Krompir
#1
Objavljeno: 25. november 2002, 01:00
kateri je dober za pomfri, pire... za ozimnico....
Pokowc
#2
Objavljeno: 25. november 2002, 01:00
Pa še en nasvet za pire: če nočeš mešat beljakovin in ogljikovih hidratov (bolj zdravo), vmešaj v krompir - namesto mleka - vodo, v kateri se je kuhal krompir.
Za boljši okus dodaj v pire majhen ščepec sladkorja.
Tamara
*******************
#3
Objavljeno: 26. november 2002, 01:00
_pa za pire´je treba dodati maslo zaradi okusa_ al le umetna margerina;hmmm
Pokowc
#4
Objavljeno: 12. december 2002, 01:00
Pokowc jaz namreč tudi nimam pojma o vrstah krompirja, vem samo, da ga soliš, ko ga kuhaš, da se ne razkuha.
LP!
#5
Objavljeno: 13. december 2002, 01:00
Pokowc
#6
Objavljeno: 13. december 2002, 01:00
#7
Objavljeno: 19. december 2002, 01:00
zaqa ne bi mešal krompirja pa mleka ??? A je mleko beljakovina al kaj ??? Zakaj... Zato ker je bela barve ??? Poglej na tetrapak, gor piše
da ima 100 g mleka
3,2 grama beljakovin
4,6 gramov oglikohidratov
1,6 gramov maščob ( odvisno kateri mlek ste kupili)
Torej ima mleko manj beljakovin kod ogljikovih hidratov !! Torej zakaj je mleko beljakovina ????
Zakaj pa nebi mešal beljakovin in oglikovih hidratov ????
[?]
[?]
#8
Objavljeno: 20. december 2002, 01:00
Ti, pri moji hčerki so se v 2. razredu učili, da je mleko beljakovina. Sem pa šla pogledat tudi na embalažo mojega mleka (trajno Pomursko mleko s 3,2% mlečne maščobe), vendar nisem zasledila sestavin, ki jih ti navajaš. Sploh nič ne piše o sestavinah. Zdej si me zbegal, tako da še sama ne vem, kako je s tem. Upam, da se bo oglasil kak agronom ali dietolog in razjasnil tole zadevo okrog mleka.
Kar se pa tiče mešanja beljakovin in ogljikohidratov, pa baje da je bolj zdravo jih uživati nekombinirano (torej al samo eno al samo drugo), ker želodec lažje prebavi eno vrsto hrane, kot dve vrsti hkrati. Menda želodec proizvede določeno kislino, ki razgradi eno vrsto hrane in ne more istočasno še drugo.
Tole ti govorim kot laik - se nisem poglabljala v te zadeve, ker se ne držim tega, da ne bi kombinirala različnih sestavin (pire si pripravljam z mlekom pa še marsikaj drugega spackam skup!). Kar sem napisala, sem slišala od svoje sestre, ki se strogo drži vegetarianske in na splošno zdrave prehrane - uporablja samo sojino ali riževo mleko, rjav sladkor ali javorjev sirup za sladice, brez kisa v solati... itd... in seveda ne kombinira beljakovin in ogljikohidratov.
Upam, da bo še kdo kaj več o tem napisal (kak boljši poznavalec).
Tamara
*******************
#9
Objavljeno: 20. december 2002, 01:00
krompir to je zadeva! Največ boš izvedel o krompirju na krompirjevem sejmu, mislim, da je v Mokronogu vsako leto.
Dam ti pa še moj recept za odličen pečen krompir, pa če tudi je že star.
Krompir olupiš, ga zrežeš na kocke, posuješ z malo Vegete, Začinke ali začimbo po želji, naoljiš, posuješ po plošči in daš peči v pečico na žar. Občasno premešaš.
Odvisno od velikosti kock in vsebnosti vode v krompirju, je čas peke od 20 do 35 min
Vse o mleku imate na:http://ro2.zrsss.si/...ko/sestavas.htm
Kaj mislite[?] Pa kako bi rastel dojenček(razlaga besede: človek, ki se ga doji), če v mleku ne bi bilo beljakovin[?]
Predstavljate si človeka, da ne bi imel beljakovin v sebi!
Lep pozdrav!
Kljuka
#10
Objavljeno: 20. december 2002, 01:00
kej kapten; morda je preenostaven tvoj recept; neč zato ,sam smejali smo se tukle; analizi dojenčka
Pokowc
#11
Objavljeno: 22. december 2002, 01:00
Tisto kar je Tamara pisala o mešanju beljakovin in oh je teorija od sedaj zelo popularnega DR Mantinjaka (nevem če sem prav napisu). Njegova teorija temelji na dejstvu da beljakovine gorijo v ognju oglikovih hidratov (poenostavljeno). Tako bi bilo po njegovem bolj zdravo če tega med sabo nebi mešali. Vendar ima njegova teorija nekaj pomankljivosti:
-prva je že ta POZOR KAPITAN KLJUKA vsaka hranea je sestavlejna iz maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Le te komponente so lahko različne kakovosti in različnih pojavnih oblik. Tako je neumno govoriti da je mleko ogljikohidrat ali pa beljakovina, saj ima zastopane vse tri skupine. Enako je tudi z ostalo hrano (če želite vam mailam eno razpredelnico). Torej kako ne bom mešal beljakovin in ogljikovih hidratov?? Naj spijem mleko pa izpljunem ogljikove hidrate ???
-Raznih diet se navadno lotimo takrat ko smo s sabo nezadovoljni (berite predebeli) Če hočemo hujšati samo s hrano je to sigurno premalo kar bi lahko storili. Zelo pomembno je da zraven vključimo še telesno vadbo. Telesna vadba nam bo pospešila metabolizem in izboljšala stanje mišic, pa še porabila kakšno kalorijo. Filozofija je takšna: Tako kot nek BMW s prostornino motorja 3 l porabi več kod katra z 1,1 litrsko mašino, ravno tako smo sposobni porabiti več kalorij če imamo več mišične mase. Pri raznih dijetah in stradanjih pa nam propada prav mišična masa. Letos sem obiskal tudi Space Kenedy center kjer sem se pogovarjal z znanstveniki ki sodelujejo pri poletih v vesolje. Zvedel sem zelo zanimivo dejstvo Astronavtom se je kljub strogi dijeti v vesolju zmanjšala mišična masa (telo je pač ni potrebovalo ker so v breztežnostnem prostoru manjše sile), zmanjšala se je celo kostna masa, ampak maščobna masa je ostala ista !!!! Je še kdo ki dvomi v to in misli da se bo samo z dijeto znebil maščobe ???
-Torej če se ukvarjam s športom sem po treningu naredil ogromen energetski deficit in morem ga napolniti takoj !! Ni časa za beljakovine zdaj in OH-je čez eno uro. Telo potrebuje vse zdaj !!!
-glikemični indeks se lahko zniža če hrani dodamo še beljakovine ali maščobe.
Zaradi zgoraj napisanih svari menim, da Mantinjakova dieta ni OK...
Tisto v šoli o prehrani je beda!! Verjemite mi, ker sem tudi jaz iz prosvete. Tam učijo tisto prehrambeno piramido in če bomo zmerno jedli bomo zdravi[?] ?? Js poznam mnogo vegetarjancov ( js tut ) pa smo čist zdravi !!! Čudno ane ??? Poznam jih ene par, ki so alergični na laktozo pa so tut drgač zdravi in prav ok zgledajo. Mlade punce obremenjene s tem da so predebele, pa želijo izvedeti KOLIKO in KDAJ , pa jim tega ne zna nihče povedati... http://public.srce.h...na_piramida.htm
no tlele sem našu en link...
zdej mi pa povejte iz tiste rubrike mlečni izdelki:
-skuta - v glavnem kazein beljakovina
-smetana - maščoba 80 %
-sir - maščoba 80%
-mleko - 40% 50% 10%
Kaj imajo ta živila skupnega razen izvora ??
Če si hočete dobr pozabite tisto piramido zdrave prehrane iz drugega razreda osnovne šole !!!!
#12
Objavljeno: 22. december 2002, 01:00
Tudi sama sem nekoliko skepticna nad Montignacovo metodo, imam pa druge razloge, kot si jih navedel ti.
Najbolj mmi ustreza kombinacija tega, kar MENI najbolj ustreza.
Zanimivo je, da ko sem si nekoc dala pregledat tole, sem imela vsega dovolj, le ogljikovih hidratov da bi lahko malo vec konzumirala - kar me je presenetilo, potem pa mi je zdravnica razlozila, da je to zato, ker imam tak zivljenjski stil in vec pokurim - kot sem razumela...
Iz cesar sklepam (kot ze seveda iz mnogocesa poprej), da je vsako obravnavanje posameznega organizma individualno, itak je taksno vse na njem, taksno je tudi njegovo prehranjevanje in s tem morebitne diete.
In seveda izrednega pomena je tudi njegov poklic, zivljenjski stil..... Delavec - npr. v selitvenem servisu najbrz ne bo zadovoljEn s solatko...
Je pa seveda res, da je ogromno ali vse v kombiniranju - le da sem osebno mnenja, da moramo te kombinacije sami postekati oz. da ne more obstajati neka splosna tabela.
Dokaz za to je ze to, da ima nekdo diabetes ali je alergicen na gluten, jaz pa nisem - sem pa na papriko in penicilin. Torej - vsi smo sestavljeni iz enakih sestavin, le da so porazdeljene malo drugace, (tudi) v tem pa je nasa indiviualnost.
Prav tako je npr. krompir (ko ze govorimo ravno o krompirju) blazno yin.
Ampak - (spet dokaz, da lahko sami VEMO, kaj pase skupaj, brez da bi nam to povedali strokovnjaki ali bi pogledali v razpredelnice) - ali so nase babice vedele, da je krompir jin in so zraven dajale ravno petersilj in cebulo, ki pa sta zelo yang?
Premalo se ucimo iz same narave in iz samega zivljenja, sploh pa premalo opazujemo sebe in svoje odzive - ce bi bilo tako (in bi jih upostevali), bi vsak ze zdavnaj postekal tako svoj sistem prehranjevanja, kot tudi svoje diete - do katerih pa ne bi prislo, saj ze v osnovi ne bi bile potrebne.
Marsa
Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING
Picasso
#13
Objavljeno: 22. december 2002, 01:00
... Nekoc, ko smo bili mlajsi, smo z druzbo taborili na nekem otoku, vsak smo imeli s sabo neke majhne ficke, pa smo tako kombinirali vse mogoce. Pa smo sli 1X ze bolj na koncu "jest ven", kar je pomenilo na pizzo ali na pomfrit z morda se juho, pa so pri sosednji mizi neki Nemci si bogato privoscili in narocali rake, skoljke, ribe, na te in one nacine, njihova miza se je kar shibila, kar niso nehali nositi jedi nanjo... Mi pa pri sosednji mizi kislih obrazov cedili sline in vsak s svojo porcijico posusenega pomfrija..... Oni pa so se celo komentirali in dejali, v smehu, dobrodusno... Hahaha kao, Slovenci - krompirjev narod... !!!!! )))))))))))) Kot da mi morda ne bi se cesa drugega!!! )))
Nasvetek: za pire in/ali pomfrit pustite krompir najprej namocen v vodi 15' do 1/2h. Potem ga izperemo in damo kuhat v drugo vodo (pire) ali osusimo (pomfrit).
Bo boljse vse skupaj!
Marsa
Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING
Picasso
#14
Objavljeno: 22. december 2002, 01:00
Neverjetno brez tezav (in vse skupaj je potem seveda veliko hitreje) se ga olupi -ce ga skuhas v lupini-, ce ga takoj, ko je kuhan, odcedis in prelijes z mrzlo vodo in pustis nekaj trenutkov (in ga spet odcedis).
Potem gre lupina z lahkoto dol, pa se ne poparimo si prstov. ...
Vendar - tako ravnamo samo, ce smo ga skuhali v olupku.
Marsa
Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING
Picasso
#15
Objavljeno: 22. december 2002, 01:00
Hvala za nasvet!
Tamara
*******************
#16
Objavljeno: 22. december 2002, 01:00
Za pomfri in pečenje je baje najboljši tardeč krompir..
Za pire in cmoke tabel
Za krompirjevo testo pa je še nujno, da je star, ker "tanov" moči in se testo razkuha..
Ste vedeli, da se krompir v nekaterih primerih zlepa ne razkuha?
NPR: včasih naredim "lonec": v večji litoželezni lonec dam manjši kos mesa, naokoli pa naložim cele krompirje, več kosov paradižnika, čebulčke, veliko narezanega pora...sol, poper, rdeča paprika in malo vode.. To se v pečici pajca dve uri in krompirji ostanejo celi, ko jih serviram, in zelo dobri, ker so prepojeni s pocom od zelenjave.. Ampak v dveh urah se NE razkuhajo!
daisy
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#17
Objavljeno: 23. december 2002, 01:00
Namreč, mama mi je že zdavnaj povedala, da če daš v vodo, v kateri kuhaš krompir, malo kisa, se krompir ne razkuha. Jaz to uporabljam le pri kuhanju krompirja z olupki, ker brez olupkov dobi krompir okus po kislem, kar pa ni vedno zaželeno (npr. za pire...).
Se mi zdi pa super ta tvoj recept - tukaj je seveda zaželeno, da dobi krompir okus po zelenjavi! Recept bom seveda preizkusila - MLJASK !
Pri kuhanju primorske jote pa ne smeš kuhati krompirja skupaj z zeljem (ampak ločeno - vsako posebej), ker bi se krompir predolgo kuhal... zaradi kislosti zelja!
(Jaz sem bolj privrženec "hitre kuhinje".)
Tamara
*******************
#18
Objavljeno: 23. december 2002, 01:00
Pokowc
#19
Objavljeno: 23. december 2002, 01:00
quote:
Objavljeno - 23 Dec 2002 : 06:14:09
--------------------------------------------------------------------------------
Kdo pa pozna Povs
Kljuka
Jaz ne.
[?]
Tamara
*******************
#20
Objavljeno: 15. julij 2003, 08:42
LP!
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0