Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Recepti- vegi, veganski, presni, ovakvi ili onakvi


  • Prijavi se, če želiš komentirati
* * * * * 1 x ocenjeno
131 komentarjev na to temo

#51 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 27. maj 2012, 08:23

Hvala Druidka za info. Od včeraj zvečer namakam in tudi sušim bezgove cvetove, zvečer moram precediti in dodati citronko. Agava me trenutno pride predraga. V DM je cca 300 ml nekaj manj kot 5 eur, enako je tudi v Mercatorju, torej 6x toliko 30 eur... Ajdovi kruhki so posušeni, v hladilniku se hladi podlaga za marelične praline, iz kokosa in indijskih oreškov, nekaj namočenih in zmiksanih marelic, malo agavinega sirupa (no, enega sem kupila, ampak zase, ko sem glih na "kuri" x:Dx ). Kruhki so pa super, ampak po pravici povem, da ko sama nekaj delam in vidim postopek,n vse to miksanje surove in namočene ajde, pa to...mam kar malo zadržek. Medtem, ko če mi kdo drug postreže, bi pa govorila mmmm in papcala xDDx

Aja, za kokosovo mleko, ki ga potrebujem za praline, sem sedaj namočila kar kokosovo moko v malo vode, po moje da bo.

Zdaj sem se pa namislila, da si ponovno pripravim kombučo, z agavinim sirupom in dodala bom tudi nekaj bezgovih cvetov.

#52 saci

saci
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 5

Objavljeno: 31. maj 2012, 09:13

Odlične presne veganske kroglice lahko dobite tudi v novi veganski okrepčevalnici Loving Planet v BTC.ju na tržnici. Tukaj še njihova facebook stran http://www.facebook.com/LovingPlanet

#53 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 386

Objavljeno: 28. junij 2012, 10:13

Značilnosti avokada
Avokado, sadež bogov

Avokado sodi v skupino najbolj hranljivih sadežev. Po vsebnosti hranil je najimenitnejši sadež, kar ga najdemo na Zemlji. Vsebuje skoraj vse bistvene hranilne snovi, ki so pomembne pri zmanjševanju tveganja za nastanek hudih bolezni.

Objavljena slika (Foto: Photos.com)
Vitamini, minerali, energija
Avokado je eden najboljših virov naravnih mineralov in vitaminov. Približno polovica srednje velikega avokada (okoli 100 g) pa tudi premore približno 171 kcal, zato mu pravijo "hrana energije". Z 3,2 gramov vlaknin se avokado ponaša z najvišjimi koncentracijami prehranskih vlaknin. Vemo, da velik vnos vlaknin zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, raka, viskokega krvnega pritiska, sladkorne bolezni in debelosti.

Antioksidanti

Avokado je bogat z antioksidanti, ki delujejo kot preventiva pred številnimi obolenji - predvsem z vitamini A, C in E, ki pomagajo "čistiti" presežek prostih radikalov v celici. Ti "pomagajo" pri razvoju bolezni srca, sive mrene, prezgodnjem staranju in nastanku raka. Fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij in železo so najbolj pomembni minerali, ki jih vsebuje ta še vedno ne dovolj cenjeni sadež.

Zdrave, nenasičene maščobe

Ljudje so se avokada izogibali več let, saj je veljalo zmotno prepričanje, da redi. Menili so tudi, da vsebuje velike količine nezdravih maščob in zvišuje nivo holesterola v krvi. Danes znanstveniki zagovarjajo avokado kot pomemben del diete. Športnike je prepričala vsebnost t.i. mononenasičenih maščob, saj jim te pomagajo vzdržati naporne treninge in blažijo utrujenost v obdobju regeneracije. Avokado vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin. Esencialne maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma in jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo prejeti s hrano.
Nekaj namigov
Avokado je zelo občutljiv na mraz. Vseeno pa ga lahko hranite v hladilniku, v prekatu za sadje in zelenjavo. Če kupite trde (nezrele) sadeže, pri temeperaturi med 15 in 18 stopinj dozorijo v nekaj dneh. Proces zorenja lahko pospešite tako, da ga shranite v papirnato ali plastično (razgradljivo) vrečko. Avokado je zrel takrat, ko se sadež vda ob nežnem pritisk pri koncu peclja. Zmeraj kupujte avokado, ki nima poškodovanega ovoja.

Vsebuje torej tudi veliko vlaknin. Je lahko prebavljiv, vzdržuje kislo-bazično ravnotežje in ugodno vpliva na nastajanje rdečih krvnih celic.

Avokado vsebuje železo, betakaroten, baker, kalij, fosfor, folno kislino ter vitamine B, K, C in E. Vitamina C in E sta antioksidanta.

http://www.mojirecep...od/avokado.html


Namaz iz avokada in orehov

http://www.jana.si/2...kada-in-orehov/

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM


#54 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 28. junij 2012, 10:34

:palec: x:)x

(*zanimivo, že nekaj dni jem praktično skoraj samo avokado :) - najrajše kar tako, namesto 'namaza', si ga kar namažem na kruh, drugače sem ga pa še v solato dajala)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#55 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 386

Objavljeno: 28. junij 2012, 13:40

:palec: x:)x

(*zanimivo, že nekaj dni jem praktično skoraj samo avokado :) - najrajše kar tako, namesto 'namaza', si ga kar namažem na kruh, drugače sem ga pa še v solato dajala)


...Tud jst sem praktično v zadnjih dnevih nekako sama sebe prepričala, da bom bolj na presni hrani,...saj imam v tem mansardnem stanovanjcu bolj savno in kuhinja nekako ne paše zraven...:switz: x:px

Mam pa rada avokado tud na kakšen čist enostaven nači...Na kose narezan, mal posipan s kajenskim poprom, soljo, bučnim ali olivnim oljem,...potem pa sesekljam peteršilj s kakšno žličko limoninega soka (zaradi boljšega izkoristka Fe ),...pa popečem polnozrnat kruhek, ga natrem s česenčkom, dodam prerezan grozdni paradižniček ...in naložim npr. v tako bombetko takle avokado ...pa je njami malčka....:yumy:

Danes pa sem pobasala tako tudi na hitrco eno kosilce- v skledi z domačo zeleno listnato solato,..pa mlado čebulco...Še prej sem na olivnem olju zapenila kajenski poper, pa mal mlete rdeče paprike, kurkumo in mediterantske začimbe, na tem na hitro popekla na kolobarje narezane mlade bučke-( kakšnih 5 min)...dodala malo vode, v tem podušila na kose narezano blitvo (3 minute),...se je taka fajno omakca zraven naredila ,ki sem jo nato z vsem skupaj ohladila,...pa to stresla na solato in mlado čebulco,...dodala narezan peteršilj s sokom polovičke grenivke ,...dodala malo bučnega olja,...zmešala,...Pa ole,ole...:mezik:
Zraven si lahko skuhamo še kakšen krompirček, popečemo polnozrnati kruhek,...ali pa nič,...odvisno koliko smo lačni...:P


...Skoraj bi že temu lahko dieta rekla,...če bi še malo bolj gibala...Pa sem nekako bolj po 21h naspidirana za ven...Ampak potem je pa tak dolgcajt na teh naših ulicah...Se čudim kaj je s folkom zadnje cajte,...zvečer se tako lepo ohladi,...šolarji so končali pouk,...pa nobenega nikjer...
...Same zatemnjene hiške iz katerih se z napol zastrtih zaves sveti kakšen Tv,...pridušen krik kakšnega gola z nogometne tekme,...pa lajež psov...
Res je bilo včasih bolj družabno, ko smo posedali po vrtovih sosedov, klepetali pozno v noč (ne glede na službe zjutraj),...otroci so se do polnoči igrali med dvema ognjema, na klopcah so igrale kitarce,pa bobnal je kakšen naokol obrnjen koš za smeti,...pelo se je , vice pravlo,...
Smo vsaj vedeli, da imamo poletje radi in smo komaj čakali na ta čas....
Eeeeee, dobri stari cajti......xsingx ....me kr ma , da bi kaj ušpičla...x:Dx

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM


#56 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 28. junij 2012, 13:54

a ne?

meni tudi ni za kuhanje v takemle, samo k nisem sama, pa pol ne morem preveč eksperimentirat - mal pa lohk. :)
jaz tud dam največkrat na avokado še mal soli pa limono. in je to že to.
včas pa dodam poper (a kajenski je v bistvu nekakšen čili, ne? sam ful močen, saj ga mam nekje mal, sam zdej tega ne furam tolk, k mama ne šizi na pekoče pa take okuse).
Včasih sem tudi česenček pa peteršiljček, sam zadnje čase sem nekaj občutljiva na česen (manj, če je domač in bolj dorben), tko da ga tud v solato nisem nič dajala...
pač pa si peteršilja pa bogato privoščim, ga kar tko grickam zraven. :)

in superička, k mam še en avokado. xokx
(sem mislila da imamo tudi temo, grem pogledat)

(sem mislila da imamo tudi temo, grem pogledat)

evo se mi je zdelo :)
Avokado

(res je nekaj boljšega avokado)
((*bom še tvoj post scitirala tja, da je na broju, k si vse tko fajn napisala x8Dx))
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#57 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 386

Objavljeno: 28. junij 2012, 14:01

...:palec:...Mamo, mamo to temo...sem še nekaj najdla za tja pa hotela objavit,...sam ni še skompletirano...v kratkem tud tam....xDDx

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM


#58 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 28. junij 2012, 14:04

:palec: (super, k je tko lepo in lično pa še organizirano x8Dx)

sej sem že osvežila pa scitirala tvoj post not, pa še plus sem si hotla dat. x:o)x x:Dx
k se mi je tolk fesjt zazdel spet un tvoj post pa še s tisto lepo fotko avokada. :)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#59 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 386

Objavljeno: 1. avgust 2012, 16:02

Kuhinja zdravega sodelovanja- Zbirka slastnih presnih receptov 18 slovenskih presnih mojstrov :yumy: :yumy: :yumy:


http://ekologicen.si...sodelovanja.pdf

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM


#60 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 2. avgust 2012, 09:09

Hvala za link, fajn knjigica (pa ravno včeraj sem razmišljala, da naredim gazpačo, ko sem dobila več domačih svežih čvrstih kumar). :)

*Drugače pa je avtorica tiste torte, ki se morda nekateri spomnite, da sem jo omenjala, ko je sestra prinesla (presna čokoladna ...), Barbarela in ker se je pripravljala knjiga, sestra ni želela prej posredovati recepta (kar se mi zdi prav, ni fer, da je prej okol objavljeno, kot prvič v knjigi)... no samo zdaj ko gledam, tega recepta ni tu zraven - očitno je bilo bodisi preveč materiala že, ker je veliko avtorjev, bodisi pripravlja še kaj drugega...)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#61 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 5. avgust 2012, 10:24

Kuhinja zdravega sodelovanja- Zbirka slastnih presnih receptov 18 slovenskih presnih mojstrov :yumy: :yumy: :yumy:


http://ekologicen.si...sodelovanja.pdf


Sem preletel nekaj receptov in opazil, da je nekatere že srečala Sol ;)

#62 sin

sin
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 584

Objavljeno: 24. avgust 2012, 02:23

Knjiga - Veganski recepti

Dober tek

ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!


#63 shanyah

shanyah
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 773

Objavljeno: 2. september 2012, 11:27

http://zdrava-prehra...ategory/recepti

zanimivi recepti... mogoče koga kaj pritegne Objavljena slika

***********************************************************************************************
Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.
I'll meet you there.
When the soul lies down in that grass, the world is too full to talk about.
Ideas, language -even the phrase "each other"- doesn't make any sense.
(mevlana jelaluddin rumi - 13th century )


#64 butl

butl
  • D član
  • Št. objav: 4 604

Objavljeno: 3. september 2012, 08:28

V soboto sva hotla eno pisano solato. Iz vrtička na terasi bloka sem nabral kar sem našel in nastala je sledeča solata:

Približno v enakem razmerju
gentile,
regrat,
rukola,
listi rdeče pese,
listi kapucinke.

Za oči cvetovi kapucinke, cvetovi rukole in cvetni lističi vrtnice

Preliv:
bučno in konopljino olje,
jabolčni kis,
solni cvet,
cvetovi origana,
listi ameriškega slamnika,
por,
peteršilj,
feferon en mal pekoč

Kot priloga je bil pečen kifeljčar.

:yumy: xyesx

xsrcx
Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#65 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 3. september 2012, 08:50

V soboto sva hotla eno pisano solato. Iz vrtička na terasi bloka sem nabral kar sem našel in nastala je sledeča solata:

Približno v enakem razmerju
gentile,
regrat,
rukola,
listi rdeče pese,
listi kapucinke.

Za oči cvetovi kapucinke, cvetovi rukole in cvetni lističi vrtnice

Preliv:
bučno in konopljino olje,
jabolčni kis,
solni cvet,
cvetovi origana,
listi ameriškega slamnika,
por,
peteršilj,
feferon en mal pekoč

Kot priloga je bil pečen kifeljčar.

:yumy: xyesx

xsrcx


In njamiiiiii x:px

#66 sin

sin
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 584

Objavljeno: 9. september 2012, 23:40

http://designvegan.wordpress.com/

ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!


#67 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 26. september 2012, 19:54

naredila zadnjič ploščice. recimo da energijske. odlične so.

2 skodelici mandljev
1/2 skodelice bučnih semen
1/2 skodelice sezamovih semen
1/2 skodelice konopljinih semen
3/4 skodelice kokosovih kosmičev
1/3 skodelice kakavovih zrn
1/3 skodelice goji jagod
1/3 skodelice zlatih inkovskih jagod
3/4 skodelice kakavovega masla(stopljenega)
malo vanilije
3/4 skodelice agavinega sirupa
malce medu

semena zmlela
prav tako oboje jagode
nato vse sestavine skupaj premešala
dala na peki papir
razvaljala in dala za par minut v pečico na 50 stopinj
razrezala
in dober tek x:px
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#68 Pinka

Pinka
  • D član
  • Št. objav: 3 696

Objavljeno: 27. september 2012, 10:15

Zadnjič preiskusila tale recept http://www.bodieko.s...ijskimi-orescki. Za moje pojme božanske praline Objavljena slika
What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson

#69 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 27. september 2012, 11:50

uf, tele praline tudi fajn zgledajo. danes ali pa jutri jih naredim x:px
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#70 Pinka

Pinka
  • D član
  • Št. objav: 3 696

Objavljeno: 27. september 2012, 14:11

Druidka jaz sem jih že danes Objavljena slika...Če ne maraš preveč sladko, ti priporočam, da daš največ polovico predpisanega sirupa...Sama sem zelo sladkosneda ne maram pa preveč sladko in jaz dam še manj kot polovico pa mi je super Objavljena slika (sem pozabila prej omenit)
What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson

#71 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 27. september 2012, 17:21

jih naredila tudi jaz. samo še s čokolado jih moram preliti. mi zmanjkalo časa prej
sem pa namesto agavinega sirupa dala med. mi zmanjkalo agavinega sirupa. pa si pozabila napisat na listek, da ga treba nabavit
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#72 Bojante

Bojante
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 257

Objavljeno: 27. september 2012, 21:02

A je kdo že našel vegi sir ki se stopi na temperaturi ??? xDDx xDDx xDDx

Jaz bi ga že rad probal x:px x:px x:px

A kdo kaj ve o podobnem ... :inocent: xrolleyesx

Hvala x:)x

Lp + #

#73 Beli lotos

Beli lotos
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 062

Objavljeno: 27. september 2012, 22:12

A je kdo že našel vegi sir ki se stopi na temperaturi ??? xDDx xDDx xDDx

Jaz bi ga že rad probal x:px x:px x:px

A kdo kaj ve o podobnem ... :inocent: xrolleyesx

Hvala x:)x

Lp + #


Jaz uporabim namesto parmezana deaktiviran kvas http://www.zelenipon...=127&Itemid=662 ali presni sir, zmeljem indijske oreščke dodam malo vode sol in malo kurkume za barvo. Sam te zadeve se ne topijo.

Enkrat sem pri eni kolegici poskusila sojin sir, ki pa mi je bil obupno zanič tak da teh sirov res ne kupujem. To je tud ena verzija sira, a je še nisem preiskusila.
http://www.proorgani...ko-MozzaRisella

Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat


#74 Beli lotos

Beli lotos
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 062

Objavljeno: 28. september 2012, 15:49

edino vsak las imam moker od švica
še dobro, da nimam dosti las ...


U kaj si ti jedel, to je šele prva runda švica, druga pa bo na WC-ju x:o)x

Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat


#75 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 28. september 2012, 19:04

in zraven narezal 2 lepa black nagga ...

kaj je to?
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0