Juhe, čorbe, mineštre...
#76
Objavljeno: 9. januar 2005, 01:13
Kuham bl po občutki, tak da na ta prave recepte kr na kvalificirane kuharce počak!
#77
Objavljeno: 9. januar 2005, 01:15
<{POST_SNAPBACK}>Sej, sej sam malo pozornost paše včasih , kaj ne de, res!
Kuham bl po občutki, tak da na ta prave recepte kr na kvalificirane kuharce počak!
To vsekakor Lia.
Andres
#78
Objavljeno: 9. januar 2005, 18:36
TRŽAŠKO JOTO
Potrebujete:
-300 g suhega fižola, po možnosti rdečega, če ne- sorte češnjevec
-500 g kislega zelja (aja, Andres08, repo dobiš v vsakem 'sosedu' )
- kakšno pujskovo nemastno prekajeno reberce in/ali vršiček
- dva srednjevelika krompirja in en srednji korenček, ena šalotka
- začimbe:sol, poper, majaron, šetraj, vejica zelene, lovor, rdeča mleta paprika in pikič MLETE kumine
Zvečer namočite fižol.
Nasednji posebej damo kuhati fižol, vodo malo solimo, dodamo recimo štiri zrna popra in šalotko in polovico od pujskovih dobrot, ki smo jih namenili za joto.
V drugi pisker damo olivno olje in na njem pocvremo kislo zelje (jaz maram kislo, zato ga nikoli ne splahujem), malce posolimo,popopramo, dodamo kar nekaj rdeče mlete paprike, malo mlete kumine in majarona (proti prdcem ), ščep šetraja, en lovorjev list. Prilijem malo vode, dodam ostanek prekajenih rebrc in vršičkov in v pokriti posodi dušim približno dobro uro.
Ko fižol vre že uro, dodam na kocke narezan krompir in korenček, kar kuham še dobre pol ure. Na koncu pisker s fižolom dobro premiksam s paličnim mešalcem in dodam dušeno zelje. Počakam, da zavre, nakar odstavim.
Zraven spečem goro palačink namazanih z marelično marmelado in posutih z zdrobljenimi orehi
#79
Objavljeno: 9. januar 2005, 18:52
Ok, bo pa jota ene dva dni kasneje kot je bilo predvideno.
Andres
#81
Objavljeno: 9. januar 2005, 19:39
Ali se spet loviva s prelepimi spomini iz otroštva? Vsaj desetletje smo bili tam za prvomajske počitnice ali pa poleti kak dan, nižje pod kočo pa reka, smo otroci izdelovali mlinčke, hodili smučat na Kanin....
Kakšno joto so tam kuhali .
Ja, jota je naš primorski ponos, ni kaj
Obema, tudi Andresu želim obilo uspeha pri kuhi jote. Mal prakse, pa je
Aja, Andres, če nočeš pujskove zabele, hm, morda 'na surovo' kakšno kapljico olivnega olja. Ali pa malo pogoljufaš: vseeno daš v joto malo pujska, nakar na kosilo povabiš koga, ki bo z veseljem obral tista rebrca
Da ne pozabim: zraven ržen hlebec!
#82
Objavljeno: 9. januar 2005, 19:50
jaz naredim najboljso joto in povrh vsega 'edina' (od vseh ki sem jih jedla) ne napenja!
Picasso
#83
Objavljeno: 9. januar 2005, 20:00
Pri takih jedeh je finta 'anti-prdec' pravzaprav obvezna
#84
Objavljeno: 9. januar 2005, 20:07
<{POST_SNAPBACK}>Hehe o jotah se cveka, mene pa ni zraven...
jaz naredim najboljso joto in povrh vsega 'edina' (od vseh ki sem jih jedla) ne napenja!
Pred časom ste definirale recept za vašo in samo vašo omako.
Ker je bilo to lani, menim, da ste s tem prišle na stopnjo višje iz redke na manj redko prehrano.
Nekako še vedno iščem primeren ključ psihološke analize na podlagi vaše omake, zato bom nadaljeval kar na podlagi vaše jote.
Andres
#85
Objavljeno: 9. januar 2005, 20:08
ja, TISTA koča ... in njihova jota ... kolk je tam lepo ... imam tud take lepe spomine<{POST_SNAPBACK}>Joj Mateja- koča pod Mangartom? Ali morda koča v Logu pod Margantom ?
Ali se spet loviva s prelepimi spomini iz otroštva? Kakšno joto so tam kuhali .
sporočim, kako bo uspela moja jota... ma, saj lahko že zdaj povem - vrhunsko
#86
Objavljeno: 9. januar 2005, 20:18
Ampak tako vsi pravijo (da je dbest), imam anekdoto z enim... no z lastnikom kalcka, saj ni nic takega... skratka sem se mu zdela prezijalasta, premal zenska v teh gospodinjskih smislih, skratka vsi so tam mi pamet solili, joj a tolk cebule, jaz bi dal pa se tole (jaz pa ne, sem rekla, in jaz kuham), no in sem vse ven nagnala...
So prisli nazaj, halo, kako pobozno so si hodili veckrat vzet..
Bolj kot tiste njihove juhe prejsnji dan (ko je uboga osamljena cebula plavala v 5 litrih vode, da ne bo slucajno premocno ).
No in potem je celo moji sestri rekel nekoc, ko je tam kupovala, ne vem kako je nanesla beseda, skratka najbrz je videla koledarcke tam al kaj tacga, in je rekla, ja saj to je pa moja sestra - in je rekel, a to je vasa sestra, ma svaka cast, kaksno joto je skuhala!
Po joti si me je tip zapomnil, no!!!
A ni mega?
ne vem kaj sem carala, kot vedno - vsaka stvar posebej, mroda je bila z leco, ziher je bila z zeljem, cebula... lovor (ful lovorja), brin, majaron, mal kumine...
Aja, jaz ne dajem mok in tega, ce pa ze, pa pikrich gorcicne - rumene.
In pol mal caram in mal packarim tam - nic ne poskusam, samo voham.
Pojma nimam kao, kaksno je...
mal mora odstat...
Pol pa gas...
Sem v prvi temi Prehrane ze 'vse' napisala - jaz ne pisem v kuharije preprosto zato ker nikoli ne kuham po receptih pa tako pojma nimam kaj dajem not.
Kot bi me vprasal, kaj uprabis tocno, ko si tam tisto sliko narisala...
Takrat samo sponam po kuhinji in sem v enem desetem stanju.
haha se ena anekdota...
pri frendici (ki je ona kuhala joto) visimo, klice frend, pravi kaj pocnes, pravi ona, pridi k meni na joto, pa se marsa je tu. In oni prileti v 20 munitah (brez zafrkancije, enkrat sem mu dala v lonec joto za sabo, ko je samec, pa ni imel casa pri nas pojest, torej se je ze seznanil z mojo legendarno joto).. In VIDNO razocaran ugotovi, aja ni marsa jote kuhala.
Res je nisem in res ni bila tok dobra.
Picasso
#87
Objavljeno: 9. januar 2005, 20:24
Picasso
#88
Objavljeno: 9. januar 2005, 20:25
hehe, ta je pa dobra... medtem, ko me tukaj cmokamo in uživamo v joti, andres dela psihološko analizo<{POST_SNAPBACK}>Nekako še vedno iščem primeren ključ psihološke analize na podlagi vaše omake, zato bom nadaljeval kar na podlagi vaše jote.
Andres
#89
Objavljeno: 10. januar 2005, 21:26
Vsekakor pa je moja očitno drugačna od vaše. To pomeni, da vas za prvič nebi povabil k meni na večerjo. Za večerjo bo mogoče jota.
Andres
#90
Objavljeno: 10. januar 2005, 21:31
Joj andres, kok si ti hecen!
Picasso
#91
Objavljeno: 10. januar 2005, 21:46
Andres
#93
Objavljeno: 10. januar 2005, 22:13
Grem probat. In mimogrede. Mojo prvo joto sem tudi slikal. Jebi ga. Če bom kdaj kuhar v Radison hotelih bo to jubilejna slika.
Če se bom še kdaj poročil, jo pa itak skrijem. Valjda da kuhat ne znam.
Andres
#95
Objavljeno: 10. januar 2005, 22:21
<{POST_SNAPBACK}>A šee ne veš, da svoje spodrsljaje, ko so dokazani vedno tudi priznam?
Pa ja de....to bo...pravljica za lahko noč....
#96
Objavljeno: 10. januar 2005, 22:39
<{POST_SNAPBACK}>[quote name='Andres08' date='10. Jan 2005 ob 22:14']
<{POST_SNAPBACK}>A šee ne veš, da svoje spodrsljaje, ko so dokazani vedno tudi priznam?
Pa ja de....to bo...pravljica za lahko noč.... [/quote]
Pravljico jaz otrokom povem Lia. Tu na tem mestu je le poln trebuh nekakšne čorbe imenovana Andresova jota. Slika seveda sledi, ko bom dal razvit film.
Okus. Precej začinjena od preveč popra. Malo kisla malo grenka zaradi olivinega olja. Barva: Prvotna je bila svetlo rjava. Potem sem dodal še eno konzervo fižola tako da je malo pobarvalo to mojo joto. Če si slečete hlačke in če ste imele cel dan temen urin boste našle podobno barvo kot je moja pripravljena jota.
Opažam tudi, da jota ni hrana, ki bi mi stala 365 dni v hladilniku, zato bom moral naslednjič spet kuhati. Do takrat pač bom lahko le pogreval.
Hvala vam vsem, ki ste v tem topicu sodelovale pri solidarnosti dajanja nasvetov.
Toda prišel bo nov dan in nov teden, ko se bom spet kako čorbo spravil delat. Do takrat se mi bodo verjamem ribe že odtajale.
Andres
#97
Objavljeno: 10. januar 2005, 22:42
<{POST_SNAPBACK}> ... čestitke za prvo joto... tole je res en psihološki moment, zgleda - si se od bivše tašče in njene jote osvobodil
predlagam, slogan: JOTA OSVOBAJA
Mateja.
Jota resnično osvobaja. Slogan se mi pa zdi zelo primeren za vse tiste ki so še vedno poročeni in bi se radi hudirja znebili. Ali kar dveh hudirjev.
Zdaj mi je seveda tudi jasno zakaj je bivša žena naredila samo dvakrat v desetih letih joto. Poznala je ta slogan.
Andres
#98
Objavljeno: 11. januar 2005, 21:12
Opažam, da ima Stanetova sol, učinek na povečan nagon. Še nikoli namreč nisem v 24 urah zaužil toliko njegove soli kot danes, potreba pa le raste in raste. Mislim tudi, da se po zdravi soli, eventuelno po moji joti in zdravi soli, hitreje rezervoar za spermo polni.
Mislim, da tam v drugem topicu pišejo da bo apokalipsa
Andres
#100
Objavljeno: 11. januar 2005, 21:44
<{POST_SNAPBACK}> ... mejdunej, ne samo, da osvobaja, še apokaliptične učinke ima
Glede na stanje po joti bi vam utegnil dati celo recept.
Andres
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0