Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Klošar in vroč hlebček kruha


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
97 komentarjev na to temo

#51 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 11. januar 2003, 01:00

... Razmisljam naprej....
Kako lazje je za nas, da smo DOBRI, plemeniti, castni, da smo MI nekaj dali, da smo MI pomagali, MI nekaj za nekoga storili...
Zoprneje pa je, ko moramo MI ravnati - a drugace (*da moramo, ker smo npr. na takem polozaju, mi npr. posredovati, ker je nekdo nekomu nekaj vzel oz. ker se je zlagal)....
Veliko lazje je biti plemenit in dati, kot pa v recimo drugacni zgodbi ravnati plemenito.
Ker tu je takoj jasno, da si plemenit - ker gre za preprosto izmenjavo - oni te zica, in ti das ali pa ne.
Ce pa smo na polozaju, kjer je tudi na izzivanju nasa morala in plemenitost, vendar ne gre za to, da bomo nekaj DALI, pac pa recimo RAVNALI.... to pa je ze teze.
Lazje je biti plemenit in casten, ce te stane samo 100 sit.


Marsa

Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#52 Tjazy

Tjazy
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 112

Objavljeno: 11. januar 2003, 01:00

Nombus.. to je popolnoma res.. usmiljenje je res strah. Morda tudi obcutek, krivde, ker se ne zahvalimo za to kar imamo... dovolj pogosto, ali pa celo tarnamo nad tem, kar imamo in potem lahko pride do obcutka krivde, ko vidimo nekoga, ko pa nima nic, ali pa ima vse, kakor gledas.

Elena.. ni nujno, da bi bil tudi egoizem, ce ne bi dala piva in hlebckov.
To je cisto odvisno od tega, kako das.. in kako ne das.. Ce nekaj das.. pa te potem malo skrbi.. ce slucajno nisi dal prevec.. potem je cisto isto, kot ce nic ne bi dal. Ampak nekdo drug, bo videl v tistemu radodarnega cloveka.
Ce pa ne das.. brez kakrsnega koli obcutka krivde in pomislekov, ali bi dal ali ne.. to pac potem enostavno ni tvoj problem.. in se ti ni potrebno s tem ukvarjati.
Te priloznosti ne obstajajo za vse ljudi, samo tiste, ki imajo pri dajanju problem.

In to so predvsem tisti, ki imajo velik sekundarni, ponizni EGO.. kar je produkt religije, ki sodi kaj je dobro in kaj slabo. In ce religija rece... "dajte revezu kovanec" potem ponizni EGO iz strahu pred peklom, da ta kovanec. Ampak to ni vredno NIC.. Ce das iz strahu pred necem.. si v isti "pizdi" kot ce noces dati. Cisto isti EGO.
Lazje je zlomiti (spucati) primitivni EGO, ki je iskren.. ker direktno rece.. NE DAM!
Kot sekundarni.. ponizni, religiozni, duhovni, zahrbtni EGO, ki da z navideznim veseljem, za cilj "nebesa" ali "napredovanje".. ali bla bla.. da drugi vidijo, da je dober.

Elena.. nihce ne ve, ali je to bili dobro, da si dala... ali ni bilo.. odvisno od tebe... ti lahko najdes vzrok, zakaj si dala.

Vcasih je cloveku pomembno... lepo se mi zdi, ce drugi recejo.. Ohh kako si dober.. to pa je res bilo lepo... in je tudi to lahko motiv, da nekaj naredi.. in sicer ne najde SEBE in svoj center ima v drugih.. in o sebi ve toliko, kot mu povejo drugi.
Dejansko ni dobrih in slabih dejanj.. cisto je odvisno vcasih tudi od "premikov paradigme" zornih kotov.. bla bla.
Ce das... to samo JE!
Ce ne das... to spet samo JE!


Tjazy

*** Svet je narejen preprosto! ***

*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy

#53 bigm

bigm
  • D član
  • Št. objav: 907

Objavljeno: 11. januar 2003, 01:00

Ja, Tjazy,s tvojo zadnjo trditvijo se pa strinjam. Stvari same po sebi niso ne dobre in ne slabe, vse je odvisno od perspektive. Če daš zato, ker se potem dobro počutiš,sicer pa ne pričakuješ nobene odmene, je to pozitivno. Če daš zato, da te bodo hvalili, je tu že štacuna. Če daš zato, ker tako veleva vera in se sicer bojiš pekla, ni v tvoji gesti nič dobrega. Le egoistični strah. Sicer pa tudi od obdarjenca ne pričakuj hvaležnosti. S tem, ko je od tebe prejel dar, se je nekako ponižal in ti si tisti, ki je to ponižanje povzročil. Dobro delo, ki si ga res iskreno storil, pa se ti običajno povrne. Ne od osebe, kateri si ti storil kaj dobega, ampak povsem z druge strani. Narava (vesoljni um, vesoljna inteligenca, kakor že hočeš to imenovati), teži k ravnovesju.

Hvalevredno je klošarjem pomagati, posebne tragedije pa v njih tudi ni potrebno videti. Popolnoma sami so si izbrali to pot. Padli morda res niso hote, povsem od njih pa je odvisno, zakaj se niti ne skušajo pobrati. Kot sem že enkrat napisal, vdaja na celi črti.



Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm
Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

#54 Tjazy

Tjazy
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 112

Objavljeno: 11. januar 2003, 01:00

Ja Bigm... Darovalec, naj bo hvalezen!


Tjazy

*** Svet je narejen preprosto! ***

*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy

#55 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 11. januar 2003, 01:00

Mushi pravi:
quote:
Sej verjetno res moreš bit v strašni stiski, da ti pade spoštovanje do sebe tko nizko, se ne sekiraš in ždiš pod milim nebom pa se počutiš odvisen od drugih.. Da ne poprimejo raje za delo, pa se jim zdi, eh.. za tisto flašo bom pa že nafehtal..
Mislim, da klošarjem ne manjka spoštovanja do sebe - celo nasprotno: zelo visoko se cenijo, ker mislijo, da si zaslužijo (oz. da jim pripada) denar brez dela.

quote:
Kar se pa zdravnikov tiče, pa tud niso do njih upravičeni, ko nič ne plačajo zavarovanja, a ne?

To ne drži. Vsak državljan mora biti zdravstveno zavarovan, tudi klošar. Če kdo ni, ga pokličejo na CSD in mu tam uredijo, da mu država (beri davkoplačevalci) plačuje zdr. zavarovanje. (To vem, ker je moj bivši bil enkrat brez zavarovanja, in so ga klicali in mu tako uredili.) Dodatno zavarovanje pa seveda ni obvezno in ga klošarji najbrž nimajo - ali pač, saj nekateri kar dobro zaslužijo s svojim "biznisom".
Bi pa glede zdr. zavarovanja povedala še nekaj absurdnega in žal resničnega:
- Klošarju plačuje zavarovanje država, in to redno, brez zamude. Zato je klošar kadarkoli upravičen do zdravstvenih uslug.
- Obrtnik si plačuje zavarovanje sam, in sicer do 15. v mesecu za prejšnji mesec. Če npr. do 16.1. ne plača zavarovanja za mesec december, in potrebuje ta dan zdravniško pomoč, jo mora plačati kot samoplačnik ali pa iti domov in si pomagati sam!!! Tudi to sem že doživela! Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika

Sama klošarjem ne dajem ničesar. Nočem pa s tem reči, da so tisti, ki jim dajejo, neumni ali ne vem kaj. Se popolnoma strinjam s tjazyjem:
quote:
Izhajam iz tega, da je vsak clovek individualno svobodno Bitje, ki naj bi deloval po svoji intuiciji.

Ce sreca klosarja in zacuti, da bi mu dal tisto kovanec.. naj ga da...
Ce sreca naslednjic se enega in se mu zdi, da ne bi dal tega kovanca, pa ga naj ne da!

In oboje je dobro.


Okoli sebe imam dovolj ljudi, znancev, prijateljev, ki težko shajajo (mlade družine, brezposelni, ki iščejo delo...), zato svoja in od otrok oblačila in obutev, ki jih ne nosimo več in so še v dobrem stanju, podarim njim. Ponošena in uničena oblačila in obutev pa vržem v smeti, ker nikogar ne tako ponižujem, da bi jim podarila nekaj, kar je za v smeti.
Poleg dajanja pa tudi brez sramu sprejemam: velikokrat dobim od kake prijateljice, ki ima večje otroke, oblačila za moje otroke, in sem za to zelo hvaležna. Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika

Tamara

*******************

#56 strelka

strelka
  • D član
  • Št. objav: 360

Objavljeno: 12. januar 2003, 01:00

Prav gotovo je 'biti klošar' njihova izbira. Nekdo iz mojega kraja klošari po Ljublani, pa ima možnost stanovati na toplem in pod streho.

Sem pa imela izkušnjo, ko me je v bloku neko dekle, ki sem jo na videz poznala, prosila za denar, češ, da se je mami pokvaril avto na dolenjki in, da nima za bencin, da bi šla ponjo. Da mi bo vrnila, še isti dan ipd. Skratka, zasmilila se mi je, čutila sem, da je v stiski. Dala sem ji dva tisoč in jo prosila za naslov. Jasno, od nje ni bilo ne duha ne sluha, naslov je bil napačen, prav tako ime. Kasneje sem izvedela, da sem bila jaz le ena izmed mnogih, ki ji je nasedla. Bila je res v stiski, ampak zaradi pomanjkanje droge. Ni mi bilo žal denarja, smilila se mi je le še ona in še posebej njena mama, s katero sem tudi govorila.

strelka
strelka

#57 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 13. januar 2003, 01:00

Nekoc sem gledala ful dober (Bunuelov ali Felinijev zgodnejsi) film, ki je govoril o klosarjih... Pa kako so jih v neki cerkvi vzeli za svoje in jim zaupali.. Pa se je primerilo, da so pristojni morali nujno nekam oditi in so zaupali potem tem potepuhom, ces, saj so dobri, pa ne bodo izkoristili nasega zaupanja, pa dejansko so se trudili biti dobri..
A - jasno, kolikor so se upirali, so bili in ostali potepuhi in so naredili totalno shtalo v cerkvi potem... Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika
V bistvu pa je bilo tragikomicno...

No, natanko taksne pa so tudi moje izkusnje z njimi... Ker sem bila zelo razumevajoca vedno, takorekoc nekaksna "socialna delavka", dosti smo se tudi sami klatili okoli v mlajsih letih, in ce je bila cesta tvoja vzgojiteljica, pac nisi mogel mimo klosarjev.
Cisto kul in vse, veckrat smo celo skupaj pili... celo kaksno rekli in tako...
A - v koncni fazi ne morejo iz svoje koze in nickolikokrat so izrabili (tudi moje) zaupanje (*nekajkrat sem celo sama bila prica takim dogodkom)...
Poleg tega pa sem stanovala v centru LJ in to so kar zvonili vsi po vrsti pri meni (uboga moja mama!)...
Nekoc pa me je na neko nedeljo, ko sem prisla domov, cakal doma oz. prisel iz moje sobe - v copatah (!!!) - Kuzla - morda ga kdo pozna, pred kratkim je preminul....
Mami je rekel, da je pevec ali kitarist Ljubljanskih psov, mama je mislila, da je to pomembno, in me je tako pocakal lepo doma, morda pa je dobil se kaksno juhico... ;>)
Nekoc pa je nekdo drug, tudi klosar, privlekel k moji mami televizor, ker je stanovala zraven servisa, le-ta pa ni delal, pa da ga ne vlaci okoli s sabo... kao...
Kasneje pa smo imeli nickoliko tezav s tem televizorjem - celo s policijo! :))))))))))

Tako da je brez veze povsem zaupati.... najbolje, da vzamemo vse to v zakup in vseeno damo, ce zelimo - ne pricakujmo pa nevemkaksne hvaleznosti, plemenitosti, postenosti itd... ker bomo skoraj zagotovo razocarani...


Marsa

Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#58 Helena

Helena
  • D član
  • Št. objav: 1 180

Objavljeno: 15. januar 2003, 01:00

Daš, ker čutiš,
če pa daš v pričakovanju,
da dobiš nekaj nazaj,
potem je bolje, da sploh ne daš.

Helena


#59 Volk K.L.

Volk K.L.
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 848

Objavljeno: 19. januar 2003, 01:00

quote:

Kljuka napisal:
Volk K.L., kako bi pa ti naredil družbo, ki tega ne dovoljuje Kakšna bi bila slika


Družbo je potrebno osveščati v tej smeri, da se vsak osebek zaveda sebe in se spoštuje. To pa je mogoče le, če ga o tem poučuješ od otroštva naprej, da otrok resnično začuti toplino doma, šole, učiteljev, toplino družbe. Ali je naša družba človeška[?] Le zakaj ni bilo prej tako veliko klošarjev[?] Le od kod so se vzeli zadnje čase[?] So padli iz Marsa[?] Ej Kljuka pomisli malo [?]!!! Kakšna je današnja družba, ali je prijazna človeku ali ni[?] Vpraši se in poglej dejanske rezultate.
Ja sam ka mali pao s lipe

#60 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 19. januar 2003, 01:00

quote:
Le zakaj ni bilo prej tako veliko klošarjev Le od kod so se vzeli zadnje čase So padli iz Marsa


Hm...kdaj prej? Men se zdi, da so klosarji ze kar od vedno... pac, z razlicnimi imeni, vcasih so bili beraci, pa vaski posebnezi..., ampak vedno so obstajali ljudje, ki so hodili okrog in prosili za denar, hrano...ja, vcasih res bolj za hrano... Pa verjetno jih tudi ni bilo tako zelo malo...



Aliana
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#61 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 19. januar 2003, 01:00

Mene je tudi zmotilo tole prejle, Volk...
Meni pa se zdi npr., da jih je zdaj manj... Ko mene pac ni vec toliko around po cestah...
Morda jih zdaj bolj opazis, Volk... ker se npr. vec rolas okoli... ali pa ker si postal bolj razumevajoc in socuten... ali pa oboje. Ali pa nic od tega. :)

Marsa

Vsakdo ima toliko pravic, kolikor ima moci. Latinski pregovor
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#62 Volk K.L.

Volk K.L.
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 848

Objavljeno: 20. januar 2003, 01:00

Hmm, da jih je manj kot prej, ne bi se glih strinjal s tem.
Ja sam ka mali pao s lipe

#63 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 20. januar 2003, 01:00

To se je najbrz zdaj vse pomesalo... Vcasih so bile te skupine klosarjev, ki si jih kar "poznal"...
Zdaj pa se v taki druzbi in okoliscinah -po potrebi- znajde vec folka...
V glavnem gre tudi za zicarje, del teh pa so tudi junkyji...
Pravega, "pristnega" klosarja pa skorajda vec ne srecas.
Vcasih so tudi rekli besedo, dve... so imeli se kaj za povedat pa se kaj je bilo v njih - zdaj pa le hocejo cash. No, v glavnem - zal...

Marsa

Vsakdo ima toliko pravic, kolikor ima moci. Latinski pregovor
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#64 Volk K.L.

Volk K.L.
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 848

Objavljeno: 25. januar 2003, 01:00

Poznam eno klošarko, ki je bila včasih zelo urejena gospa. Njena hčerka je bila sošolka z mojim bratcem. Na začetku 90-ih je imela neko hudo prometno nesrečo in preživela. Kaj je bilo točno, ne vem. Je pa zaradi posledic nesreče zelo, zelo šepala. Potem sem jo začel videvati vedno bolj in bolj, vsak dan pijano, začela je žicat za cigarete, na tistem koncu kjer je stanovala. To je v bližini Mercatorjeve glavne poslovne stavbe za Bežigradom. Leta so minevala, vsi so jo poznali po žicanju čikov. Šla je kar notr v lokalčke ali pa v trgovine žicat čike. No potem je začela žicat za denar, bila je vse bolj in bolj neurejena. Vmes je njena hčerka pobegnila od doma neznano kam. Brat jo je pred kratkim srečal v Kopru. Že kar nekaj let nisem videl te gospe. Izginila je iz tistega konca. Potem pa prejšnji teden greva z bratom na pijačo v Plavo Laguno, v lokalček Coffiee Point. Za mano je stala gospa vsa umazana, zabuhla in zanemarjena, brez zob in me žicala za denar. Brat jo je spoznal. Bila je tista gospa žicarka iz Mercatorja. Čisto je propadla. Poleg tega me je vprašala če sem si izpraznil jajca Objavljena slikaObjavljena slika. Najbrž je v takem položaju, da je za nekaj drobiža pripravljena naresti vse. Nisem še v življenju videl tako umazanega človeka kot je to bila ona. V glavnem še boste v Plavi Laguni za Bežigradom videli šepajočo in zelo, zelo umazano brezdomko, to je ona, nekdaj zelo urejena ženska.
Ja sam ka mali pao s lipe

#65 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 25. januar 2003, 01:00

ohja, zakaj taka epp; hmmm..a po nesreči se jo je mož sramoval?

P°k0w<

#66 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 20. april 2004, 21:17

Berac je clovek, ki se je zanašal na pomoč prijateljev.

#67 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 20. april 2004, 21:44

Hudo, bravo, Tamara, ko si nasla tole!! :palec:

(... sam ni sans (!!) tega popravljat! :sori:)...
:8): :vio:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#68 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 20. april 2004, 21:47

x:Dx x:Dx Koga ni šans popravljat? x:o)x

#69 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 20. april 2004, 21:50

Tele teme... aja, sploh nic ne opazte itak! :xx!: :xx!: :xx!: :xx!: :xx!: :xx!: :xx!:
:V: :V: :V:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#70 Volk K.L.

Volk K.L.
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 848

Objavljeno: 20. april 2004, 22:02

<font color="blue"><font size="2">ohja, zakaj taka epp; hmmm..a po nesreči se jo je mož sramoval?</font id="size2"></font id="blue">

P°k0w<

Ja sta se ločila. Mislim da takoj po nesreči. Bila je omenjena celo v Tedniku zaradi stanovanja.
Njeno stanovanje je na koncu bilo tako zanemarjeno od iztrebkov in uriniranja da so jo preselili v zbirališče brezdomcev. To stanovanje pa so zaprli.
Ja sam ka mali pao s lipe

#71 rachek

rachek
  • D član
  • Št. objav: 1 681

Objavljeno: 21. april 2004, 08:02

Čez eno leto pa 3 mesece je še vedno bolje odgovoriti, kot nikoli. :palec: x:Dx

#72 tai-chi

tai-chi
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 332

Objavljeno: 8. marec 2005, 13:01

Včeraj sem imela srečanje z enim klošarjem, skrajno zanimiv človek.
Danes pa mi cel dan ne gre in ne gre iz glave. Odpirajo se mi ena vprašanja in sama ne vem kaj je prav in kaj ne :o|o:
Zato me zanima kaj si vi mislite o klošarjih?
Zakaj pride do tega stanja?
Kakšen je vaš odnos do tega oz. kako to sprejemate?

Pa lep dan želim!
Resnično ne more biti ogroženo.
Neresnično ne obstaja.

#73 principesa

principesa
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 055

Objavljeno: 8. marec 2005, 15:58

<{POST_SNAPBACK}>Včeraj sem imela srečanje z enim klošarjem, skrajno zanimiv človek.
Danes pa mi cel dan ne gre in ne gre iz glave. Odpirajo se mi ena vprašanja in sama ne vem kaj je prav in kaj ne :o|o:
Zato me zanima kaj si vi mislite o klošarjih?
Zakaj pride do tega stanja?
Kakšen je vaš odnos do tega oz. kako to sprejemate?

Pa lep dan želim!

:2src: svetujem ti odlično knjigo OG MANDINA-Največji čudež na svetu..... morda se v vsakem klošarju skriva kanček "BOŽJEGA POSLANCA"zato bodi do vsakega milostna, jaz sem, vedno dam....ker nikoli ne veš, :vragec: kje te "skuša "Stvarstvo xDDx x;)x
x:Xx tai-chi xsrcx

#74 seal

seal
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 688

Objavljeno: 8. marec 2005, 16:02

<{POST_SNAPBACK}>:2src: svetujem ti odlično knjigo OG MANDINA-Največji čudež na svetu..... morda se v vsakem klošarju skriva kanček "BOŽJEGA POSLANCA"zato bodi do vsakega milostna, jaz sem, vedno dam....ker nikoli ne veš, :vragec: kje te "skuša "Stvarstvo xDDx  x;)x
  x:Xx tai-chi xsrcx


zelo dobra knjiga, Principesa se strinjam s tem kar si napisala :palec:
honor and respect

#75 coccinelle

coccinelle
  • D član
  • Št. objav: 2 633

Objavljeno: 8. marec 2005, 21:01

Dodajam povezavo na podobno temo (se mi pa zdi, da bo nekaj dela za Marso) :inocent: x;)x
klošar in vroč hlebček kruha




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0