Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Izvor duš


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
101 komentarjev na to temo

#1 Misko

Misko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 23

Objavljeno: 28. oktober 2002, 01:00

Ima morda kdo odgovor na katerega od naslednjih vprašanj?

Od kod izvirajo duše?
Človek se naj bi razvil iz primitivnega bitja.. kdaj je dobil dušo, če jo ima?
Kaj je bistvo (smisel) življenja?
Kako, da ženske v zgodovini niso bile nikjer posebej "izbrane", vendar se jih največ ukvarja z duhovnimi stvarmi.
Objavljena slika

#2 Anatha

Anatha
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 182

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Odgovore na vsa naša vprašanja nosimo v sebi, samo prisluhniti je treba znati s pravimi ušesi...

¤ Anatha ¤

#3 Sirij

Sirij
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Spet bom postregel z ezotericno razlago. Vprasanje je zelo kompleksno, bom zelo poenostavil. Vesolje je nastalo, ko se je eno prapocelo, ki ni bil ne moski in ne zenski princip, razdelil na moski in zenski princip, Sivo in Sakti. Siva je popoln duh, Sakti pa materija. Da bi se vsi potenciali, ki jih prapocelo nosi kot semena v sebi, lahko izrazili, sta se tako Siva kot Sakti razdrobila na drobcene enote zavesti (duse) in materije (recimo temu atomi). Zavest se brez materije ne more izraziti in obratno.
Na Zemlji se je zivljenje pocasi razvijalo od mineralov, prek rastlin in zivali, do nasega prednika, bitja, ki je ze imel zametek uma. Pred 18,5 milijona leti, je bil cloveski prednik tako razvit, da se je lahko individualiziral, da je vsak dobil svojo duso. Zivali namrec niso individualizirane, vsi predstavniki ene vrste imajo eno skupno duso. Macke imajo recimo duso mack. V bistvu je napacno reci, da ima clovek duso. Prav je, ce recemo, da ima dusa cloveka. Dusa je v bistvu soncni angel, soncni deva, ki utelesa cisto zavest, cisto bivanje in cisto blazenost. Nima pa sposobnosti, da bi te svoje kvalitete izrazila v snovnem svetu. In to je smisel zivljenja. Dusa se utelesi tako, da si ustvari mentalno, astralno in etersko telo, starsi pa ji priskrbijo fizicno telo. Vsa telesa nastanejo na podlagi vibracije iz prejsnje inkarnacije, tako, da clovek v razvoju nadaljuje tam, kjer je koncal v prejsnjem zivljenju. Nikoli ne nazaduje, ceprav stori kaj zelo slabega. V tem primeru miruje, dokler ne odplaca slabe karme. Mi, tu na tleh, smo sebicne, egoisticne osebnosti, ki so odsev duse, ki prebiva na visjih ravneh. Smisel zivljenja je, da se ucimo biti taki, kot je dusa in izrazati njene kvalitete v zivljenje. Prvi namen duse je nesebicno sluzenje svetu. Zato je prvi odraz prisnega stika z duso zelja, da bi bili koristni, da bi ustvarjali, da bi pomagali - cisto nesebicno. Bolj ko smo ustvarjalni, bolj izrazamo duso in se vec ustvarjalne energije prejmemo - zacaran krog. Ko enkrat postanemo popolni, ko kot osebnost popolnoma izrazamo kvalitete duse, postanemo bozanski. Tudi dusa sama je odsev se visjega principa, monade - bozanske iskre. Ko postanemo popolni, se zdruzimo tudi z monado in dusa, kot posrednik ni vec potrebna. Takrat se nam tudi ni vec treba vedno znova rojevati in umirati, ne ustvarjamo vec slabe karme. Razvoj od primitivnega cloveka, do popolnega, je zelo dolgotrajen. Potrebnih je vec tisoc inkarnacij, da smo koncno sposobni izraziti lastnosti duse. Z nasim planetom je povezanih 60.000.000.000 dus, od tega jih je sest milijard v inkarnaciji.
Ne vem kaj tocno mislis z vprasanjem zakaj zenske niso bile izbrane. Ce te zanima zakaj niso bile uveljavljene v druzbi, je to pomoje zato, ker so bile v preteklosti zatirane zaradi moskega egoizma, ker so/smo moski mislili, da so manj vredne, ker niso tako zelo mocne, ker tezje ulovijo kakega jelena ali medveda. Vendar ne pozabimo, da je nekoc v preteklosti vladal matriarhat.
Ce pa te zanima zakaj je tako malo zensk duhovnih uciteljic, je to zato, ker je zdaj v svetu mnogo bolj izrazen zenski princip - materija. Svet je popolnoma materialisticen, redko kdo se ukvarja z notranjostjo, ljudje se vecinoma zanimajo samo za denar in osebno zadovoljstvo. Ce se ze trudijo poiskati sreco, jo ponavadi iscejo v materialnih stvareh. Popolnoma smo istimo s svojo osebnostjo, z materijo. Bojimo se smrti, cveti znanost, ki se ukvarja z materijo. Nic bolj prefinjenega ni splosno sprejeto. In ker je tako, se duhovni ucitelji po zakonu utelesajo predvsem v moska telesa, saj moski princip predstavlja duha. Pa nocem reci, da so moski bolj duhovni od zensk, gre samo za princip. Cez nekaj sto letij, se bodo vse pogosteje utelesali tudi v zenskih.
Meni se sploh ne zdi, da bi se zenske bolj zanimale za duhovnost kot moski. V skupini, s katero sodelujem, nas je ravno nekje na pol. Dejstvo pa je, da se razlikujemo. Zenske so bolj prakticne (ne tehnicne), moski pa bolj idealisticni.
Upam, da sem vsaj priblizno razumljivo pojasnil, ce kaj ni razumljivo, se lahko se malo pomatram.
Vsem lep dan, s soncem obsijan.

#4 mik

mik
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Zdravo,

Zadnje čase sem prebral nekaj knjig na temo vloge in razvoja duš na tem in drugih svetovih (Potovanje duš, Domovanje duš,...).
Vsi opisi vlog, vzrokov-posledic, možnosti napredka, ... so dokaj enotni: presegati lastne meje in pri tem pomagati tudi ostalim.

Nisem pa zasledil pojasnila o osnovnem vzroku tega početja:
- razumem, da se duša razvija in da zato potrebuje materialni svet. Ne razumem, zakaj je potrebna tako močna amnezija zavedanja lastnih napak in rešitev iz duhovnega sveta, saj večini ljudi ne uspe narediti kakšnega večjega napredka v življenju (tudi sam sem v tej skupini). Tu se mi postavlja vprašanje: je pomemben napredek ali način napredka (cilj ali pot). Če razmišljam z svojo omejeno zavestjo, bi mi malo več namigov, kaj bi lahko z večjim odrekanjem in trudom lahko dosegel pri svojem razvoju, verjetno pomagalo (tako je pri drugih zemeljskih stvareh, kjer potrebuješ motivacijo). Dokler ne narediš prvega koraka v to smer oz. doživiš prvih uspehov na duhovnem področju, se ti tudi slučajno ne more sanjati, kaj vse lahko premagaš in kako relativno je lahko doživljanje sveta.

Bilo bi logično, če duhovni svet ne bi bil dokončen oz. bi bil tudi sam del nečesa večjega in da razpolaga z omejenimi resursi, kot je zemlja, ki je nastale neodvisna od njegove volje. In da duše vstopajo v duhovni svet iz druge dimenzije in se ne rojevajo v duhovnem svetu, kot čista bitja. Ni mi namreč logično, zakaj bi človek delal zlo, če nastane kot čisti vir energije.
Nudi zemlja res najboljše pogoje za razvoj?

Upam, da nisem bil preveč nerazumljiv. Če je kdo že prišel do odgovorov na ta vprašanja, bi mu bil zelo hvaležen za pojasnilo.





mik

#5 someone

someone
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 84

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

quote:
Ni mi namreč logično, zakaj bi človek delal zlo, če nastane kot čisti vir energije.



sem sicer laik v ezotericnih vodah, ampak se mi zdi,da človek ne bi delal(in tudi kot otrok je taksen) zla, če ne bi bilo toliko stranskih dejavnikov prisotnih ,npr. vzgoja,socializacija,okolje

ampak potem se mi pojavi vprašanje v smislu npr. pračloveka...on ni imel toliko "negativnih" vplivov, pa vendar mu ni uspelo da bi postal popoln...zakaj ?.....mogoče pa ni znal prisluhniti "sebi" in je torej potreboval razvoj "zavesti" ?

in če sedaj predpostavljamo, da smo na pravi poti, (v smislu poslusanja "sebe") ugotovimo, da v bistvu nismo na pravi poti saj so "stranski" dejavniki tako razviti, da je to vecini ljudjem zelo tezko storiti...zaradi "šumov" iz dnasnjega okolja

je morda pot do "popolnosti" vrnitev na stopnjo pracloveka v smislu "stranskih" dejavnikov in ohranitev enake stopnje zavesti,razuma...kot jo imamo sedaj na razpolago (le do nje je potrebno prit) ?

in sveda tudi mene zanima kakšna je naša trenutna situacija


LP

#6 someone

someone
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 84

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

quote:
Upam, da sem vsaj priblizno razumljivo pojasnil, ce kaj ni razumljivo, se lahko se malo pomatram.




ja, torej če imamo "sliko" oz. "zemljevid" (kot si nam ga predstavil) ali lahko sklepamo oz. ugotovimo kje (vsaj priblizno) se trenutno nahajamo ?



LP

#7 Sirij

Sirij
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Tudi sam stvari se nimam cisto razciscene, se mi pa malce svita.
Zakaj "amnezija"? Predstavljaj si, da bi se ves cas zavedal, da prihajas iz popolnega sveta, kjer ni nikakrsnega trpljenja, kjer se cutis povezan z vsem, kjer se vsega zavedas in vse razumes. Obcutki radosti, srece in ljubezni, ki jih imamo kot ljudje, so le drobcena sencica srece in radosti, v katerih vecno biva Dusa. Predstavljaj si, da bi se tega kot clovek, ki zivi v tem svetu trpljenja, ves cas zavedal. Saj bi znorel. Ne bi se mogel osredotociti na svoje zivljenje, ampak bi ves cas skusal zbezati iz tega sveta. Tako zivljenje ne bi bilo mogoce. Isto velja za prejsnja zivljenja, samo da v tem primeru pozabimo grozote in napake, ki smo jih poceli, tako, da ne vplivajo na sedanje zivljenje.
Iz tvojega vprasanja lahko sklepam, da ne razumes cisto dobro kaj drusa sploh je. Dusa, ki ves cas biva v duhu, ne dela nobenih napak, z nasega stalisca je popolna. Dusa se ne utelesi tako, da bi se sama spustila v fizis. Le svojo zavest in zivljenjsko energijo spusti v svoj odsev, cloveka v inkarnaciji. Clovek v inkarnaciji je v bistvu osebnost in ne dusa. In osebnost je tista, ki dela napake in ki se uci biti podobna dusi. Ce se ne motim, ko clovek umre, vse njegove izkusnje vsrka dusa, oziroma natancneje njeno telo - kavzalno telo, v katerem se hranijo vse izkusnje preteklih zivljenj. Tiste, ki so v doloceni inkarnaciji koristne, dusa vgradi v na novo inkarnirano osebnost. Od kod pa mislis, da izvirajo tvoji talenti.

Mislim, da je poti mnogo, cilj pa le en. Pot izberes sam, oziroma ti jo zacrta tvoja dusa, cilj pa imamo vsi enak. Konkretnega namiga ti ne more in ne sme dati nihce, sledi temu kar si. So pa nekatera pravila, ki se jih splaca upostevati. Pomembno je, da si urejen, da zivis v urejenem okolju. Pomembno je, da si dosleden, da si posten, da delas to, kar mislis. Trudi se biti nenavezan. Redno, vsak dan, vzpostavljaj stik s svojo notranjosjo. To lahko pocnes s kaksno pravo meditacijo, recimo budisticno, transcendentalno, transmisijsko ... Hodi na sprehode ali pa se ukvarjaj s sportom, jogo. Bodi ustvarjalen. Pocni stvari, ki te veselijo. Ce se cesa lotis, zadevo tudi spelji do konca. Drzi se obljub. Trudi se, da bos srcen - skrbi za okolje za ljudi okrog sebe. Razmislaj o naravi, vesolju in sploh vsem. Beri. Nikoli ne pij alkohola in ne uzivaj nobenih drog. Sprasuj se: "Kdo sem, od kod prihajam?" Fino je, ce ne jes mesa, ker to znizuje vibracijo.
To so nekatera pravila, ki pa niso absolutna, tudi ce katerega ne upostevas, bos scasoma cilj se vedno dosegel. Bodi zivljenjski. Ne poskusaj zagrabiti vsega na enkrat, ker ti bo zmanjkalo energije. Pocasi, najprej sprejmi drobne stvari, ko bos osvojil te, pojdi naprej. Nicesar ne pocni na silo, vseeno pa se se je treba potruditi.
Cilja nihce ne more doseci v enem zivljenju. Koraki so res drobni. Tudi vecina tistih, ki veljajo za zelo poduhovljene, ki ze 20 let pridno meditirajo, ki ne jejo mesa in ki vsak teden preberejo eno duhovno knjigo, imajo pred sabo vsaj nekaj deset inkarnacijskih izkusenj. Ponavadi so najbolj razviti tisti, ki se z duhovnostjo sploh ne ukvarjajo, ampak vso energijo vlozijo v ustvarjanje in pomoc drugim.
Zemlja se zdalec ne nudi najboljsih pogojev za razvoj. Ce se omejim na nas soncni sistem, je razvoj na Zemlji najtezji, saj smo edini planet, ki ima zivljenje na trdnem fizisu. Venera je recimo par milijinov let pred nami. Clovek dela zlo, ker ni popoln, ker se cuti loceno od narave in drugih ljudi. Ker nima znanja. Ima pa svobodno voljo, ki jo s pridom uporablja za sebicne namene. Napake so najboljsa sola. Vse se vrne. Zakon karme je najboljsi in najbolj ljubec ucitelj. Ceprav je clovekova dusa popolna, se v svobodno voljo osebnosti ne mesa, le opazuje in caka, da je osebnost zacne odzivati na njene impulze in voljo.
A bo?

#8 Misko

Misko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 23

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Zanimiva razmišljanja.. mislim, da imamo za celo življenje dovolj za premišljevanje o tem.
Ne vem, če ima hrana tukaj kakšno bistveno vlogo..
pravijo, da so živali brutalno zaklane in to vpliva na meso. Tudi rastline so živa bitja in marsikatera rastlina je precej bolj brutalno obdelana kot kakšna žival?

#9 someone

someone
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 84

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

quote:
To so nekatera pravila, ki pa niso absolutna, tudi ce katerega ne upostevas, bos scasoma cilj se vedno dosegel. Bodi zivljenjski. Ne poskusaj zagrabiti vsega na enkrat, ker ti bo zmanjkalo energije. Pocasi, najprej sprejmi drobne stvari, ko bos osvojil te, pojdi naprej. Nicesar ne pocni na silo, vseeno pa se se je treba potruditi



no glede tega me nekaj zanima...

star sem 25 let...pred par leti sem (kot bi platon ali nekdo dejal ) ignoriral samega sebe...torej hodil sem po neki poti in sploh nisem vedel kam grem...

..nato me je zivljenje za nekaj casa kar hudo kaznovalo in posledica tega je bila "poslusanje samega sebe" ...sedaj SE ne ignoriram več in poskusam slediti "notranjem Jazu"..

..no problem je ta, da se mi zdi, da se mi je vse to zgodilo prehitro...vglavnem spremembe so se kazale (in se kazejo ) v vseh pogledih mojega zivljenja in vem, da je glavni razlog "poslusanje sebe" in taksno zivljenje mi je zelo vsec me pomirja in mi hkarti daje navdih

...ampak vseeno se nemorem zgubit obcutka, da se vse nekako dogaja prehitro...pravis, je potrebno iti postopoma...kako naj vem ali grem prehitro ? ja saj vem, da mi bo to zivljenje samo pokazalo scasoma in bom takrat to drugace videl...ampak vseeno bi vprasal vas nekoliko starejse...kaksno vlogo ima samo odrascanje...ali ste tudi vi ko ste "odrasli" sli skozi to fazo v kateri sem trenutno jaz ?



LP

#10 Sirij

Sirij
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Kje se trenutno nahajamo?
Na to vprasanje je spet zelo tezko na kratko odgovoriti.
Trenutno smo peta podrasa pete rase. Povprecna razvojna stopnja clovestva je 0,3 (od 5). Kaj to pomeni?
Clovestvo kot celota se razvija zkozi zelo dolga obdobja, ki jih zaznamujejo dobe, v katerih zivijo rase. Prvi dve rasi in dobi nista pomembni. Naslednja, tretja je bila lemurijska rasa oziroma doba, v kateri se je clovek ucil fizicnih gibov, nagonov, ucil se je zadovoljevati svoje zivljenjske potrebe. Naslednja rasa oziroma doba je trajala par milijonov let in se je koncala pred, ce s ene motim, 100 tisoc leti. To je bila atlantska rasa. Takrat so ljudje razvijali astralno telo oziroma custva, zelje. Ucili so se, kako zadovoljiti svoje zelje. To jim je tako dobro uspelo, da je astralno telo se vedno najbolj razvito telo cloveka. Atlanti pa niso se znali razmisljati.
Tega se ucimo mi sedaj. Nasa rasa in doba se imenuje arijska (to nima nobene zveze s Hitlerjevimi popacenimi pogledi). Nekateri ljudje (Japonci, Kitajci...) pa imajo se vedno atlantska telesa, ceprav ze arijsko zavest. Nasa naloga je (govorim za clovestvo na splosno), da razvijemo mentalno telo, razum in scasoma intuicijo, ki prihaja z visjega mentala. Ravno zato je znanost in filozofija dozivela taksen razmah ravno od casov Stare Grcije naprej. V lemurijski rasi je nastala hatha joga, v atlantski bakti joga, za naso dobo pa je primerna radza joga ali joga razuma. Tako clovestvo kot celota pocasi napreduje. Rimljani, naprimer, so bili se 4. podrasa 5. rase, mi pa smo ze 5. podrasa.
Ni pa nujno, da posameznik hodi z ostalim clovestvom. Nekateri ljudje so bolj, drugi manj razviti od vecine. Vsi posamezniki, ki so prispevali nekaj pomembnega (umetniki, politiki, voditelji, pomembni duh. ucitelji, raziskovalci, znanstveniki, ucitelji, feministke ...) so bili oziroma so nadpovprecno razviti. Nekateri, recimo Leonardo, Mozart, Bach in mnogi drugi, so ze dosegli popolnost.
Posameznikova razvojna stopnja s emeri v posvecenjih. Od nic do pet. Kot sem rekel je povprecje 0,3. Tole je zelo tezko na hitro razloziti, ampak bom poizkusil. Ko je clovek enkrat do neke mere sposoben zavestno nadzirati svoje fizicne nagone in potrebe, in ko se zave, da ni center vesolja, da smo vsi ljudje bratje, takrat je zrel za prvo posvecenje. Da ne boste narobe razumeli, TEH LASTNOSTI CLOVEKU NE DA POSVECENJE, AMPAK JIH MORA CLOVEK RAZVITI, DA DOSEZE POSVECENJE. To seveda ni pravilo, vendar so ljudje, ki so vegetarijanci, ki redno meditirajo in ki so svojo usodo vzeli v svoje roke, tik pred prvim posvecenjem, ali pa so ga ze dosegli. Trenutno je v inkarnaciji okrog 1,2 milijona ljudi, ki so ze dosegli 1. posvecenje. Da dosezemo 1. posvecenje moramo skozi tisoce in tisoce inkarnacij, od tam naprej pa gre mnogo hitreje. Od prvega do dugega posvecenja rabimo od 2 do 20 inkarnacij, povprecno 7. Drugo posvecenje dosezemo, ko se znebimo vecine slepil, ki nam meglijo pogled na realnost, ko smo zavestno sposobni nadzirati svoje custveno telo. Takih ljudi je trenutno v inkarnaciji, ce se ne motim, okrog 500 tisoc. Od drugega do tretjega posvecenja lahko prilezemo v enem zivljenju. Pri tretjem posvecenju dobimo nadzor nad mentalnim telesom. Ljudi s tretjim posvecenjem je okrod 100 tisoc, ce se ne motim. Pri cetrtem posvecenju se zlijemo z monado, bozansko iskro, dusa kot posrednik ni vec potrebna. Takih ljudi je v inkarnaciji okrog 20.000. Jezus je recimo ob smrti na krizu dosegel 4. posvecenje, ki se imenuje tudi krizanje ali odpoved. S petim posvecenjem postanemo mojster modrosti. To je cilj cloveskeg razvoja. Mojstru se ni vec treba inkarnirati na Zemlji. To pa se zdalec ne pomeni, da je to konec razvoja. Razvoj se nikoli ne konca. Kot mojster se boste podali na eno od 7 nadaljnjnih razvojnih poti, o katerih je malo znanega in o njih zdaj ne bi.
Ce posameznikov razvoj primerjamo z enim zivljenjem, je ves razvoj od primitivnega cloveka pa do mojstra, kot osnovna, srednja sola in faks - samo priprava na pravo zivljenje. Ko si na faksu lahko opravljas ze kaksno delo, vendar pa se pravo `ivljenje zacne, ko diplomiras in zazivis kot odrasel. To je le ena taka ne ravno posrecena primerjava.
Mogoce samo se to. Kje se trenutno nahajate je tezko ugotoviti. Tega se ne da razbrati iz horoskopa, z dlani, z oci, z nihalom, s hipnozo, ceprav mnogi trdijo, da se da. Na kaksni razvojni stopnji ste, lahko sklepate le sami, se dobro preucite kaj posvecenja sploh pomenijo. Tocno razvojno stopnjo pa lahko pove le mojster, ali pa nekdo, ki ima z njim telepatski stik. Duhovna razvitost se ne kaze nujno kot inteligenca ali poduhovljenost. Lahko imas pet doktoratov, pa se vedno nisi dosegel 1. posvecenja. Duhovna razvitost se bolj kaze kot karizma in intuitivnost (v pravem pomenu besede). Ceprav boste mogoce zelo preseneceni, ampak recimo Hitler, Tito, Stalin, Mao in nekateri drugi, ki so svetu zadejali mnogo gorja, so bili dokaj visoko razviti. Ce ne bi bili, ne bi mogli za sabo potegniti mnozic ljudi. Imamo svobodno voljo, in vse do tretjega ali cetrtega posvecenja jo lahko izrabimo za osebne koristi. Se celo tako je, bolj ko je clovek razvit, vecje sranje lahko naredi.
Ne ukvarjajte se toliko s tem, kje se nahajate. Pomembno je le, da se zavedate, da nimate 3. ali 4. posvecenja, ce ga res nimate. Mnogi mislijo, da so zelo visoko razviti, pa v resnici sploh niso.
Samo tako za orientacijo, vam navajam nekaj znanih posameznikov in njihovih razvojnih stopenj, ki sem jih prepisal iz knjige Maitrejevo poslanstvo, ki jo je napisal Benjamin Creme.


Tito 2,5
Nikola Tesla 2
Stalin 2
Shakespeare 3,5
Rembrandt 3
Picasso 2,4
Nostradamus 1,7
Mojzes 2,3
Mohamed 3,4
Martin Luther 2,3
Lincoln 3,3
Kolumb 2
Lennon 1,6
Lenin 2,2
Devica Orleanska 3,3
Hitler 2
Mozart 3
Einstein 2,2
Gandhi 2
Francisek Asiski 3,5
Elvis Presley 0,8
Marilyn Monroe 0,9

#11 Sirij

Sirij
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

MISKO
Kot razumem, hrana igra zelo pomembno vlogo v nekem razvojnem obdobju (gledano evolucijsko, ne le kot eno zivljenje). Ko clovek prvic navezuje stik z duso, je najprej pomembno, da ima cimbolj prefinjeno fizicno in etrsko telo. Eden od nacinov, kako to doseci, je prava hrana. Zivali niso problematicne zaradi brutalnega klanja. No to seveda tudi, ampak zivalsko meso ima samo po sebi nizjo vibracijo kot rastlinska hrana. Saj je cisto logicno. Prana, zivljenjska energija prihaja od Sonca. Ce se omejimo na fizicno telo, je zivali ne morejo vsrkati, rastline jo pa. Ce jes rastline, dobis veliko bolj prefinjeno prano, kot ce jes zivali, ki se hranijo z rastlinami ali celo z drugimi zivalmi. Ce odpisemo razne umetne dodatke, samo meso ni tako skodljivo, kot pravijo nekateri zagrizeni vegetarijanci. Vendar pa, ce se trudis vzpostaviti stik z duso, je pomembno, da jes cim bolj prefinjeno hrana - cim bolj satvicno. Gobe, recimo, imajo enako vibracijo kot meso.

SOMEONE
Nekje pri 25. letu naj bi povprecen clovek dozorel in prisel do stopnje, kjer je koncal v prejsnjem zivljenju. Pomoje ni nic narobe, ce se ti stvari dogajajo hitro. Problem je, ce se ti trudis, da bi vse na hitro dosegel. Recimo en kolega se je zelel na silo umiriti. Nehal je ponocevati, piti pivo, kaditi travo. Nekaj casa je zdrzal, potem pa je mislil, da ga bo razneslo. Prej kot v enem mesecu se je vrnil k starim razvadam, ker je bil nasilen do sebe. Zelel je prehitro priti na cilj.
Pri nekaterih stvareh je pa se bolje, ce kar na enkrat presekas in se obrnes v cisto drugo smer.
Bos ze videl. Tudi ce delas kaj narobe, ni s tem nic narobe. Bos ze popravil napako, ko jo bos odkril.

#12 Misko

Misko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 23

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Tale meditacija... gre nekako za pomoč pri doseganju notranjega miru, če te prav razumem? Zanimivo se mi zdi, da Kristus, ki si ga omenil kot človeka, ki jo dosegel najvišjo raven, ni meditiral, oziroma to vsaj ni nikjer omenjeno. Ali to pomeni, da je nekdo, ki lahko doseže notranji mir in ljubezen do bližnjega brez meditacije, že na zelo visoki razvojni ravni?
In še.. ali si duša že v naprej začrta svoj načrt? Ali lahko s svojim fizičnim telesom kaj pospešiš "duhovno rast" duše, da prej dosežeš najvišjo raven?
Moje videnje vsega tega je, da je vse skupaj zelo preprosto, vendar zelo težko dosegljivo pri tako zastavljenem svetu, kot je Zemlja..

#13 Misko

Misko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 23

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

Še to.. če je Kristus s križanjem dosegel najvišjo stopnjo, mora biti v glavnem vse, kar je govoril in je zapisano res, če seveda znaš prav razumeti.

#14 Sirij

Sirij
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 29. oktober 2002, 01:00

MISKO
Meditacija ni samo pomoc pri doseganju notranjega miru. Ce je meditacija prava, je to tehnika za treniranje mentalnega telesa in navezovanje stika z duso. Ljudje pod pojmom meditacija razumejo vse mogoce stvari, od sanjarjenja med sesanjem prahu, razmisljanja, sedenja v lotosovem polozaju ob svecah, do poslusanja "meditativne" glasbe. To ni prava meditacija. V pravi osebni meditaciji lahko obcutis duso, zaznas njene kvalitete (cisto zavest, bivanje in blazenost) se prepojis z njimi in jih nato izrazas v svojem zivljenju. Ko se enkrat blizas 1. posvecenju, te dusa avtomaticno pripelje v stik s tako ali drugacno meditacijo. Najprej mogoce samo probas meditirati, v naslednjih inkarnacijah pa si vse bolj zavzet, dokler to ne postane zelo pomemben del tvojega zivljenja. Z nobeno meditacijo ne mores cez noc doseci nekega cilja. Spremembe se pokazejo pocasi, cez nekaj mesecev, let in desetletij redne vadbe.
Po mojem prepricanju, Kristus in Jezus nista ista oseba. Jezus je bil Kristusov ucenec. Kristus je zadnja tri leta Jezusovega zivljenja (od krsta v reki Jordan) deloval skozenj, zato lahko recemo, da je bil Jezus Kristus. Drugace pa je bil Jezus pripadnik Esenov in je pridno meditiral, kot vsi Eseni. Ob smrti je dosegel sele cetrto posvecenje in ne peto, ki je za cloveka zadnje. Peto posvecenje je dosegel v naslednji inkarnaciji kot grski filozof Apolonij Tijanski.
Meditacija ni za vse ljudi. Clovek je lahko zelo duhovno razvit, pa ga meditacija ne zanima, ker je ekstravertiran. To ni nic slabega, ker je pac tak, se ukvarja s konkretnimi zivljenjskimi problemi in tako raste. Sluzenje in meditacija, to sta glavni poti duhovnega razvoja. Sluzenje pomeni "nesebicno" delo za korist drugih. Vsi pomembni pomembni in koristni politiki, znanstveniki, ucitelji, gospodarstveniki ... so sluzitelji. Si predstavljas, da bi Churchill, ki je bil posvecenec tretje stopnje, redno meditiral? Jaz si ne, on je bil usmerjen navzven, v akcijo in je tako rastel.

<<Ali to pomeni, da je nekdo, ki lahko doseže notranji mir in ljubezen do bližnjega brez meditacije, že na zelo visoki razvojni ravni?>>
Ni nujno. Ce v tem zivljenju ne meditiras, se ne pomeni, da nisi v prejsnjem. Razvitost se lahko kaze kot ljubezen do bliznjega, ce je to res prava nesebicna ljubezen. Podobno velja za notranji mir. Ce ta izvira iz duse, je OK. Res se ti ni treba obremenjevati s tem, kako razvit si. Ce si dober clovek, ce tudi delas dobro in ne le mislis, ce se veselis zivljenja in njegovih izzivov, potem si na zelo dobri poti, s cimerkoli se ze ukvarjas.

<<Ali lahko s svojim fizičnim telesom kaj pospešiš "duhovno rast" duše, da prej dosežeš najvišjo raven?>>
Rast duse ni pomembna, pomembna je rast osebnosti (odseva duse v snovnem svetu). Na duso ne mores z nicemer vplivati. Ljudje ne vedo kaj govorijo, ko recejo ranil si me v duso. S tem mislijo osebnost oziroma duha (astral). Z nicemer, ne s harano, strupi, telovadbo, seksom, jogo, meditacijo ... ne mores vplivati na duso. Vplivas lahko le na svoja stiri telesa (fizicno, etrsko, astralno in mentalno) ki so tvoja osebnost - odsev duse v inkarnaciji. Ne vem tocno kaj si imel ob vprasanju v mislih. Mogoce to: Ce se redno in zmerno ukvarjas s sportom ali hatha jogo naprimer, lahko tako vplivas na svojo osebnost, predvsem na fizicno in etrsko telo, ki se tako prefinjujeta in postaneta odzivnejsa za duso. To je OK.

Zavedati se moras, da Jezus (Kristus) ni sam zapisal evangelijev. Zapisali so jih njegovi ucenci, vec let po uciteljevi smrti. Zato se evangeliji med sabo razlikujejo. Naslednja stvar je, da so v teh 2000 letih Sveto pismo veckrat spreminjali. Recimo leta 533 je cesar Justinijan iz cerkve izobcil (zaradi osebnih zamer) teologa Origena, ki je bil eden od zgodnjih uciteljev krscanstva in je pouceval tudi o reinkarnaciji. Z njim je iz Svetega pisma zbrisal tudi vse sledi o reinkarnaciji. Hocem reci, Jezus je ucil o reinkarnaciji in to je bilo na zacetku zapisano tudi v evangelijih. Do danes se je posreden dokaz o reinkarnaciji ohranil le na treh mestih v Svetem pismu. O tem zdaj ne bi.
Baje, da naj bi bilo le 60 odstotkov Svetega pisma resnicnega. Pa se tisto, kar je resnicno je zapisano zelo simbolicno, danasnji teologi pa SP razlagajo zelo dobesedno, kar je cisto mimo. Recimo zgodba o Adamu in Evi, ki sta bila izgnana iz raja. Ljudje verjamejo, da sta bila res prva cloveka, s tema imenoma, ki ju je Bog, ker je Eva sunila japko, izgnal iz raja. To je cist MIM. V resnici je to simbolicna zgodba, ki govori o individualizaciji dus pred 18,5 milijona leti. Duse so se spustile v materijo (zapustile raj), da bi izkusile "sad" znanja - inkarnacijsko izkusnjo. No, tako se rece. V resnici niso zapustile raja, samo del svoje zavesti so utelesile.
Pa da ne bos mislil, da je z ostalimi verstvi kaj drugace. Vsa so zelo popacena. Ce bi jih ljudje pravilno razumeli in teologi pravilno razlagali, ne bi bilo nobenih verskih sporov in vojen.

#15 Misko

Misko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 23

Objavljeno: 30. oktober 2002, 01:00

Sirij, kje si prebral te teorije, ali si sam prišel do tega?
Kam ti pri vsem tem uvrščaš Boga?
Zanima me tudi, od kje ti tako natačen podatek, da je Kristus bil v enem od naslednjih življenj grški filozof?

#16 Sirij

Sirij
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 30. oktober 2002, 01:00

Dalec od tega, da bi sam prisel do teh teorij. To je ezoterika - nauk vecne modrosti. O tem sem ze pisal na tem forumu, pod rubriko Duhovna univerza. Tam sem nastel tudi knjige, kjer lahko ta nauk preberes. Drugace ti pa za zacetek svetujem knjigo Benjamina Crema - Nauk vecne modrosti, ki jo dobis tudi v slo. knjigarnah in knjiznicah. Nato pa mogoce se kako drugo njegovo knjigo.
Bog? Hmmm? Bog vsekakor ni nek starec z dolgo brado, ki cemi nekje v nebesih. To je spet tema, o kateri lahko napisem referat. Bom probal bit cimbolj jedrnat. Bog je v bistvu skupek vseh zakonov in principov, ki vladajo stvarstvu. Na podlagi in s prepletanjem teh zakonov, je nastalo vesolje. Bog je cisto vse, kar nas obdaja. Vsak kamen, drevo, pes, clovek, oblak, zvezde, prah, zemlja ... vse to je Bog, oziroma del boga. Bog svoje nestete kvalitete izraza tako, da se deli na milijarde bitij, od katerih ima vsako svoje kvalitete in namen. To je stvarstvo. Mi mislimo, da je kamen mrtva stvar. V resnici pa ni stvari, ki ne bi bila ziva. Materija brez zavesti ne more obstajati in obratno. Vsaka rastlina, kamen in celo vsak atom in elektron ima zavest, le da je ta zavest neprimerljivo bolj omejena od nase cloveske. Kamen, naprimer, se ne zaveda samega sebe. Ampak, ce si ze slisal, kristali rastejo, imajo svoje zivljenje. To je zaradi zavesti.
Nic od tega, kar pravim, si niso zmislili, oziroma pogruntali ljudje. To znanje prihaja od mojstrov modrosti, razsvetljenih bitij, ki so preko nekaterih posameznikov to znanje prinesli ljudem. Mojstri vidijo in vedo vse, kar se je kdajkoli in kjerkoli v stvarstvu zgodilo. Sigurno vedo tudi kaj se se bo zgodilo. Benjamin Creme, recimo, ima nenehen telepatski stik s vojim mojstrom in lahko ga vprasa karkoli zeli. Svojo verodostojnost je veckrat dokazal. To ni neko kanaliziranje iz astralnih ravni. Gre za popolno telepatsko komunikacijo, brez popacenj. Mojster je pac prek Benjamina povedal, kaj tocno se je z Jezusom (ne s Kristusom) dogajalo v Palestini in se kasneje.
Nauk vecne modrosti je skrajno kompleksna filozofija, o kateri je bilo napisanih sigurno vsaj 100 knjig. In vse klapa. Zelo se trudim biti objektiven a zaenkrat nekih neskladij nisem nasel. Nekateri pravijo, da si je vse to nekdo izmisli. Da bi se to res lahko nekdo izmislil, bi moral biti najvecji genij.

#17 zirosi

zirosi
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 594

Objavljeno: 30. oktober 2002, 01:00

Koncept duše po moje izhaja iz ideje jaza in vprašanja, kdo sem jaz. Če na primer pogledamo samo besedo duša, lahko vidimo, da ima svoj izvor v dihu, dihanje je namreč tisti najbolj očiten znak življenja, znak da telo živi. DUŠA JE IME ZA NEKAJ (ŽIVLJENJE) NA TELESU!
Tako bi tudi na vprašanje, kdaj je človek dobil dušo odgovoril, da v tistem trenutku, ko se je zavedel samega sebe.
Tudi smisel je naš, popolnoma človeški izum, smisel nam pač pomaga, da lažje preživimo, da se družimo, vendar pa je treba poudariti, da nekega velikega univerzalnega Smisla z velikim S ni, mi ljudje smo tisti, ki stvarem, dejanjem in vsemu dajemo smisel, vendar je to vedno samo naš mali smisel – Smisla ni izven nas samih.

Kar pa se tiče takšnih in drugačnih ezoteričnih razlag vsega tega skupaj moram podati nekaj svojih pripomb:
1. vse te razlage slonijo na nekakšnih predhodnih razlagah in sistemih, iz katerih si prosto po Prešernu, jemljejo vse kar jim ustreza, kar jim ne ustreza pa preprosto zavržejo. So torej skrajno eklektiče in intelektualno nepoštene (tistega od katerega jemljejo, sploh ne omenjajo)(Šiva, Šakti, monada, zavest, duša, karma, energija, prana)
2. ponavadi slonijo na nekem kultu osebnosti, ki ima ogromno »moč«, ponavadi pa še kako telepatsko povezavo, in mu svojih izjav sploh ni treba dokazovati.
3. take razlage ponavadi svet obračajo na glavo, lep je recimo Sirijev primer, ko pravi: »V bistvu je napacno reci, da ima clovek duso. Prav je, ce recemo, da ima dusa cloveka. Dusa je v bistvu soncni angel, soncni deva, ki utelesa cisto zavest, cisto bivanje in cisto blazenost. Nima pa sposobnosti, da bi te svoje kvalitete izrazila v snovnem svetu. In to je smisel zivljenja. Dusa se utelesi tako, da si ustvari mentalno, astralno in etersko telo, starsi pa ji priskrbijo fizicno telo.«. Smisel življenja je torej to, da duša svoje kvalitete (katere so ne izvemo, vendar pa je duša tako popolna oziroma brez napak). Duša si zato naredi telesa, ki ji bodo služila (mogoče je problem samo v tem kako, namreč, če duša nima niti te sposobnosti, da bi svoje kvalitete izrazila v svetu, kako si potemtakem lahko naredi »osebnost« - mogoče pa je ta duša nekakšen Demiurg(Platonov bog Stvarnik, ki dela napake, obstaja tudi bog kot ideja dobrega – najbrž monada(izraz je Leibnitzev-del njegove monadologije)-božanska iskra). Svet kot celota se tako deli na dva svetova: duhovni svet duš (Platonov svet idej) in ubogi svet materializma, kjer ženska zemlja čaka, da se vanjo spusti moška duša in si nabere izkušenj (oziroma se uresniči).
4. pogosto kažejo znake popolnega ego in antropocentrizma, lep primer: »Zivali namrec niso individualizirane, vsi predstavniki ene vrste imajo eno skupno duso. Macke imajo recimo duso mack.« , tu zadaj se skriva krščanski platonizem za ljudstvo, ljudje smo nekaj vse ostalo pa v kolikor nam ne koristi ni nič. Še huje je, ko gremo proti rastlinam, le te se ne morejo premikati in živali so nam vsaj nekatere bolj, druge manj podobne, če drugega ne, se vsaj premikajo, naj torej imajo skupno dušo (zdi se mi da to Platonu ne bi bilo všeč, pač krščanska ideja (ribe se lahko jejo ob petkih zato, ker niso živali – hrana je pač pred duhovnostjo)). Le človek je tisti, ki ima dušo in je zato nad vsemi.
5. uporabljanje megle (pomen določenih pojmov se napihuje do popolne nerazpoznavnosti. Tu bi izpostavil zlorabljen in prenapihnjen pojem zavesti, katerega newage doba suženjsko izkorišča. Primer: »Da bi se vsi potenciali, ki jih prapocelo nosi kot semena v sebi, lahko izrazili, sta se tako Siva kot Sakti razdrobila na drobcene enote zavesti (duse) in materije (recimo temu atomi). Zavest se brez materije ne more izraziti in obratno.« Tu je zavest razširjena vse do pojma duše, postavi se celo enačenje. »Dusa, ki ves cas biva v duhu, ne dela nobenih napak, z nasega stalisca je popolna. Dusa se ne utelesi tako, da bi se sama spustila v fizis. Le svojo zavest in zivljenjsko energijo spusti v svoj odsev, cloveka v inkarnaciji. Clovek v inkarnaciji je v bistvu osebnost in ne dusa. In osebnost je tista, ki dela napake in ki se uci biti podobna dusi.« Naenkrat pa duša celo dobi svojo zavest!, kako če je bilo rečeno tudi, da se zavest brez materije ne da izraziti, kako ima duša naenkrat lahko zavest in celo svojo življenjsko energijo (ali ni energija del fizisa? Kaj ima le ta opraviti v »dušnem svetu?). Beseda »zavest« pride od »zavedati se«, in je intencionalno naperjena, ZAVEST JE VEDNO ZAVEST O NEČEM (res je ni zavesti brez njenega predmeta, vendar pa mi intuicija pravi, da bi predmet lahko obstajal brez zavesti, svet pač je tudi če ga za seboj ne vidim).
6. »Prana, zivljenjska energija prihaja od Sonca. Ce se omejimo na fizicno telo, je zivali ne morejo vsrkati, rastline jo pa. Ce jes rastline, dobis veliko bolj prefinjeno prano, kot ce jes zivali, ki se hranijo z rastlinami ali celo z drugimi zivalmi.« Ne! Prana – življenje, življenjska sila; dih življenja; življenjsko počelo, ki je v ozadju vseh življenjskih pojavov; vitalno; lahko bi jo imenovali ki (japonci), chi (kitajci). Potemtakem ne more prihajati od Sonca (uv žarki), in kaže, da jo imajo tudi živali (vsaj tiste žive), v hrani pa je samo del prane, ki jo lahko črpamo tudi od drugod (dihanje-pranajama, meditacija)


To so samo nekatere stvari, ki so mi najbolj padle v oči (najbolj butaste se mi vseeno še vedno zdijo številke in ocene razvitosti Marilyn 0.9, Elvis 0.8 – ker se je Marilyn ukvarjala s politiki? Ali kako razsvetljeni Hitler omogoča Judom hitrejše reinkarnacije (najbrž mu je bilo žal, ker so ostali pri Tori in še niso prišli do 0.3)) in upam, da vse skupaj ne izgleda kot napad, Sirijevo pisanje se mi je namreč kot celota zdi zelo pozitivno, predlagal pa bi mu malo več kritičnosti pri sprejemanju takšnih in drugačnih idej (ni vse zlato, kar se sveti).


Uživajte!
Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.

#18 jkadivec

jkadivec
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 30. oktober 2002, 01:00

Že v otroštvu so me učili, da ima človek neumrljivo dušo. Nihče mi ni razložil, kdaj sem jo dobil, niti, kdaj so jo dobili tisti (starši), ki so me tega učili. Potemtakem je v meni nekaj-duša, kar nikoli ne umre, in (moja razlaga) tudi nikoli še ni umrlo ali pa bo ob moji smrti prešlo nekam, kamor moje fizično telo ne more. Kako se pride tja bomo spoznali verjetno ob smrti. Kot otrok sem imel ob operaciji tudi obsmrtno doživetje. Za kratek čas (verjetno je vse skupaj trajalo kakšno minuto) sem drsel skozi predor v 'večnost'. Vse skupaj je bilo zelo podobno izkušnjam drugih ljudi, kar lahko beremo v knjigah. Toda ostal sem na tem svetu. Kako bo vse skupaj izgledalo v naslednjem življenju bom moral torej še počakati.

V temi omenjate, da ima duša telo in ne telo dušo, ter da na dušo ne moremo vplivati. Pišete tudi o tem, da so vsa naša dejanja izraz duše. Predtem pa, da je duša čista, blažena, čista ljubezen. Zakaj potem nekatere doživljamo kot slabe, pokvarjene, sovražnike? Ker je naša duša pokvarjena ali ker toisto velja za njihovo dušo?

Kam lahko tukaj uvrstimo vest, ki je po krščanskem izročilu 'božji glas' za človeka in za njegova ravnanja? Potemtakem je torej nekakšna vez med božanskostjo duše ter nami (našo zavestjo) - telesnim.

#19 Sirij

Sirij
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 22

Objavljeno: 30. oktober 2002, 01:00

ZIROSI
Veseli me, da razmisljas s svojo glavo. Jest tu povem samo kar mislim, nikogar nocem v nic prepricevati in ce se kdo z mano ne strinja, je to njegova stvar. Bi pa rad odgovoril na tvoje replike.
1. To, kar si napisal, vsekakor drzi za new age ezoteriko. Ce bi poznal pravo ezoteriko, o kateri govorim, bi videl, da ni intelektualno nepostena in selektivna.
2. Podobno kot pri 1. tocki. Razni kvazi ucitelji res ustvarijo kult osebnosti. Ce bi poznal vire ezotericnega znanja, o katerih govorim, bi videl, da so bili vsi zelo skromni in preprosti ljudje. Preberi si zivljenjepis Alice Bailey ali Helene Blavatske. Benjamina Crema poznam osebno in vem, da je zelo preprost in trezen clovek. Tu ni nobenih kultov osebnosti. Drugace je s Sai Babo. K njemu se zgrinjajo milijoni privrzencev. Vendar kulta ni ustvaril sam, ustvarili so ga njegovi sledilci.
Kar se telepatske povezave tice. Ne verjamem vsemu kar slisim. Benjamina Crema pa smo veckrat preverjali in vedno se je izkazal za verodostojnega. Tudi Blavatska. V svoji knjigi Tajni nauk je citirala iz nekaterih knjig, ki jih hranijo samo v vatikanski knjiznici. Nikoli ni bila v Vatikanu. Knjigo je napisala v Ameriki. Po njeni smrti so Teozofi preverjali te citate, Vsi so bili tocni.
3. Nocem sveta obrniti na glavo. Ljudje ponavadi govorimo, da ima clovek duso, ker izhajamo iz sebe. V resnici pa je dusa tisto neumrljivo bitje, ki se inkarnira in si ustvari osebnost v snovnem svetu. Najprej je dusa, nato je clovek. Clovek je odsev duse in ne oratno. Zato sem rekel, da ima dusa cloveka.
Lastnosti duse sem navedel. Dusa je cista zavest, popolna blazenost in cista bit. To so samo besede, ki opisujejo neka stanja. Ne govorim kar na pamet. Govorim tudi iz lastnih izkusenj. Ze trinajst let redno meditiram in sem ze obcutil kvalitete duse. Vse te tri kvalitete se odrazajo na fizicnem cloveku, vendar samo kot sence. Cista zavest se odraza kot osebna zavest. To, da se zavedas samega sebe in okolice, prihaja od duse. Vendar je ta zavest skrajno omejena. Bit se kaze kot zivljenjska energija, brez katere clovek ne bi mogel ziveti.
4. Kritiziras stvari, ki jih sploh nisem rekel. Nikoli nisem rekel, da je vse, razen cloveka, nepomembno. Zelo dobro se zavedam pomena vseh kraljestev narave in vem, da clovek nikakor ni visek stvarstva. Zame je pac dejstvo, da ima vsak clovek svojo duso, zivali imajo pa skupinsko. Ne pravim, da zivali in rastline niso pomembne. Dejstvo pa je, da je clovek veliko dolj razvit od zivali. In to je zaradi duse, ne samo zato, ker ima vecje mozgane.
5. Seveda sem zavest razsiril do pojma duse. Dusa je zavest, dusa cloveku daje zavest. To, da se zavedas samega sebe, je odsev zavesti duse. Zavest je seveda lahko zavest o necem. Vendar ne govorim o tem. Jaz zavest pojmujem kot energijo, ki je ziva, ki omogoca, da se nekdo zaveda sebe in okolja. Zavest je zivljenje samo. To ti z besedami tezko pojasnim. Kaj je zavest, lahko obcutis v globoki meditaciji.
Seveda predmet lahko obstaja, tudi, ce se ga ne zavedamo. Vendar ne govorim o tem. Povedati sem zelel, da ima vsaka oblika svojo zavest. Clovek ima svojo zavest (se zaveda sebe in okolice), Zival ima zavest (se zaveda okolice, nagoni...), rastline imajo zavest. Vsako zivo bitje ima zavest. Zavest sama po sebi ne more obstajati, potrebuje telo (obliko) skozi katero se lahko izraza. Prav tako pa ni objekta brez subjekta. Vzemimo naprimer elektron. Znanstveniki so ugotovili, da je vse vibracija - valovanje. Tudi elektron je v bistvu samo neko konstantno valovanje - ton, vibracija. Kdo pa mislis, da to valovanje vzdrzuje - ohranja - Zavest vendar. Isto velja za atome, molekule, celice. Vsaka celica ima svoje zivljenje.
6. Primarna prana prihaja od Sonca, ki je vir vse energije v nasem osoncju. To prano neposredno vsrkavajo vsa ziva bitja, rastline in zivali, tudi clovek. Skozi pranski trikotnik na hrbtu, skozi receptorje na konici nosa. To je res. Vendar pa zivalim in ljudem ta prana ne zadosca za prezivetje. Rastlinam pa. Svetloba je namrec fizicni odraz prane. Prana ni cisto isto kot bioenergija. Bioenergija je ze sekundarna prana (ze prebavljena in obarvana z vibracijo tistega, ki jo je prebavil). Kakorkoli ze, rastlinska hrana ima vecinoma visjo vibracijo kot zivalska, to je lahko eden od vzrokov za vegetarijanstvo.
Ocene razvitosti se ti zdijo butaste, ker ne razumes za kaj se gre.

JKADIVEC
Nisem rekel, da so vsa nasa dejanja izraz duse. To bi bilo idealno. Kot osebnosti se ucimo, da bi delovali skladno z duso, vendar nam to redko uspe. Dusa je tihi ucitelj. Samo opazuje in pusti, da se osebnost uci iz lastnih napak. Dusa nikoli ni pokvarjena. Tudi najhujsi morilec ima ljubeco in modro duso. Pokvarjena je njegova osebnost, ki ima lastno voljo in ki je sebicna.
Kar se vesti tice, imas verjetno prav. Ce je vest prava, ce ni priucena, je to glas duse, ki tiho sepeta.

#20 Anatha

Anatha
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 182

Objavljeno: 30. oktober 2002, 01:00

Predvsem je važno upoštevati, da obstaja ogromno sistemov prepričanj, vsi imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti in samo zato, ker nek sistem nekaj trdi, ne pomeni, da je to tudi res. Resnica je vedno subjektivna, saj nimamo mehanizmov, s katerimi bi lahko prepoznali absolutno resnico o vsem, lahko spoznamo le delčke in odseve.

Osebno 1000x bolj cenim, če nekdo govori iz lastnih izkušenj ali dognanj kot če mi našteje še tako prestižne ideje iz knjige. Knjigo si namreč vedno po svoje razlagamo in ker smo med seboj različni, si nikoli dva na isti način ne razlagata prebranega. Tisti, ki potem posreduje znanje iz knjige, posreduje samo svoje razumevanje tega znanja, od tega poslušalec izlušči ideje, ki njemu ustrezajo, druge pa zavrže in tako se znanje popači.
Velja pravilo: gram prakse je več vreden kot kilogram teorije. Vsak ima svojo glavo, s katero lahko ali misli ali ponavlja besede drugih in vsak ima možnost izbrati, kaj od tega bo počel.

Če resnično želiš raziskovati, kaj razni sistemi ponujajo (glede vprašanja duše, recimo), se potrudi in se informiraj. Na voljo so knjižnice, Internet in tudi pogovori z ljudmi, ki nek sistem tudi praktično obvladajo - izvajajo v praksi. Je pa res, da to zahteva precej truda in te tako prisili k temu, da natančno razmisliš, ali nekaj res želiš vedeti ali ti ni tako pomembno.


¤ Anatha ¤

#21 zirosi

zirosi
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 594

Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00

Anantha! Razumevanje knjige je izkušnja (in to popolnoma lastna!) Največ pa se naučiš iz knjige življenja.

"Bolečina je najboljši učitelj, vendar se le malokdo od nje uči."



Uživajte!
Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.

#22 zirosi

zirosi
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 594

Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00

"Nocem sveta obrniti na glavo. Ljudje ponavadi govorimo, da ima clovek duso, ker izhajamo iz sebe. V resnici pa je dusa tisto neumrljivo bitje, ki se inkarnira in si ustvari osebnost v snovnem svetu. Najprej je dusa, nato je clovek. Clovek je odsev duse in ne oratno. Zato sem rekel, da ima dusa cloveka." Zirosi ni rekel, da obracas svet na glavo, pravi, da ga obraca tvoja koncepcija sveta. Zirosi je čista žival, sestavljena iz mesa, kosti in kit, okoli katerih nastajajo še vsa ostale telesa. iz zirosija nastane cel cvet

"Dejstvo pa je, da je clovek veliko dolj razvit od zivali. In to je zaradi duse, ne samo zato, ker ima vecje mozgane." Človek z njegovo neumrljivo dušo je, človek kot smrtnik pa ni.(smrt nas naredi vse enake - umrljive)
Ti meditiras zirosi pa surfa: "Seveda sem zavest razsiril do pojma duse. Dusa je zavest, dusa cloveku daje zavest. To, da se zavedas samega sebe, je odsev zavesti duse. Zavest je seveda lahko zavest o necem. Vendar ne govorim o tem. Jaz zavest pojmujem kot energijo, ki je ziva, ki omogoca, da se nekdo zaveda sebe in okolja. Zavest je zivljenje samo. To ti z besedami tezko pojasnim. Kaj je zavest, lahko obcutis v globoki meditaciji." DUSA = ZAVEST = ENARGIJA = ŽIVLJENJE SAMO (lahko bi že rekel, da je vse vse, klobasa je pač klobasa)

"n to je zaradi duse, ne samo zato, ker ima vecje mozgane." Le kaj bi človek počel brez duše? (menda ima človek tudi oči!?"

"Primarna prana prihaja od Sonca, ki je vir vse energije v nasem osoncju (manda na zemlji ni vira nergije, kaj pa vulkani, kaj pa nafta, pa morje, pa drva, elektrika - ne me imet za norca). To prano neposredno vsrkavajo vsa ziva bitja, rastline in zivali, tudi clovek. Skozi pranski trikotnik (kva je to?) na hrbtu, skozi receptorje na konici nosa. To je res. Vendar pa zivalim in ljudem ta prana ne zadosca za prezivetje. Rastlinam pa. Svetloba je namrec fizicni odraz prane. Prana ni cisto isto kot bioenergija. Bioenergija je ze sekundarna prana (ze prebavljena in obarvana z vibracijo tistega, ki jo je prebavil)." Kaj je fizični odraz? (prižgem luč in ga dobim?) Kaj bi lahko bila biopenergija (kaj je megla?)

"Kakorkoli ze, rastlinska hrana ima vecinoma visjo vibracijo kot zivalska, to je lahko eden od vzrokov za vegetarijanstvo."
Ma ja ne me basat!?

"Ocene razvitosti se ti zdijo butaste, ker ne razumes za kaj se gre." Ker ne ocenjujem nikogar - samo iščem resnico.



Uživajte!
Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.

#23 tomaz

tomaz
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 64

Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00

Danes bomo prižgali svečke za vse duše.
A ne bo to lepo!

Tomaž

#24 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00

Objavljena slikaja prekrasn bo, toplo bo, vsaj iz daljave gledat kakšen osvetljen hribček; ane svetovljanObjavljena slika
jest verjetn ne bom v bližini teh duš prižigal domače svečke, ampak to naredim kr na splošnem za vse nekak; grem k Jezusu, enmu tavelkem in mu podarim tri sveče. To me razveseli in ogreje, da sodelujemObjavljena slika

Pokowc

#25 Volk K.L.

Volk K.L.
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 848

Objavljeno: 2. november 2002, 01:00

quote:

Od kod izvirajo duše?
Človek se naj bi razvil iz primitivnega bitja.. kdaj je dobil dušo, če jo ima?
Kaj je bistvo (smisel) življenja?
Kako, da ženske v zgodovini niso bile nikjer posebej "izbrane", vendar se jih največ ukvarja z duhovnimi stvarmi.


Od kod izvirajo duše[?] Saj nobeden ti ne bo znal tega odogovoriti, mislim da se s tem ni potrebno obremenjevati. Te stvari so preveč komplicirane za naš razum in intelekt.
Četudi se je človek razvil iz primitivnega bitja še ne pomeni, da se je iz primitivnosti do konca izvil. Kaj je to primitivnost[?] Mar nimajo tudi t.i. primitivna bitja duš[?] Vsako živo bitje ima dušo, pa naj bo primitvno ali pametno.
Bistvo oz. smisel življenja. Vsak išče smisel življenja Objavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slika, to je vprašanje na katerega se ne more odgovoriti.
Ojej tole z ženskami, se pa glih ne bi strinjal [V]. Za mene je bila izbrana Mati Tereza. Za mene je ona Jezus Kristus 20.stoletja.
Ja sam ka mali pao s lipe




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0