
Ghi-prečiščeno maslo-ayurveda
#1
Objavljeno: 14. marec 2004, 17:44
Zanima me, če kdo ve ali lahko za izdelavo Ghia uporabim tudi kupljeno maslo v trgovini.
Ali ima kdo izkušnje s tem?
LP
B.
#2
Objavljeno: 16. marec 2004, 17:45

Aja - in zakaj potem sploh se vtaknem?
Preprosto - da se osvezi tema, ocitno je ostala spregledana.


Picasso
#3
Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. marec 2004, 18:45



#4
Objavljeno: 16. marec 2004, 18:49
Picasso
#5
Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. marec 2004, 19:01



#6
Objavljeno: 16. marec 2004, 19:08
... hmm... maslo... celo recemo (pa ne pomislimo na asociacijo) - krema ni dovolj 'maslena'...
OK - morda pa samo jaz tako recem, ki slikovito se zmenim.

Picasso
#7
Gost_sstane_*
Objavljeno: 16. marec 2004, 19:49
A se na tržnici sploh še dobi SUROVO maslo

#8
Objavljeno: 12. april 2004, 14:20
Sicer delam ghi tudi iz masla, kupljenega v trgovini, toda boljse je, ce ga dobis na trznici ali na kaksni kmetiji...
Maslo stopis in ga kuhas tako dolgo, da postane popolnoma bistro. Toda-pazi, da se ne prizge, saj se na dnu nabere usedlina, zato je treba kuhati na najmanjsem moznem ognju. Pene, ki se nabirajo na vrhu, pobiras z zlico, ni pa nujno, vendar ce jih puscas gor, ne vidis, kako bistro je oz. ce je ze gotovo. Nato ghi prelijes v kozarcek in pazis, da ti vanj ne uide usedlina. Nato pustis, da se ohladi.

#9
Gost_sstane_*
Objavljeno: 12. april 2004, 18:45
Upam, da ne bo nikomur škodilo, če osvetlimo tisočletja stara dognanja in poimenovanja s kančkom jezika znanosti današnjega časa, vse z namenom, da ni potrebno izročilom le verjeti, ampak, da jih lahko tudi razumemo.
Torej, s tem postopkom odstraniš škodljivo snov, konzervans, v kar se nad 65°C spremeni biokoda, sol in C-vitamin in, ki nad temperaturo razpada C-vitamina 225°C postane zopet neškodljiva usedlina.
Zato je tudi zelo pomembno, da pri cvrenju uporabljaš olja, ki imajo temperaturo vrelišča nad temperaturo razpada C-vitamina, kajti prav vsako surovo živilo vsebuje biokodo.
To je tudi osnovna napaka v zgodovini človeka, ker je pač zaradi neznanja delal še hujšo napako v pripravi hrane, ker ji je dodajal sol in začimbe med kuhanjem in pečenjem.
Biokoda je namreč do 65°C zdravilo, med 65°C do 225°C pa strup.
Če te pa to bolj podrobno zanima, te vabim, da prebereš knjigo, ki jo imaš na moji spletni strani.
#11
Gost_sstane_*
Objavljeno: 12. april 2004, 22:39
Postopek pa tako poznaš iz moje knjige

Na tem primeru sem hotel le razložiti pomen temperature v povezavi z biokodo.
Ampak, naravno surovo maslo do 65°C je tudi odličen namaz.
#12
Objavljeno: 12. april 2004, 22:43
Razloga sicer ne vem. Imenovali pa so ga KUHANO MASLO.
Vojko
Si želiš več od življenja?
Privošči si življenjski coaching!
Vojko J Kalan
e: vojko@9zvezd.com
t: @vojko_9ki
t: @vojko629
#13
Gost_sstane_*
Objavljeno: 12. april 2004, 22:45
#14
Objavljeno: 13. april 2004, 12:45

Jaz ghi uporabljam pri kuhanju, najveckrat za prazenje zacimb, cvrem zelo malo, morda kaksne polpete ali purije, kot namaz pa mi je bolj vsec surovo maslo.

#15
Gost_sstane_*
Objavljeno: 14. april 2004, 11:09
No, vidišO, Stane, to si pa strokovno opisal!
![]()
Jaz ghi uporabljam pri kuhanju, najveckrat za prazenje zacimb, cvrem zelo malo, morda kaksne polpete ali purije, kot namaz pa mi je bolj vsec surovo maslo.


#16
Objavljeno: 25. marec 2007, 19:33

#17
Objavljeno: 25. marec 2007, 19:43



#18
Gost_sstane_*
Objavljeno: 25. marec 2007, 19:49
Kje boš pa surovo maslo dobilKaj je to sterilna gaza.. mislim kje se da to dobit.. me ima da bi si naredil tole maslo

#19
Objavljeno: 25. marec 2007, 19:51
No in ti kozarci za vlaganje se dajo kje kupit?
Pa rad bi vedel kje?
Jutri bi se lotil tega delat
kmal bo shankprakshalana pa bo treba Kicheri narest
V vsaki večji trgovini za hrano, vprašaj ko boš šel. Sigurno imajo

Sedaj pa ti meni prevedi kakšen praznik bo to


#20
Gost_sstane_*
Objavljeno: 25. marec 2007, 20:24
Nikjer, vse je narejeno iz pasteriziranega mleka, boš moral nekam na kmete, če ga sploh tam še kdo delaZakaj? sej povsod imajo surovo maslo

#21
Objavljeno: 25. marec 2007, 20:29


#22
Gost_sstane_*
Objavljeno: 25. marec 2007, 20:32
Po tvoje ne dvomim, po ayurvedsko pa neKompliciraš Stane
bo tisto po moje čist ok.

#23
Gost_sstane_*
Objavljeno: 25. marec 2007, 20:47
Ne verjami, kar piše na embalažah, na vsaki piše surovo maslo, kot na vsaki piše morska solmislim, da se najde kako surovo maslo ki ni iz pasteriziranega mleka ob tolikšni ponudbi trgovin...


#24
Objavljeno: 25. marec 2007, 20:52
ja jaz ga nredim sama takole daš 250 gramov masla ga zavreš in nato daš na najmanjši možni ogenj. začelo se ti bo naberati bela naplavina, ki jo poberaš vsake 5 min in to ponavljaš toliko časa da belega ni več v maslu in vidiš dno posode. Namen tega pa je , da se maslo zaradi tega ne pokvari tako hitro.Pozdrav!
Zanima me, če kdo ve ali lahko za izdelavo Ghia uporabim tudi kupljeno maslo v trgovini.
Ali ima kdo izkušnje s tem?
LP
B.
#25
Objavljeno: 25. marec 2007, 20:52



Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0