Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Medica


  • Prijavi se, če želiš komentirati
168 komentarjev na to temo

#126 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 13. november 2003, 10:48

Ja saj tak je to naša politika se ukvarja z vsem kar ji ni treba in denar kuri..poglej sedaj mi o zastavi in grbu pa še čem namesto, da se brigajo za tisto kar je nujnejše. referendumi in te p....namesto vsega ostalega. Klinc pa ti ne greš kupit nov avto. če rabiš prvo neki nujnejšega samo ne razumem tega popolnoma ne razumem!

ja, če je TAM 5000 potem je starejši kajti moj je 5000 in je 67 letnik hi...cena je previsoka sedaj glede na stanje vozila teba videt. Kako je stanje zavor, motor karoserija itd..
Jaz bi rekel 150.000 in nič več razumeš??? 500€ ponavad je to blo, če pa noče naj pelje na Dinos pa bo še plačat moral, da mu ga prevzamejo. Te stvari je težko prodat zato mu lahko jasno poveš daš mu pač 150 kil, če hoče naj vzame, če ne pa ok boš videl, da bo sprjel.Pravim moraš pa videt stvar, če je lepo pošlihtano potem že lahko daš 200 čukov sam pogledat moraš na pamet je to tak...Lahko ga zapelješ na tehnični kajti preventivni ali tak pregled je zastonj vsaj tu pri nas potem je tam pri vas isto in se prepričaš kaj in kako je z vozilom, če bi že hotel kupit.
Tudi moj je isti namesto 60 imam jaz gor 48 panjev od tega je 30 12 satarjev kar pomeni da so širši trije so 9 satarji ostalo pa ozkoulični 11 satarji razen tistega na vagi, ki je 10. Tako mi je ostalo dovolj prostora za točenje.

Kje pa 5% nagib ni nobena ovira za ta tovornjak no z mojim je mal več bojazni, ker je ndragnja zelo visoka ampak 5% ne pomeni nič. sedaj % je težko lahko mi poslikaš teren, aparat drži vodorano približno jaz se orientiram po videzu računi so drugo!? Sam ziher to ni nobena ovira jaz sem vozil bo dost hujšem....

#127 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 13. november 2003, 11:02

Bom poslikal čez vikend in boš potem povedal kako in kaj.
Samo. če bi se že odločil za tovornjakam, potem bi najraje kupil takšnega, ki panje že vsebuje. To je po moje še najbolj simpl, kajti zbiranje panjev naokoli je živa matra ... Pa še fajn je, če je že vse lepo poštimano ...
Fajn je tudi, da je zadeva glede točenja že poštimana. Nisem glih za variante, da moram še kaj dodatno švasat ali prirejat.
A misliš da je 1m prostora med panji še o.k. ali je to že zafrkancija?

#128 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 13. november 2003, 11:06

22 tm začnemo s tečajem za izdelavo medice .... 10 prešernov za tečaj, kjer dobiš literaturo, koliko pa misliš da bo stalo še ostalo; v vabilu piše, da bo možnost nabave materiala za fermentacijo; posoda, vehe, dozirne inekcije ... Še dodatnih 10 prešernov?

#129 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 13. november 2003, 11:29

Kar se tiče tovornjaka NE kupi z panji kajti to ni ta pravo razen, če so panji rs ok. kot drugo imaš možnost in to finance mislim, da se lotevaš počasi tako sem jaz delal. Prvo si splaniraš kakšne panje boš mel gor jaz ti manj kot 11 satarja NE priporočam. Mogoče boš vzel varianto 3 etažnih panjev ne vem zato tu raje pazi, d ase ne prenagliš. Mogoče vzameš kredit in kupiš nove panje vse je možno, mogoče kaka sredstva.....
kje piše, da treba vse v celoti naselit nabavljaš počasi in tako sem tudi sam delal sicer boš pavidel kako in kaj. 1 meter je povsem dovolj za normalno delo, če delata dva potem eden od spredaj nazaj drugi od zadaj naprej vendar verjetno boš delal sam kot jaz!

HJA medica ja mi smo dobili poskusno serijo kvasovke in hrano zanje zraven, literaturo tud, rabil boš steklen hobuk ( 20 litrski) vrelni čep in vrelno veho, pojdi vprašat v semenarno kolko to stane in boš videl kolko bojo tam računal.
Največja težava bo refraktometer zadeva stane 30 čukov gor torej, če nimaš v bližini vinogradnika mal se pozanimaj....

#130 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 13. november 2003, 13:04

Saj se ne nudi tako zelo.... Čebelnjak sem itak mislil delat šele jeseni 2004, čebele bi nabavil šele leta 2005...
Ampak, v primeru da dobim dober tovornjak (ki bo služil predvsem kot čebelnjak na stojišču) z solidnimi panji gor bi najraje kar v celoti. No, če se bodo do jeseni sprostila kakšna sredstva za pomoč pri nakupu bo to vsekaor o.k. Če se te stvari, glede subvencij ne bodo uredile do takrat, potem se ziher ne bodo tudi kasneje. Poleg tega pa ne mislim vlagat 5 Mio sit, kar je bil pogoj, Kamiona itak ne morem kupiti iz teh sredstev, panji pa so 3 etažni po 25 za kom, kar pomeni 1.5 MIO za 60 panjev. Brez čebel. To ni nobena kalkulacija. Stari panji so po 6 prešernov, čebele, če bi jih kupil 40 družin pa bi bile tudi bolj ugodno.
Reciva, da bi čebele kupil pri tebi; na 5 oz. 7 satih. 40 ali 60 družin. Kakšna bi bila cena?

V čebelnjaku imam 9, 10 in 11 satarje in z vsemi sem zadovoljen, Morda celo najbolj z 10 satarji, tako da bi pri tem tudi ostal. Delo poteka hitro, zdi se mi, da je volumen tega panja ravno pravšnji. 9 so malce premajhne, več je dela, še zlasti ob močnih družinah. 11 s in grajči so pa prave krave in tukaj delam več, saj če niso dručine res močne, potem ni pridelka. Tukaj se napaka najbolj kaznuje. 3 etažni so res velike kište in kolikor sem imel priliko videti delo z njimi, me ne prepričajo najbolj. Prestavljanaje znotraj plodišča se mi zdi ne vem no, ampak kar malce brez veze... Ne vem, morda bi moral s kakšnim probat. Ampak, če smo že ravno pri večjih panjih, me bolj zanimajo nakladni. Doma imam 4 komade, morda jih posatvim letos spomladi, sam čebele na staju bi moral še nekje dobiti. Sam se s tem ne bom igral (da bi LR satje postavljal po AŽ jih), želim le razvijat družino .... Po moje jih bol iz AŽ v LR kar ometel, dodal novo matico in videl kaj bo...
Ja, bom poklical v Semenarno, če so morda kaj bolj poceni. Madonca, plačaš tečaj, pol pa še za opremo skešaš celo premoženje. A brez refraktomertra pa ne gre? Koliko ga pa sploh rabiš - mislim, po kakšnem času, ko nastaviš zadevo, ga začneš nucat? Zdaj vidim, da se bom lotil preprodaje opreme za čebelarje in fajn zaslužil... x:Dx x:Dx

#131 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 13. november 2003, 13:16

Aja, še to.... ne vem, glede časa... Rad bi, recimo v dveh letih šel na svoje....Zato malce več oziranja okoli sebe, glede vseh teh stvari. Rad bi čimbolj racionalno porabil denar, itak bom moral vzeti kakšen kreditek za vse skupaj... Vidim, da s tole prodajo znancem ipd ni kaj dosti zaslužka, jih je premalo. Relevantno je edino to, da pridelaš toliko, da si zanimiv za grosista in pokasiraš večino v enem kosu...

#132 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 13. november 2003, 14:25

Ja boš že vedel kako in kaj ni se dobro silit kajti včasih poceni dobiš tovornjak kje samo pač treba na vsak oglas klicat in spraševat pa pogledt it tak je to :palec:

Pri meni je 5 satna družina po 8 Prešernov 7 satna po 10 prešernov in 10 ter 11 satna po 15 prešernov. Seveda vse družine prodam z mladimi matica in tudi v ustreznem stanju.
No ziher bi se glede na količino zmenila za popust o tem ni frke samo bi moral npr. naslednje leto v maju rezervita 30 družin, da jih jaz naredim in prezimim na spomlad prevzameš pa preseliš. O tem se lahko zmeniva, če prideš kaj okoli letos in si vse mal pogledaš.

Panji meni je 10 satar premajhen in to ni zame jaz obožujem 12 satarje in verjetno bom počasi vse panje iz čebelnjaka seslil in nadomestil z vsaj 1 satnimi oziroma odvisno kako bo glee na mere ven šlo.

kot sem ti pisal že nekoč medica je kompleksna zadeva in rabiš znanje kletarjenja, vrenje treba ustaviti na določeni vrenosti vse se boš naučil na tečaju samo na pamet je to tak rečeno shitt, dvomim, d akdo zadane to samo sreča je lahko zraven.
refraktometer rabiš kakšen 7 dan po začetku vrenja odvisno kako vre, če močneje ali slabeje tud temperatura je velik dejavnik in ne sme nihat boš vse slišal. Treba mesrit kolko nepovretega slakorja je še idealno za navadne vrste medov je od 15-16Bx


Da bi ves med prodal je vsaj zame nemogoče 3 tone medu ne morem prodat trenutno manj kot tono in od tega 500 kg v Nemčijo tud po 100 kil malo večja pakunga. Ja grsit je eden od tistih, ki tud vzame svoje samo meni je to ugodneje, dobim od 500-600 ST za kg in spomlad vzamem cuker, ki ga plačam z medom v juliju recimo. Je ziher dražji kot gotovina vendar je spet gotovina nekaj kar rabim drugje. Z tem si zagarantiram odkup, ker sem jim dolžan bodo tud med vzeli :palec:

#133 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 14. november 2003, 11:55

Dobro si tole zastavil....

Saj pravim, meni je zanimivo to, da ga prodam v paketu - Medexu.... da se čimmanj ukvarjam z posameznimi kupci, ki kupijo kg na vsake tri mesece. Pa še takrat bi radi imeli kakšno eksotiko, o kateri so pač nekaj nekje prebrali....

Za medico mi je jasno. Refraktometer stane v Lj 23.000, samo ne vem, kakšno kvaliteto dobiš za to. No najbrž bo za medico že v redu.

Zadevo bom pa imel v kleti, kjer je temperatura dokaj konstantna.

#134 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 14. november 2003, 12:37

Ja to bi bilo to samo moraš pazit za kaj je kajti eni so za med. Z temi se meri % vode v medu in ne vem kaj še za skale ma gor. Ti za vino pa naj bi potegnil nekje do 32Bx oziroma mora imet še stare ali nove Ox stopinje in pa še Kl!! Torej pozanimaj se za kaj je merit, da neš kaj narobe kupo, če se ne spoznaš!

Hja ni samo za konstantno rabiš dve temperaturi tam od 18-21, ko vre ne sme nihat preveč potem pa za hranjenje rabiš 12-16 max nič več sicer stvar zna ponovno vret sploh, če ne paziš. Aja rabil boš še komplet za določanja proste in skupne SO2 brez tega si tud aut žveplanje na pamet je shittt. Če zažveplaš preveč se to čuti torej pravilno je 35mg na liter 2 mililtra dasta vrednost 1 mg vendar pri stabilnem vinu, za ustavljanje vrenja teba pa kar več butnit duplo dozo in seveda takoj hobuk na mrzlo aja saj se boš učil na tečaju....

#135 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 17. november 2003, 11:57

V SOBOTO IMAMO PRVIČ IN VERJETNO NAM BODO POVEDALI VSE KAR BOMO MORALI VEDETI. KOMAJ ČAKAM. TAKŠNE STVARI SO RES ZANIMIVE, SE VSAJ NAUČIČ KAJ PRAKTIČNEGA DELAT...
GLEDE TEMPERATUR MI JE JASNO, AMPAK TO NE BI SMEL BITI PROBLEM, KAJTI NA VOLJO IMAM DVA PROSTORA, V KATERIH TEMPERATURA NIKOLI NE PRESEGA 18 OZ 21 STOPINJ...
UPAM, DA BO CENA MATERIALA, KI GA BOM MORAL ŠE NABAVITI, UGODNA. KAR BOJIM SE TEH KUPOVANJ, KO VSAKO, ŠE TAKO MAJHNO (A POMEMBNO) ZADEVO PLAČAŠ DA GLAVA BOLI...

#136 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 17. november 2003, 17:43

Ja boš že vse izvedel me zanima kako bo malo potem opiši x:Dx :palec:
denar je pa vsepovsod potreben uhh.. :xx!:

#137 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 27. november 2003, 08:55

Predavanje je za nami, oprema nakupljena, mošt veselo vre.
Sem se pa namatral, da sem spravil skupaj ves material .... ene trgovine v Lj ni, ki bi imela prav vse, kar rabi vinogradnik oz. kletar .... Ja, Lj res ni taprav plac za vinogradnike, he, he....
Refraktometer je zakon, brez tega res ne gre.
Kar zadeva predavanje pa moram povedati, da sem kot laik pobral marsikaj zanimivega, potem, ko sem pa obiskal par znancev, ki so v tem poslu že desetletja, pa sem ugotovil, da marsikaj tudi manjka... veliko je tistih tehničnih, praktičnih stvari, ki jih rabiš vsak dan, pa ti jih pozabijo povedat...
Zato sem si nabavil še par knjig in vidim, da je to res dobra rešitev za polnjenje luknje oz. pokrivanje premalo pridobljenega znanja....

#138 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 27. november 2003, 16:36

No vidiš pa sedaj veš kako to poteka in uspešno kletarjenje :palec: x:Dx

#139 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 27. november 2003, 18:13

Miro bo pridelal prvi x:Dx :vragec: x:Dx letnik november :lol: xwizardx :devil: :sniky: xokkx xcheersx
xsmx

#140 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 28. november 2003, 08:35

Samo da uspe xDDx xDDx potem pa degustacija :palec: Tudi liker še čaka x:Dx

#141 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 28. november 2003, 16:04

Ja in jaz z likerjem vred heee :V:

#142 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 1. december 2003, 12:30

He, ko le poštnina ne bi bila tako nesramno zasoljena, bi ti moj zvarek že spil .... Zdi se mi, da bi prav prišla kakšna postojanka, na kateri bi se podobne stvari lahko deponirale ....

#143 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 1. december 2003, 16:41

No saj prek door to door je poštnina 1 prešerna za tako zadevo Madonca a si ti tud Gorenc al kaj????

#144 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 2. december 2003, 08:56

He, he .... nisem. x:Dx x:Dx
Mislim, da imamo v službi enega iz vašega konca, iz MS, ga bom vprašal, če se javi za alternativo D t D. Če ne, mi pa itak ne preostane nič drugega, kot da zapakiram ... x:Dx :palec:

#145 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 2. december 2003, 16:38

Ja zgledaš pa kot, da si x:Dx x:Dx
Ok jaz jasno čakam še naprej :V:

#146 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 3. december 2003, 10:06

"Videz" vara, he, he x:Dx x:Dx
Ko bi vedel, koliko keša sem zdaj vložil v stvari v z zvezi s čebelarstvom, bi še tebe bolela glava .... :eek:
Boš pa v paketu z likerjem dobil še medico ... x:Dx :palec:

Ej, pa kako lepo klokota tale medeni mošt x:)x

#147 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 3. december 2003, 15:33

Aja misliš, da jaz ne vlagam veš??? Sedaj sem malo sešteval za tole ''medarno'' pa sem že nekej pri 300 Prešernih al več pa sem komaj na polovici ali malo čez huuu :V: :vragec:

Heee sam pazi, da ne povre preveč...

#148 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 4. december 2003, 09:32

Kar seješ, to žanješ..... Upam, da bo narava darežljiva in da se investicija povrne. Tole z našimi muhcami je kar drag hobi, tako da je vprašanje do kje se ga splača tretirati kot hobi in od kje naprej naj bi zadeva postala kaj več ...

#149 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 4. december 2003, 16:01

Veš zakaj več smo mi prepozno rojeni kajti nismo uspeli v socializmu vse postavit na noge kot se temu reče žal kaj moreš?????
Ja investicije so v današnjem času tolk zoprne pa vse inšpekcije tolk težijo, da je to groza paše kapitalizem ehhh... :xx!:

#150 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 5. december 2003, 12:40

Ni za vse kriv kapitalizem ali pa prepozno rojstvo. x:Dx Kar zadeva nas v SLO živeče je problem edino ta država brez vizije. In pa kvazi kapitalizem. Če bi bila midva člana prave kapitalistične družbe bi naju le-ta obravnavala drugače ... Imam znance v tujini in ti lahko povem iz prve roke, da drugje za podjetništvo ne komplicirajo tako kot pri nas. Hvala bogu če le hočeš delat, se samozaposlit, zaposlit še koga drugega .... investirat v podjetništvo ipd. Tam za pultom ne sedi slovencelj, ki se drži zapovedi iz časa socializma, pametuje pa tako, kot da bi imel reference iz Wall Streeta. Temu se reče neprizemljenost oz frustracija - biti tisto kar nisi. Slovencelj. :xx!: :sori:

Pred dnevi sem prebral, da boš pisal nasvete v čebelarja. Poleg vsega, že nekajkrat napisanega, napiši še kaj takšnega kar bo dalo misliti sedanjim in prihodnjim rodovom čebelarjev. :palec: x:Dx




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0