Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

dehidracija ob neprespanosti


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
15 komentarjev na to temo

#1 child

child
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 553

Objavljeno: 28. december 2005, 13:34

Vedno, ko premalo spim, sem drug dan kar naprej žejna, kot, da bla zmačkana pa skos me lulat, čist dehidrirana, suhe ustnice.

sem se s parimi pogovarjala in nekateri so rekli, da sem njim tudi to dogaja, nekateri so pa pač samo utrujeni.

Kakšne izkušnje imate vi?
Ne prosite toliko,rajši rečite hvala za tisto,kar imate.

#2 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 29. december 2005, 01:00

UM in dihanje!
Gre za UM in dihanje. Telo potrebuje zelo malo pocitka.
Zaradi uma, menda potrebujemo vec spanja. Osebno sem videl, da bolj kot sem v stresu in vcasih celo manj kot sem delal, vec sem potreboval spanja. Zdrava mera vsega je morda neko merilo za vecino ljudi.
Kadar se dnevno veliko kontoliramo, potem morda potrebujemo vec casa, da ponoci v sanjah te kontolirane zadeve sprocesiramo... sele nato se zacne poglobljeno sanjanje, ipd... Verjetno ej tudi sam prostor, kjer spimo pogojen z naso kvaliteto spanja (postelja, sevanja, okolica - mir, tema, ipd...).
Mislim, da je najbolje spati povsem sam, na svoji postelji! V okolju kjer se pocutimo sprosceni in vemo, da nas nihce ne bo motil.
Neredni delavniki so lahko veliko breme za nekatere ljudi (tudi zate kakor pravis). Tudi sam sem nekoc izkusil 3 smensko delo. :o|o: Nkeateri ljudje so zelo pogojeni s svojim bioritmom.
Hkrati menda ob dolocenih urah spanja pocivajo doloceni deli telesa? tako sem slisal, vendar nisem preprican, Zatorej, ce recimo potrebujemo posebno skrb za jetra, je primerno da spimo tiste ure, ko se jetra najbolj obnavljajo?

Kar se tice dehidriranosti zaradi malo spaja pa je zame nerazjanjeno vprasanje!? Lahko povezemo tudi s terorijo, da se ponoci obnavlja najec celic in morda se takrat tudi najbolj napojijo, se sprostimo v dolocenih delih telesa, kjerse sicer zadrzuje tekocina, ipd... hkrati pa smo morda ob premalo spanja se bolj v umu in tako manj v telesu.. ?
:inocent:

#3 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 29. december 2005, 01:17

Kar se tice dehidriranosti zaradi malo spaja pa je zame nerazjanjeno vprasanje!? Lahko povezemo tudi s terorijo, da se ponoci obnavlja najec celic in morda se takrat tudi najbolj napojijo, se sprostimo v dolocenih delih telesa, kjerse sicer zadrzuje tekocina, ipd... hkrati pa smo morda ob premalo spanja se bolj v umu in tako manj v telesu.. ?
:inocent:

Napačno.
V budnem stanju porabljajo možgani mnogo več električne energije, kot med spanjem, za proizvodnjo le te pa je potrebna sol in če je zadosti ne dovajaš, se njena količina v organizmu manjša, s tem pa se manjša tudi nivo vode, kajti stalno enaka koncentracija soli v v vodi, je osnovni zakon življenja.
Boš moral tvoj mineralni gemišt nadomestit s čem boljšim x:Dx

#4 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 29. december 2005, 01:23

verjetno res, toda kaj pa obnova celic!!??
ali pa recimo intenzivno sanjanje!?? Zakj se nekateri ljudje zjutraj zbudijo dosti bolj izmuceni kakor so bili, ko so odsli k pocitku?

menim, da oba govoriva z omejenim znanjem! fajn pa je, da vsakdo pove svoje mnenje, brez da nateguje svojo filozofijo in mnenje skozi 5 strani teme recimo.

#5 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 29. december 2005, 02:23

menim, da oba govoriva z omejenim znanjem!

Midva že ne :o|o: x:Dx

#6 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 29. december 2005, 02:27

ok, ti ze ves ane x;)x
torej jaz govorim z omejenim znanjem, ta pa pac VSE ves o dehidraciji ob neprespanosti, ipd...
fajn! x:Dx
sicer pa nisi odgovoril na vprasanji, kako je v primeru zelo intenzivenag sanjanja in obnove celic ponoci + recimo delovanjme limfnega sistema v spanju, polozaju hrbtenice in vplivu na dehidracijo, delovanju mehurja, intenzivnosti spolne cakre, voliva sanjskega dvojnika na porabo telesne tekocine, vpliva potrebe po izpraznenju mehurja med spanjem, vplivu povrsinske napetosti tekocine ki je medcelicnem prostoru in njenem primernem bioloskem okolju, ki vsekakor vpliva tudi na dehidriranost, potenju in izlocanju tekocine skozi kozo, vplivu tkenine oz. postelje na izlocanje tekocine, vplivu temperature prostora, sevanj, etc...
apamk, verjetno je RES samo pomanjkanje zdrave soli krivo za moznost dehidracije x;)x nikakor pa pomanjkanje pitja tekocine recimo, kajne gospod Vseznalec! x;)x

#7 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 29. december 2005, 10:56

Mantis... pa midve sva obe zdravstveni tehnici x;)x

Ko sem bila mlajša (20 let) in sem delala pripravništvo, kasneje ko sem začela študerat in sem delala preko študenta v Kliničnem c., se mislila da se mi bo zmešalo od teh nočnih in so me dali valda delat velik nočnih :xx!: Naj dela študentka :o|o: :xx!: ! Enkrat ko sem imela zaporedoma 4! nočno na onkološkem oddelku, nisem mogla več, sem kar rekla tisti sestri (ki je bla sicer zoprna) jaz moram spat in sem se ulegla na klopco in sem zaspala kot ubita, potem je bil en zvonec in sem rekla da grem jaz, je bilo treba dat enemu pacientu injekcijo čistega morfija :sori: No in za to veljajo hudi reglci, moraš tud zapisat pri bolniku kdaj si dal, koliko...Ja in injekcijo sem še nekako zmogla, zapisala pa nisem :inocent: Ja in valda je blo vse narobe. Kmalu sem tud nehala delat tam, ker mi je preveč udarlo na psiho, te strašne zgodbe, vsakodnevno umiranje, ljudje v strašnih bolečinah :sori:
Iz tistega obdobja se spominjam tudi to, da sem bila po teh nočnih čist evforična, vesela kar tako x;)x In tretji dan nisem mogla več spat, bolela me je glava...pomagala sem si s kristali (citrinom...), pa sem nekako preživela :o|o:

Kasneje pri 28 letih, je blo boljše, vendar, ko sem takrat prvič delala nočno, mi je vrglo imunski sistem in sem zbolela (huda gripa). Kasneje je blo lažje, vendar me je zlo bolela glava in nisem mogla veliko spat, le po par ur. Ko sem končno našla drugo službo, sem si obljubila da nikoli več ne bom delala v izmenah, ker me je to ubijalo.
Naslednja tri leta sem res delala normalen del.čas, naslednji teden pa začnem novo službo ponovno v zdravstvu, sicer pri privatniku, bodo pa dve izmeni in delo ves dan :o|o: Ne bo pa nočnih xDDx



#8 Branko_G

Branko_G
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 146

Objavljeno: 29. december 2005, 11:11

Pozdravljena,

meni ponavadi pomaga kaken isotonik. Vsebuje soli in minerale, ki zadržijo vodo v telesu. Če piješ samo vodo gre skozi tebe.

LP
Branko G

#9 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 29. december 2005, 13:13

Meni je blo pa najbolj zoprno pisat tiste raporte, v zvezek, pa zarad njih prihajat v službo pol ure prej xrolleyesx Da sem potem sedela na klopi (zjutraj) 45 min, glede raporta smo se zmenli pa v 5 min. :sniky:

Smo eni ljudje, ki rabimo več spanca (moj fant, je še hujši kot jaz, če ne spi ali je zaspan je tečen in ga ni za prenašat). Jaz se najbolje počutim če spim 9 ur. Zdržim vse, pomanjkanje hrane in pijače (kdaj ne najdem časa da jem, ker se mi preveč dogaja), brez dovolj spanca pa ne gre. x;)x



#10 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 29. december 2005, 13:25

mar tukaj ne opisujes torej nezmoznosti biti v tisini s samim seboj?
mogoce pa problem izhaja iz tega? kajti tudi ponoci se (lastne) misli dosti bolj slisijo!
Mar ni pravzaprav to tezava mnogih, ki se zatekajo v nenehno dogajanje uma (tv, knjiga, govorjenje, ukvarjanje, ipd...) samo da se ne bi soocili s tisino, samim s seboj, se postavili pred prepad in vanj skocili!??

Mislis, da je vzrok v tem?
po lastnih izkusnjah vem, da dehidriranost lahko nastane zaradi tega, ker smo premalo v telesu, limfa ni pretocna ipd.. in prevec v umu, v glavi! ponavadi sledi tudi premlo gibanja, ipd... in cetudi je gibanje (recimo hoja), smo se se vedno nahajali predvsem v glavi v umu in um ni bil povezav s telesom v brezumju.
:inocent:
in vcasih potem, ko se nekaj zgodi zelo hitro, ko reagiramo zelo hitro, ko se mudi, ipd... kar naenkrat se telo in um povezeta, ali ko smo radostni z visoko energijo, ko recimo nekaj pocenmo z zares visoko energijo, ko se razmisljamo kaj dosti, temvec stvari kar same nastanejo, pa niti ne vemo kdaj..

Ali morda tvoj problem ne izhaja iz premalo fizicnega dela in prevec umskega dela??
--------

... Rada zgodaj zjutraj vstajam, sem jutranji tip, vendar za to moram bit ob 21.30 v postelji. Sprosti me kaksna knjiga, bilokaksna- samo da nimam praznih misli ko lezem. Ker ce imam, mi zacnejo hitro nekaj iskat in kolovratit in sanjarit- ene vrste dolgcas in potem se v tistem povsem prebudim in traja dost vec kot 2 uri, da zaspim....



#11 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 29. december 2005, 14:50

aja. :inocent:
hm, jetra... ?

#12 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 30. december 2005, 16:58

Jaz pa že 13 let delam nočne. Dve -do tri na 12 ur tedensko me doletijo..največkrat dve, da ne bom krivice delala komu.
Zankrat s spanjem nimam problemov - dobro mesece dni nazaj nisem teden dni zatisnila oči - kar pa je čisto druga zgodba.
Pridem domov-vroče tuširanje, vroč kakao ali metin čaj, se pokrijem z dvema odejama in spim kot ubita.
Nisem medecinski tehnik x:)x , pač pa se ubadam s papirologijo..
Se je že zgodilo, da sem kakšne papirje skozi spravila pa niti ne vem kako je človek zgledal x:)x
Vrže me vedno okrog enih, dveh. Takrat se naslonim naprej in odremuckam svojih pet minut. ali ure x;)x
če pa moram kao biti celo noč pokonci, potem sem tudi jaz v podobnem stanju kot mantis na železniški postaji x:Dx

Se mi pa dogaja, če predolgo potem spim - recimo od osmih zjutraj pa do treh popoldan, da me blazno boli glava, ne morem biti pokonci, se mi vrti in sem na smrt utrujena.
Če se uspem zbuditi okrog enih je še najboljše..

Ampak tudi jaz spim kot top(so poleg mene enkrat obnavljali kopalnico, pa sploh nič slišala x:Dx )
Ja in tudi jaz vedno žejna zbudim..

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#13 child

child
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 553

Objavljeno: 4. januar 2006, 11:54

tuš pomaga,ampak samo začasno.
kdo je omenu delovanje spolne čakre,ker mislim,da je nekaj na tem, po mojih izkušnjah.

a pa kdo ve zakaj se to zgodi ob utrujenosti?
Ne prosite toliko,rajši rečite hvala za tisto,kar imate.

#14 lia

lia
  • D član
  • Št. objav: 8 590

Objavljeno: 4. januar 2006, 11:59

:inocent: zato ker padeš iz ravnovesja.....

probaj z zelenim čajem in z dodatkom črne mete..... x^x za začetek x;)x
....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

#15 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 4. januar 2006, 14:30

kokr ljudje ne verjamenjo ali verjemejo v bioenergetike, se mi zdi prav v takih primerih vcasih primeren zdravitelj. pomoc, ki pride od vzunaj za zadeve, katere bi mora sami potrebovali dlje casa z njegovo pomocjo pa jih jih odpravimo hitreje. Lahko gre tudi za neko iniciacijo, za izmenjavo energije, recimo ti njemu cash on tebi paket energije tja, kamor jo potrebujes. Sveda to ni vedno tako, nazalost.
Imamo tudi osnovni meridian, nekje tam kjer je trebuh in ce nepiremno deluje tisti, lahko tudi vsi organi okoli ne delujejo primerno, kakor sem slisal. Seveda variant je verjetno veliko, jaz pa sem laik kar se tega tice.
Seveda pa se z 'majhnimi' zadeva scasoma ali celo hitro pozdravimo, izboljsamo energetsko stanje ipd...
x:Xx
--------

Pa ves da sem o em ze premisljevala, meridian jeter bi si mogla masirat. Ampak traja cele tene in mesece, podobno kot ce bi delal tibetanske vaje, se ne bos pomladil v 1 mesecu. Nobenga takega tu ne poznam, ki bi se s tem ukvarjal. Drugac pa mi je blo na tecaju refleksoloske masaze stopal receno, da imam slabse delujoc meridian secnega mehurja pa ledvic x:o)x Itak ne bom zvedla...



#16 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 4. januar 2006, 14:44

vcasih so tudi prostori kjer spimo taksni, ki zahtevajo dodaten vnos tekocine - kot centralne kurajve, ki recimo osusijo dihala ipd... hkrati je tudi posteljnina, postelja, ipd... lahko taksna, ki zracno ni prepustna (ni iz volne) in tudi to lahko doatno morda dehidrira telo :inocent:
kar se tice tekocin v telesu naj bi bila domena spolne in srcne cakre menda? primerno delovanje limfnega sistema ipd...

vroca tekocina vsekakor ima prednosti, kot sem ze pisal ima zavreta tekocina nizjo povrsinsko napetost in zatorej blizjo taksni kot je tekocina (70%-75% nasega telesa) v nasem telesu; in zatorej se le ta lazje absorbira v nase celice, zamenja v medcelicenm prostoru in tako svinjarija odplakne tudi preko limfnega sistema, ki je kot odtocni kanal in tako cista z nizjo povrsinsko napetostjo zamenja umazano v medcelicnem prostoru.
:inocent: uf.. kwa sm zdej zakompliciru x:o)x
v glavenm veliko ljudi prica opitju tople tekocine pred spanjem, ki pomaga boljsemu spancu! Teoreticno in prakticno pa nam pomaga tudi na celicenm novoju oz. hidraciji celic!

Ponoci ali v mirovanju (meditaciji) in pogojih kjer se energitizira celice, se menda obnavlja, prenavlja nejvec celic! Ko telo sporoca da smo zejni, pomeni da smo dehidrirani! Piti treba ze prej, se preden smo resnicno mocno zejni!

Torej je potemtakem logicno, da so nase mame ali babice govorile: 'Ali si jedel kaj toplega?' in furale vroce juhe tudi poleti, in redno furale zeliscne caje pozimi in toplo domace mleko pred spanjem, ipd... - to pocetje je imelo smisel, ki ga sedaj razumem bolj!! Imeli so tudi nocne posode (tega ne prakticiram x:o)x), saj recimo 8 ur spanja in primerna hidriranost celic je skoraj nuja za prav tako redno izlocanje tekocine (urina)!

Ja, recimo sam uporabljam dodatek tekocini Crystal Energy, ki prav tako zniza povrsrinsko napetost tekocine in veckrat se zgodi, da ce sem ga uzival pred spanjem (kakor tudi zivo vodo, ki ima podobne ucinke), je bilo skoraj nujno, da sem moral ponoci vstati in odtocit! Mislim da je to zdravo!! Zadrzevanje odpadnih snovi v telesu pa nezdravo!



Vsekakor se naposled lahko ponovno ustavimo v zdravju kot zadevi, ki zahteva CELOSTNI pristop
Sport, dihanje, umirjanje, zdravo pamet in psiho, cim bolj zdravo fizicno telo, prehrano (minerale, beljakovine, esencialne mascobe, sol in eletrolite, elektrone in antioksidante, preherano, ki dela bazicno okolje v telesu in ne kislo), pijaco, dovolj spanja, razstruplajnje organizma, okolje kjer ni mocnih in nam slabih zemeljskih sevanj, primerne odnose in temu primerne energije in vplive ljudi, ustvarjanje svojih zelja in sanj ter zivljenjskih pogojev, primeren odnos do bolj ali manj sil, socutje in primeren odnos do drugih bitij in ljudi, ljubezen do narave, ipd...

ampka verjemite se DA! velik del tega se da! vsak 'pravi' korak naredi vecji prostor naproti bolj celostnemu zdravju!
no, to so samo besede, prakticno pa izkusa vsak sam in ima vsak svoje izkusnje! x;)x




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0