Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Glivice


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
65 komentarjev na to temo

#26 julijana

julijana
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 034

Objavljeno: 13. april 2005, 18:56

Čajevec-Tea Tree x:Ix x:Xx
fish is mute-fish knows everything-G.B.

#27 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. junij 2005, 12:17

vir: - krka -

Glivična okuzba stopal je zelo pogosta poletna tezava.

Kje se okuzimo
Kako se kaže okuzba na stopalu
Ali se okuzba pozdravi sama od sebe
Kdaj k zdravniku
Kako lahko glivične okuzbe koze preprečimo


Glivice, ki se naselijo na stopalih, povzročajo težave kar vsakemu petemu zemljanu. Pred njimi ni varen nihče, je pa res, da so za okužbe stopal bolj dovzetni ljudje, ki imajo bolezni perifernega žilja, perifernega živčevja, ortopedske nepravilnosti stopal in pogoste poškodbe nohtov ali kože stopal. Zelo pogoste so pri mlajših, sicer zdravih ljudeh, predvsem pri tistih, ki se veliko ukvarjajo s športom ali nosijo tesno obutev. Pri mlajših so okužbe največkrat posledica različnih poškodb nohtov ali kože na stopalih.

Kje se okužimo
Z glivicami se najpogosteje okužimo v javnih kopališčih, kabinah za prhanje in športnih objektih. Torej, ko bosi stopamo po mokri, največkrat leseni podlagi, ko pridemo iz morja ali bazena. Povsod, kjer se zadržuje veliko ljudi in je veliko vlage, so tudi glivice. Najpogosteje se okuži koža na stopalih.

Glivice lahko prenesemo tudi na druge družinske člane, in sicer z neposrednim stikom ali prek okuženih predmetov, kot so brisače in copati, morda tudi čevlji in nogavice.

Športna obutev iz manj zračnih materialov, tesni čevlji in sintetične nogavice razvoj okužbe še pospešujejo. Poslabšanje je pogosto v poletnem času, ko je koža zaradi potenja bolj vlažna.

Kako se kaže okužba na stopalu
Okužba z glivicami je lahko blaga, tako da je niti ne opazimo. Drobno luščenje, ki se pogosto začne med tretjim in petim prstom na nogi, in blago rdečino največkrat spregledamo, ker nam ne povzročata posebnih težav. Pozornost vzbudijo šele belkasto obarvanje, nabrekanje in pokanje kože. Lahko se pojavijo dokaj ostro omejena pordela žarišča, ki se luščijo. Žarišča se širijo na stopalo in na stranske dele stopala. Včasih nastanejo s tekočino napolnjeni mehurji. Velikokrat nas na okužbo stopal opozori šele srbenje, kasneje skelenje ali bolečina pri hoji.

Ali se okužba pozdravi sama od sebe
Spontane ozdravitve so verjetno izjemno redke in jih v praksi zdravniki ne opažajo, opisuje v knjižici Glivične okužbe kože asist. mag. Mateja Dolenc Voljč, dr. med. Hkrati nas opozarja, da se nezdravljena okužba kože stopal po nekaj mesecih ali letih prenese na nohte nog, lahko pa se s kože ali nohtov stopal prenese tudi na druge dele telesa, najpogosteje v dimlje, na dlani, nohte rok in kožo trupa. Zato priporoča, da ob sumu glivične okužbe kože obiščemo zdravnika, in pravi, da je zdravljenje uspešnejše in enostavnejše, če z njim začnemo čimprej.

Kdaj k zdravniku
Takojšen obisk zdravnika naj bo eden od korakov do hitre in dolgoročne ozdravitve glivične okužbe kože. Zdravnik na osnovi značilnih kožnih sprememb pa tudi z laboratorijsko preiskavo obolele kože določi glivico, ki je povzročila okužbo, in predpiše najustreznejše zdravilo.

Zdravniki dolgo niso imeli učinkovitih in varnih zdravil za zdravljenje glivičnih okužb kože in nohtov. V zadnjem času pa so v svetu in tudi pri nas na voljo sodobna zdravila, ki so zelo učinkovita in varna. Mednje zagotovo spadata terbinafin in flukonazol. Zdravnik se lahko glede na mesto in razširjenost okužbe odloči, ali vam bo predpisal zdravljenje s sistemskimi protiglivičnimi zdravili (npr. s tabletami) ali z lokalnimi (npr. s kremo).

S kremo pozdravimo večino glivičnih okužb, ki so v vrhnjih slojih kože, potekajo krajši čas in so omejene na manjšo površino. Pri kroničnih in napredovalih okužbah kože, ki segajo v globlje sloje, in pri napredovalih okužbah nohtov je učinkovitejše zdravljenje s tabletami.

Eden najpomembnejših korakov do ozdravitve pa je zagotovo zaupanje zdravniku in dosledno upoštevanje njegovih navodil ter navodil, ki nam jih pri izdaji zdravila da farmacevt. Samo tako lahko obolenje pozdravimo in preprečimo ponovitev. Če z zdravljenjem prehitro prenehamo - na primer, ko na koži izginejo znaki okužbe, kot so srbenje, luščenje in rdečina - se okužba lahko ponovi, saj glivic še nismo povsem odpravili.

Kako lahko glivične okužbe kože preprečimo
Pozorni moramo biti predvsem na stopala.
Na javnih kopališčih nosimo plastično obutev.
Skrbimo za ustrezno higieno in za to, da bo koža stopal čimbolj suha.
Redno si pregledujmo stopala. Če opazimo spremembe, se posvetujmo z zdravnikom.

povezave:
krka - glivicna obolenja koze.pdf
e-zdravje-bolezni koze


alternativen nacin zdravljenja pa seveda je zazeljen! x;)x

#28 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 22. junij 2005, 17:55

Free, kaj si že pri farmacevtih x:Dx

#29 VEČNOST

VEČNOST
  • ŽeČistoDomači
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 234

Objavljeno: 24. junij 2005, 14:17

<{POST_SNAPBACK}>zivio!
moj sin je fasal glivice na letovanju, in zdej ne vemo kako se tega hudica resit! pediater mu je predpisal lamisil kremo, pa canesten v prahu, pa vatko med prste ponoci, pa odprte sandale, da noga diha, pa stare cevlje stran, da se ne prenasa iz cevljev nazaj,... ce ima kdo kak pameten predlog, bom zelo vesela vasih nasvetov! aja pa se to, da sladko sadje in sladkarije tudi pomagajo pri gojenju glivic, tko da smo mu tudi to zreducirali!
hvala
lea


Poskusi z uporabo šentjanževega olja ali pa ognjičevo mažo. Bilo preizkušeno in je delovalo. Oboje pa lahko narediš tudi sam -a.
Obilo uspeha

#30 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 25. junij 2005, 00:46

men je vseen kam me kdo kalsificira... itak je to njegova klasifikacija, dojemanje okoliscin... splo hap verjetno nisi prebral do konca.
ob tem se raje orientiraj na vsebino in vrednost sporocila, ce se ti sploh ljubi.
seveda, pa tudi slednje ti dojemas drugace kakor jaz. x:o)x
----------

Free, kaj si že pri farmacevtih x:Dx



#31 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 25. junij 2005, 00:49

<{POST_SNAPBACK}>men je vseen kam me kdo kalsificira... itak je to njegova klasifikacija, dojemanje svata.
ob tem se raje orientiraj na vsebino in vrednost sporocila, ce se ti sploh ljubi.
seveda, pa tudi slednje ti dojemas drugace kakor jaz.  x:o)x
----------

Gotovo, zakaj bi igral leksikon farmaciji v današnji internetni družbi, ki je že tako prezaseden z njihovimi sporočili.
Surogatov soli kar mrgoli. x:Dx

#32 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 13. marec 2006, 20:14

Kapljic 31 nisem še imela, slišala pa sem že ogromno o njihovi vsestranski učinkovitosti. Mislim, da gre za enega proizvodov firme JUST, ki se prodajajo po domovih "ala" Tuperware itd...

Prijateljica mi je postala predstavnica Justa in se ravno dogovarjava, da bi pri meni doma naredile predstavitev. Če te zanima, mi piši in ti sporočim podrobnosti...

Ma se mi je zdelo, da sem nekje že omenjala te kapljice! (Odlične za zdravljenje glivic na nogah!)
Niso pa od tega proizvajalca, ki ga navaja daisy, ampak (prepisujem s škatle):
SANGALLI srl, Via T. Tasso 43/a, Treviglio, Italia.
Vsebujejo pa 31 eteričnih olj in so narejene po originalnem starodavnem švicarskem receptu - kaj več o sestavinah ne piše.

Evo, pa sem še malo osvežila staro temo... ;-))

#33 Mjuša

Mjuša
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 20. julij 2007, 11:44

Živjo!
Vem, da je tema že zelo stara ampak tudi jaz sem dobila glivice od mojega očeta (kjub večletnemu sposojanju njegovih čevljev so se pojavile sedaj?!), zato sem malo brskala in našla vaš forum.
No jaz moram reči da bom vsekakor preizkusila nekatere stvari od tukaj ampak ugotovila sem česa nikakor ne smete narediti. Ko sem glivice odkrila jaz sem jih hotela razkužiti z alkoholom, ampak jim je to očitno tako pasalo da so se naselile še na3 sosednje prste in podplat!! :xx!: :xx!: :xx!: Za razjokat!!

No torej alkohola ne uporabljat za razkuževanje, vsaj moja izkušnja je taka!

LP!

#34 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 21. julij 2007, 08:13

Živjo!
Vem, da je tema že zelo stara ampak tudi jaz sem dobila glivice od mojega očeta (kjub večletnemu sposojanju njegovih čevljev so se pojavile sedaj?!), zato sem malo brskala in našla vaš forum.
No jaz moram reči da bom vsekakor preizkusila nekatere stvari od tukaj ampak ugotovila sem česa nikakor ne smete narediti. Ko sem glivice odkrila jaz sem jih hotela razkužiti z alkoholom, ampak jim je to očitno tako pasalo da so se naselile še na3 sosednje prste in podplat!! :xx!: :xx!: :xx!: Za razjokat!!

No torej alkohola ne uporabljat za razkuževanje, vsaj moja izkušnja je taka!

LP!

Daj psu, da ti poliže glivice. Baje pomaga.
Possible—but highly unlikely.

#35 Mitra

Mitra
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 035

Objavljeno: 28. oktober 2008, 19:57

Evo še mene s težavnimi glivicami.
Me kar ne zapustijo.

Nimam jih na prstih, ampak na podplatu in to na sredini.
No vsaj bile so na sredini, sedaj se tako lepo širijo, da se že moram premaknit in nekaj napackat gor.
Krema iz lekarne (po zdravniškem receptu) mi ni naredila NIČ.
Srbi ko hudič, boli ko hodim..... pa to zardi ene posrane bakterije, ki sem jo dobila na kopališču.

Ker sem našla kar nekaj napotkov kako to odpravit, krem novim zmagam naproti.
Se javim, če bom morala šeenkrat k zdravniku, ali je narava in razmišlanje močnejše.
Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota!

#36 Mitra

Mitra
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 035

Objavljeno: 30. oktober 2008, 12:45

Samo v vednost, zakaj in kako se glivice ne pozdravijo.

Luskavica.
Na podplatu izgledajo kot glivice, v resnici je luskavica.
Zdej pa imam hudiča.
Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota!

#37 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 29. november 2008, 00:33

Samo v vednost, zakaj in kako se glivice ne pozdravijo.

Luskavica.
Na podplatu izgledajo kot glivice, v resnici je luskavica.
Zdej pa imam hudiča.

Da ga lomit, komaj pete odnesem, pa ste že vsi nekaj bolni x^x

#38 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 29. november 2008, 11:23

zdej si jih pa prnesu nazaj, pa direkt najprej v glivice.. a jooooj x:o)x :vragec:

Podplat je pri peti, če bi jih imela kje drugje, se sploh ne bi oglasil x:Dx

#39 Fiji

Fiji
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 17. januar 2009, 20:48

Glivice že drugič - in to huje!

Poleti so se mi na podplatu začeli pojavljati srbeči "mozoljčki", ki so se nato spremeniki v žulje, iz katerih je pri prediranju stekala prozorna tekočina. Zdravnik je povedal, da so to glivice in "zrihtal" kremo Atifan (dobi se brez recepta). Takoj je šlo na bolje, pol leta je bilo O.K., sedaj pa so se mi ponovno naredili mozolčki (trije), kar pa je še huje, da me je napadlo sbenje po lasišču, pod rebram, okoli Loleka in Boleka, na podplatih itak.
Najhujše pa še prihaja. Pri prebiranju tega foruma naletim na kandido. Imam veliko skupnega s težavami ki jih povzroča: občasno driskanje, občutek napihjenosti v trebuhu, prdenje na kubik, da bi lahko napolnil ukrajinski plinovod namesto Rusov, občasne rahle depresije, rahli glavoboli, utrujenost in velika želja po svežem kruhu, picah in velikim količinam piva. Ka bi zdele enga srknu! KATASTROFA!!!
Sprožilec pa je zagotovo STRES. V službi sem napredoval in slednji se je dvignil za 200%.

Danes sem v lekarni pustil 30 evrov za etericno olje čajevca, kremo iz čajevca, Atifan,
šampon Oronazol, Hansaplast deodorant za noge bom uporabil za čevlje (trije pari so že romal v kanto) - Po tuširanju in prvi "sterilizaciji" se počutim kot prerojen, čeprav še malo srbi.
Jutri zjutraj bom napravil test za kandido, psihično pa se že pripravljam za strogo 5-tedensko dieto.

Srečno meni in vam!

PS: Lizanje psa po podplatih NE POMAGA uničit glivic!

 

#40 vedno

vedno
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 11. februar 2009, 23:41

čao,

tudi jaz se bojujem s temi zverinicami na podplatu in me zanima, kje se da dobit kapljice 31 in ali ima mogoče kdo še kak nov predlog?

danes sem prvič dala gor švedsko grenčico, upam, da bo pomagala... sem mela pa lotriderm kremo, ki je hitro pomagala pri srbečini pa koža se lepo celila in ko je že zgledalo, da sem se jih bom znebila, so se mi spet pojavile :s

#41 tasma

tasma
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 48

Objavljeno: 18. februar 2009, 21:12

Hojla! Nek me zanima... od česa glivice živijo-a je to sladkor v naši krvi ali tud brez tega preživijo? In če mi tud tega zmerijo, pa je celo na ne-tešče stanje ta =4, kaj bi potem lahko bilo krivo njihovmu razmnoževanju? Naj povem, da bolna nisem bila že 2 leti.. se pravi kakšna vročina ipd. Odpornost je torej super, še prehlad je morda en na leto. Je lahko kriv stres, da tem glivicam (govorim o nožnici) ni konca? Stres mi namreč sledi že dost časa...

#42 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 19. februar 2009, 08:04

Hojla! Nek me zanima... od česa glivice živijo-a je to sladkor v naši krvi ali tud brez tega preživijo? In če mi tud tega zmerijo, pa je celo na ne-tešče stanje ta =4, kaj bi potem lahko bilo krivo njihovmu razmnoževanju? Naj povem, da bolna nisem bila že 2 leti.. se pravi kakšna vročina ipd. Odpornost je torej super, še prehlad je morda en na leto. Je lahko kriv stres, da tem glivicam (govorim o nožnici) ni konca? Stres mi namreč sledi že dost časa...

ja.
pa dolgotrajno jemanje oralnih kontraceptivov - če ješ seveda.
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#43 bosko57

bosko57
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 27. april 2009, 20:48

Imel sem hude težave z glivicami na nogah in rokah(14 dni bolniške,mehurji z smrdečo tekočino).
Od vseh krem,ki mi jih je predpisal zdravnik,je pomagala samo krema "LOTRIDERM"!

#44 deleonardis

deleonardis
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 12. februar 2010, 12:01

Kolk ste me nekateri nasmejali z odgovori. Že 10 let hodim u fitnes vsak dan pa sm tud imel dosti problemov z glivicami. Kremce gor, kremce dol....

Edino kar jih prežene je fenanje prstov večkrat (3x) dnevno, kjer seveda si dosti redno menjavaš nogavice in nosiš zračno obutev. Seveda to nadaljuješ še kakšen dan ko že vse zgine. Vse skupi ne sme trajat več k teden dni.

To temo je popravil/a deleonardis: 12. februar 2010, 12:02


#45 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. februar 2010, 22:10

Me zanima, ce bi ti pomagal anionski trak! ?? xrolleyesx :inocent:

#46 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 14. februar 2010, 11:50

razkisanje
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#47 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 696

Objavljeno: 14. februar 2010, 13:57

razkisanje


uf... :sori:

a ena žlička sode bikarbone na dan...
pa za usak slučaj nč ne meriš in kompliciraš...
misliš da ni dost? x:o)x
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#48 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 14. februar 2010, 14:38

uf... :sori:

a ena žlička sode bikarbone na dan...
pa za usak slučaj nč ne meriš in kompliciraš...
misliš da ni dost? x:o)x


kolkor jaz vem, ima soda bikarbona drugačen efekt kot bazična hrana oz. prašek za v vodo...
sem že mal pozabila, ampak meni so razložili neki v zvezi s tem, da bazična hrana (ali prašek) vsebuje ful vrst različnih mineralov (kalcij, kalij, magnezij, ..), ki delujejo bazično, zraven pa še grejo tja, kamor naj bi šli(kri, kosti, tkiva), medtem ko soda bikarbona deluje bolj trenutno in predvsem na želodec in je čist fajn za kakšne zgage in podobno pomirit al pa za hudo zakisanost, sam ni pa dolgoročno kaj preveč koristna..
baje :inocent:

zihr je boljš it na varianto: 80% bazične hrane in 20% kisle, kot pa na kislo hrano + sodo bikarbono.. xnckrivx

kar se pa glivic in bolezni tiče, bi pa trenutno (po 3/4 leta take prehrane) rekla, da razkisanje deluje.. nič več problemov s srbenjem 'tam spodaj', dragi ma vsako zimo probleme z glivicami na nogah, letos nič, pa to, da noben od naju še ni zares zbolel letos, ko sva ponavad vsako zimo polovico časa smrkasta in čist boga.... je pač fajn :) da ne omenjam, da je tista alergija po faci, zarad katere sem sploh začela s tem, izginila in se ni pojavila že pol leta :palec: :palec:
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#49 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 17. februar 2010, 09:20

Firbec :vragec: x:px x;)x
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#50 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 17. februar 2010, 15:55

x:px :fiju: xnckrivx :switz:
Kje je to spodaj?
Če je to tam kjer mislim, a je možno, da je srbenje ponehalo, ko si spoznala dragega? x8Dx :inocent: :inocent:

x:o)x saj men je tud smešen izraz, sam sem v drugih temah opazila, da se ful uporablja in je očitno politično korekten in nevtralen, pa sem ga še jaz uporabla x:px

ne. ni. nima veze. tud z ne/uporabljanjem kondomov ne in tud z eko/bio vložki ne...
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0