Sadje
#76
Objavljeno: 29. januar 2006, 22:04
sam će me ni spomin že čist na cedilu pustu so uni od biodinamičnih od Demetre špricali lih s kameno strelo...da bi jim šlo v plodove pa da bi lepše obrodilo....
kamene strele maš dost , če je nimaš ti, je nima noben
***
pa čebelarjev maš tud na forumu ni vrag da neb en tovornjaka prpelu k teb....
***
pa zanimivo bi se blo vprašat koliko star je nasad
#77
Objavljeno: 30. januar 2006, 10:59
Najraje imam borovnice in gozdne jagode. Pa melone :yumi:
Ko pazim na prehrano, ne jem tistega z visokim GI, ko mi je vseeno, jem tudi to
Sadje in zmanjševanje telesne teže
Sadje da ali sadje ne?
Med izgubljanjem telesne teže nam ob zdravi prehrani pogosto misli zanese na velik sočen sadež ali bolje rečeno, kar na celo skledo teh dobrot. Nemalo ljudi se odloča za diete s sadjem in vodo prepričani, da bodo s tem prečistili telo, pridobili nujno potrebne vitamine in shujšali. Sadeže razdelimo v pogledu zdrave hrane na dve polovici. Sadje vsebuje vitamine, bioflavonoide, vlaknine itd., vendar bi za zadostitev dnevnih potreb organizma potrebovali ogromno količino sadja. Po drugi strani pa, bi se morali, če nameravamo zmanjšati telesno težo, zadovoljiti le z enim ali dvema manjšima sadežema na dan. Krivec zato je sadni sladkor fruktoza, ki je v sadju.
Ko govorimo o zmanjšanju telesne teže, sadje delimo na dobro in slabo. Sadeži, ki imajo manj fruktoze ali sadnega sladkorja in več vlaknin, imajo nižji glikemični indeks in so zato bolj primerni za uživanje. Velja spomniti, da je manjše uživanja sladkorja ključ do zdravja in izgube odvečne maščobe.
Da ne boste preveč presenečeni ob navedenem, naj pojasnim, kako organizem sploh reagira na sadni sladkor ob zaužitju sadja.
Fruktoza je prevladujoč sladkor v sadju, katere presnova se zaključi v jetrih s pretvorbo v glikogen (pretvorba približno 200 kcal fruktoze dnevno). Če telo ne porabi fruktoze takoj za energijo, se le-ta shrani v jetrih v obliki glikogena (energijska rezerva za pozneje).
V jetrih je prostor za približno 60 do 100 gramov glikogena, ki ga lahko porabimo kadar koli. Mišice, ki tudi kopičijo glikogen za svoje delo, pa fruktoze ne morejo shraniti niti, če v mišicah primanjkuje glikogena. Ko so energijske rezerve v jetrih enkrat zapoljnene, se vsak višek fruktoze, ki ga nismo porabili za energijo, pretvori v trigliceride (maščobe). To je glavni in precej velik razlog, zakaj odsvetujem uživanje večjih količin sadja pri zmanševanju telesne teže.
Če poskušate v tem predpoletnem času izgubiti odvečno težo, uživajte sadje v zmernih količinah, pa še to predvsem v dopoldanskem času.
#79
Objavljeno: 30. januar 2006, 11:57
#80
Objavljeno: 5. februar 2006, 14:05
HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.
#81 Gost_sstane_*
Objavljeno: 5. februar 2006, 15:23
Prst v ustaPomagite... trpim...
... pred ene 4 urami sem se nažrla suhih marelic (ene 10-20 )... zdej so pa muke blazne... v trebuhu je cela tovarna... kr čutim te tektonske premike... žejna sem k slon... popila že ziher liter vode... že prej limono in vodo... mama mia... ne jebem več marelic ... never again...
#82
Objavljeno: 5. februar 2006, 17:53
Prst v usta
do kam pa?
HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.
#83 Gost_sstane_*
Objavljeno: 5. februar 2006, 18:48
Malo čez nohtdo kam pa?
#84
Objavljeno: 5. februar 2006, 22:23
Malo čez noht
pa zrno soli pod nohtom
... in zdej ste se razpričal ... k je že vsega konc
... sami hudi nasveti... 21 marelica ... še dobr, da nisi napisal prst v rit ...
verjetno bi 21.marelica naredila isto kot Stanetovo zrno soli pod nohtom
Do riti bi že palčko rabila
HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.
#85
Objavljeno: 3. avgust 2006, 18:46
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#86
Objavljeno: 3. avgust 2006, 18:55
sam pr nm ps kr obira margolane
pa cesne je tut...
Kin is different in some ways?
And how you should not fall in love
With someone like me, anyway...
Between the lines, people see signs
When they feel the sear, every day's fear...
And one night their torches
Find the girl without a name...
And the one who has her
Love is no more safe..."
#87
Objavljeno: 3. avgust 2006, 19:43
Fantasticn! ves kok so zdrave slive!!!Letos mam dve slivi tolk polhni, da se psu grauža. A bi biu ker tolk prjazn, pa napisal recept za slivovo marmelado in kompot?
Tule je nekaj o marmeladah (brez sladkorja), kompot pa skuhas tko, da das oprane slive v vodo in to kuhas.
Lohk dodas cukr, limonine rezine, kaksen jabuk, kako nageljnovo zbico ipd. Kompot pa res ni noben kujnst.
Kuhas mal - kaj jaz vem, 15 - 30 minut, saj vidis, ko gor prplavajo, se razpocjo in tko... Pol pa pustis, da se polezhe...
Jaz pol precedim, ker mam rada sam tekocino.
Lohk das v hladilnik, ko se ohladi. Kaj blazno sparat se ne da oz. nima smisla, rajs si vsak dan eno dozo novo skuhas...
Megasticno za prebavo (in vse zivo!).
pase zraven tud ringlo in kaksno tako sadje.
Picasso
#88 Gost_mačona_*
Objavljeno: 3. avgust 2006, 20:15
jagode,
češnje,
slive (ringlo še bolš),
ananas,
nektarine,
jabolka,
grozdje,
banane.
#89
Objavljeno: 3. avgust 2006, 20:15
Letos mam dve slivi tolk polhni, da se psu grauža. A bi biu ker tolk prjazn, pa napisal recept za slivovo marmelado in kompot?
slivova marmelada :
- 1 kg sliv,
- 1/2 do 3/4 kg sladkorja,
- vrečica želina
razkoščičeno sadje pomešamo z želinom in žlico sladkorja. vse skupaj zavremo in postopoma dodajamo ostali sladkor.....kuhamo tako dolgo, da še enkrat zavre, med kuhanjem ves čas z žlico pobiramo peno, ki se tvori pri kuhanju marmelade.
namesto navadnega sladkorja lahak uporabiš želirni sladkor in lepo slediš navodilom
nekaj sliv pa daj kr lepo zmrznit..in jih potem uporabiš al za marmelado(če ti jo zmanjka) al za kompot al pa za cmoke
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."
#90
Objavljeno: 4. avgust 2006, 00:03
Fantasticn! ves kok so zdrave slive!!!
Tule je nekaj o marmeladah (brez sladkorja), kompot pa skuhas tko, da das oprane slive v vodo in to kuhas.
Lohk dodas cukr, limonine rezine, kaksen jabuk, kako nageljnovo zbico ipd. Kompot pa res ni noben kujnst.
Kuhas mal - kaj jaz vem, 15 - 30 minut, saj vidis, ko gor prplavajo, se razpocjo in tko... Pol pa pustis, da se polezhe...
Jaz pol precedim, ker mam rada sam tekocino.
Lohk das v hladilnik, ko se ohladi. Kaj blazno sparat se ne da oz. nima smisla, rajs si vsak dan eno dozo novo skuhas...
Megasticno za prebavo (in vse zivo!).
pase zraven tud ringlo in kaksno tako sadje.
Hvala. Ma, prfuknjen sem mal; nism mislu na kompot, ampak na vlaganje sliv.
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#91
Objavljeno: 4. avgust 2006, 11:30
jest mam pa zdej poleti najraje domače jagode (na žalost jih ni več), drugač pa še lubenico, melono, banane, kmal bojo tut domače hruške...
me je pa vse to branje navdušlo in opogumlo, da bom jutr kupla še papajo in mango, ker me zanima kakšnega okusa sta.
#92
Objavljeno: 4. avgust 2006, 11:40
aja saj se mi je pa cudn zdel ....Hvala. Ma, prfuknjen sem mal; nism mislu na kompot, ampak na vlaganje sliv.
no ja, saj nc narobe, je pa se to tle, saj kdo pa vseen pac ne ve (tud za kompot).
vlagat pa ne znam...
mi smo hektolitre kompota spil, ko smo kdaj tko zivel da so ble slive (al pa ce smo jih blazne kolicine v kakem obdobju dobival - od kakih sosed in tko).
pa ne maram marmelad (ne maram kuhanga pa pecenga pa tko obdelanega sadja), ampak eno pa blazn maram - glih slivovo, mi je najboljsa.
ja, se ti sline pocedijo.me je pa vse to branje navdušlo in opogumlo, da bom jutr kupla še papajo in mango, ker me zanima kakšnega okusa sta.
jaz nisem norc na sadje, skor da ga ne jem oz. res zlo mal (sem bolj zelenjavni tip, mam rajs slano/kislo ali slano/grenko ipd., kot pa sladko/kislo - pa se v bezgavke me zashopa), ampak letos sem pa ful enga sadja pojedla!
recimo na grozdje sploh ne shizim zlo, k me mot ko ono peshko pregricknem, a vceraj mi je pa tolk zadisalo, da sem sla spesl po grozdje.
Najrajs pa mam cesnje. pol pa breskve.
Jabuk pa kokr kdaj. Lohk shizim, ce so dobra, 2 na dan pojem, lohk mi pa zgnijejo brez da se kerga (razen enga, prvega) dotaknem.
To pa veste a ne, ko sem se enkrat konc februarja spomnila, ko sva s frendo po telefonu cvekali, da OJOJ!!!! da mam se od avgusta lubenico na balkonu!
si je sploh nisem upala niti pogledat!
Picasso
#93
Objavljeno: 4. avgust 2006, 12:50
Tko pravijo.
#94
Objavljeno: 4. avgust 2006, 12:55
recimo ga ze kaksno leto sploh nimam doma, nit rjavga (ki sem ga prej kako desetletje uporabljala namest belga).
men je idealen okus oliva. al pa paradajz.
aja, a ni paradajz v bistvu sadje?
Mislim da k sadju pase (in ne k zelenjavi), hecno ne?
Picasso
#95
Objavljeno: 5. avgust 2006, 21:18
-gozdne jagode
-kosmulje
-maline
-banane
-ananas
-melono...
-grozdje
Zgoraj našteto najraje jem,no včasih pojem pa še kakšno jabolko ,breskev ali hruško...Katerega sadja pa nikoli ne jem-samo suho sadje mi ni preveč dobro,ker je full sladko..
Drugače pa obožujem sadje..
aha, saj cukra pa ne jem, me ne privlac okus, mrtvo hladna...
recimo ga ze kaksno leto sploh nimam doma, nit rjavga (ki sem ga prej kako desetletje uporabljala namest belga).
men je idealen okus oliva. al pa paradajz.
MEN JE PA NAJBOLJ GROZEN OKUS OLIV IN PARADAJZA.Me sili na bruhanje ,ko dam kaj od tega v usta oz.pogoltnem dol..BLJAK... Zato se tega že dolgo,dolgo izogibam...
aja, a ni paradajz v bistvu sadje?
Mislim da k sadju pase (in ne k zelenjavi), hecno ne?
Richard Bach
#96
Objavljeno: 5. avgust 2006, 21:22
-lubenice
-melone
-jagode
-hruške
-banane
-ananas
-liči
...
Kin is different in some ways?
And how you should not fall in love
With someone like me, anyway...
Between the lines, people see signs
When they feel the sear, every day's fear...
And one night their torches
Find the girl without a name...
And the one who has her
Love is no more safe..."
#97
Objavljeno: 6. avgust 2006, 09:06
Zdaj matramo hruške in slive(tiste rdeče krademo sestri, ki ni nek frutist) pa lubenice
Sicer pa:
grozdje,
hruške,
lubenice,
jagode, češnje, maline..njami..
jabolka..breskve, naktarine, marelice..mah vse..res vse..in ogromno..celi obroki sestavljeni iz sadja..
sicer pa je res, da vedno jemo tisto, kar v nekem letnem času je..
NIkoli nisem razumela folka, ki je sadje kupoval za dekoracijo..MI pa cele škatle tovorili in kriza pojedli tole v dnevu ali dveh..
Se spomnim, ko celo desetletje nisem mogla banan videt - iz preprostega razloga - se jih prenažrli - gospodič dobili v službi nekaj zabojev banan po blazno ugodni ceni..prvi zaboj zmažemo, drugega..malo bolj počasi...tretjega več videti nismo mogli..niti zavohati banan...in potalali okoli..pa bil mir glede banan..samo zdaj mi spet pašejo
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#98
Objavljeno: 6. avgust 2006, 22:42
Pa še moj top ten sadja
mogoče še grozdje,vendar s težavo..
Češnje in breskve samo pod grožnjo z orožjem
Melone in Lubenice niti pod grožnjo z orožjem
Ena melona na dan Pornya čakala boš zaman
Matr si hecn. Jst sm pa z grozdjem in lubenicami zasvojen.
Seveda pa ne maram oliv. Ampak to je že druga zgodba.
lalala
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#99
Objavljeno: 9. avgust 2006, 10:08
ja ja, vem da kumare niso sadje
Bora
#100
Objavljeno: 9. avgust 2006, 10:41
js pa ne maram lubenic sam zato k se mi tok ogabno riga po njih pa kumare so isti drek
ja ja, vem da kumare niso sadje
lubenico so pa ja najjjjjjjjjbbbbbbbooooooollllseee
Kin is different in some ways?
And how you should not fall in love
With someone like me, anyway...
Between the lines, people see signs
When they feel the sear, every day's fear...
And one night their torches
Find the girl without a name...
And the one who has her
Love is no more safe..."
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0