Lunin magazin

Pepel - kot čistilo

Objavljeno: 9.9.2016
Avtor: Bogastvo travnika

Za začetek – v mislih imamo lesni pepel. Torej pepel brez raznih primesi, kot so embalaža, karton, plastika, hrana ipd. – torej pepel, ki je nastal samo iz lesa. Najboljši pepel dobimo sicer iz trdega lesa, saj vsebuje bistveno več hranil.

 

Je bazičen zato je pri delu s pepelom, sploh če je fin prah, priporočljivo uporabljati ustrezno zaščito (rokavice, očala, maska za dihala).

 

Zgodovina pepela je kar dolga. V preteklosti je bil priznan kot dragocena sestavina. Iz pepela so pridobivali pepeliko in kalijev karbonat. Bila so celo obdobja, ko se je pepel načrtno proizvajal. In kot zanimivost: patentiran je bil celo postopek izdelave gnojila iz pepela. Kasneje je v ospredje prišla cenejša proizvodnja apna in kalija.

 

Pepel za nemene čiščenja presejemo, da dobimo fin prah. Odlično razmaščuje in polira.  Fini pepel zmešamo z malo vode, da dobimo pasto in uporabimo za čiščenje. Lahko pa tudi suh prah nanesemo na vlažno krpo s katero čistimo. Je naboljše čistilo za čiščenje sajastih steklenih vrat od kamina. Prav tako odlično očiti pečico in žare. Uporabimo pa ga lahko tudi za ročno pomivanje posode – odlično namreč odstranjuje maščobo in ostanke hrane. Lotite se tistih najbolj zahtevnih kosov. V  procesu čiščenja posode, lahko dodamo še kapljico ali dve olja. Namočen pepel, vroča voda in maščoba namreč tvorijo milo.

 

Recept: polirna pasta iz pepela

20 g finega pepela

15 do 20 g vode

Vode dodamo toliko, da dobimo pastozno zmes, ki jo nato uporabimo za čiščenje in poliranje. Ko dodamo vodo se mešanica malo segreje.

 

Recept: čistilo za steklo

Pepel namočimo v topli vodi, ga po nekaj urah precedimo in tekočino uporabimo za umivanje stekel. Več ko bo pepela, močnejše bo čistilo. 

 

Poleg naštetih idej za uporabo pepela, bodo pripravki iz njega poskrbeli tudi za sijaj pribora in nerjaveče posode. Odlično ostranijo tudi ostanke lepila (npr. nalepke).

 
Magazin   › Zanimivosti   › Pepel - kot čistilo
Oglejte si tudi

Osebni horoskop v knjigi

Vsak je rojen pod srečno zvezdo. Osebni ali rojstni horoskop pa je kot zemljevid, ki ti natančno predstavi tvojo osebnost, obnašanje, pomanjkljivosti in potenciale in te popelje do tiste zvezde, ki prinaša srečo tebi.
› Preberi več

Sadni prigrizek za vašega psa

Sadni prigrizek za vašega psa. Vsebuje veliko beljakovin ter malo maščob.
› Preberi več

Moda za najmlajše

Kdo je rekel da tudi naši najmlajši niso modno oblečeni? To je zagotovo preteklost. Prav ta članek vas bo seznanil kaj obleči otroku, da bo tudi on skupaj z vami v trendu hkrati pa bo obdržal otroški izgled?
› Preberi več

Zelenjavne začinke

Zelenjava je zdravilna prav tako, kot so številne cvetlice in druge rastline. Škoda jo je pustiti, da propade in v pozno poletnem obilju jo lahko porabimo tudi za zanimive mešanice
› Preberi več

Divji kostanj in njegova čistilna moč

Uporaba kostanja kot čistilnega sredstva danes ni več tako poznana. Nekoč pa so ga uporabljali tako za osebno nego, kot za pranje.
› Preberi več

Domače milo in njegova skrivnost

Milo je danes nepogrešljiv izdelek v našem domu. Poznali so ga že v Antiki in ni novost. Pa ga je res tako preprosto izdelati?
› Preberi več

Domača sredstva za nego suhe kože

V tem članku boste izvedeli kako si lahko negujete vašo suho kožo z domačimi in naravnimi sredstvi.
› Preberi več

Rastlinski material

V naravi najdemo ogromno sestavin za kasnejšo izdelavo potpurijev oz. dišečih okrasov za popestritev, pa tudi zdravilno delovanje z turobnejših dneh.
› Preberi več

Barva mila

Trdo milo omogoča ogromno ustvarjalnih možnosti. Tako glede samega kombiniranja osnovnih sestavin, oblikovanja in uporabe številnih dodatkov za barvo, vonj, posebne učinke in zdravilno delovanje
› Preberi več

Zakaj ljudje ne uresničijo svojih sanj?

Si že kdaj razmišljal/a zakaj ljudje ne uresničijo svojih sanj? Kje se izgubijo vse te želje, upanja, mladostne vizije? Kaj jih zaustavi, preusmeri? Se kasneje zbudimo in postanemo realni?
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.