Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Zdravo prehranjevanje - resnice, miti, pasti

zdrava prehrana diete

 • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
58 komentarjev na to temo

#1 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 15. december 2016, 10:15

Rada bi imela temo, kjer bi lahko razpravljali o izkušnjah in znanju glede primernosti posameznih živil v prehrani. Nekateri bi se radi zdravo prehranjevali, drugi smo na neizogibnih dietah, kot alternativa je reklamiranih ogromno živil, hkrati pa ogromno protislovnih stališč. Bom vesela kakšnih odgovorov na moje dileme. #2 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 15. december 2016, 10:25

SOJA 

 

http://www.viva.si/Z...hrane/1637/Soja

 

 


Prestrašeni potrošniki so se začeli izogibati vsem izdelkom iz soje, vendar je nevarnost, da se bodo gensko spremenjeni organizmi vtihotapili v sojine napitke, tofu, zrezke ali kosmiče, še najmanjša.
Gensko spremenjena soja se v naš želodec prikrade skozi derivate, za katere niti ne pomislimo, da imajo kaj opraviti s sojo. Ko zagrizete v čokolado, niti ne pomislite, da vsebuje lecitin, ki ga pridobivajo iz soje. Čisti lecitin, pridelan iz potrjeno nespremenjene soje, je dandanes redek in drag, uporabljajo pa ga le pridelovalci, ki ponujajo potrjeno ekološko čokolado.

Koliko navadnih čokolad ali čokladnih izdelkov ste pojedli ta mesec?

Ko kupujete rastlinsko olje, ne pomislite, da bi utegnilo biti iz gensko spremenjene soje. Celo če bi bilo olje pridobljeno izključno iz gensko spremenjene soje, pravilnik za zdaj ne zahteva, da mora biti to označeno. Kako je to možno? Za zdaj preverjajo in označujejo le izdelke, v katerih so sojine beljakovine. Teh pa v olju ni. Enako velja za ribje konzerve, za katere ponavadi uporabljajo najcenejše rastlinsko olje.
Paštete, namazi, polivke, rastlinske smetane − povsod boste na deklaraciji zaznali besedo rastlinske maščobe & In kaj bi to lahko bilo? Kjer gre za sončnično olje, to ponavadi napišejo, pod nazivom "rastlinske maščobe" pa se pogosto skrivajo prav sojine maščobe. Iz kakšne soje so izdelane, je vprašanje.

Komu verjeti?

Samo izdelki z ekološkim certifikatom v celoti zagotavljajo, da je izdelek kontroliran, od semena in vhodnih surovin do vseh uporabljenih dodatkov in postopkov. Proizvajalci izdelkov iz konvencionalne soje lahko dajo svoje izdelke na testiranje in jih na osnovi izidov testa dodatno označijo kot genov proste (GMO Free). To potrdilo pa ne pomeni, da so živila tudi brez pesticidov, fungicidov, sredstev proti glodavcem..

Veriga Reformhaus ima blagovno znamko Neuform, ki jo srečujemo tudi na velikem številu izdelkov v Sloveniji. Kar 70 odstotkov živil s to oznako je tudi ekološko potrjenih. Za ostale zagotavljajo 100-odstotno varnost pred gensko spremenjenimi organizmi in visok odstotek eko sestavin, poleg tega zagotavljajo, da so varni pred ostanki pesticidov.

V zadnjem času so se kontrole soje zelo poostrile. Kontrolirajo vse pošiljke, ki prihajajo v Slovenijo, potem še izdelke, ki iz nje nastajajo, jemljejo tudi redne vzorce živil s polic in hladilnikov. Dosedanji testi kažejo, da so testirani eko izdelki varni pred gensko modificiranimi organizmi. Ti derivati so manj na udaru inšpekcij, zato še ne vemo, kakšno tveganje pomenijo izdelki, ki jih najdemo na naših trgovskih policah in v katerih utegnejo biti uporabljeni derivati gensko spremenjene soje.


UPORABA MAŠČOB -  KOKOSOVA MAŠČOBA

 

 

http://blog.ekobutik...-veganski-peki/

 

http://www.zazdravje...amo.asp?art=165

 

http://vizita.si/cla...vo-mascobo.html

 

 

Veganska nadomestila za maslo

Čeprav najprej pomislimo na margarino, naj bo to le občasen nadomestek masla, saj vsebuje zdravju škodljive hidrogenirane maščobe. Namesto tega v receptih uporabite kokosovo olje, ki je zdravju prijazno, v receptih, ki kličejo po tekočem olju, pa uporabite repično olje.

 

 

Verjetno že vsi vemo, da so maščobe nujno potrebne za zdravo delovanje našega telesa. Pomembno pa je, kakšna olja in maščobe izberemo. Po mnenju dr. Budvigove, ki je verjetno največja svetovna avtoriteta na področju maščob, so najbolj zdrave maščobe olivno olje, kokosova maščoba in laneno olje, a pod pogojem, da so brezhibno pridelane in predelane. Delež nasičenih maščob, med katere sodi tudi kokosova, pa naj bi se gibal okrog tretjine vseh zaužitih maščob. (link o dr. Budwigovi:  http://www.holist.eu/budwig.html)

 

"Kokosova maščoba ne glede na agregatno stanje (torej - ali je v obliki masti ali celo olja op. a.) vsebuje velik delež nasičenih maščobnih kislin," prične izr. prof. dr. Cirila Hlastan Ribič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Te predstavljajo kar 90 odstotkov vseh maščob, ki jo sestavljajo, in so ravno tiste, ki večajo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Vsebuje recimo veliko lavrinske maščobne kisline, ki dokazano veča raven slabega holesterola. Oljčno olje je torej vsekakor mnogo bolj zdrava izbira. Ker pri segrevanju ni najbolj stabilno, pa je sploh pri dolgotrajnejšem kuhanju in peki dovoljeno poseči tudi po kokosovi maščobi, a samo v zmernih količinah in ne preveč pogosto.#3 gold

gold
 • Lunatik
 • Št. objav: 6 958

Objavljeno: 15. december 2016, 12:05

tukaj res ne rabi nekaj študirat

sam, mal pobrskajmo, kaj so jedli naši dedki in babice na kmetih in zadeva je potem takoj jasna

v tistih časih je bil rak zelo redka bolezen

pa pustmo stres ipd., tud včasih so se sekiral wink.png#4 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 15. december 2016, 13:43

Ja, saj - krompir, zelje, fižol, kakšen jabk, pa malo masti in ocvirkov. Samo takrat ni bilo toliko alergij, pa vegijev in veganov. Torej, kaj je z maščobami?#5 janko

janko
 • Lunatik
 • Št. objav: 9 553

Objavljeno: 15. december 2016, 14:38

Rada bi imela temo, kjer bi lahko razpravljali o izkušnjah in znanju glede primernosti posameznih živil v prehrani. Nekateri bi se radi zdravo prehranjevali, drugi smo na neizogibnih dietah, kot alternativa je reklamiranih ogromno živil, hkrati pa ogromno protislovnih stališč. Bom vesela kakšnih odgovorov na moje dileme. 

oj.

 

v morebitni debati verjetno ne bom kaj dosti sodeloval, niti sem ali bom prebral podane linke.

bom kratek.

mislim, da bi ti bilo koristno prebrati kaj o parazitih, katerih gostitelji smo. te literature je kar nekaj. mislim, da imam tudi sam kako knjigo v pdf.-ju.

še posebno zanimiv keč pa je v tem, da imajo tudi paraziti svojo zavest. sicer "relativno primitivno", a dovolj inteligentno in žal dovolj učinkovito, da nas v obliki želja ali odvisnosti silijo v prehrano in lajf stajl, ki odgovarja njim.


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#6 gold

gold
 • Lunatik
 • Št. objav: 6 958

Objavljeno: 15. december 2016, 15:00

Ja, saj - krompir, zelje, fižol, kakšen jabk, pa malo masti in ocvirkov. Samo takrat ni bilo toliko alergij, pa vegijev in veganov. Torej, kaj je z maščobami?

domača svinjska mast je zakon

js tud ribe na njej pečem, čeprav istrijani mal debel gledajo na to biggrin.png#7 butl

butl
 • D član
 • Št. objav: 4 670

Objavljeno: 15. december 2016, 19:55

tukaj res ne rabi nekaj študirat

sam, mal pobrskajmo, kaj so jedli naši dedki in babice na kmetih in zadeva je potem takoj jasna

v tistih časih je bil rak zelo redka bolezen

pa pustmo stres ipd., tud včasih so se sekiral wink.png

 

Prouzaprou to, da je bil rak včasih redka bolezen, verjetn ne drži. Drži blj to, da se jim za en kp vrst raka sploh ni sanjal, da je to rak. Prav tko drži, da so v povprečju včasih živel manj cajta in se dost rakov ni mogl razvit, ker so umrl že prej. Da so včasih na kmetih /ma...povsod/ jedl blj zdravo hrano, je tud vprašljivo. Predvsem je bla blj enolična, kar se pa štupanja tiče...tud štupanje ni od dons. Ni blo pa gso-jev. To je pa res.


Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#8 butl

butl
 • D član
 • Št. objav: 4 670

Objavljeno: 16. december 2016, 09:40

ti, daj povej kaj si namazal gor na oni kruh, ki si ga spekel ... in flašo  česa si odprl zraven ??? tongue.png

 

Je tolk dober, da ne rab nobenga namaza....čeprav...dostkrat dam gor mal noniča /en med ...lohk rečem...tremi najboljšimi olivnimi olji, ki se jih da dobit pr nas...iz Potoka...od Andjelke...ker Nonič je že umrl/, pa namažem moj česen, zraven pa nekaj rezin pršuta....in glaž vina


Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#9 Silvija

Silvija
 • Lunatik
 • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 16. december 2016, 10:07

K dobremu kruhcu, ki ga tudi sama spečem, ko me prime, meni najbolj pašeta dve varianti: 

- popečen bel kruh, maslo in domača marmelada ali med, 

- polnovreden zrnat kruh in paradižnik, rukola, malo posoljena in z malo bučnega olja, mozarela, malo pršuta in glaž vina. Tako da, tu se pridružim Butlu. 

- ni pa slabo kdaj po koroško pripravljena skuta: z rdečo papriko, kumino, kislo smetano in bučnim oljem. 

 

Čez bučno olje ga ni biggrin.png#10 Cookie

Cookie
 • Lunatik
 • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 16. december 2016, 10:16

oj.

 

v morebitni debati verjetno ne bom kaj dosti sodeloval, niti sem ali bom prebral podane linke.

bom kratek.

mislim, da bi ti bilo koristno prebrati kaj o parazitih, katerih gostitelji smo. te literature je kar nekaj. mislim, da imam tudi sam kako knjigo v pdf.-ju.

še posebno zanimiv keč pa je v tem, da imajo tudi paraziti svojo zavest. sicer "relativno primitivno", a dovolj inteligentno in žal dovolj učinkovito, da nas v obliki želja ali odvisnosti silijo v prehrano in lajf stajl, ki odgovarja njim.

Ja, se strinjam. Kaj pa meniš o enititetah, ki naj bi nas v obliki želja ali odvisnosti silili v lajf stajl (ki vključuje tudi prehrano, seveda). Jaz si glede tega še nisem na jasnem, oz. se še nisem odločila al ja, al ne. Zanekrat je kot possibility.

 

Menim, da je s paraziti "enako", kot s kolonijami bakterij, glivic in virusov - v našem telesu. Stalna vojna, kdo bo koga in kdo bo zavladal. Zato pa je pomembno ravnovesje oz, doseganje le-tega. Ker uravnovešeni nismo nikoli. se pravi, doseganje optimalnega ravnovesja, ker idealnega ne bomo nikoli.

Če tko pomislim, smo "vreča" parazitov, bakterij, glivic, virusov in kompostiranja bucktooth1.gif


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#11 Silvija

Silvija
 • Lunatik
 • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 16. december 2016, 10:18

Aja, se opravičavam, tukaj je o zdravi hrani in pasteh ipd. 

 

Kaj čem o tem povedat: da vedno bolj ugotavljam, da je velikokrat čisto ok, če jemo, kot so nas naučili starši, vendar brez slabe vesti o vseh "grozotah" cukra, OH, glutena ipd. Ko gledam modre starejše okoli sebe, preprosto ostajajo zvesti svoji prehrani in nenazadnje imajo prav ti, ki so glede tega najbolj sproščeni, še najboljše rezultate preiskav krvi. 

 

Kot drugo me je v zadnje času prepričala teorija o prehranjevanju, dr. Iztoka Ostana. Bila sem na predavanju, če pa koga zanima, je na youtubu in njegovi spletni strani veliko posnetkov. Kupim teorijo o beljakovinah, probiotikih. Verjamem, da smo si porušili floro v črevesju in da jo je treba vzpostavit nazaj. O tem je bila dobra teorija tudi na spletni strani.....lalalala...ne vem več. Vem pa, da to dobro poznata Aliana in Cookie. 

 

Drugače pa, truditi se je treba, da čim več kuhamo hrane, ki je naravno pridelana. Pa boljše prej manj jest kot več. 

 

Ekola, to je moja teorija, ki pa je realizirana v praksi komaj slabo polovico. Glede naravne hrane, tu sem skoraj na 90 %, konzerviranega pri meni skoraj ni. Razen moje domače ozimnice. Drugo pa, rabim še malo več vztrajnosti glede ustreznega razmerja med - koliko potrebujem in koliko zaužijem. #12 Cookie

Cookie
 • Lunatik
 • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 16. december 2016, 10:20

Aja, se opravičavam, tukaj je o zdravi hrani in pasteh ipd. 

 

Kaj čem o tem povedat: da vedno bolj ugotavljam, da je velikokrat čisto ok, če jemo, kot so nas naučili starši, vendar brez slabe vesti o vseh "grozotah" cukra, OH, glutena ipd. Ko gledam modre starejše okoli sebe, preprosto ostajajo zvesti svoji prehrani in nenazadnje imajo prav ti, ki so glede tega najbolj sproščeni, še najboljše rezultate preiskav krvi. 

 

Kot drugo me je v zadnje času prepričala teorija o prehranjevanju, dr. Iztoka Ostana. Bila sem na predavanju, če pa koga zanima, je na youtubu in njegovi spletni strani veliko posnetkov. Kupim teorijo o beljakovinah, probiotikih. Verjamem, da smo si porušili floro v črevesju in da jo je treba vzpostavit nazaj. O tem je bila dobra teorija tudi na spletni strani.....lalalala...ne vem več. Vem pa, da to dobro poznata Aliana in Cookie. 

 

Drugače pa, truditi se je treba, da čim več kuhamo hrane, ki je naravno pridelana. Pa boljše prej manj jest kot več

 

Ekola, to je moja teorija, ki pa je realizirana v praksi komaj slabo polovico. Glede naravne hrane, tu sem skoraj na 90 %, konzerviranega pri meni skoraj ni. Razen moje domače ozimnice. Drugo pa, rabim še malo več vztrajnosti glede ustreznega razmerja med - koliko potrebujem in koliko zaužijem. 

Predvsem tole (bold) icon1_thumbup.gif


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#13 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 16. december 2016, 12:11

Hm, tistemu parazitu, ki nas sili v prehranjevanje, se reče lakota. Izjema so pranojedci, pa še oni so odvisni od prane. 

 

Mene bolj s praktičnega vidika zanima - uporabljate kokosovo maščobo in za kaj vse? Pa katera olja vse pri pripravi jedi? #14 Cookie

Cookie
 • Lunatik
 • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 16. december 2016, 12:45

Boudi, pomoje je janko mislil druge parazite (mdr. jih imamo na/v koži, v krvi, ne tlele takoj na bolhe, uši, gliste, trakulje, amebe ipd. pomislit).

 

kokosovo maščobo uporabljam, ko se spomnim nanjo. Recimo za peko palačink - dam kar v maso za palačinke (poleti, ko je utekočinjena maščoba), pa na prvo peko v ponev ravnotako.

 

Največ uporabljam oljno ogrščico im. tudi repično (najbolj vsakdanje pri nas), olivno za ribje/morske zadeve, tudi za palačinke, različne solate, mineštre (na krožniku). Bučno za solate, juhe (na krožniku) in vanilijev sladoled (par kapljic preko sladoleda + pražene drobljene golice), svinjska mast (večinoma za pasje zimske zajtrke, občasno za jedi na žlico (büjta repa, segedin, sarme ipd). Olje pšeničn.kalčkov se uporablja, kadar dragi ne najde repičnega olja.


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#15 Cookie

Cookie
 • Lunatik
 • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 16. december 2016, 12:49

aja, pa masla tudi dosti porabimo: peka in presno


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#16 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 16. december 2016, 13:15

Boudi, pomoje je janko mislil druge parazite (mdr. jih imamo na/v koži, v krvi, ne tlele takoj na bolhe, uši, gliste, trakulje, amebe ipd. pomislit).

 

kokosovo maščobo uporabljam, ko se spomnim nanjo. Recimo za peko palačink - dam kar v maso za palačinke (poleti, ko je utekočinjena maščoba), pa na prvo peko v ponev ravnotako.

 

Največ uporabljam oljno ogrščico im. tudi repično (najbolj vsakdanje pri nas), olivno za ribje/morske zadeve, tudi za palačinke, različne solate, mineštre (na krožniku). Bučno za solate, juhe (na krožniku) in vanilijev sladoled (par kapljic preko sladoleda + pražene drobljene golice), svinjska mast (večinoma za pasje zimske zajtrke, občasno za jedi na žlico (büjta repa, segedin, sarme ipd). Olje pšeničn.kalčkov se uporablja, kadar dragi ne najde repičnega olja.

 

To je že milina za prebrat icon1_thumbup.gif .

 

Torej kokosove maščobe noben ne uporablja za namaze? 

 

Načeloma hladno stiskana olja naj ne bi bila za peko in cvrtje, tu so neke ločnice - sem pa v tistih linkih, ki sem jih prpopala videla, da je kokosova maščoba vseeno bolj priporočljiva kot olivno olje. 

 

Pri nas niso navdušenci nad bučnim oljem, pa konopljinim tudi ne, olje ogrščice mislim, da še nismo uporabljali, olivno je pa zelo popularno, samo ga ne uporabljam za peko. Je pa en kup nekih olj, ki jih še nisem preizkusila - lešnikovo, črne kumine, ričkovo, in še in še. Pa ne vem, če se bom ukvarjala s tem finesami. #17 Silvija

Silvija
 • Lunatik
 • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 16. december 2016, 21:37

Sem se okoli hrane sprostila in odločila, da izhajam iz okolja. Ker kokos ni izvorno od tu, menim, da ni potrebe po uporabi, se pa da izbrat kvalitetna in ustrezno olja v svojem okolju. Glede olja črne kumine sem poslušala na Net tv, g. Stanka Zemljaka, v oddaji Narava  zdravi. Menda je super za žolč in jetra, če se zjutraj žvrklja to olje v ustih, ga popije, potem pa pol ure zatem nič jest. Pa da ni ravno dobrega okusa. Če mene vprašaš, niti male žličke kakršnegakoli olja, pa če je iz zlata, ne spravim vase, razen, če ni na ustrezni hrani smile.png. Je pa zanimivo in fajn poslušat tega gospoda, se vidi, da veliko ve. 

 

Drugače pa, po ayurvedski doši  (hehe, to pa upoštevam, čeprav ni iz našega okolja wink.png ) zame kokosova maščoba ni primerna. Očitno sem to že zaznala, zato je za peko ne uporabljam. Imam pa jo na zalogi in uporabljam v presnih sladicah. 

 

Hočem rečt, da nam paše različna hrana. In če se ne preveč oddaljimo od sebe, to itak sami ugotavljamo. Sama sem ugotovila (kolegica se ukvarja z ayurvedo in mi je dala seznam primerne hrane zame), da sem večino tega že sama zaznala in prakticirala. Razen, jej jej jej...cuker me pa ubija Whatever_anim.gif Mislim na OH-je in pa seveda direktne "bele" proizvode. #18 *glas*

*glas*
 • Legenda Foruma
 • Št. objav: 1 642

Objavljeno: 17. december 2016, 07:47

Torej kokosove maščobe noben ne uporablja za namaze? 

 

Načeloma hladno stiskana olja naj ne bi bila za peko in cvrtje, tu so neke ločnice - sem pa v tistih linkih, ki sem jih prpopala videla, da je kokosova maščoba vseeno bolj priporočljiva kot olivno olje. 

 

Pri nas niso navdušenci nad bučnim oljem, pa konopljinim tudi ne, olje ogrščice mislim, da še nismo uporabljali, olivno je pa zelo popularno, samo ga ne uporabljam za peko. Je pa en kup nekih olj, ki jih še nisem preizkusila - lešnikovo, črne kumine, ričkovo, in še in še. Pa ne vem, če se bom ukvarjala s tem finesami. 

 

Hladno stiskana olja, ne da niso primerna za cvretje, ampak so enostavno predragocena..  Če se že gre cel obredni proces, da pri pridelavi olja, ostane olje presno, je skoraj greh ga nato doma dati v ponev in akcija nad 200°C..   Ker deviško kokosovo je od 20€ navzgor, oljčno tudi okrog 12.. Govorim o eko izdelkih, saj drugih ne uporabljam..  Imaš pa kokosovo olje, ki je že šlo čez tisto magično mejo 40°C, je pa tudi recimo eko, pa je vsaj za pol cene cenejše..  In takega je cenovno potem mnogo manj škoda, da na njem pražiš stvari,..  Kokosovo je drugače odličeno za toplotno obdelavo, saj se ne postaja karcinogen tudi pri zelo visokihtemperaturah, če ti je cenovno dostopen..  Ko enkrat začneš krompir pražiti na kokosu, ga boš težko še na čem drugem..   wink.png    Drugače pa se dobi sončnično nerafinirano in je za praženje malo cenejše..  Olivno na primorju uporabljajo za vse, drugje malo manj, ker je za nas predragoceno..

O "klasičnih oljih" iz supermarketov, ki so pa vsa po vrsti rafinirana, toplotno obdelana in tudi nasploh spuščena skozi razne tehnološke procese, skozi katere so iz njih pobrali vse kar je koristnega in dobrega..  in ta olja so kot odpadek, ki se nato prodaja za kuhinjsko uporabo..   to je potem podobno kot če bi pil motorno olje (rečem včasih v šali)..   


"če te nekaj sili leteti, se nikdar ne boš plazil.."


#19 gold

gold
 • Lunatik
 • Št. objav: 6 958

Objavljeno: 17. december 2016, 12:57

tud bingl olje je najboljše pri 35 stopinjah laugh.pnglaugh.png#20 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 19. december 2016, 15:12

hladno stiskana olja izgubijo smisel, ko jih močno greješ pri cvrtju ...

 

če jih uživaš, jih zato uživaš hladna, pomeni pri sobni temperaturi ...

 

To je menda ja takšna groba ločnica, sam so potem finese, ravno zato sprašujem za kokosovo olje.

 

Veliko uživanje kokosovega olja se odsvetuje, saj vsebuje zelo visoko raven nasičenih maščob. Kokosovo olje vsebuje velik delež lavrinske kisline, nasičenih maščob, ki povečujejo raven holesterola lipoproteinov. 

Po drugi strani pa: Pozitivna lastnost nasičenih maščobnih kislin v kokosovem olju je njihova izjemna obstojnost tudi na visokih temperaturah. Tako ob segrevanju ne nastajajo telesu škodljive snovi, kot so na primer zdravju škodljive trans maščobne kisline. Kokosovo olje doda hrani sladkast okus. Uporablja se kot dodatek sladicam, smoothie-jem, namazom in omakam, tudi za peko, cvrtje ali kuhanje, saj je olje zelo stabilno pri visokih temperaturah. Lahko ga uporabimo tudi kot samostojno jed ali namaz, kot nadomestek klasičnega masla ali margarine.

 

Pa še en informativen link:

 

http://www.viva.si/Z...-olje-za-cvrtje#21 lia II

lia II
 • Nepogrešljivi
 • Št. objav: 1 052

Objavljeno: 20. december 2016, 05:09

Ja, se strinjam. Kaj pa meniš o enititetah, ki naj bi nas v obliki želja ali odvisnosti silili v lajf stajl (ki vključuje tudi prehrano, seveda). Jaz si glede tega še nisem na jasnem, oz. se še nisem odločila al ja, al ne. Zanekrat je kot possibility.

 

Menim, da je s paraziti "enako", kot s kolonijami bakterij, glivic in virusov - v našem telesu. Stalna vojna, kdo bo koga in kdo bo zavladal. Zato pa je pomembno ravnovesje oz, doseganje le-tega. Ker uravnovešeni nismo nikoli. se pravi, doseganje optimalnega ravnovesja, ker idealnega ne bomo nikoli.

Če tko pomislim, smo "vreča" parazitov, bakterij, glivic, virusov in kompostiranja bucktooth1.gif

partyy.gif z žebljico na glavico

 

se strinjam- entitetawink.png

 

-je kriva- da opolnoči odprem hladilnik in ga izropam

-da mulariji pojem vse zaloge čokoljad in cukra

-da se ob večerih tolažim s kastrolo ocvirkov pa frišškega toplega kruha- jebeš hladno stiskano konopljevo olje, pa zajdično olivno, ki mi ga tšijo pod nos kot nartabolj zdravopartyy.gif

pe keri normaln štajerc je v prejšnjem tisočletju jedu hladno stiskano olivno oljebucktooth1.gif  pri nas doma se je jedlo svinjsko belo mast, sončnično in bučno olje. pa za praznike puter...that all folksyes.gif

 

mislim, kar se tiče maščob


Obečanje ludom radovanje...


 


#22 lia II

lia II
 • Nepogrešljivi
 • Št. objav: 1 052

Objavljeno: 20. december 2016, 05:16

Ne najdem teme Kaj bomo danes jedli ?

 

Pa kaj ste nehali kuhat- ali se vam ne ljubi več pisat?

 

A ni na totem forumu nobenega kulinaričnega kristjana? To so tisti, ki krščansko vero poučujejo s kuhalnico- torej velikonočne inu božične dobrote?

Vera peša. Vidim to.

 

Ma kdo recept za izvorno Pohorsko šarloto?

 

Pa mogoče še za kak se že kliče neko bosansko zgužvanko? huh.png zmečkanko?ohmy.png potrganko'scratchchin.gif  v glavnem nekaj zmučkanega v protfani....


Obečanje ludom radovanje...


 


#23 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 20. december 2016, 10:43

Zdaj - eni namerno trolate z nekimi entitetami, drugi so se vsaj potrudili nekaj napisat o maščobah.

 

Saj je vsakemu funkcionalno pismenemu jasno, da ni moje vprašanje, zakaj ljudje uživajo maščobe (logično, da jih), ampak istočasna propaganda in antipropaganda za ista živila. Zato moji linki. Kokosova maščoba je dokaj pogosta in zdrava alternativa za toplotno obdelavo, o njeni pogosto uporabi so pa protislovna mnenja. Samo bolj verjamem člankom, ki upoštevajo strokovnjake za prehrano, kot pa nekim xy člankom na temo zdravja, ki malo napihujejo in potvarjajo dejstva (npr. o dr. Budwigovi). 

 

Enako je s sojo - veliko propagande in antipropagande tudi na tem forumu. Do resničnih dejstev je težko priti. 

 

V to, da je bil včasih rak enako pogost, tudi ne verjamem. So ga poznali tudi v starih časih, samo to, da je v velikem porastu v zadnjem stoletju, po moje ni samo zdravniško lapanje. So pa včasih bolj umirali zaradi nalezljivih bolezni. Danes imamo pač cepljenje, pa zaenkrat - v primerjavi s prej, odlično zdravniško oskrbo. #24 Cookie

Cookie
 • Lunatik
 • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 20. december 2016, 11:29

Zdaj - eni namerno trolate z nekimi entitetami, drugi so se vsaj potrudili nekaj napisat o maščobah.

 

Saj je vsakemu funkcionalno pismenemu jasno, da ni moje vprašanje, zakaj ljudje uživajo maščobe (logično, da jih), ampak istočasna propaganda in antipropaganda za ista živila. Zato moji linki. Kokosova maščoba je dokaj pogosta in zdrava alternativa za toplotno obdelavo, o njeni pogosto uporabi so pa protislovna mnenja. Samo bolj verjamem člankom, ki upoštevajo strokovnjake za prehrano, kot pa nekim xy člankom na temo zdravja, ki malo napihujejo in potvarjajo dejstva (npr. o dr. Budwigovi). 

 

Enako je s sojo - veliko propagande in antipropagande tudi na tem forumu. Do resničnih dejstev je težko priti. 

 

V to, da je bil včasih rak enako pogost, tudi ne verjamem. So ga poznali tudi v starih časih, samo to, da je v velikem porastu v zadnjem stoletju, po moje ni samo zdravniško lapanje. So pa včasih bolj umirali zaradi nalezljivih bolezni. Danes imamo pač cepljenje, pa zaenkrat - v primerjavi s prej, odlično zdravniško oskrbo. 

jaz sem "začela" z entitetami. Pa spraševala sem janka (se mi zdi najbolj odprt/dojemljiv mdr. tudi za to, pa brez zajebancije v mozak se zna dobro izrazit. Ok, pustmo njegovo slovnico, ker tut jaz se ne ubadam kaj preveč z njo na forumu). Če je pa še kdo zahaklal na entiteto, pa mirne duše preskoči.

In tip ima dejansko prav, ko namigne na primitvno zavest parazitov. Hormonski sistem dela svaštarije in zakaj misliš, da uberkolonija kandide ne bi sforsirala cukra v kakršnikoli obliki, če je s tem ogrožen njen obstoj?

Če zmoreš dopustit možnost, da obstajajo entitete, ki se lahko prilimajo "nate" (nate v energetskem smislu), se pa zdaj vprašaj zakaj bi to počele? Zarad dolgčasa zihr ne.


pa da ne bom totalno off topic; že dva dni lovim sodelavca, da naročim 5L bučnega olja. Nekaj za nas, nekaj za božična darila.


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#25 Boudika

Boudika
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 20. december 2016, 12:15

S slovnico se sploh ne ukvarjam, to je samo forum, nimajo pa paraziti nobene veze z vprašanjem uporabe soje ali pa kokosove maščobe. Entitete se pa ja limajo na nas, imajo ime in priimek, zakaj pa to počnejo, je pa treba njih vprašat. Drugo vprašanje pa je, če premorejo iskrenost in pogum. 

 

Cukr je tudi navada in avtomatično potencira vse večjo željo po sladkem. Čisto moje opažanje - ko sem morala na dieto, je večina cukra avtomatično odpadla. In očitno nimam nekih blaznih  problemov s tem. Nek cukr sicer očitno rabim, ker jem več sadja, ampak ni neke hujše panike. Ni vse kandida. 


Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0