Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Gensko spremenjena zivila


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
193 komentarjev na to temo

#126 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 29. januar 2010, 23:11

No, tole je zlo zanimivo, saj omenja Bill Gatesa kot enega od glavnih krivcev za GSO!

Se je v letu 2009 svet obrnil proti kmetijski genski tehnologiji?



Hvala za dober članek! Vsem priporočam v branje!

LP


#127 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 9. februar 2010, 13:03

9. februar 2010

MEDNARODNO LETO BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI IN GENSKO ONESNAŽEVANJE V KMETIJSTVU:
Evropski kmetovalci soočeni z gensko kontaminacijo semen


V današnji novici lahko med drugim preberete:

Zakaj morajo semena ostati "čista"?
Biotska raznovrstnost, ki se zmanjšuje iz dneva v dan zaradi podnebnih sprememb in intenzivnega kmetovanja, je še dodatno ogrožena – zaradi genskega spreminjanja semen. Kot pravi Benedikt Haerlin, vodja svetovne kampanje 'Rešite naša semena' ('Save our Seeds') (1), je gensko spreminjanje semen nevarno, »ker so semena na začetku prehranske verige in se lahko razširijo vsepovsod.«

Kmetovanje z GSO povečuje odvisnost kmetov od agroindustrije
...Posledice za okolje so velikanske in zelo nevarne, saj potem, ko se zgodijo, poti nazaj ni več. Po podatkih okoljskih in kmetijskih strokovnjakov je bilo pred 25 leti na svetu 7.000 gojiteljev semen in noben ni obvladoval več kot en odstotek svetovnega tržišča. Dandanes, po mnogih prevzemih pohodih, je stanje popolnoma spremenjeno; 10 največjih biokemičnih korporacij (vključno Monsanto, DuPont-Pioneer, Syngenta, Bayer Cropscience, BASF in Dow Agrosciences) obvladuje več kot 50 odstotkov trga s semeni ...

Biotska raznovrstnost in GSO ...Zdi se tudi, da so evropska prizadevanja za zavarovanje biotske raznovrstnosti bolj vidna v besedah kot v dejanjih, saj evropske institucije v resničnem svetu podpirajo biokemijske nadnacionalke, ki si prizadevajo legalizirati gensko onesnaženje.

Koliko so institucije EU povezane z interesi kapitala?
...Primer Suzy Renckens: Mesec dni po tem, ko je odpovedala službo pri EFSA, je postala vodja biotehničnega oddelka za zakonodajne zadeve za področja Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda pri podjetju Syngenta, eni izmed največjih evropskih agroindustrijskih družb...

Stroški ne smejo bremeniti kmetov, ki želijo kmetovati brez GSO
...v kampanji 'Rešite naša semena' so pripravili peticijo, naslovljeno na Evropsko komisijo in druge politične oblasti v Evropi, s katero pozivajo k prepovedi GSO v semenih... Peticijo 'Rešite naša semena' lahko podpišete na: http://www.saveourse...g/int/slovenia/

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center)
Tel. (01) 4397 465;
GSM 041 725 991;
Faks (01) 4397 105;
info@itr.si
www.itr.si

link za podpis peticije (posamezniki) zal ne deluje v Mozilli, temvec zgolj IE, kar smo pristojne ze obvestili.
Deluje pa za organizacije.

#128 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 9. februar 2010, 15:13

Podpisal se peticijo, in isto vabim tudi ostale.

Lp


#129 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 10. februar 2010, 14:33

Thank you, Danke, Merci, grazie, gracias, obrigado, bedankt! x:Dx

#130 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 3. marec 2010, 22:38

Evropska komisija odobrila gensko spremenjeni krompir
http://slowwwenia.en....asp?ClID=43989

Gensko spremenjeno sadje in zelenjava lahko povzroči okvare ledvic in jeter
http://lifestyle.ena...c-in-jeter.html

#131 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 4. marec 2010, 22:04

Slovenija največja nasprotnica GSO v EU

x:Dx :palec: No, nasa kriticnost se kdaj pa kdaj izkaze tudi kot dobra "kvaliteta" okoliscina na pravem mestu!

so pa neodvisni mediji, nekateri strokovnjaki in osebe, posledicno ljudstvo in s tem politika, v Sloveniji odlocno nastopili preko razlicnih medijev in javnih obcil s svojimi proti-GSO kampanijami, kar je zelo octino prineslo dobre rezultate oz. slovenske javnomenjske rezulatate!
Med drugim tudi lunin.net/forum oz. tale tema in se kaksna! x^x :palec:

#132 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 5. marec 2010, 16:28

Slovenija največja nasprotnica GSO v EU

x:Dx :palec: No, nasa kriticnost se kdaj pa kdaj izkaze tudi kot dobra "kvaliteta" okoliscina na pravem mestu!

so pa neodvisni mediji, nekateri strokovnjaki in osebe, posledicno ljudstvo in s tem politika, v Sloveniji odlocno nastopili preko razlicnih medijev in javnih obcil s svojimi proti-GSO kampanijami, kar je zelo octino prineslo dobre rezultate oz. slovenske javnomenjske rezulatate!
Med drugim tudi lunin.net! x^x :palec:


Še je upanja za ta narod.

xrosex xrosex xrosex


#133 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. marec 2010, 02:24

Milijon podpisov za Evropo brez GSO



Ljubljana, 11.3.2010

Sporna odobritev GS-krompirja "Amflora" po Evropi sproža burne reakcije

…SVOJE MNENJE PA LAHKO POVESTE TUDI VI!

Nedavna odločitev Evropske komisije, da za gojenje odobri gensko spremenjeni krompir Amflora, je po Evropi dvignila val ogorčenja. Včeraj se je aktivirala tudi spletna akcijska skupina Avaaz, ki si bo prizadevala zbrati milijon podpisov za prepoved GS živil, dokler ne bodo dovolj raziskana.

Kaj se je dogajalo?

Evropska komisija se je prejšnji teden odločila, da Bayerjevemu GS-krompirju da dovoljenje za gojenje v EU.
To po 13 letih prva odobritev GS rastline za gojenje v EU.
Krompir z višjo vsebnostjo škroba je namenjen izdelavi škroba za papirno industrijo, s škrobnimi preostanki pa bi lahko tudi krmili živali. Komisija je obenem odobrila za hrano in za krmo (ne pa tudi za gojenje) tudi tri GS koruze.

Komisija je v skladu z zakonodajo lahko ukrepala tako, kot je, ker ministri držav članic na svojem zasedanju niso zbrali dovolj glasov niti za potrditev, niti za zavrnitev njenega predloga za te odobritve.

Predsednik Komisije Barroso je večji del odgovornosti za »dosje GSO« v novi komisiji dodelil komisarju za potrošnike. V prejšnji je bil zanj odgovoren komisar za okolje. Komisar Dimas, ki je zasedal to mesto v prejšnjem mandatu, se je odlikoval s svojo odločnostjo in upiranjem prehitremu odobravanju GS rastlin.

Komisar Dalli, ki je zadolžen za skrb za potrošnike, je po odobritvi na tiskovni konferenci zatrjeval, da nobena od odobrenih rastlin ni tveganje za zdravje evropskih potrošnikov. Obenem je povedal, da nameravajo v kratkem odobriti še več GS proizvodov.

Seveda komisar Dalli ni prepričal skoraj nikogar. Francoski okoljski minister je ob tej priložnosti izjavil, da je EFSA za podporo odobritvam GS rastlin uporabljala nepopolne in izbrane dokaze, kar velja tudi v zadnjem primeru, in da mora temeljito spremeniti svoje metode.

Na ITR menimo, da je ravnanje Komisije je nesprejemljivo, saj je odločitev prišla v času, ko v EU poteka posvetovanje o novih pristopih do gensko spremenjenih rastlin. V tem okviru naj bi pregledali zlasti pomen socioekonomskih dejavnikov, pa tudi sporno delovanje Evropske agencije za varnost hrane.

Predsednik Evropske komisije Barroso se je moral v Evropskem parlamentu soočiti z jeznimi poslanci, od katerih so nekateri nosili plakate z napisom "Za Evropo brez GSO". Poslanci so mu očitali, da ni upošteval pravega parlamentarnega postopka, saj se z njimi pred sprejemom odločitve ni posvetoval.

Še zlasti jezni so na Malti, odkoder Dalli prihaja. Nemški poslanec Häusling pa je dejal: "Osupel sem, da je komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli potreboval le tri tedne na svojem novem položaju, da je pokazal tako očitno podporo interesom industrije pred interesi svojega lastnega dosjeja".

Francoski kmetijski minister je prejšnji mesec za Reuters povedal, da nasprotuje vsakršnemu odločanju o GS rastlinah na nacionalni ravni, ter pozval k usklajenim pravilom na ravni EU. S tem je izrazil tudi nasprotovanje napovedim predsednika Komisije Barrosa, da bi države v bodoče lahko po svoji presoji odločale o gojenju GS rastlin, medtem ko bi se odobritve še vedno sprejemale centralno na ravni EU.

Tudi na ITR se pridružujemo kritiki Barrosovih zamisli. Čeprav se "nacionalno odločanje" na prvi pogled morda zdi privlačno, pa je v resnici daleč od prave rešitve. S tem ne bomo rešili niti nesprejemljivih postopkov EFSA in vprašanj v zvezi z dolgoročnimi vplivi na zdravje in okolje, še manj pa bomo odgovorili na širše družbeno-etične pomisleke.

Akcija Barrosove komisije pa ni zmotila Švicarjev. Švicarski parlament je v torek, 9. marca, mirno potrdil podaljšanje nacionalnega moratorija na gojenje vseh GS rastlin in živali za tri leta.


INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
e-pošta: info@itr.si, tel. 041 725 991 in (01) 43 97 465, Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center), www.itr.si

#134 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 18. marec 2010, 23:14

We can do it! - 1 million against GM crops‏

Fantastic news - in just 72 hours 150,000 of us have signed the petition to stop GM crops in Europe till the research is done, and now Greenpeace and other allies want to get involved! If we all spread the word today, we have a great chance of getting to 1 million. Let's forward the message below now to everyone we know:

The European Commission has just authorised growing genetically modified crops, putting the GM lobby's profits over the health concerns of the public. Click below and help build a one million strong citizen's petition calling for independent research and strong regulation of GM foods:


Objavljena slika

Objavljena slika




Dear friends,

The European Commission has just approved growing genetically modified crops in the European Union for the first time in 12 years!

Caving to the GM lobby, the commission has ignored 60% of Europeans who feel we have to get the facts first before growing foods that could pose a threat to our health and environment.

A new initiative allows 1 million EU citizens to make official legal requests of the European Commission. Let's build a million voices for a ban on GM foods until the research is done; they will be delivered to the President Barroso of the European Commission. Sign the petition and forward this email to friends and family: http://www.avaaz.org...iodiversity/?vl

Consumers, public health, environmental and farmers groups have long rallied against a few international GM companies having such significant influence over European agriculture. Concerns about growing GM crops include: contamination of organic crops and the environment; their impact on climate due to the excessive need for pesticides; the destruction of biodiversity and local agriculture; and the effects of GM food on public health.

EU member states have voiced strong opposition to last week's decision to authorise BASF's potato and Monsanto's maize -- Italy and Austria are opposed, and France said it would ask for further scientific research.

There is still no consensus on the long-term effects of GM crops. And it is the GM industry, pursuing profits not public well being, that is funding the science and driving the regulatory environment. That is why European citizens are calling for more independent research, testing and precaution before crops are unleashed onto our land.

Now, the "European Citizens' Initiative" gives 1 million EU citizens the opportunity to submit policy proposals to the European Commission and offers us a unique chance to drown out lobbyists' influence.

Let's raise 1 million voices to put a moratorium on the introduction of GM crops into Europe and set up an independent, ethical and scientific body to research and determine the strong regulation of GM crops. Sign the petition now and then forward it widely:
http://www.avaaz.org...iodiversity/?vl


With determination,
Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela and the entire Avaaz team.

-
More information:
Last Eurobameter Survey 2008 'Attitudes of European citizens towards the environment', page 66:
http://bit.ly/aMkeVJ
The Independent, Fury as Brussels authorises GM potatoes:
http://www.independe...to-1915833.html
Reuters, France blasts GM crop approvals by EU agency:
http://uk.reuters.co...E6241ZQ20100305
New Report: GMOs Causing Massive Pesticide Pollution:
http://www.huffingto...m_b_362888.html
Summary of the International Assessment on Agricultural Science and Technology for Development, including critics of GMOs use in agriculture:
http://globalpolicy....anisms.html#key


#135 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 19. marec 2010, 12:35

Podpisal in isto pozivam še ostale.

Lp :palec:


#136 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 22. april 2010, 08:16

No, stevilka je zrasla skoraj ze na 600.000 ljudi. Torej vec kot pol milijona.

We can do it! - 1 million against GM crops‏

Fantastic news - in just 72 hours 150,000 of us have signed the petition to stop GM crops in Europe ....



#137 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 22. april 2010, 23:37

NOVICE ITR
Ljubljana, 22.4.2010


Ruski znanstveniki pravijo, da je GS hrana škodljiva

Znanstveniki, ki so opravili preizkus so povedali, da je še prezgodaj za daljnosežne sklepe o nevarnostih GSO za zdravje. Vztrajajo pa, da je potrebno izvesti celovite raziskave.

V Rusiji se je začela tradicionalna vsakoletna prireditev Dnevi obrambe proti nevarnostim za okolje, ki traja od 15. aprila do 5. junija, in sicer z objavo senzacionalnih rezultatov neodvisne raziskave.

Znanstveniki so v njej ugotovili, da je bila gensko spremenjena soja škodljiva za sesalce in da so živali, ki so uživale gensko spremenjeno krmo, izgubile zmožnost razmnoževanja. Vrsto hrčkov s hitro stopnjo razmnoževanja so dve leti hranili z običajno sojo, ki se pogosto uporablja v kmetijstvu in vsebuje različne odstotke GS organizmov. Drugo skupino hrčkov, kontrolno skupino, pa so hranili s čisto sojo, ki so jo z veliko težavami našli v Srbiji, saj je 95 odstotkov soje na svetu transgene.

V zvezi s poskusom, opravljenim skupaj z Nacionalnim združenjem za varnost genov in Inštitutom za ekološke in evolucijske probleme, je dr. Aleksej Surov povedal sledeče: “Izbrali smo več skupin hrčkov, jih imeli v parih v celicah in jim dajali običajno hrano. Eni skupini nismo dodajali ničesar, druga je bila krmljena s sojo, ki ni vsebovala GS sestavin, tretja skupina je dobivala hrano z določeno vsebnostjo gensko spremenjene soje in četrta s povečano količino GSO. Spremljali smo njihovo vedenje, povečevanje telesne mase in kdaj rodijo mladiče. Najprej je šlo vse gladko. Vendar pa smo opazili precej resne posledice, ko smo iz potomstva teh skupin oblikovali nove pare in nadaljevali z enakim hranjenjem. Rast teh parov je bila počasnejša, svojo spolno zrelost pa so dosegli kasneje. Ko so se skotili njihovi potomci, smo oblikovali nove pare tretje generacije. Do mladičev tistih parov, ki so bili hranjeni z gensko spremenjeno krmo, nam ni uspelo priti. Dokazano je bilo ugotovljeno, da so ti pari izgubili sposobnost kotenja potomcev."

Znanstveniki pa so pri hrčkih tretje generacije odkrili še eno presenečenje. Pojavila se je namreč dlakavost v ustih živali, ki so sodelovale v poskusu. Ni jasno, zakaj se je to zgodilo. Raziskovalci ne more razumeti, zakaj se sproži program za uničenje, kadar se živali hranijo z GS živili. Pravijo, da je ta pojav mogoče nevtralizirati le s prenehanjem uživanja takšne hrane. Posledično znanstveniki priporočajo uvedbo prepovedi uporabe GS hrane, dokler se ne ugotovi njena biološka varnost.

Rezultati ruskih znanstvenikov sovpadajo s tistimi, do katerih so prišli njihovi kolegi iz Francije in Avstrije. Kot prvo, ko so znanstveniki dokazali, da je gensko spremenjena koruza škodljiva za sesalce, je Francija takoj prepovedala njeno pridelavo in prodajo. Ruski znanstveniki, ki so opravili preizkus, so povedali, da je še prezgodaj za ustvarjanje daljnosežnih sklepov o nevarnostih GSO za zdravje. Vztrajajo, da je treba izvesti celovite raziskave. Predlagajo izvedbo projekta “Varnost genske tehnologije” v inovacijskem centru “Skolkovo” v bližini Moskve.

#138 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 23. april 2010, 12:48

In kaj si hotu povedat? A da ti grem na zivce? x:o)x

Zanimivo genetska hrana te moti, ker o škodljivosti in stranskih učinkih ni nobene študije.oziroma so si nasprotujoče.
Pri posvojitvi otrok s strani homoseksualnih ljudi, v dobro otrok, pa ni potrebno narediti nobenih študijo oziroma so te irelevantne.
predvidevam zato, ker si že stari konj in te noben homo par ne bo želel posvojiti, torej si izven nevarnosti, za druge ti pa dol visi.

Predvidevam da že imaš člansko knjižico LDS-a x:)x
ker bi bilo s strani strankarskih prvakov oziroma prvakinje zares neodgovorno ne vpoklicati tako primernega člana, sliko in priliko liberalnega človeka. x8Dx



#139 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 23. april 2010, 12:48

To pa je neki novga a ne x:Dx
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#140 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 23. april 2010, 12:52

cisto nic, a ravno v eni drugi temi mi je govoril, da nisem nic povedal x:Dx

#141 kapica

kapica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 019

Objavljeno: 20. maj 2010, 14:21

v Slo so zivila, ki vsebujejo GSO oznacena z EKO!

tk, za info... ce je blo pa to ze kje tle omenjeno se pa ekskjuzam, da se mi ne da vsega brat... xsrcx
ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

#142 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 20. maj 2010, 15:13

No, gremo! sedaj je stevilka ze 808,652 :palec:
torej samo se 200.000 do milijona! x8Dx

No, stevilka je zrasla skoraj ze na 600.000 ljudi. Torej vec kot pol milijona.



-

GSO in znanost – z odsotnostjo znanosti


-

aja? :inocent: katera, kje?

v Slo so zivila, ki vsebujejo GSO oznacena z EKO!

tk, za info... ce je blo pa to ze kje tle omenjeno se pa ekskjuzam, da se mi ne da vsega brat... xsrcx



#143 kapica

kapica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 019

Objavljeno: 21. maj 2010, 09:07

aja? :inocent: katera, kje?

aja? ja... katera? zivila k majo EKO oznako... kje? v stacunah... pr nas... v Ameriki majo bl konkretne oznake...

npr.: sojin napitek... ma na vrh napis BIO sojin napitek, spodi pa v zelenem krogcu EKO... zdj bio pa eko je razlika! sam, da v pripisu EKO, se skriva GSO... pr soji do zdj vsebuje gensko spremenjeno DNA, ki je odporna prot herbicidom... mislm... kera logika... :o|o:
ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

#144 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 21. maj 2010, 11:38

aja? ja... katera? zivila k majo EKO oznako... kje? v stacunah... pr nas... v Ameriki majo bl konkretne oznake...

npr.: sojin napitek... ma na vrh napis BIO sojin napitek, spodi pa v zelenem krogcu EKO... zdj bio pa eko je razlika! sam, da v pripisu EKO, se skriva GSO... pr soji do zdj vsebuje gensko spremenjeno DNA, ki je odporna prot herbicidom... mislm... kera logika... :o|o:



Ja ljudstvo, pa kaj ne poznaste certifikav:

Objavljena slika

Pa drugič boj glejte.

xsmx

V EU morajo bit vsa živila, ki so iz GSO označena. Takšne so direktive EU.

LP


#145 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. maj 2010, 12:49

da! :palec:

Ja ljudstvo, pa kaj ne poznaste certifikav:

Objavljena slika

Pa drugič boj glejte.

xsmx

V EU morajo bit vsa živila, ki so iz GSO označena. Takšne so direktive EU.

LP



#146 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 26. junij 2010, 16:15

Zanimiv članek:

http://www.kvarkadab...prepoznati_gens

#147 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 20. december 2010, 18:47

5 Crazy and New Genetically Modified Foods

Objavljena slika


According to Sustainable Table, about 200 million acres of farmland worldwide are now used to grow genetically modified organisms (GMOs). The most common GMO crops are soybeans, which represent 63 percent of all GMO crops, corn at 19 percent, cotton at 13 percent, and canola at 5 percent.

The list of seeds, and later foods that have already been modified also include alfalfa, tomatoes, chicory, flax, papaya, potato, rice, sugar beets, and squash. The future of our global food supply is laden with seeds, and most recently animals, modified for human consumption. You may be surprised to see what’s on the horizon.

Read more: http://planetgreen.d...re-animals.html


Did You Know?

4 countries have 99% of the world’s GE acreage, they include:
- US (68%)
- Argentina (22%)
- Canada (6%)
- China (3%)

More than 75% of soybeans grown in the US in 2003 were bioengineered.
Herbicide tolerant GE crops have created weed resistance, causing pesticide use to increase by 70 million pounds between 1996 and 2003.
In January of 2006, a groupd of Taiwanese scientists succeeded in creating a new breed of glow-in-the-dark pigs by inserting genes from jellyfish into the pigs’ embryos.


What You Can Do

Look for foods that are labeled GMO free. Today, almost all major brands have GMO ingredients. Visit the True Food Network to find out what brands you can eat and what you should avoid.
Eat organic foods. The USDA regulations governing organic food do not permit genetically-modified fruits and vegetables, and organic meats cannot come from animals that were fed GE crops. So eating organic is a surefire way to avoid GE foods.
Read “GE Fish” to learn about the risks involved with genetically engineering fish.



Ozaveščujoča Video vsebina: Ekomatika 5: Veliki evropski grabež zemljišč



#148 Kristina11

Kristina11
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 501

Objavljeno: 20. december 2010, 22:51


Šokantna dejstva:
  • Pri gensko spremenjenem mikrobu pride do motnje v dedni zasnovi, ki se prenaša na encime, živila in nato na človeka, kar lahko vodi v degeneracijo naših genov.
  • Nepristranskega testiranja gensko spremenjenih organizmov ni.
  • Dr. Arpad Pusztai je proučeval krompir, v katerega so vsadili gen zvončka, ki je pri podganah povzročil raka. Ko so rezultati prišli v javnost, je izgubil službo.
  • Zavarovalnice nočejo zavarovati posevkov z gensko spremenjenimi rastlinami zaradi prevelikih tveganj.
  • Na posevkih gensko spremenjenih rastlin z lastnimi insekticidi, je uporaba insekticidov od dvakrat do petkrat porasla.
  • Kmetje so z uporabo gensko spremenjenih rastlin utrpeli celo za 12 % nižje prihodke, ker so potrebovali več zaščitnih sredstev zoper odporne žuželke in plevele. Zaslužek so v svoj žep pospravili proizvajalci semen in zaščitnih sredstev.
  • Število alergij se je v desetih letih proizvodnje transgenih rastlin podvojilo.
  • Posevki gensko spremenjenih organizmov vodijo v gensko enoličnost. Pestrost sort izginja.
Človek je pa res najneumnejše bitje...že ptički čivkajo o nevarnosti gensko spremenjene hrane, legla potomcev podgan, na katerih so delali poizkuse z GSO so bistveno manjša in slabotnejša. Človek je prevzel vlogo Boga, in v tej igri bo poraženec.



#149 Kristina11

Kristina11
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 501

Objavljeno: 21. december 2010, 22:03

Med raziskavo so spremljali vedenje hrčkov, povečevanje telesne mase in kdaj skotijo mladiče. Najprej je šlo vse gladko, vendar pa so opazili precej resne posledice, ko so iz potomstva oblikovali nove pare in nadaljevali z enakim hranjenjem. Rast teh parov je bila počasnejša, svojo spolno zrelost pa so dosegli pozneje.

Ko so se skotili njihovi potomci, so oblikovali nove pare tretje generacije. "Do mladičev tistih parov, ki so bili hranjeni z gensko spremenjeno krmo, nam ni uspelo priti. Dokazana je bila ugotovitev, da so ti pari izgubili sposobnost kotenja potomcev," je poudaril Aleksej Surov, eden izmed raziskovalcev.

Marsikaj je še neznanega<br style="padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; font-family: Arial; ">Raziskovalci ne razumejo, zakaj se sproži program za uničenje, kadar se živali hranijo z gensko spremenjenimi živili. Pravijo, da je ta pojav mogoče nevtralizirati le s prenehanjem uživanja take hrane. Posledično znanstveniki priporočajo uvedbo prepovedi uporabe gensko spremenjene hrane, dokler se ne ugotovi njena biološka varnost.

Pri hrčkih tretje generacije so namreč odkrili še eno presenečenje. Pojavila se je dlakavost v ustih živali, ki so sodelovale v poskusu. Ni jasno, zakaj se je to zgodilo.

Rezultati ruskih znanstvenikov sicer sovpadajo s tistimi, do katerih so prišli njihovi kolegi iz Francije in Avstrije. Ko so znanstveniki dokazali, da je gensko spremenjena koruza škodljiva za sesalce, je Francija takoj prepovedala njeno pridelavo in prodajo.



#150 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 29. december 2010, 02:54

Več kot milijon ljudi proti GSO

"...Pravila o gensko spremenjenih organizmih predstavljajo najbolj kontroverzen del evropske zakonodaje, saj je javno nasprotovanje tem organizmov v večini držav EU zelo močno. Komisija je letos predlagala spremembo zakonodaje, ki bo državam omogočila, naj se same odločijo, ali bodo gensko spremenjene organizme dovolile, ali ne. "..




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0