Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Gensko spremenjena zivila


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
193 komentarjev na to temo

#76 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. julij 2008, 11:37

Genski zapis kakava
Znanstveniki so se odločili razvozlati genom zrn kakava in tako zavarovati svetovno oskrbo s čokolado. :xx!:

kaksne pretveze, ne mores verjet.

#77 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 15. julij 2008, 03:08

Nicelna Toleranca

kako se iz tega pisma razbere pritisk GSO lobijev! :o|o:

#78 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 19. november 2008, 00:10

Študija kaže, da gensko spremenjena koruza vpliva na reproduktivno zdravje

Študija, ki jo je včeraj objavila avstrijska vlada, ugotavlja resno zdravstveno grožnjo s strani gensko spremenjenih (GS) rastlin. Pri miših, krmljenih z GS koruzo, so namreč ugotovili resno oslabitev njihove plodnosti in manjše število potomcev v primerjavi z mišmi, ki so bile krmljene z gensko nespremenjeno koruzo.

Ob upoštevanju resnosti možne nevarnosti za človeško zdravje in zmožnost razmnoževanja, Greenpeace zahteva umik vseh gensko spremenjenih živil in pridelkov s trga po vsem svetu. Študijo, ki jo je financiralo avstrijsko Ministrstvo za kmetijstvo in zdravje, so včeraj predstavili v okviru znanstvenega seminarja na Dunaju. Prof. dr. Jürgen Zentek, profesor za veterinarsko medicino na Univerzi na Dunaju in vodilni avtor študije, je povzel ugotovitve: Miši, hranjene z GS koruzo, so imele v tretji in četrti generaciji manj potomcev, in te razlike so bile statistično značilne.

Miši, hranjene z gensko nespremenjeno koruzo, so se razmnoževale bolj uspešno. Slednje lahko pripišemorazliki v viru hrane. "Zdi se, da GS živila učinkujejo kot kontracepcija in potencialno lahko privedejo do neplodnosti – če to ni zadosten razlog za zaprtje celotne biotehnološke industrije enkrat za vselej, res ne vem, na kakšne vrste nesrečo čakamo," pravi dr. Jan van Aken, strokovnjak s področja genskega inženiringa pri Greenpeace International. "Igranje genetske rulete z lastnimi prehranskmi pridelki je kot igranje ruske rulete s potrošniki in javnim zdravjem".

Avstrijski znanstveniki so z laboratorijskimi mišmi izvedli več dolgoročnih poskusov hranjenja v obdobju 20 tednov. Ena izmed študij je bila tako imenova reproduktivna ocena z večkratnim vzrejnim (RACB) poskusom, v kateri je enaka starševska generacija večkrat rodila večje število mladičev. Starše so krmili s hrano, ki je vsebovala 33% GS vrste koruze (NK 603 x MON 810) ali zelo sorodno ne-GS vrsto.

Statistično občutno zmajšanje števila mladičev in njihove teže so v primerjavi s kontrolno skupino ugotovili v tretji oziroma četrti generaciji mladičev pri miših, ki so bile hranjene z GS koruzo. Ta vrsta GS koruze pripada Monsantu in je tolerantna na herbicide ter odporna na določene zajedavce. Za gojenje in uporabo v prehrambene namene je bila odobrena v različnih državah, vključno z Argentino, Japonsko, Filipini in Južnoafriško republiko. V Mehiki in Evropski uniji je odobrena za uporabo za živila in krmo.

"Ta študija je še en primer, da ni mogoče jamčiti za prehransko in krmno varnost GS rastlin in živil. Reproduktivna toksičnost te GS koruze je bila popolnoma nepričakovan rezultat, toda zakonodajalci po vsem svetu so to GS koruzo smatrali za enako varno kot gensko nespremjenene sorte – kar je potencialno uničujoča napaka, " še dodaja dr. Van Aken.

Kontakt:
Mag. Nina Štros, Vodja kampanj za politike EU, Greenpeace, nina.stros@greenpeace.org, tel. 040 871 530 Dr. Jan van Aken, Greenpeace International agriculture expert, +49 151 1805 3415 (za strokovna vprašanja) Po potrebi lahko zagotovimo slikovni in video material, povezan s temo.

Opombe:
Leta 2005 je Evropska agencija za varno hrano (EFSA) dala zeleno luč za to vrsto. Brez izdelave kakršnekoli neodvisne študije in samo z zanašanjem na podatke Monsanta je EFSA zapisala, da "smatra za malo verjetno, da bo koruza NK603 x MON810 imela kakršnekoli negativne učinke na zdravje ljudi in živali". To dokazuje, kak pomanjkljiv in slabo zasnovan je evropski postopek za izvajanje ocene tveganja GS rastlin.


Vir: http://www.greenpeac...emu-in-eniringu

#79 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 19. november 2008, 09:13

Na predavanjih smo se narahlo dotaknili tudi genetskega spreminjanja semen. ampak res na narahlo, ker predavatelj in mi nismo bili na isti liniji...samo v razmislek nam je rekel: a ne bi bilo krasno, da bi dodali v seme protitelesa bumefekta(škropivo, ki uniči vse zeleno), lahko bi komot škropili z njim, pa recimo koruzi ne bi bilo nič, a trave ne bi bilo več..(bumefekt je izmed vseh znanih škropiv proti plevelem, še najšibkejši - za samomor ga je potrebno spiti 22 l - ob predpostavki, da ima občan 80 kg). Seveda smo takoj planili: kaj sploh treba škropiti toliko....in tako naprej..dokazovali koristnost zastirk..in tako naprej. Potem se dedc omehčal in rekel, da je v osnovi tako brez veze, ker se struktura zemlje od kraja do kraja spreminja, da če bi že hoteli imeti učinkovite genetske spremembe bi morale biti različne glede na zemljo, zrak, vodo...ampak razvoj pač drvi po svoje.

Tako, da je najbolje, sami poskrbeti že za osnovna semena:solate, petršilj, korenje...čeprav bo pridelek manjši, vsaj veš, kaj boš jedel.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#80 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. december 2008, 06:43

Predstavljajte si, kako boste svojemu vnuku, na katerem boste mogoče že videli posledice GSO razložili, da niste imeli časa ukrepati, ko je že bilo možnosti, da Evropo obvarujemo pred GSO. Pametne razlage ne boste našli. Zato jo tudi danes ne iščite. Potrebna je le ena minuta vašega časa, da dodate svoj glas tisočerim, ki so se že oglasili.

4. decembra se bodo v Bruslju sestali okoljski ministri držav članic EU in glasovali, ali naj se sistem ocenjevanja tveganja za GSO v EU nadgradi. Preprosteje povedano – odločali bodo o tem, ali bo EU popustila pod kapitalskimi pritiski in sprejela GSO na svoji zemlji ali pa se bo temu uprla in delovala za zdravje svojih prebivalcev. Tudi vas!

Zato vas tokrat pozivamo, da izkoristite svojo demokratično možnost izražanja mnenja in sporočite našemu novemu okoljskemu ministru, Karlu Erjavcu, da želite živeti brez GSO. V Bruslju bo namreč tudi on oddal svoj glas in ta mora biti odraz želja ljudi, ki jih zastopa. Ker smo se v zadnjih letih lahko na lastne oči prepričali o načinu razmišljanja in delovanja našega novega okoljskega ministra, smo v našem pozivu toliko bolj goreči – bodite glasni, ker gre za prihodnost nas vseh!

Svoje sporočilo g. Erjavcu lahko oddate na:
http://www.greenpeac...ing/take-action.

Če še vedno niste prepričani, da bo svet lepši brez GSO, se pomudite za hip na: http://www.gibanje.org/?id=3043
ali
http://www.greenpeac...tic-engineering.
In potem ne razmišljajte več, temveč preprosto poslušajte svojo vest.

Želimo vam plodno prihodnost, brez GSO,
Uredništvo Zazdravje.net

#81 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 11. december 2008, 09:00

Odlicno x^x ima nade!


Pozdravljeni!

V prejsnjih e-novicah smo vas pozivali k aktivnemu izrazanju nasprotovanja GSO, kar je bilo povezano s srecanjem okoljskih ministrov EU v Bruslju 4. decembra. Organizacija Greenpeace z navdusenjem ugotavlja, da je bila akcija pisanja politikom zelo uspesna, saj je bilo poslanih preko 70.000 sporocil, ministri pa so se na srecanju sporazumeli o naslednjem:

- Dolgorocni ucinki GSO na okolje, zive organizme in zdravje morajo biti ponovno ocenjeni.
- Izvesti se mora neodvisna znanstvena raziskava o GSO, omogocen pa mora biti tudi dostop do vseh informacij, ki jih imajo agro-biotehnicna podjetja in so trenutno javnosti nedostopne.
- EFSA (European Food Safety Authority) mora ponovno razmisliti o vplivu herbicidov, ki se jih skropi po GSO. Poleg tega bi morali vse gensko spremenjene rastline, ki same proizvajajo pesticide, obravnavati enako kot kemicne pesticide.
- Regije in lokalne skupnosti imajo pravico, da oblikujejo podrocja brez GSO.
Za zacetek je to spodbudna vest, a spanje na lovorikah se ni se nikoli obneslo, zato naj bo delovanje nasih politikov v tej smeri se naprej pod nasim skupnim budnim ocesom.

10. 12., je svetovni dan clovekovih pravic. Glede na mnozico najrazlicnejsih oblik kratenja osnovnih pravic ljudem po svetu, je to vsekakor pomemben dan in na to temo lahko preberete, poslusate ali si ogledate veliko prispevkov. Pa ste ob tem kdaj pomislili na besedo, ki jo tako radi pozabljamo omeniti, ceprav je zvesta spremljevalka »pravice«? Dolznosti, namrec. Seveda, ljudje imamo svoje pravice, a imamo tudi dolznosti, ki se jih vse premalo zavedamo. Na eno taksnih so se spomnili pri tedniku 7 dni in mi jo z vsem srcem pozdravljamo:
http://www.zazdravje....asp?novica=335.

Pravico imamo, da zivimo v cisti in zdravi naravi, in nasa dolznost je, da pomagamo taksno tudi ohranjati. Zahvaljujemo se vsem tistim, ki ste prispevali kriticni masi zavesti, ki je ocitno vplivala tudi na politike. Kaj bi sele bilo, ce bi taksnih bilo vec. Ce ste to priloznost zamudili, se aktivno udelezite naslednje.

Urednistvo Zazdravje.net



#82 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 8. januar 2009, 21:31

Ekološke kmete zanima, kje je obtičal zakon o gensko spremenjenih rastlinah

Na kmetijskem ministrstvu obljubljajo, da ga bodo takoj po novem letu posredovali v ponovno usklajevanje
Slovenija - sobota, 27.12.2008 Tekst: Tatjana Pihlar

Ljubljana - Zakon o soobstoju GSR z drugimi kmetijskimi rastlinami se rojeva že od leta 2006, tudi zato, ker je evropska komisija dolgo časa menila, da je za tiste, ki bi želeli gojiti GSR, preveč omejevalen, saj bi tak kmet za pridelavo potreboval soglasje sosednjega kmeta.
Na začetku letošnjega maja je evropska komisija vendarle dala soglasje zanj, zato je toliko bolj presenetljivo, da ga Janševa vlada ni poslala v parlament. "Pojma nimamo, kaj se je zgodilo. Nekaj čudnega je bilo takrat in radi bi izvedeli, zakaj zakon, ki je bil usklajen z vsemi, ni šel naprej," pravi Anamarija Slabe, strokovna vodja Inštituta za trajnostni razvoj, ki je sodelovala pri pripravi zakona.

Javornikova: Zakon o GSR favorizira ekološke kmete
"Glede na to, da gojenja gensko spremenjenih organizmov (GSO) v Sloveniji ne moremo prepovedati, je predlog zakona trenutno najboljša možna rešitev. Če se bo v praksi dosledno izvajal, je dovolj strog," meni Slabetova. Dr. Branka Javornik, profesorica genetike in biotehnologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in predsednica znanstvenega odbora za namerno sproščanje GSO v okolje, pa ocenjuje, da predlog zakona o soobstoju GSR z drugimi kmetijskimi rastlinami ne obravnava enako vseh treh kmetijskih praks, saj po njenem favorizira ekološko kmetijstvo.

Bavčeva: Za GSO v Sloveniji ni tehtnih razlogov
Dr. Martina Bavec, izredna profesorica za poljedelstvo in zelenjadarstvo na Kmetijski fakulteti v Mariboru, pa meni, da v Sloveniji na razdrobljenih kmetijskih površinah, kakršne imamo, ne bi mogli upravičiti ekonomske ali kake druge...

Absolutne ničle glede GSO ne bo niti v ekološki pridelavi
Pri živilih je politično določena meja (0,9 odstotka primesi GSO), nad katero je treba na živilih obvezno označiti, da vsebujejo GSO, vendar se to označevanje ne nanaša na biološko varnost živila, temveč na možnost izbire potrošnika. Pri semenih ta meja še ni...


vec in vir >>>

... Okoli 64 odstotkov vse soje na svetu je gensko spremenjene, pri bombažu je ta delež 43, pri oljni ogrščici 20 in pri koruzi okoli 24 odstotkov.

ja, hvalabogu, da ga favorizira! itaq. ekolosko kmetijstvo lahko dolgorocno prinese okolju in s tem loveku kakor tudi neposredno cloveku najboljse rezultate!
Sploh pa, so na neki mednarodni konferenci v Franciji utemeljili, da z ekoloskim kemtijstvom LAHKO nahranimo svet!
Dvomim pa da bi ga z genskim, se posebej ker je tako zelo odvisen sam od sebe - torej proizvajalec semen, herbicidov in vseh potrebnih sestavin s katerimi vzdrzujejo geske pridelke itn.

#83 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 26. februar 2009, 23:39

Denar se pač še vedno trudi biti sveta vladar in mu je človeško zdravje prej ovira kot pa kaj drugega – kar je še najbolj očitno v primeru multinacionalk. Zgodbo (žal resnično) o eni izmed njih si lahko ogledate v nedeljo, 1. marca, ob 23. uri, na TVS 1. Naslov je več kot zgovoren: Svet kot ga razume Monsanto

V tem svetu je zares vse dovoljeno, tudi to da GSO izdelke testirajo na otrocih >>>

#84 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 28. februar 2009, 22:16

Zakon o gensko spremenjenih rastlinah gre končno naprej >>

Boris Fras:

Ekološki kmetje si težko zgradimo ugled
Včeraj se je zaradi predloga zakona o GSR sestala tudi delovna skupina, ki ga je pripravila. Boris Fras, predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije, nam je po sestanku dejal: "Zdaj lažje diham, saj so se vsi navzoči strinjali, da odškodnine ostanejo v zakonu. Pozitivno je tudi to, da ekološki kmet v primeru nenamernega onesnaženja svojih pridelkov z GSR ne bi izgubil statusa ekološki." Po Frasovih besedah bi morali ti kmetje ob ekonomski škodi tekočega leta dobiti povrnjeno tudi škodo, ki jo utrpijo zaradi omajanega zaupanja potrošnika. "Osebno blagovno znamko gradimo več let, saj moramo pet let prodajati na tržnici, da nas ljudje prepoznajo, da si ustvarimo ugled in tržni položaj. Zdaj moramo pripraviti predloge, kako to ovrednotiti, da bo pravno zdržalo," napoveduje Fras. To, da bo šel zakon že v ponedeljek v koalicijsko usklajevanje, pa se mu zdi ogromen napredek.
vir >>>



#85 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 1. marec 2009, 22:11

Danes!

Denar se pač še vedno trudi biti sveta vladar in mu je človeško zdravje prej ovira kot pa kaj drugega – kar je še najbolj očitno v primeru multinacionalk. Zgodbo (žal resnično) o eni izmed njih si lahko ogledate v nedeljo, 1. marca, ob 23. uri, na TVS 1. Naslov je več kot zgovoren: Svet kot ga razume Monsanto

V tem svetu je zares vse dovoljeno, tudi to da GSO izdelke testirajo na otrocih >>>



#86 dayo

dayo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 234

Objavljeno: 1. marec 2009, 23:15

Danes!

Nič ni. x?x

#87 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. marec 2009, 00:25

Sem sel pogledat program, pa tudi nisem nasel? xrolleyesx
Ocitno so dali napacne podatke o oddaji. sorry. x:Ix
Mogoce je blo na RTV 3?
Jst sem delal, tko da sploh nisem utegnil gledat.

#88 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 2. marec 2009, 15:53

Te pa moram vseeno pohvalit, ker si tako zavzet in se trudiš ozaveščati ljudi.

Jaz sem sicer blazen praktik - in ker pač to - in ker nekaj zemlje okrog mene, jo bom pač izkoristila, da bom zase pridelala svoje rastline, iz semen moje mame in tašče(ker lena malo tule ino šlampasta, onidve pa imata vse to tak kot treba).

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#89 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. marec 2009, 17:52

Hvala.

Super. Upam, da bos pridelala kaj dobre hrane zase in druzino. :palec:

Jaz zal nimam svojega kosa zemlje. Tudi svojega stanovanja ne, sicer bi se tudi sam lotil sodelovanja z zemljo.

Te pa moram vseeno pohvalit, ker si tako zavzet in se trudiš ozaveščati ljudi.

Jaz sem sicer blazen praktik - in ker pač to - in ker nekaj zemlje okrog mene, jo bom pač izkoristila, da bom zase pridelala svoje rastline, iz semen moje mame in tašče(ker lena malo tule ino šlampasta, onidve pa imata vse to tak kot treba).




ZA TAKOJŠNJO OBJAVO x:)x

SPOROČILO ZA JAVNOST

Avstrija in Madžarska lahko ohranita nacionalno prepoved uporabe in prodaje gensko spremenjenih rastlin

Bruselj/Ljubljana, 2. marec 2009 – Na današnjem zasedanju Sveta za okolje je večina ministrov EU zavrnila predlog Evropske komisije, ki je od držav članic EU zahteval odločitev, da bi omenjenima državama preprečil nadaljnjo uveljavljanje prepovedi za gojenje gensko spremenjenih (GS) rastlin na njihovem ozemlju. Proti predlogu Evropske komisije je glasovalo več kot dvajset držav članic.

Madžarska tako lahko ohrani svojo prepoved uporabe in prodaje Monsantove koruze MON810, medtem ko lahko Avstrija poleg MON810 nadalje prepoveduje za uporabo in prodajo tudi Bayerjevo koruzo T25.
„Današnja odločitev pomeni zmago za okolje, kmete in potrošnike, ter veliko zadrego za Komisijo. :palec: :palec: :palec:
Vlade EU so že četrtič zavrnile predlog Komisije za ukinitev nacionalnih prepovedi za GS rastline.
Vprašamo se lahko, katerega dela odgovora „ne" Komisija ne razume?

Avstrijski in madžarski znanstveni odbori so nedavno predložili nove dokaze, ki podpirajo njihovoodločitev o uveljavitvi nacionalnih prepovedi in ki kažejo, da ima koruza MON810 – edina GS rastlina, ki jo trenutno v EU gojimo – verjetno škodljive vplive na okolje.

Danes je Slovenija glasovala v podporo avstrijski in madžarski odločitvi. Kljub temu, da smo s tem lahko zadovoljni, ostaja grenak priokus, da slovenski politiki ne zmorejo dovolj poguma, da bi sledili vzoru sosednjih držav," sporoča Nina Štros, vodja kampanj za politike EU za Greenpeace v Sloveniji.
„Varovanje okolja in javnega zdravja bi moralo vedno imeti prednost pred finančnimi interesi peščice agro-kemičnih podjetij," so prepričani na Inštitutu za trajnostni razvoj, ki v Sloveniji že dve leti vodi informacijsko kampanjo o GS rastlinah.

Več informacij:
Nina Štros, Vodja kampanj za politike EU na področju varstva okolja v Sloveniji: 040 871 530,
nina.stros@greenpeace.org
Anamarija Slabe, strokovni vodja, Inštitut za trajnostni razvoj: 041 725 991, anamarija.slabe@itr.si



#90 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. marec 2009, 18:19

Kar nekaj vas je včeraj brskalo po televizijskem sporedu in ugotavljalo, da napovedanega prispevka o Monsantu … ni. Žal smo dobili in naprej posredovali napačno informacijo in jo sedaj popravljamo: omenjeno oddajo si boste lahko ogledali v torek, 3. marca, ob 23. uri na TVS 1 (več na: http://www.zazdravje.net/koledar.asp). Opravičujemo se za napako.

Nič ni. x?x



#91 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 12. marec 2009, 23:29

A pridelala si GMO koruzo? :inocent:

Jutr bo potem.
Jah, sm lani pridelala par strokov koruze (glih tok, da so ptiči mal razgrabil pa glih tok, da bo za seme za drugo leto).


Velika evropska spletna akcija:

USTAVIMO GS RASTLINE

Objavljena slika

Podpišite peticijo - pišite ministrom

Akcija STOP THE CROP - USTAVIMO GS RASTLINE poteka v mesecu marcu po vsej Evropi.
Več informacij lahko dobite na spletni strani GMO-FREE REGIONS: http://www.gmo-free-...-action/si.html



#92 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 18. marec 2009, 11:32

GSO JE BEDA!


#93 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 4. april 2009, 11:38

Strokovno predavanje "iz prve roke":

GSO - 10. let pozeneje - 1. del (ang.)


(30:15) 1. del povzetka predavanja Prof. Dr. Stevana Kneževiča z Univerze v Nebraski, iz oddelka za agronomijo in hortikulturo. Je predavatelj, raziskovalec in svetovalec. Večinoma se ukvarja s herbologijo, preko tega pa se je seznanil tudi z gensko spremenjenimi organizmi. Predava o posledicah 10 letne uporabe GSO v ZDA. Našo pozornost usmerja na rastline, ki so odporne na vse vrste herbicidov, ker vsebujejo določene gene. Podjetje, ki proizvaja tovrstna semena in rastline, od svojih kupcev zahteva plačila (prispevke) vedno, ko imajo kmetje opravka z rastlinami - se pravi ne samo ob nakupu, ampak tudi ob prodaji končnih izdelkov oz. semen. Gene, ki povzročajo takšne spremembe, pa skušajo "vsiliti" v vse vrste gojenih rastlin. Ti geni se potem preko čebel in drugih žuželk širijo tudi na neoporečne vrste....

Objavljena slika



#94 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 23. april 2009, 14:20

Francosko dokumentarno serijo "Svet, kot ga razume Monsanto" bomo ponovili na 1. programu Televizije Slovenija, in sicer:

· 1.del: 24. aprila 2009 ob 13:15 uri
· 2.del: 01. maja 2009 ob 13:15 uri.

#95 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 28. april 2009, 12:02

Odaj o MONSANTU, pa si lahko presnemete tudi z pirateby - a. (tipkaj v iskalnik monsanto)

LP

Priporočam u-torrent.


#96 MancaL

MancaL
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 4

Objavljeno: 5. maj 2009, 08:47

Pozdravljeni!

Sem študentka univerzitetnega študija agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Pred kratkim sem gledala kar nekaj oddaj o gensko spremenjenih organizmih (rastlinah) na nacionalni televiziji in tujih televizijah. Te oddaje so me spodbudile k pisanju tega pisma.

Že kar nekaj časa na naši fakulteti opažam nasilno in zelo usmerjeno propagiranje gensko spremenjenih organizmov. Predvsem imam v mislih prof. B. Javornik in prof. B. Bohanca. Čudi me namreč, da na vseh njunih predavanjih ne smem izraziti nikakršnih pomislekov o GSO-jih. V kolikor se opredeliš oziroma si skeptičen do GSO-jev oziroma si celo popolnoma proti, te profesorja označita za popolno budalo (dobesedno) oziroma nekoga, ki ne razume ničesar. Lahko si predstavljate kako potem izgleda pri njiju opravljanje izpitov. Sprašujem se namreč, ali niso profesorji osebe, ki študentu predstavijo pozitivne in negativne vidike znanosti?! Ali mora študent svoje svobodomiselno mišljenje in razmišljanje o neokrnjeni naravi in naravni genski raznolikosti zatreti, le zato, da bo ugodil avtoriteti? Ali niso profesorji tisti, ki nam predstavijo širino vsake stvari, da lahko študent sam izbere zanj primerno pot? Sprašujem se namreč, kako je potem možno, da takšne osebe nosijo titulo PROFESOR? Kdo v tej državi, na ljubljanski univerzi, sploh preverja kakovost profesorjev? Ali moramo biti študentje res ovce, samo zato, da opravimo izpit? To nasilno predavanje o GSO-jih pa glede na pogovore še z drugimi študenti ni prisotno ne la naši fakulteti. Študenti, ki razmišljamo drugače se na predavanjih teh profesorjev počutimo kot izmečki, ki smo primitivni in nočemo sprejeti njihovega nasilnega vsiljevanja tako oh in sploh »in« znanosti, ki bo svet rešila pred lakoto. Pri takem ravnanju profesorjev se resnično lahko vprašamo kdo jih plačuje…?! Ali rabimo na fakultetah trgovske potnike ali profesorje?

Veliko je bilo že »okroglih miz« na katerih se je govorilo o GSO-jih in na vseh je bilo prisotno otročje vedenje prof. Javornikove in prof. Bohanca, ko sta z dretjem, žaljivkami in še marsičem poskušala utišati svoje nasprotnike. V kolikor se boste kdaj srečali s tema dvema profesorjema, si boste lahko sami naslikali sliko o njihovi profesionalnosti in strokovni modrosti biti profesor.


V tem pismu ne bom opisovala problematike GSO-jev v Sloveniji, vendar le na hitro… zbodlo me je namreč to, da je prof. B. Javornik tudi predsednica Znanstvenega odbora namerno sproščanja GSO v okolje in dajanje izdelkov na trg…. Za božjo voljo ljudje!! To je skoraj tako, kot bi pedofila dali za sodnika ko bi sodili pedofilu!!!


V upanju, da se bo v bodočnosti govorilo tudi o tej problematiki in bodo na univerzah poučevali kvalitetni profesorji, ki nam bodo znali predstaviti svet v vseh možnih dimenzijah, vas lepo pozdravljam,

Manca

#97 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. maj 2009, 14:39

Se povsem strinjam s teboj.
Se huje pa bit sam pameten in sam nic ne narediti v tej smeri! xcivx x:o)x

#98 dayo

dayo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 234

Objavljeno: 5. maj 2009, 16:37

Manca
To kaže na eklatanten primer konformizma slovenske študentarije danes.
V Šestdesetih, sedemdesetih, ne pa tudi osemdesetih, devetdesetih, prejšnjega stoletja, bi študenti take profesorje vrgli iz predavalnice in jim ne bi dovolili vstopa na fakulteto.
Danes morate seveda biti tiho, ker lahko, da vam bodo nagajal pri izpitu, lahko, da navte napravl magisterija kasneje, lahko, da lahko da.....
Protestirate le za bone , prevoz, ukinitev študentskih servisov, pa še to ne preveč glasno, da vas kdo ne bi opazil v množici.
Pač cena, ki jo bo plačala vaša generacija bo zelo huda.
Konformizem je fina reč, da se lažje pride do sredstev za dosego cilja. vendar če je na cilju že preveč ljudi, ki mesta nočejo prepustit.

Škoda ni kej.

Porny, vzel si mi besede iz ust. :palec:
Današnji študentje so eni pezdetki, ki si ne upajo nič.
Če bi mel pol tolk jajc, kukr jih je mela naša generacija že v srednji šoli, ko smo kot mulčki npr. za cel dan zasedli celo Slovensko in Dunajsko, bi blo lahko kej upanja na kake spremembe.

#99 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. maj 2009, 18:57

Strinjam.
Zivijo pa v drugih casih in drugacnim razmisljanjem.
Nekatere stvari se danes resujejo z dialogom ne s strajki. Menim pa, da so vseeno dosti prevec pasivni.
Bistveno se mi zdi odpravljanje razlogov za to pasivnost, ki si jih morda niso povsem sami ustvarili, kot tudi ne situacije v kateri zivimo!

Kljub temu mislim, da imajo in se zavedajo mladi dosti vec problemov kot smo jih imeli mi kot mulci.
Podvig da gres na cesto ni veliko junastvo. Vplivati an ljudi s pametnimi argumenti pa lahko ima vsaj kaksno vrednost.

Na cesto pa mislm, da se bodo odpravili slej ko prej. Ce ne danes, ap takrat ko malo odrastejo, ko/ce bodo brez sluzb in se marsicesa.

Po drugi strani pa, morda jih pa "glavne" stvari se cakajo in smo prica zatisju pred viharjem.

#100 kapica

kapica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 019

Objavljeno: 5. maj 2009, 20:25

Pač cena, ki jo bo plačala vaša generacija bo zelo huda.

temu bi se lahk rekl: "izvirni greh"
clovk pride oz. se rodi... in se predn prvic ornk udihne ze ma kup grehov... za katere placuje hudo ceno :sori:



Pozdravljeni!

Sem študentka univerzitetnega študija agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Pred kratkim sem gledala kar nekaj oddaj o gensko spremenjenih organizmih (rastlinah) na nacionalni televiziji in tujih televizijah. Te oddaje so me spodbudile k pisanju tega pisma.

Že kar nekaj časa na naši fakulteti opažam nasilno in zelo usmerjeno propagiranje gensko spremenjenih organizmov. Predvsem imam v mislih prof. B. Javornik in prof. B. Bohanca. Čudi me namreč, da na vseh njunih predavanjih ne smem izraziti nikakršnih pomislekov o GSO-jih. V kolikor se opredeliš oziroma si skeptičen do GSO-jev oziroma si celo popolnoma proti, te profesorja označita za popolno budalo (dobesedno) oziroma nekoga, ki ne razume ničesar. Lahko si predstavljate kako potem izgleda pri njiju opravljanje izpitov. Sprašujem se namreč, ali niso profesorji osebe, ki študentu predstavijo pozitivne in negativne vidike znanosti?! Ali mora študent svoje svobodomiselno mišljenje in razmišljanje o neokrnjeni naravi in naravni genski raznolikosti zatreti, le zato, da bo ugodil avtoriteti? Ali niso profesorji tisti, ki nam predstavijo širino vsake stvari, da lahko študent sam izbere zanj primerno pot? Sprašujem se namreč, kako je potem možno, da takšne osebe nosijo titulo PROFESOR? Kdo v tej državi, na ljubljanski univerzi, sploh preverja kakovost profesorjev? Ali moramo biti študentje res ovce, samo zato, da opravimo izpit? To nasilno predavanje o GSO-jih pa glede na pogovore še z drugimi študenti ni prisotno ne la naši fakulteti. Študenti, ki razmišljamo drugače se na predavanjih teh profesorjev počutimo kot izmečki, ki smo primitivni in nočemo sprejeti njihovega nasilnega vsiljevanja tako oh in sploh »in« znanosti, ki bo svet rešila pred lakoto. Pri takem ravnanju profesorjev se resnično lahko vprašamo kdo jih plačuje…?! Ali rabimo na fakultetah trgovske potnike ali profesorje?

Veliko je bilo že »okroglih miz« na katerih se je govorilo o GSO-jih in na vseh je bilo prisotno otročje vedenje prof. Javornikove in prof. Bohanca, ko sta z dretjem, žaljivkami in še marsičem poskušala utišati svoje nasprotnike. V kolikor se boste kdaj srečali s tema dvema profesorjema, si boste lahko sami naslikali sliko o njihovi profesionalnosti in strokovni modrosti biti profesor.


V tem pismu ne bom opisovala problematike GSO-jev v Sloveniji, vendar le na hitro… zbodlo me je namreč to, da je prof. B. Javornik tudi predsednica Znanstvenega odbora namerno sproščanja GSO v okolje in dajanje izdelkov na trg…. Za božjo voljo ljudje!! To je skoraj tako, kot bi pedofila dali za sodnika ko bi sodili pedofilu!!!


V upanju, da se bo v bodočnosti govorilo tudi o tej problematiki in bodo na univerzah poučevali kvalitetni profesorji, ki nam bodo znali predstaviti svet v vseh možnih dimenzijah, vas lepo pozdravljam,

Manca

vsaka ti cast... :palec: k si kr izpostavla priimke :palec: x:Dx

ja... hehehe... oh in sploh znanost :sori:
enkt k sm mela priliko sm javno povedla menje o gensko spremenjeni hrani, in zravn nastela vse men dojemljive in dostopne utemeljitve zakaj sm proti... pa me je vecina v klasu debelo gledala prfoksa je pa sam zinila (dobesedno tko):"dobro, se dobro, da ste le studentka" in so naprej debatiral o krompirju... kko bi preprecl, da neb zacel rjavet, ce ga pustis olupljenega na zraku... tk, da bodo po moje delal clo v to smer, da bi v bodocnosti folk ze kr olupljen krompir pridelal... xrolleyesx
in ja, ce mas namen pridt do diplome... pol v tej oh in sploh civilizirani druzbi bodi ovca (sj si lahk crna!) dokler ne opravis izpita... in ne, prfoski niso zto da ti predstavjo + pa - ti pa izberi... uni ti hocjo uturat eno in edino prepricanje - njihovo! brez moznosti lastne presoje... no, pa ne sam prfoksi... in ja... na fakultetah so vecinoma trgovski potniki namest profesorjev, medicina je posel namest umetnost zdravljenja, ludek robot namest cloveka, da ne bluzim o sociali, pravu, teologiji, zgodovini, banstnistvu, zavarovalnicah, domovih za ostarele, vrcih, inspekcijah, kmetijstvu, gozdarstvu, farmaciji, politiki........itd.... same prostitutke :sori: s v i n j a r i j a... :vragec: :xx!:
ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0