Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Ayanamsha in Jyotish astrologija (moja pot)

ayanamsha jyotish vede indijska astrologija svetlobna astrologija precesija enakoničij tropska astrologija sideralna astrologija kdo sem jaz astro napovedi

  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
Ni komentarjev na to temo

#1 kailash159

kailash159
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 17

Objavljeno: 2. marec 2013, 01:20

Ayanamsha in Jyotish

 

Ko sem pred približno 18 leti opravljal selitve preko študentskega servisa, sem se z fantom s katerim sva skupaj delala, na eni točki znašel sredi pogovora o astrologiji. Tedaj sem živel še v Velenju in sem že nekaj let preučeval Zahodno astrologijo, bil sem pa tudi član tamkajšnjega astrološkega društva. No ta fant mi je povedal, da se je on zelo spoznal preko ti. indijske astrologije, kar se mu je potrjevalo tudi pri opazovanju bližnjih. Ker sem se takrat zelo osebnostno enačil z razlago zah. astrologije se mi je njegova ideja, da bi premaknil svoj ascendent in pa tudi vse druge planete za pribl. 23,5 stopinj nazaj zdela čudna in sem jo nekako potisnil v ozadje, vendar mi je nekako stalno tam pulzirala in me "vznemirjala". Hkrati sem pa nekaj pogrešal pri razlagi tropske astrologije in sem iskal nekaj globljega-nekaj več. Hotel sem razumeti sebe, svojo usodo, "kdo sem" in "od kod prihajam", "kam grem"- skratka svoj izvor !

Prav tako mi ni zadoščalo samo intelektualno razumevanje, iskal sem izkustveno spoznanje, ahhhh !

Knjiga "Astrology of the Seers" od dr.Davida Frawleya, je nekega dne "naključno" pristala v mojih rokah in hitro postala ena mojih najljubših vse do danes ! Nekaj let sem nenehno prebiral, žulil to knjigo ( no sedaj celo spim z njimi :-)), a vendar nekako nisem mogel priti v bistvo te knjige, da bi začel živeti to ! No potem je nekega dne prišla novica od prijatelja iz duhovne skupine, da prihaja v Ljubljano njegov prijatelj, ki opravlja svetovanja iz Indijske astrologije ! Takoj sem začutil, da moram iti--klic duše. Zbral sem ves denar in čakal na ta dan D. In tako sem spoznal nenavadnega a prijaznega možakarja z afro pričesko,ki mi je bil takoj všeč. Med samim svetovanjem sem bil popolnoma buden in totalno zainteresiran do zadnjega atoma, kar vpijal sem informacije in Znanje. Ko sem ga vprašal, kaj naj bi počel v življenju, je rekel (verjetno intuitivno); no ti bi lahko tudi to počel kar jaz počnem ! Pomagal drugim preko tega Znanja ! No potem mi je povedal, za svojega učitelja in spoznal sem da ne bo šlo samo preko knjig, da potrebujem živega učitelja, inicijacijo, prenos energije ki prihaja od starodavnih modrecev, vidcev--Rišijev.

Začelo se je moje dolgoletno izobraževanje polno vzponov in polno padcev, ki se nadaljuje tudi sedaj, le da se sedaj zavedam, da sem nad vzponi in padci !

No in kaj je Ayanamsha ? Tole :  Wikipedija - Precesíja enakonóčij (latinsko praecessio aequinoctiorum) ali precesíja Zêmljine vrtílne osí je precesija Zemljine vrtilne osi. Zemlja kot telo ni popolna krogla in njeno težišče ni v njenem središču. Kot pri kolebajoči vrtavki se smer Zemljine vrtilne osi počasi, vendar neprestano spreminja in opiše plašč stožca v približno 25.765 letih ali v platonskem, oziroma velikem letu. Ker se premika vrtilna os Zemlje, se premika tudi ekvator (ekvatorialna ravnina). Gibanje povzročata gravitacijski sili Sonca in Lune, ter v manjši meri druga telesa, na ekvatorski izboklini vrteče se Zemlje...Precesija enakonočij se je nekdaj nanašala na gibanje točke pomladišča relativno glede na nepomične zvezde živalskega kroga v ozadju. Podobna je sodobna razlaga gibanja...

Ayanamsha je torej razlika, ki nastaja glede na spomladanski ekvinokcij, ki po tropskem zodiaku pada na prvo stopinjo ozvezdja oven in sideralnem zodijaku, kjer se  ekvinokcij zelo subtilno premika glede na fiksna ozvezdja. Razlika, ki pri tem nastaja se imenuje tudi precesija enakonočij ali precesija ekvinokcija. 

 

precession_equinoxes_002.png

 

Tropska in Sideralna Astrologija

 

Verjetno je bila naša prva izkušnja astrologije "kateri znak si po horoskopu". Ta ti. popularna astrologija, ki nas nenehno zasipa z tedenskimi horoskopi v dnevnem tisku, popularnih revijah in elektronskih medijih seimenuje Tropska astrologije, in je astronomsko neutemeljena.

Verjetno ste spoznali svoje astrološko znamenje, ki ga označuje položaj Sonca na datum in uro vašega rojstva in se ob obilo zabave nenehno spominjali katere fizične in psihične latnosti ima vaše astrološko znamenje. Položaj Sonca je vsekakor pomemben, vendar v večini primerov netočen. Tedenske napovedi, ki ste jih prebrali, slišali so netočne in so napačne za skoraj 24°, kar pomeni da je samo pri tistih, ki so rojeni v zadnjih dneh vladavine določenega astro znamenja tropske astrologije, Sonce dejansko v tem zodijakalnem znamenju. Pri vseh ostalih je Sonce v predhodnih znakih. 

Sideralna astrologija za razliko od tropske astrologije izračunava položaj planetov in ostalih elementov v horoskopu astronomsko  točno, kar seveda daje boljše  rezultate. Na zahodu se je tropska astrologija skoraj popolnoma udomačila, vačina evropskih in ameriških astrologov uporablja tropske položaje, sideralne pa večinoma (pa tudi ne vedno) indijska astrologija (Jyotish) in lunarna kitajska astrologija. Ni dvoma, da napačne ideje ne moreju obstati in kljub skupinski navadi vse večje število astrologov na zahodu zapušča tropsko pojmovanje astrologije.

Kako je lahko sploh priščo do takšnega zamika ? Odgovor se nahaja v precesiji ekvinokcija.

 

Precesija ekvinokcija  

 

Zemlja obide Sonce v 365 dneh, 5 urah, 48 min in 46 sekundah. Z Zemlje se zdi kot da je Sonce v tem enakem obdobju enkrat obšlo ekliptiko. To je tropsko leto. Če pa na koncu tropskega leta dejansko pogledamo položaj Zemlje glede na fiksna ozvezdja (ponavadi se opazuje ozvezdje Spica), se le-ta nahaja 50,26 sek  nebeške longitude  zahodno od prvobitnega položaja. Da bi se Zemlja vrnila na enak položaj naspram fiksnim ozvezdjem je potrebno 365 dni, 6 ur, 9 minut in 9,5 sekund! To je sideralno leto, ki je 20 minut daljšeod tropskega, časovna razlika pa odgovarja 50,26 sekunde nebeške longitude ali ekliptične dolžine.

Zaradi tega pojava se spomladanski ekvinokcij ( področje kjer ekliptike preseka nebeški ekvator) vsako leto glede na zodijak pomika 50.26 sekunde nazaj. To nenehna zakasnitev spomladanskega ekvinokcija se imenuje precesija ekvinokcija.

Da bi precesija opravila en krog, ji je potrebno približno 26 000 let. Tropski in sideralni položaji planetov, so se približno ujemali 285. leta n.š Za razliko od sideralne astrologije (npr. Jyotisha) se zahodna oziroma tropska astrologija ne prilagaja spremembi položaja ozvezdij. Leta 300 pr.n.š so Grki določili pomladni in jesenski ekvinokcij na poti Sonca okrogZemlej ter  vzpostavili solarni koledar. 

Tropska astrologija je utemeljena na navidezni poti Sonca okrog Zemlje, to se pravi za to astrologijo je nulta stopinja Ovna položa jv katerem se Sonce nahaja v času spomladanskega enakonočja. Za sideralno astrologijo pa pomeni ničelna stopinja Ovna enaka ničelni stopinji dejanskega ozvezdja, Oven, ki se seveda astronomsko ne ujema z dnevom spomladanskega ekvinokcija. Zato je tropska astrologija astronomsko neutemeljena.

Astronom dr. Percy Seymour smatra, da so Egipčani že leta 4000 pr.n.š. vedeli za precesijo in so jo vključili v svojo religijo, je pa prav tako popolnoma resnično, da so prvi babilonski horoskopi izdelani v skladu z sideralnim modelom Zodijaka.

Sodobni zahodni astrologi večinoma še naprej ne upoštevajo precesije ekvonokcija.

Z drugimi besedami, tropska astrologija ni utemeljena na resničnem položaju fiksnih ozvezdij in konstalcij na nebu.

 

Se nadaljuje...


To temo je popravil/a kailash159: 2. marec 2013, 01:24

Znanju ni konca .

Ker se me je zelo globoko dotaknila recesija in kriza ljudi sem se tudi odločil da bom do nadaljnjega izvajal svetovanja na podlagi prostovoljnih prispevkov--vsakdo prispeva kolikor lahko :-) "

Zoran Kamenicki

http://jyotishvaastu.wordpress.com/

http://www.facebook....106762112703587

sriyantra.gif

Prav tako označeno z eno ali več teh ključnih besed: ayanamsha, jyotish, vede, indijska astrologija, svetlobna astrologija, precesija enakoničij, tropska astrologija, sideralna astrologija, kdo sem jaz, astro napovedi

Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0