lani poleti preizkusla tudi tale recept.
PRESNA MALININA TORTICA Skorja:
1/2 skodelice mandljev (ali orehov)
1/2 skodelice datljev
¼ žličke himalajske kristalne rožnate soli
Nadev:
1 ½ skodelice indijskih oreščkov, namočenih vsaj 5 ur (najboljše čez noč)
sok 2 limon
1 čajna žlička presne vanilije v prahu
1/3 skodelice kokosovega olja
1/3 skodelice Yacon sirupa (lahko tudi agavin nektar)
1 skodelica malin (če uporabljate zmrznjene, jih v celoti odtajajte)
Priprava:
1. Oreščke, datlje, ter himalajsko kristalno sol vstavite v blender, ter jih sesekljajte. Skorja bo dobra takrat, ko boste strukturo vzeli v roke in bo stala skupaj. Če sestavine ne držijo skupaj, vaša skorja ni popolna. Skorjo vstavite v tortni model, ter z rokami rahlo pritisnite in pazite, da so robovi zapolnjeni. Blender nato dobro splahnite z vodo.
2. Kokosovo olje, ter Yacon sirup vstavite v majhno kozico, ter pogrejte na majhnem ognju, da se utekočini.
3. V blender vstavite vse sestavine za nadev (razen malin) in miksajte do gladkega (to lahko traja nekaj minut, zato bodite potrpežljivi).
4. Na skorjo vlijte približno 2/3 nadeva ter oblikujte z gladko lopatico. Ostalemu nadevu dodajte maline, ter ponovno zmiksajte do gladkega, ter malinin nadev vlijte na sam vrh. Vstavite v hladilnik, da se strdi.
5. 30 minut preden postrežete, dajte ven iz hladilnika. Postrezite s svežim sadjem.
noro dobra pa je tudi tale torta. tudi preizkušena
čokoladno bananina presna torta (barbarellin recept)
testo
1,5 skodelici mletih lešnikov(mandljev, makadamije)
2 skodelici kokosove moke
2 žlici pšeničnega sladu/agavin sirup
2 žlici dateljeve paste
ščepec burbon vanilije
ščepec soli
bananina plast:
1 1/4 gostega kokosovega mleka
3 srednje velike banane
1/2 skodelice pšeničnega sladu(agavin sirup)
1/2 soka stisnjene limone
1/2 soka stisnjene pomaranče
ščepec soli
1/3 žličke burbon vanilije
1 1/4 utekočinjenega kokosovega olja
2 banani narezani na kolobarje
Postopek za bananino plast: Dve banani zrežite na kolobarje in obložite spodnjo plast torte.V blenderju vse sestavine zmešajte v gladko maso, razen kokosovega olja. Na koncu dodajte še kokosovo olje in še vse enkrat premešajte. Maso vlijte na spodnjo plast oboda. Za pol ure postavite model z maso v skrinjo, da se strdi.
čokoladna plast:
1 1/2 skodelice dateljeve paste
6 žlic surovega kakava v prahu
1 1/2 skodelici namočenih chia semen(voda)
4 žlice pšeničnega sladu
1 skodelica utekočinjenega kokosvega olja
Postopek za čokoladno plast: Vse sestavine, razen kokosovega olja, zmešajte do gladke konsistence. Na koncu dodajte še kokosovo olje in še enkrat premešajte vse skupaj. Čokoladno maso vlijte na bananino plast. Vse skupaj pustite v hladilniku 12h, še boljša pa je po 1 dnevu počivanja v hladilniku.
DATELJEVA PASTA: 1 1/2 skodelico dateljev namočenih čez noč in 1 1/2 skodelico vode v katerih so bili namočeni datelji v blenderju zmešaze v enotno zmes.
Merica za skodelico je: 240ml
dober tek