhinjske stvari, ki jih drugje nisem.. OK, razen magneta za nože, ki sva ga morala v Ikeo it iskat.. Mogoče pokliči in vprašajA gre kdo kej v IKEO?
rabil bi nosilec za začimbe ki zgleda kot polica in ni standardiziran po maestro in začinka Mercator pakungah, in ki ga slovenska kuhinjskopohištvena industrija ni v stanju izmislit in nrest , slovenska kuhinjsko pohištvena trgovčad pa naročit.
(bila v Ikei en mesec nazaj in ugotovila, da v bistvu nič ne rabiva.. tko da dokler ne bodo otroške sobe opremljal... )
#87
Objavljeno: 26. januar 2010, 12:50
Naprimer, če daš kuhat pašto moraš v vodi oprat noge Devici Mariji. Simbolično seveda, a če je molitev in predanost iskrena se daritev substituira v kristusovo telo, ali prašad po hindujsko.
AVE MARIJA GRATIA PLENA
#88
Objavljeno: 26. januar 2010, 13:54
Spomnila sem se, kaj pa se mi res zdi nepogrešljivo in kaj pridno rabim: mlinček za orehe - z njim ne meljem samo orehov -jih pa, ker jih pridno rabim v roladi orehovi, ampak kruh meljem z njim, da dobim drobtine.
Kruh se mi vedno zdi škoda vstran vrečt, in se redo zgodi, da ga ali dam očetu za kure (dobim jajca ) ali pa narežem na kose in posušim, ter zameljem v drobtine. (tudi kruhovi cmoki pridejo v poštev)
V glavnem-tole mašinco res rabim.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#89
Objavljeno: 26. januar 2010, 18:10
Ja, točno.. električni grill.. to tista stvar, ki ima dve plošči in lahko uporabljaš kot toaster ali pekač za ribe, meso, krompir... to imava skoraj vsak dan v uporabi..
pa brez grelca za vodo in filterja tudi ne bi šlo pri nas
#90
Objavljeno: 27. januar 2010, 07:06
A gre kdo kej v IKEO?
rabil bi nosilec za začimbe ki zgleda kot polica in ni standardiziran po maestro in začinka Mercator pakungah, in ki ga slovenska kuhinjskopohištvena industrija ni v stanju izmislit in nrest , slovenska kuhinjsko pohištvena trgovčad pa naročit.
Poglej v OBI, tam imajo vse sorte poličk, stojal ipd.
Pa če ne najdeš nič že narejenega kar bi ti odgovarjalo, imajo že narejene oz sfiniširane police raznih dimenzij, nosilce, iz smrekovine, pa potem sestaviš sam kar in kakor ti paše.
Pa še drago ni...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#91
Objavljeno: 3. februar 2010, 13:39
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#92
Objavljeno: 3. februar 2010, 14:52
Brez njega je v kuhinji.
>Mi smo tudi že ene 3 noname/poceni/ sežgane fliknili v smeti.
Potem pa sem vložila 75 e v 'večnega' Moulinexovega.
Je večji kar se tiče trupa, to zaradi močnejšega motorja,zgoraj posodica za na potisk, majhna.
V njem pa zmelješ od pol žlice cukra, do stebla zelene.
Ga imajo takega že kakih 50 letmoji noniči- ista firma in seveda brezhibno dela
Cookie , ob priliki kupi enga poštenga, kaj boš samo z miskerjem čarala?!
V šolo sem hodila z enim, ki je 8 let trdil, da pri njih doma sekajo drva z bor mašino
#93
Objavljeno: 3. februar 2010, 15:11
je mal sitno s tavelikim multipraktikom eno čebulo bogo naseckat. Težek, neroden za rokovat, pa veliko prostora na odcejalnem pladnju zavzame. Dober je edino zato, ker lah še kaj zmiksam, pa močen nož in mašino ima. Sam za eno čebulo
Bom malo poškilila naokrog, Moulinex, praviš
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#94
Objavljeno: 3. februar 2010, 15:18
Tisti ta velik multi je zanič za taka fina delca.
Daš not čebulo in potem cele plahte potem pobiraš dol s sten,
naredil nič, umazal in zabezecal pol kuhinje
Velikega rabiš parkrat na leto, če pa malega kam
uspeš uglavit na pult, da je vedno ready , si na konju.
Neky takega si ubodi
http://www.dpe.eu/ph...t=21&prod=10020
#95
Objavljeno: 3. februar 2010, 15:26
posodico za seckanje- rezilo spodaj, edini način,
da ti čebulo spremeni v peno!
http://www.monclick....TE.htm?v=criteo
#96
Objavljeno: 3. februar 2010, 15:58
hej, glede na "razpoložljivi" kuhinj.prostor je tale molto simpatikusJa, ja točno tako!
Tisti ta velik multi je zanič za taka fina delca.
Daš not čebulo in potem cele plahte potem pobiraš dol s sten,
naredil nič, umazal in zabezecal pol kuhinje
Velikega rabiš parkrat na leto, če pa malega kam
uspeš uglavit na pult, da je vedno ready , si na konju.
Neky takega si ubodi
http://www.dpe.eu/ph...t=21&prod=10020
oni drugi model je pa res za...hm, hm, profesionalce
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#97
Objavljeno: 14. avgust 2010, 20:23
v bistvu je tko pol leta na leto gor in laufa cele noči ... spomladi je bila kopriva in ostala zelišča za čaj, zdajle je bila sivka, tud za čaj, trenutno so not začimbe, ki ful dobro ohranijo barvo in vonj (dam kar cele liste bazilike sušit in pol nalomim, ko je že suho, se mi zdi, da manj vonja izgubi) ... ko bo vreme, greva po hruške in slive in potem še jabolka pridejo na vrsto ...
druga nepogrešljiva pa sokovnik moj dragi Še I. se je nehal pritoževat nad barvo (v bistvu je eno košato zeleno rožo pred njega postavil in se ga skor ne opazi ) in delava sok vsako jutro .. zdaj na veliko porabljava solato, ki je šla v cvet ... sočiva stebla in ima presenetljivo dober okus, čist rahlo grenkast ... jutri bo pa ananas - meta za zajtrk
evo, tega ne dam ... pa tefalovega voka ... pa grill plošče ... tole so stvari ki so pri naju praktično vsak dan v uporabi.
#98
Objavljeno: 13. april 2011, 11:23
Torej, KATER/KAKŠEN je zares DOBER blender (znamka/model vs cena/uporaba)
na netu je zaslediti cele hvalospeve Blendtec-ovim blenderjem, cena je pa "pusti me da vrisnem
jst rabim en dober blender, granitnih kock ni treba glih da miksa, sam ledene kocke pa že mora zdrobiti, pa suho sadje mora zmiksati ob minimalni količini tekočine, brez da pri tem pregori
nekih ohrovtov ipd. zelnic ne bom miksala, ne grem niti med presnojedce
Če kdo ve
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#99
Objavljeno: 19. april 2011, 07:34
In sem si končno privoščila, in manjšega (gre za dva pekača) tudi že preizkusila.
Fantastičen je; nič se ne prime, vse se enakomerno speče, da čiščenja (kaj je to?) niti ne omenjam.
V glavnem, izredno zadovoljna sem z nakupom, pa take kjut bele pike na svetlo modri podlagi ima
aja, blender - zgleda ga noben nima
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#100 Gost_Jeti_*
Objavljeno: 19. april 2011, 08:57
Tale pekač me je matral dalj časa.
In sem si končno privoščila, in manjšega (gre za dva pekača) tudi že preizkusila.
Fantastičen je; nič se ne prime, vse se enakomerno speče, da čiščenja (kaj je to?) niti ne omenjam.
V glavnem, izredno zadovoljna sem z nakupom, pa take kjut bele pike na svetlo modri podlagi ima
aja, blender - zgleda ga noben nima
a to je keramika?
***
imam ponev sa keramično prevleko ... bomba (kot zgoraj opisano ) ... da o keramičnih nožih ne govirim ... sek,sek,sek
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0