Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Gensko spremenjena zivila


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
193 komentarjev na to temo

#101 dayo

dayo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 234

Objavljeno: 5. maj 2009, 21:10

Nekatere stvari se danes resujejo z dialogom ne s strajki.

Dialog bolj malo reši, če so na drugi strani centri moči. Ta svet je pač tko narjen (še vedno), da moč razume samo moč. Ne vem, men se zdi to nepredstavljivo, kar je tista punca napisala, kako jim to funkcionira na faksu... da se vsaj par kampelcov glasno in jasno ne potegne za svoje razmišljanje?!


Podvig da gres na cesto ni veliko junastvo. Vplivati an ljudi s pametnimi argumenti pa lahko ima vsaj kaksno vrednost.

Kaj pa vem... vse revolucije so se zgodile na cesti... Sicer nisem glih zagovornik tega, ampak če drugač ne gre, je neki pač treba narest.
Pametni argumenti so vsekakor potrebni, ampak treba met neki entuziazma, moči in borbenosti v seb, da so sploh slišani.


Na cesto pa mislm, da se bodo odpravili slej ko prej. Ce ne danes, ap takrat ko malo odrastejo, ko/ce bodo brez sluzb in se marsicesa.

Ja, verjeten res.

#102 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 6. maj 2009, 03:24

Se strinjava. Ce drugace ne gre. Zal pri nas preveckrat res ne gre.
Mislim da bi ljudje ze zdavnaj morali biti na cesti; tudi studentje!
Sem pisal o tem v temi "Nasih politikih..." ko se bmo ljudje zavedali da smo mi sami moc ki jo potrebujemo za preobrat v tej druzbi, bo se kaj vec kakor samo to, da gremo na ceste!

#103 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. maj 2009, 12:29

Vlada sprejela predlog zakona o GSR

Vlada je sprejela predlog zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin (GSR) z ostalimi kmetijskimi rastlinami in ga poslala v obravnavo v državni zbor po nujnem postopku, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil kmetijski minister Milan Pogacnik.

Omenjeni predlog zakona se je po njegovih besedah sprejelo predvsem zaradi tega, "ker Slovenija kot clanica Evropske unije na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe ali gojenja gensko spremenjenih rastlin in tudi ker ne more izkljuciti nobenega tipa kmetovanja ali pridelovanja gensko spremenjenih rastlin tistih sort, ki so vpisane v skupni katalog sort poljšcin in katalog zelenjadnic".

vec >>
:o|o:

#104 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 13. maj 2009, 17:30

Ojej, ojej :sori: to ne bo vredu. Nikakor.



#105 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. maj 2009, 19:22

sem pozabil dodat se vir oziroma vec >> kjer pac pise se vec :madpro:
:huk:

Upam pa, da bodo odskodnine v primeru kontaminacije njive sosednjega kmeta ipd, velike x;)x
kar pa je mozno, da morda privede do prevelike kolicine sodnih procesov.

razmisljam:
morda te stvari naizgled niso tako zelo pomebne danes, kakor so morda podlaga za neprimernsoti, ki se v povezavi z GSO posevki lahko dogodijo v prihodnje!

#106 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 13. maj 2009, 20:05

V vsakem primeru ni dobro da se gojijo GSO posevki...ker ti posegi v sam genom rastlin res ne morejo prinest nič dobrega, tako za danes kot za prihodnost...



#107 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. maj 2009, 23:46

da.

#108 Gandalf

Gandalf
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 162

Objavljeno: 14. maj 2009, 14:46

Heh profesorji dandanes zagovarjajo tiste trditve za katere so plačani.
Kar se tiče razumevanja snovi pa to že lep čas ne učijo več po šolah.

Glede štrajkov pa...dokler bomo tako ozkogledni da bomo mislili samo nase. Bo šlo vse samo na slabše. Že pri štrajkih za kršenje študentskih pravic se zaposlenim ni dalo pomagat, ker oni pač nebojo več študirali, njihovi otroci se bodo pa že znajdli...Katastrofa

GSO pa bi morali recimo za začetek dat vsaj na 100 letno analizo/preizkušnjo. Potem pa naj pišejo zakon LOL.

#109 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 20. maj 2009, 11:25

Zanimivo
Stalisce ITR-ja:
Z njim se skorajda strinjam. Zakon potrebujemo, a primerno dorecen!
Zakaj skorajda; ker zakoni imajo luknje. In zakaj ne skoraj, ker brez zakonov je lahko morda se vec lukenj. Oziroma, se sprasujem:
CE bo zakon, kot se predvideva pripomogel k temu, da se sajenje GSO posevkov ne bo izplacalo, zaradi prevelikih sankcij (v primeru, da bodo sodne obravnave primerno izvajane), je zakon seveda dobrodosel. V nasprotnem primeru, torej, da se bo rast posevkov v Slo. povecala, pa seveda ne.
Morda je ena od poglavitnih stvari pri tem zakonu ta, da nek kmet, kakor posledicno neka multinacionalka zaradi zakona o soobstoju ne bo imel/a interesa uvajanja svojih interesov. V tem primeru je zakon absolutno dobrodosel.
Upajmo le, da ne bo slucajno ravno obratno.

Inštitut za trajnostni razvoj, Ljubljana, 19.4.09

Zakon o gojenju GS rastlin končno v parlamentu: stališče NVO, ki so sodelovale pri pripravi predloga Zakona

Poslanci bodo ta teden končno odločali o sprejetju Zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami. Kmetijsko ministrstvo je zakon sicer začelo pripravljati že pred tremi leti. S sprejetjem zakona bodoo prvič vpeljane kakršnekoli omejitve gojenja GS rastlin v Sloveniji; doslej bi teoretično lahko kdorkoli in kakorkoli posejal v EU dovoljene GS rastline (trenutno je to sicer le koruza tipa MON810, ki izloča strup proti nekaterim žuželkam).

V ponedeljek, 18.5. je o predlogu zakona razpravljal parlamentarni Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga je z nekaj tehničnimi dopolnili soglasno podprl. Zasedanja odbora so se udeležile tudi nekatere NVO, katerih predstavniki so povedali naslednje:

Boris Fras z Zveze Biodar je sprejetje zakona sicer podprl, poudaril pa je, da odškodnine niso ustrezno urejene: zdaj bo kmet/proizvajalec lahko na osnovi zakona uveljavljal le odškodnine za razliko v ceni pridelka, dejstvo pa je, da je za ekokmetijo pomemben njen (eko)trg in zaupanje kupcev, ki je vredno mnogo več, kot razlika v ceni. Glede tega se bo oškodovanec lahko odločil le za zasebno tožbo, za kar pa praksa kaže, da je to skoraj nemogoč način.

Anamarija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj se je glede odškodnin pridružila mnenju ekoloških kmetov. Opozorila pa je zlasti pomen podzakonskega akta, ki bo določil širino varovalnega pasu za posamezno rastlino (zdaj sicer le za koruzo). Opozorila je, da je študija KIS, ki govori o 60-metrski razdalji, za določanje varovalnega pasu popolnoma neustrezna, saj ne upošteva vseh dejavnikov, še zlasti pa izhaja iz določil o označevanju GSO, po katerem je treba pridelek oz.živilo označiti, če vsebuje 0,9% GSO. Povedala je, da mora biti izhodišče meja detekcije GSO oz. 0,1% prisotnosti GSO, saj 0,9% velja le za nenamerno in tehnično neizogibno prisotnost. Sicer pa je poudarila, da ITR in druge NVO, ki so aktivno sodelovale pri pripravi zakona (približno 12 organizacij), pričakujejo, da bo zakon preprečil gojenje GS rastlin v Sloveniji, in ga v tem smislu tudi podpirajo.

Predstavnik Čebelarske zveze je povedal, da z vidika čebelarstva v Sloveniji ni možen nikakršen soobstoj z GS rastlinami.

Kmetijski minister Pogačnik je obljubil, da bo njegovo ministrstvo tudi pri pripravi podzakonskih aktov (varovalni pasovi) sodelovalo z NVO in upoštevalo njihova mnenja, kar smo si navzoči predstavniki NVO dobro zapomnili.


Mnenje za Inštituta za trajnostni razvoj glede zakona in nadaljnjega urejanja rabe GSO v kmetijstvu in hrani (in krmi) je naslednje:

- Sprejem zakona podpiramo zato, ker bo odpravil sedanjo pravno praznino, ko je dovoljena gojitev vseh GS rastlin, ki so ali bi še bile odobrene za gojenje na ravni EU.

- Zakon mora biti učinkovita zaščita pred neželeno prisotnostjo GSO (t.j. onesnaževanjem) v okolju, hrani in krmi v Sloveniji. Zakon je dobra osnova za to, saj je glede na druge države med najbolj omejevalnimi v EU. Vendar pa bo učinkovita zaščita dosežena šele s sprejetjem ustreznih podzakonskih aktov o varovalnih pasovih. Pri določanju širine teh pasov je treba (a) upoštevati vse specifične razmere v Sloveniji (geografsko-podnebni dejavniki, drobna posestna struktura, gosta poseljenost s čebelami, velik delež Nature 2000 ipd.); ter (izhodišče mora biti meja detekcije GSO oz. 0,1% prisotnosti GSO v pridelkih, saj meja za označevanje (0,9% prisotnost GSO) velja le za nenamerno in tehnično neizogibno prisotnost.

- Ne glede na sprejem zakona mora Slovenija čim prej sprejeti varnostni pridržek za gojenje koruze MON810, saj je po našem mnenju za to na voljo dovolj tujih študij.

- Slovenija mora kot država članica EU nastopati z jasno izdelanim mnenjem in strategijo nasprotovanja novim odobritvam GSO v EU, si prizadevati za prenos odločanja o gojenju GS rastlin na raven držav članic in za samoodločbo lokalnih skupnosti. Še zlasti si mora prizadevati, da
najvišja dovoljena primes GSO v semenskem materialu ne bo višja od 0,1%. :palec:

Poslance zato pozivamo, da zakon sprejmejo v predlagani obliki, in si prizadevajo za nadaljnje korake za zagotovitev suverenosti kmetijstva v Sloveniji in za večjo trajnostno usmerjenost le-tega. Sodobno kmetijstvo, še najmanj slovensko, ne potrebuje tvegane genske tehnologije, ki koristi le dobičkom multinacionalk. Potrebujemo trajnostne tehnologije pridelave, ki bodo sposobne zagotavljati dovolj kakovostne in varne hrane ter obenem ohranjati naše okolje.

Mnenju se pridružuje Greenpeace v Sloveniji.


Stik: Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj, tel. (01) 4397 465, GSM 041 725 991, www.itr.si



#110 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. maj 2009, 06:24

se sporocilo Sanje Loncar, ki zadevo malce bolj osvetli:

...predno se udeležite shoda si prosim preberite tole:

Danes je na strežnikih završalo od pošte posameznikov in organizacij, ki 21. 5. vabijo na shod proti GSO-jem.

Zelo smo veseli, da končno tudi Slovencem ni vseeno in da so pripravljeni za svojo prihodnost tudi kaj storiti.

Moti pa nas to, da večina, ki pošto posreduje, v resnici ne ve, za kaj gre, in kakšna je vsebina zakona, proti kateremu bodo jutri protestirali.

V e-pošti je zaslediti popolnoma netočno trditev, da je trenutno gojenje GSO poljščin prepovedano in jih bomo zdaj z zakonom dovolili. Zato se javnost poziva PROTI predlaganemu zakonu.

Dejstvo pa je, da trenutno vsak lahko pred vašim pragom goji GSO poljščine, ki so v EU dovoljene, ne da bi vas vprašal in ne da bi odgovarjal za škodo, če to pripelje do kontaminacije vašega ozemlja.


Zakon pa bo prvič postavil ovire za takšno početje. Med drugim: tisti, ki bodo želeli gojiti GSO, bodo morali zaprositi za pisno dovoljenje vse sosede, končati posebno usposabljanje, registrirati parcele, na katerih bi to radi počeli, in če teh pravil ne bodo upoštevali, jim grozi tudi visoka denarna kazen.

Res je, da zakon GSO poljščin ne prepoveduje. Tega po trenutno veljavni (gnili!) svetovni zakonodaji (ki jo narekuje WTO) ne more storiti. Dejansko pa je dovolj restriktiven, da bo vsem zainteresiranim dal jasno vedeti, da jih čaka veliko ovir in veliko tveganj, če se spustijo v kaj takšnega.

Izražanje našega mnenja in protest so zelo zaželeni, vendar bi jih bilo bolj smotrno uporabiti z namenom, da "zapremo" še nekaj lukenj v tem zakonu – kot je na primer odprto vprašanje odškodnin in varnostnih pasov.

Z zavračanjem zakona pa bomo Monsantu in drugim GSO korporacijam naredili zelo veliko uslugo, ker jim bomo omogočili vstop brez vseh ovir.

Poročilo, ki povzema mnenje Koalicije proti GSO in je ZA predlagani zakon, lahko preberete v informaciji ITR-ja na:
http://www.zazdravje....asp?novica=471.

Pobudo organizatorke shoda, Mete Vrhunc, objavljamo na:
http://www.zazdravje....asp?novica=472.

Zanimiv je tudi prispevek študentke z biotehniške fakultete – piše namreč o pritiskih na študente, ki ne zagovarjajo GSO tehnologije. Preberite ga na:
http://www.zazdravje....asp?novica=470.

Ne pustite se manipulirati zvenečim besedam. Pozanimajte se o vsebini in ustvarite svoje mnenje!

Lep pozdrav

Sanja Lončar, urednica novic Skupaj za zdravje človeka in narave



#111 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. maj 2009, 07:26

Pridruži se opozorilnemu protestnemu shod proti GSO

Dragi prijatelji!

Ni zlonamerno natolcevanje, žalostna resnica je, kar so 5.5. zapisali v DELU pod naslovom

>>Prižiganje zelene luči za gensko spremenjene rastline...<<

Slovenski parlament bo v četrtek 21. maja 2009 pozvan, da odobri zakon, s katerim bodo posevki gensko spremenjenih organizmov v Sloveniji dovoljeni.

Kljub vsemu, kar vemo o uničenju, ki ga gensko spremenjeni organizmi prinašajo. Kljub temu, da cilje multinacionalk poznamo. Ne gre za borbo proti lakoti, ne zmanjšanju porabe pesticidov, temveč monopolno obvladovanje hrane in popoln vpliv na človeka!

Vprašati se moramo, v čigavi službi stoji naša stroka in naša vlada, komu služijo naši poslanci, da mislijo odločati proti 82% volji svojega prebivalstva in posevke GSO, to kugo naših rastlin, odobriti?
Ker posledice GSO, še niso dobro raziskane, verjamemo, da je trenutno prava rešitev 5 letni moratorij na sajenje GSO v Sloveniji. To so storile tudi nekatere zelo pametne države, po katerih se drugače radi zgledujemo in sicer: Švica, Francija, Nemčija, Avstrija, Madžarska, Grčija,... k temu pa se v naši bližnji okolici nagiba tudi Romunija in Hrvaška.

Če še nikoli prej, ta trenutek smo pozvani, da povemo svoje mnenje. Zato vas vabimo na protestni shod proti GSO, ki ga organiziramo v četrtek, 21.5.2009. ob 14. uri.

Zbirališče je ob 14. uri pred parlamentom na Šubičevi 4. Predvidevamo, da bodo takrat naši poslanci predlog zakona dobili na svoje mize.

Transparenti, majice SLOVENIJA BREZ GSO in še kaj primernega so zaželjeni. Če želiš lahko naprintaš in prineseš letake.


Prosim za maksimalno širjenje in udeležbo.

Lepo vas pozdravljam
Meta Vrhunc


Vabijo:
Ajda Vrzdenec
Združenje za zdravo Slovenijo

----------


Hja, razlicna mnenja ki se pojavljajo v prostoru so vsekakor vredna diskusije.
Strah pred vpadom neznanega je velik.
Vprasanje pa je, ali se v resnici ne soocamo z necem drugim:
Druzbenim strahom, nezrelostjo in nevednostjo, ter pomanjkanjem povezovanja med seboj.
Strah pred necem kar ne poznamo (GSO) ali pa poznamo v toliko, da vemo, da tega nocemo, s em se strinja vecina Evropejcev kakor tudi slovencev.
Temu, da koncno izglasujemo kar zelimo, neglede ali je pot do cilja utemeljena, primerna ali ne.

Dvojnost v zagovarjanju stalisc se kaze morda tudi v tem, da v resnicni obe strani zelita isto. - Cim manj GSO!
Kljub temu pa meni izgleda da ena stran, ce se tako izrazim ne zeli kompromisa med malo GSO in nic GSO, druga stran pa je pripravljen sprejeti vsaj malo GSO, kot manjse zlo temu, da imamo veliko GSO oziroma da zaradi zakona o soobstoju GSO, sejanje GSO posevkov v Sloveniji vec ne bo nikomur interes..


Sprasujem pa: Ali morda vseeno le ne govorimo o razkolu med: eticnim pravom s podporo zdravega dialoga na eni strani, in na drugi o "neznanju" s pravo slutnjo in s tem zdravo pametjo?


O prispevkih, ki so jih posneli v Studiu 12 in se ticejo GSO si lahko ogledate v rubriki Ekologija, podrubriki * GSO v kmetijstvu in hrani:

http://www.s12.si/co...id,61/catid,17/

#112 orgonsi

orgonsi
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 31. maj 2009, 23:01

GSO je en izmed produktov globalizacije ter uvajanja proste mednarodne trgovine. Enostavno, iz prej omenjenega so nastale koorporacije, tudi Monsanto, ki imajo zaradi svoje velikosti in z vladami držav določene povezave.

upam, da do nas ne pride, če pa že, potem pa bo treba zavihat rokave in tudi sam kaj pridelat. Kdo bo želel jesti koruzo, odporno na izredno močne herbicide? Ali pa da bomo kot profilakso dobili za jest v trgovine krompir, z vgrajenim genom, ki stimulira proizvodnjo protiteles za hepatitis b? Ker je zgoraj omenjeno že možno in se uporablja, kaj pa potem ni možno skombinirat?
nekaj člankov na te teme tudi na mojem blogu,
http://www.orgon.si/clovek-in-okolje/

To temo je popravil/a orgonsi: 31. maj 2009, 23:01

lep pozdrav,
Boštjan

www.orgon.si

orgon.si na: Facebook | Youtube | Flickr | Google Reader | Twitter |


#113 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 1. junij 2009, 13:03

Kako mislis da do nas ne pride? Saj pri nas je ze!! Beri malo nazaja ko smo pisali da je v EU ena GSO koruza dovoljena! In ce mesojedci uzivajo zivali ki se krmijo z GSO posevki ni kaj dosti razlike! Morda se huje! In vse to je pri nas dovoljeno!
S tem zakonom o soobstoju pa naj bi zadeve postavili tako, da se itaq nobenmu ne bo splacal uvajat GSO, ker bodo prehudi pogoji in kazni.

#114 Dancerka

Dancerka
  • D član
  • Št. objav: 561

Objavljeno: 1. junij 2009, 15:35

Ja, gensko spremenjene stvari so že ble v EU, sam se vse 'zašuška'... tudi gensko spremenjeni riž..
EU strives to find GMO needle in rice haystack - nelegalen GS riž, pozor!!
Tole je tudi fejst sumljivo: EU Decision on GMO Testing Opens Door for U.S. Rice

so pa nekatere stvari tu legalno, kot hrana za živino!! :xx!: :xx!: :xx!:

Menda pa EU razpravlja o tem, če bi se tudi uradno dovolil gensko spremenjeni riž - ugh!!
Peticija proti gensko spremenjenemu rižu: Greenpeace: Hands off our rice!!

Če vam ni vseeno - podpišite!!

Saj ne vem, koliko te online peticije zaležejo, nekaj pa le mogoče? - Js sem že podpisala! :)

PS Tudi krasen filmček na YouTube!!

Rokave sm pa tud js že zavihala, potem ko sem videla film o Monsantu.. :eek: OoO

#115 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 1. julij 2009, 10:44

1.7.2009: Sporočilo za javnost: EFSA spet v postelji z industrijo GSO

iz >

EFSA SPET V POSTELJI Z INDUSTRIJO GSO

Presoja o MON810 predstavljena Monsantu, ne pa tudi javnosti.
Hudi očitki, ki v zvezi z odobravanjem gensko spremenjenih rastlin že dalj časa letijo na Evropsko agencijo za varno hrano (EFSA), so včeraj dobili še eno potrditev.
Evropska organizacija Friends of the Earth je namreč izvedela, da je ta domnevno neodvisna agencija pred javno objavo ključnega znanstvenega poročila, ki odloča o prihodnosti najbolj sporne GS poljščine v EU, o njem najprej obvestila proizvajalca, korporacijo Monsanto.


#116 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 7. julij 2009, 23:50

Pahor meni, da še ni potrebe za varnostni pridržek glede GSR

...Kot je poudarila Zalokar Oražmova, so v poslanski skupini Zares sicer prepričani, da je sprejeti zakon eden od najbolj omejevalnih v Evropski uniji in zato verjamejo, da do pridelave GSR v Sloveniji sploh ne bo prišlo. Sam naziv zakona pa v strokovni in laični javnosti po njenem vseeno povzroča pomisleke, ali država odpira vrata GSR....

#117 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 9. julij 2009, 02:20

Poziv vladi, ministrom in poslancem: hočemo Slovenijo brez GSO

Na Inštitutu za trajnostni razvoj se pridružujemo kulturnemu shodu za Slovenijo brez GSO, ki ga organizira Kulturno-umetniško društvo Paviljon v četrtek, 9.7. ob 12. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Prepričani smo, da moramo v Sloveniji izkoristiti vse možnosti, da ohranimo biotsko pestrost, da podpremo kmetijstvo, ki nam bo zagotavljalo zdravo hrano in s tem poskrbimo za zdravje prebivalstva in narave.

Nedavno sprejeti Zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR) bo odpravil pravno praznino glede gojenja GS rastlin, ki so bile odobrene v Evropski uniji (trenutno le ena sorta koruze).

To pa še zdaleč ne zagotavlja, da bomo v bodoče varni pred onesnaženjem z GSO. Izkušnje iz tujine kažejo, da "soobstoj" z GS rastlinami še nikjer ni bil možen, saj gre za žive organizme, ki ne upoštevajo človekovih administrativnih omejitev.

Zato se pridružujemo vsem pozivom, da v svoji državi in v EU poskrbimo, da ustavimo globalni nenadzorovani "poskus z GSO", od katerega nimajo koristi ne kmetje, ne potrošniki, ne lačni po svetu.
  • Slovensko vlado pozivamo, da sprejme izjemno stroge podzakonske akte k ZSGSROKR, ki bodo upoštevali vse slovenske značilnosti (biotska pestrost, kmetijska posestna struktura, zahteve potrošnikov…) in absolutno zavarovali kmetovanje brez GSO.
  • Ministra za okolje Karla Erjavca pozivamo, da končno uveljavi varnostni pridržek, s katerim bo Slovenija za daljše obdobje prepovedala gojenje edine v EU trenutno dovoljene GS koruze, kar je storilo že šest držav EU.
  • Pristojne ministre (kmetijstvo, okolje, zdravje) pozivamo, da na glasovanjih na ravni EU striktno glasujejo proti odobritvam novih GSO, se zavzemajo za nacionalno odločanje glede gojenja GSO in za resnično trajnostno skupno kmetijsko politiko brez GSO. Slovenski in evropski potrošniki polnimo skupni proračun EU, iz katerega kmetje prejemajo plačila SKP. Za skupno kmetijsko politiko, ki ne bo izključila GSO, ne bomo plačevali!
S spoštovanjem,
Anamarija Slabe
Inštitut za trajnostni razvoj
iz >


#118 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 30. september 2009, 20:44

Komu koristijo GS rastline?

#119 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 20. oktober 2009, 22:44

:palec: :palec: malo dobrih novic! x^x

Slovenija proti gensko spremenjeni koruzi

Države članice EU spet niso podprle odobritve dajanja na trg gensko spremenjenih proizvodov, kot je predlagala Evropska komisija. Tokrat gre za tri proizvode, ki vsebujejo gensko spremenjeno koruzo. Slovenija je v skladu z načelom previdnosti in negativnim splošnim javnim mnenjem glasovala proti, je pojasnil kmetijski minister Milan Pogačnik.
toda:
"Predlog ni dobil podpore, čeprav nekatere države članice sistemsko vztrajajo pri tem, da je treba o tem temeljito premisliti," je pojasnil minister Pogačnik. Te razprave se bodo po njegovih besedah v prihodnosti zagotovo okrepile.

#120 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 21. oktober 2009, 14:35

GSO NAJ JEDO SAMO MUTANTI! TAK ZAKON NAJ SPREJME EU PA BO VOLK SIT IN KOZA CELA!

LP


#121 Kristina11

Kristina11
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 501

Objavljeno: 21. oktober 2009, 20:43

Veliko sem se že pozanimala o genski spremenjeni hrani in res sta koruza in soja najbolj razširjeni gensko spremenjeni, na svetovnem trgu je več kot 50 procentov spremenjene soje. In na žalost se bomo tovrstni hrani zelo težko izognili, kar pa po moje pomeni preveliko poseganje v naravo, v njene zakonitosti. Glede škodljivosti tovrstne hrane so delali preizkuse na živalih, kar pa je po mnenju mnogih znanstvenikov občutno premalo. Razsežnost škodljivosti tovrstne hrane bo znana po mojem mnenju šele po naših potomcih. Da gensko predelana solata , ki so jo po domače povedano spečali z geni podgane, naj bi vsebovala ogromno več vitamina C. Toda naše telo ne potrebuje solate z tako ogromnim procentom vitaminov, ker ga pač lahko dobi kolikor ga potebuje iz normalno pridelane hrane. Zato je vse to igračkanje z po mojem božjimi zakonitostmi lahko človeški samomor. Mogoče bo kdo dejal, da sem neumna , toda to je moje mnenje. V večini krmil za kokoši je gensko spremenjena soja, na kar je opozorjeno z zelo drobnim tiskom. Zato se tisti, ki v dobri veri kupujete domača jajca, vprašajte, s katerim krmilom je bila kokoš hranjena. Zato se večkrat sprašujem do kje je znanost res znanost in kje je tista meja, ki bi je ne smeli prestopati. Tukaj je po mnenju mnogih prekoračena meja dovoljenega igračkanja z zakonitostmi narave. Mnenja glede škodljivosti tovrstne hrane se zelo krešejo, zato so tudi mnogi pametni raziskovalci na tem področju dvignili sidro in šli , ker z opozarjanjem na verjetno škodljivost niso dosegli ničesar.
Na žalost je tudi tu v igri ogromno denarja, zato je za kakršnokoli zajezitev tovrstne hrane po moje prepozno. Glede tega bi se morali zgledovati po sosedih Avstrijcih, ki so hoteli prepovedati saditev gensko spremenjene koruze. Pa je Evropa pritisnila na njih , da jim bodo ukinili subvencije. Zato so raje sprejeli zakon, ki dovoljuje saditev gensko predelanih semen, vendar so pogoji in kazni tako strogi, da si nihče ne bo upal. Kaj pa so v zvezi s tem ukrenili pri nas? Nič, ker jih prav malo briga kaj se dela , samo da je denar.

#122 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 22. oktober 2009, 13:58

- A lahko definiras veliko?
- Menda se dosti vec; glavni problem tega pa je, da se za njeno rast krci dezevne gozdove
- Saj se ji ze sedaj ne; razen ce uzivamo izkljucno ekolosko pridelano hrano; sicer vsebuje GSO mnogo zivil trgovnskih policah. Je pa to odvisno od nas koliko in kaj dopuscamo in kaj bomo dopustili v prihodnje!
- Da clovek lahko dobi dovolj rudninskih snovi iz "normalno" pridelane hrane je eno veliko vprasanje. Po mojem v vecini ne. Razen posamezniki, ki imajo doma kvalitetn vrt in si hrano pridelajo sami oziroma ce se izkljucno prehranjujemo z visoko kvaitetno ekolosko pridelano hrano; pa se to bi se morali precej potruditi pri izbiri zivil. Po moej je vecina hrane rudninsko zelo osiromasene.
- Niti ne. Ker smo o GSO skodljivosti v Sloveniji precej opozarjali na razlicnih nivojih (tudi prek medijev, spletnihstrani itn) smo meddrugih dosegali tudi to, da vecina slovencev noce GSO. K temu so tudi razlicni znanstevniki sirom sveta, ki GSO niso zagovarjali pridodali svojo tezo besede.
- Nikoli ni prepozno, razen, ce bomo dopustili da se podnebje drasticno spremeni, kar ima lahko za posledicno nezmoznost prezivetja cloveka. In NIKAKOR ni prepozno za prenehanje ali sploh ne pricetje uporabe GSO v drzavah kjer se teh ne gojijo ali gojijo zgolj v majhnih kolicicnah. Tko, da si po moej prevec dramaticna v izjavah. Dejstvo pa je, da je ponekod po svetu uporaba GSO ze zelo (pre)dolga in bodo zato morda posledice znatno vecje kot tam kjer uporabe ni ali zgolj v majhnih kolicinah.
- No, potem je zadeva itaq resena, ce se nihce ne bo upal x;)x (kot pri nas). Samo to pac NI DOVOLJ! Dovolj bo, ko GSO ne bo dovoljena v krmi za zivali! posledicno katerih proizvode uzivamo v veliko produktih nasih trgovinskih polic. (vec o tem:
* NA KRaTKO: Kako se izogniti GSO na svojem krožniku?
* Komu koristijo GS rastline?
* Komentar stanja GSO v Sloveniji - leto 2009 - Anamarija Slabe
- Dobro, ce nekdo ni ukrepal kot bi zelela ti ali mnogi, se ne pomeni, da kdorkoli tebi brani da vzames moc v tvoje roke in ti nekaj naredis v vezi s tem, ane! Mislm, najklazje se je bunit pa rec drugi so krivi.

Veliko sem se že pozanimala o genski spremenjeni hrani in res sta koruza in soja najbolj razširjeni gensko spremenjeni, na svetovnem trgu je več kot 50 procentov spremenjene soje. In na žalost se bomo tovrstni hrani zelo težko izognili, kar pa po moje pomeni preveliko poseganje v naravo, v njene zakonitosti. Glede škodljivosti tovrstne hrane so delali preizkuse na živalih, kar pa je po mnenju mnogih znanstvenikov občutno premalo. Razsežnost škodljivosti tovrstne hrane bo znana po mojem mnenju šele po naših potomcih. Da gensko predelana solata , ki so jo po domače povedano spečali z geni podgane, naj bi vsebovala ogromno več vitamina C. Toda naše telo ne potrebuje solate z tako ogromnim procentom vitaminov, ker ga pač lahko dobi kolikor ga potebuje iz normalno pridelane hrane. Zato je vse to igračkanje z po mojem božjimi zakonitostmi lahko človeški samomor. Mogoče bo kdo dejal, da sem neumna , toda to je moje mnenje. V večini krmil za kokoši je gensko spremenjena soja, na kar je opozorjeno z zelo drobnim tiskom. Zato se tisti, ki v dobri veri kupujete domača jajca, vprašajte, s katerim krmilom je bila kokoš hranjena. Zato se večkrat sprašujem do kje je znanost res znanost in kje je tista meja, ki bi je ne smeli prestopati. Tukaj je po mnenju mnogih prekoračena meja dovoljenega igračkanja z zakonitostmi narave. Mnenja glede škodljivosti tovrstne hrane se zelo krešejo, zato so tudi mnogi pametni raziskovalci na tem področju dvignili sidro in šli , ker z opozarjanjem na verjetno škodljivost niso dosegli ničesar.
Na žalost je tudi tu v igri ogromno denarja, zato je za kakršnokoli zajezitev tovrstne hrane po moje prepozno. Glede tega bi se morali zgledovati po sosedih Avstrijcih, ki so hoteli prepovedati saditev gensko spremenjene koruze. Pa je Evropa pritisnila na njih , da jim bodo ukinili subvencije. Zato so raje sprejeli zakon, ki dovoljuje saditev gensko predelanih semen, vendar so pogoji in kazni tako strogi, da si nihče ne bo upal. Kaj pa so v zvezi s tem ukrenili pri nas? Nič, ker jih prav malo briga kaj se dela , samo da je denar.



#123 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 27. oktober 2009, 17:00

27.10.2009

PETICIJA ZA USTAVITEV NIZOZEMSKE FINANČNE IN POLITIČNE PODPORE ZA GENSKO SPREMENJENO SOJO

V današnji novici opozarjamo na pobudo Okrogla miza o »odgovorni« soji (RTRS). Tema je tesno povezana s filmom »Morilska polja«, ki smo ga predstavili na Svetovni dan hrane 16. oktobra in je na voljo na spletni strani www.itr.si ter na spletnem naslovu www.feedingfactoryfarms.org.

Pobuda RTRS nudi neupravičeno podlago za industrijo netrajnostne in gensko spremenjene soje, poleg tega pa prejema nizozemski denar za razvojno pomoč.

Pozivamo vas k podpisu peticije, naslovljene na nizozemsko ministrico za kmetijstvo go. Verburg in nizozemskega ministra za razvojno sodelovanje g. Koendersa, za USTAVITEV FINANČNE IN POLITIČNE PODPORE ZA GENSKO SPREMENJENO SOJO.

Peticijo lahko podpišete na spletni strani http://www.toxicsoy....ion/action.html


Lep pozdrav,

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center)
Tel. (01) 4397 460;
GSM 051 368 890
Faks (01) 4397 105
info@itr.si; www.itr.si

#124 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 22. januar 2010, 12:29

ZDRAVA GENSKO SPREMENJENA HRANA .textcontent img.blog_photo { padding: 0px; } .textcontent img.blog_thumb { float: left; } Objavljena slika


http://www.dnevnik.s...ice/zdravje/104
2331783

Prečitajte si članek o zdraju GSO hrane.

Za ljubitelje tamifluja in teflona pa sta tu še članka:

http://www.dnevnik.s...ice/neverjetno/
1042331799

in

http://www.dnevnik.s...ice/zdravje/104
2331797

VEDNO KUPUJTE GSO

VIVA MONSANTO


#125 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 29. januar 2010, 05:09

No, tole je zlo zanimivo, saj omenja Bill Gatesa kot enega od glavnih krivcev za GSO!

Se je v letu 2009 svet obrnil proti kmetijski genski tehnologiji?






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0